Information vandringsresor – Go Active Travel

Så vandrar vi

Vandring är det enklaste, kanske mest naturliga sättet att ta sig ut i naturen. Förutom ett par sköna, väl ingångna kängor och regnkläder, behövs ingen specialutrustning. Våra kroppar är helt enkelt gjorda för att gå.

Vem kan vandra med Go Active?

Go Active är en av Sveriges största arrangörer av vandringsresor. Vi vet vad som är en lagom lång dagsetapp, var de godaste middagarna serveras och var den finaste utsiktsplatsen göms. Med oss gör du dagsvandringar och bor mestadels på samma bekväma hotell, noga utvalt för sin personliga service och atmosfär. En lätt ryggsäck för dagsturer med vattenflaska, snacks, kamera och bra regnkläder, är oftast det enda du behöver bära. Du går till dukat bord på kvällen och blir samtidigt delaktig i en skönt otvungen gemenskap bland likasinnade.

Hur jobbigt är det?

Kondition, styrka och balans är förstås sådant som påverkar din upplevelse, det gäller även de lättaste vandringarna. Är du fullt frisk utan hjärtbesvär, onda knän eller liknande kan du utan problem hänga med. Våra vandringsresor passar de flesta.

Våra vandringar ger dig valfrihet. Är gruppen 16 personer eller fler delar vi oftast varje dag upp oss i två grupper med varsin guide och en rutt med olika svårighetsgrad. (Undantag är avgångar bl a Marocko, Utah & Colorado, Val d'Isère samt resor märkta ”Lätt & Lagom”, som endast har en grupp. Vissa resor har också max 18 personer med endast en nivå). Nivåerna mellan vandringarna kan också variera mellan resmålen.
Vår gradering lätt, medel och svår bygger på faktorer som hur lättgången och brant terrängen är, hur långt man går varje dag samt antal höjdmeter. En lätt tur har en höjdvariation på 100–400 meter, en medeltur 350–700 meter och en svår tur 650–1200 meter. Observera att våra svårare turer inte är riskfyllda. Vi går inte där det krävs linor och selar, så kallade Via Ferrata-leder.

Har du funderingar eller är osäker, kontakta oss på telefon 0771-14 30 30 eller per mail info@goactivetravel.se så hjälper vi dig att välja rätt.


Lätt & Lagom - Vandring i lugn takt

Vandringar för dig som vill ta det lite lugnare. På Lätt & Lagom-vandringarna är höjdvariationen som mest 400 höjdmeter per dag och vi går både uppför och nerför. Det finns bara ett vandringsalternativ. Alternativa vandringar erbjuds ej. Resorna kräver viss grundkondition men vi tar oss tid att njuta lite mer av omgivningarna. Det är dock fortfarande i huvudsak en vandringsresa med dagsvandringar och inte promenader.

Se alla våra Lätt & Lagom resor


En vandringsdag med Go Active 

Efter en riklig frukostbuffé på hotellet ger vi oss ut på dagens tur till fots. Ibland börjar vi gå direkt utanför hotellet, ibland förflyttar vi oss en kortare sträcka med buss eller kabinbana till en lämplig utgångspunkt. Dagsetappernas längd varierar beroende på terräng och trakt, men räkna med fyra till sju timmar inklusive lunchpaus. Lunch kan vanligtvis köpas på de hütter eller restauranger där vi stannar till eller så tipsar vår färdledare om var vi kan inhandla vår picknicklunch. Sent på eftermiddagen finns det ofta tid att njuta av hotellets faciliteter innan en gemensam middag på hotellet avslutar dagen.

Flexibelt vandringsprogram – Genomgång av vandringsprogram

Varje kväll samlas vi och går igenom morgondagens tur. Väder och tid på säsongen är sådant som påverkar val av rutt. Oftast kan man varje dag välja mellan två olika vandringsalternativ (vid minimum 16 personer). Du väljer på plats vilken grupp och svårighetsgrad du vill vandra med. Våra svenska färdledare samarbetar med kunniga lokala guider och kan också tipsa den som vill vandra på egen hand. Veckoturerna har oftast en vilodag i mitten då du får tid att utforska omgivningarna på egen hand. Varje dag börjar vi med en riklig frukostbuffé innan vi beger oss av på dagens vandring. Vandringarna går bitvis längs kuperade leder och stigar och tar cirka 3-7 timmar, inklusive raster på någon hütte eller alpäng. Trötta(?), men en upplevelse rikare kommer vi under eftermiddagen tillbaka till hotellet och då finns oftast tid över till att njuta av hotellets relaxavdelning. Vi avslutar dagen med en flerrätters middag tillsammans med våra nyfunna vandringsgelikar.

Vandringskängor – din säkerhet

Vandrarens bästa vän är ett par väl ingångna vandringskängor. Alla deltagare på våra guidade vandringsresor ska ha vandringskängor. Det är ett krav! Utöver att det är bekvämt att vandra med riktiga kängor så finns det flera skillnader mellan vanliga skor och vandringskängor. Kängan bör gå upp över vristerna och ha en styv och stabil sula. Bland annat så har vandringskängor en mycket styv och stabil sula vilket gör att du inte blir lika trött i fötterna, vilket man annars lätt blir efter flera dagars vandring. Med trötta fötter ökar risken för stukningar. En bra vandringskänga går också upp över vristerna vilket också minskar risken för vrickningar. När man går utför så “tajtar” man åt sina kängor lite extra, på så sätt minskas påfrestningen på tårna. Ibland går vi på grus och då är det också viktigt att dina skor har en ordentligt räfflad sula, vilket vandringskängor alltid har. Kravet på kängor bygger på vår erfarenhet och vårt säkerhetstänk – du blir mindre trött i fötterna och minskar risken för att halka eller skada dig.

Läs mer om utrustning för vandring