Vandringsresor till Roslagsleden| Go Active Travel

Roslagsleden Sverige WIP-vandring i vackra Roslagen

I år vandrar vi Roslagsledens 11:e etapp. Den är 20 km och går Sandviken-Grisslehamn (eventuellt tar vi den åt andra hållet – det är inte bestämt än)

Väl framme i Grisslehamn finns vårt boende Hotell Havsbaden. Här kan vi njuta av hotellets spa-avdelning och en god 3-rättersmiddag.

Roslagsledens bästa

 • Bekvämt boende
 • Härlig gemenskap
 • Vacker vandring
 • Fin spa-avdelning

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Mer specifik information kommer senare, men vi tänker oss att vi träffas lördag vid klockan 09.00 och är tillbaka efter vandringen vid hotellet på eftermiddagen. Då finns tid att nyttja spa-avdelningen. På kvällen njuter vi av en 3-rätters middag i gott sällskap.

 

Ingår i resan

 • Vandring på Roslagsledens 11:e tapp ledd av guide med lokal anknytning
 • Busstransport under vandringen
 • Kulturinnehåll under vandringen
 • Del i dubbelrum (minisvit) en natt (incheckning tidigast kl 16.00, utcheckning kl 11.00)
 • Välkomstdrink innan middagen
 • 3-rättersmiddag exkl. dryck
 • Frukost kl 08.00-10.30
 • Tillgång till hotellets bad & bastuavdelning (öppettider kl 09.00-24.00), kan nyttjas båda dagarna
 • Badrock att låna och tofflor att ta med hem om man önskar
 • Gym ingår för hotellgäster

Övrigt

 • Dubbelrum för eget bruk (queen size säng 160 cm) 200 kr
 • Transport till/från Grisslehamn ingår ej

Vid eventuell förlängning av vistelsen på Havsbaden hänvisar vi direkt till hotellet för bokning och betalning. Maila direkt till info@hotellhavsbaden.se och var noga med att ange att detta är en privat bokning i anslutning till Go Actives grupp.

Boende

 • Hotell Havsbaden Grisslehamn

  Redan 1903 tog hotellet sina första andetag. Det var grunden till vad som skulle komma att bli anrika Hotell Havsbaden i Grisslehamn. Sedan dess har det hänt mycket innanför dessa väggar. Mer än 100 år senare öppnade Hotell Havsbaden på nytt förra året.

  Rummen är inredda i lugna, vackra färger och har en ombonad känsla. Vi bor i minisviter (ca 27 kvm) eller dubbelrum för eget bruk (ca 12 kvm).

Program

I år vandrar vi Roslagsledens 11:e etapp. Den är 20 km och går Sandviken-Grisslehamn (eventuellt tar vi den åt andra hållet – det är inte bestämt än)

Räkna med fantastiska vyer över Ålands hav längs delar av Roslagsledens sista etapp. Från Sandvikens camping upp till Grisslehamn vandrar vi i varierad terräng längs Väddökusten.

Underlaget vi går på är allt från grusvägar, skogar och klapperstensfält till åkrar, betesmarker och kalkhällar.

Vi passerar platser som Mälbyhamn, Edebyhamn, Havsängen, Flisberget, Skottviken och Nothamn för att nämna några. Vid Skottviken vandrar vi direkt på den härliga sandstranden. Vid Fjällboholmar finns också en fin strand med sand och klipphällar, perfekt för en matsäckspaus. Vid Tullviksbäckens naturreservat möts vi av ett vackert vandringsstråk.

Roslagsleden kommer in i Grisslehamn längs strandlinjen vid konstnären och författaren Albert Engströms ateljé, som ligger på en klippa vid Ålands hav. Ateljén är vitmålad mot havet och röd mot land, som ett sjömärke. Slutmålet för vår härliga dagsvandring är Albert Engströmmuseet.

Väl framme i Grisslehamn finns vårt boende Hotell Havsbaden. Här finns också livsmedelsbutik, fiskaffär, restauranger och kaféer. Grisslehamn finns även en levande fiskehamn och här är hemmahamnen för Eckerölinjens färjor.

Kultur, natur och historia:
Gamla Grisslehamn var en viktig knutpunkt för Drottning Kristinas postväg från 1638 mellan Stockholm och Åland och vidare österut. På 1600-talet byggdes här ett posthus som brändes av ryssarna 1719. Ett nytt kom till, men när det brann byggde man det nya posthuset i nuvarande Grisslehamn. Rodden med posten över Ålands hav krävde många liv. Till minnet av dem arrangeras Postrodden mellan Grisslehamn och Eckerö på Åland i juni varje år.

I Mälbyhamn fanns förr både svavelkisgruva och järnärnmalmsgruva, den äldsta cirka 400 år. Intill leden syns idag vattenfyllda gruvhål och en uppbyggd rundbana där hästens vandringskraft användes för gruvarbetet. Gruvdriften från Vasatiden upphörde i praktiken 1905, men fanns formellt kvar ända till 1992. Klapperstensfälten strax norr om Mälbyhamn har formats av havet genom årtusenden och genom landhöjningen hamnat flera meter upp på land. Det har ett stort geologiskt värde, så plocka

Strax söder om Nothamn finns ett gammalt kalkbrott med branta sidor – ett stort marmorbrott med flera ovanliga mineraler.

Mer specifik information kommer senare, men vi tänker oss att vi träffas lördag 23/5 vid klockan 09.00 och är tillbaka efter vandringen vid hotellet på eftermiddagen. Då finns tid att nyttja spa-avdelningen. På kvällen njuter vi av en 3-rätters middag i gott sällskap.

Väderkalender