Marocko Vandringsresa 14-21/4 2023 – Go Active Travel

Välkommen på resa med Go Active Travel!

Marocko Vandringsresa 14-21/4 2023

Nedan hittar du viktig information om din resa samt preliminärt program. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina minnen med hem i bagaget!   

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Austrian Airlines bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider och bokningsnummer. Denna används tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in i automat på flygplatsen och lämna resväskan i self service bag drop.  
Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/
Vi rekommenderar att man är på flygplatsen 2,5 timmar innan avresan. 

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 8 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex vandringsstavar och nagelsax i det bagage som du checkar in.

Obs packa allt ni behöver för ett par dygn i handbagaget, ifall ert incheckade bagage mot förmodan skulle bli försenat. Vandringskängorna har man med fördel på sig när man reser.

MAT OMBORD

På sträckorna Stockholm/Köpenhamn-Wien t/r finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord men då det är en lång resdag rekommenderar vi att köpa med er lunch från flygplatsen innanför säkerhetskontrollen. På sträckorna mellan Wien och Marrakech t/r ingår "snack" ombord på flyget men räkna inte med att det är en full måltid.

ANKOMST/TRANSFER

Er reseledare Wendela Wiik möter gruppen vid ankomst i Marrakech, så håll utkik efter en skylt med texten GO Active. Vi samlas vid bagagebandet och går gemensamt ut till vår lokalguide och bussen som tar oss till Imlil.

Stadiga skor bör användas vid ankomsten till Imlil för vandringen upp till Kasbah. Det är en promenad på 15 minuter på något ojämnt underlag. (dock är det inte nödvändigt att bära kängor just då, däremot under resten av vandringarna).

Ta med pannlampa (eller ficklampa) och packa den lätt åtkomligt i handbagaget för att användas vid ankomsten till Imlil, då det kan ha börjat skymma när vi kommer fram dit. Vi skall gå på en stenig stig upp till Kasbah. (Vidare kan lampan komma att behövas vid andra tillfällen, såsom när vi går mellan husen på kvällarna i Kasbah. Billig och bra pannlampa finns hos Kjell & Company eller Clas Olsson). ​

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travel kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare: Wendela Wiik +46 (0) 703381958
JOURTELEFON, akuta ärenden i samband med avresa och om du inte får tag på färdledaren: +46 (0)72 447 00 34

DELTAGARLISTA

Till följd av personuppgiftslagen, GDPR, har vi inte möjlighet att lämna ut deltagarlista i förväg. Förutsatt att alla i gruppen godkänner att deras namn lämnas ut, så får ni deltagarlista av er färdledare på plats.

RESEFÖRSÄKRING 

Skulle du bli sjuk under resan så är det viktigt att du har en fullgod försäkring som täcker t.ex. hotellkostnader under karantän, sjukvård och hemtransport. Det är ditt ansvar som resenär att ta reda på exakt vad som ingår i din försäkring. Se över ditt reseskydd i god tid innan avresa.

Vi rekommenderar att man alltid har med sig reseförsäkringsbevis (för sin privata reseförsäkring) samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan.

PASS

Glöm inte passet! Nordiska medborgare får stanna i Marocko 90 dagar utan visum. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresan och innehålla två ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans.

VALUTA

Den lokala valutan heter Dirham och kan ibland växlas på exempelvis Forex innan avresan. Dirham är egentligen en låst valuta och kan behöva förbeställas några dagar innan.
För dagarna i Imlil föreslås ca 800-1000 Dirham (MAD) per person. (100 Dirham är ca 100 SEK)
Utgifter under vandringsveckan:  Picknickpaket (75 MAD), dricks till hotell och lokalguide (ca 250 MAD) samt eventuell dryck på hotellet som inte är inkluderat.

Växla går också bra på växlingskontor och vissa hotell. Det enklaste är att ta ut kontanter i bankomat. Det går att betala med kort på Kasbahn men en viss del av reskassan rekommenderas att vara i kontanter för säkerhets skull.

DRICKS & GÅVOR

Dricks är mycket vanligt i Marocko. Servicepersonalens löner är baserade på att de får dricks, så ge gärna lite dricks till personalen på Kasbah du Toubkal samt till Riaden. Räkna med ca 250 MAD/ SEK totalt för veckan. Under vandringen möter vi ofta barn och kvinnor i byarna. De blir glada av en gåva, men för att inte uppmuntra till tiggeri, ger vi eventuella gåvor till lokalguiderna som delar ut dessa i efterhand och till de familjer som behöver det bäst. Pennor, skrivböcker, reflexer är bra exempel på praktiska gåvor.

ÖVRIGT

Ramadan. Fastemånaden Ramadan är inne på sin sista vecka då vi besöker Marocko. Under denna period fastar muslimska marockaner och gör oftare besök i moskén. Ramadan kommer inte påverka det planerade vandringsprogrammet. Det kommer vara lugnare i Marrakech dagtid och livligare efter solen har gått ner.

Alkohol. Marocko har en relativt avslappnad inställning till alkohol men just under Ramadan är det lite striktare. Alkohol serveras inte på hotellet och på de flesta ställen och under Ramadan är det inte tillåtet med alkohol även på de ställen som vanligtvis har utskänkningstillstånd. Om du har med dig och du vill konsumera egen alkoholhaltig dryck, gör det på rummet för att visa hänsyn till lokalbefolkningen.

Klädsel. Vi befinner oss på 1900 meter över havet och det kan vara ganska kyligt både inomhus och under vandringarna. Ta gärna med varma plagg för inomhusbruk. Det hör till god sed för båda könen att täcka axlar och knän, speciellt nu under Ramadan. I övrigt finns det inga kulturella restriktioner i form av klädsel.

BOENDE

Kasbah du Toubkal  
I byn Imlil bor vi på Kasbah du Toubkal, vilket är en upplevelse i sig. Det finns en intressant historia runt denna byggnad och hur verksamheten, bl.a att 5% av alla intäkter direkt tillbaka till byn för social verksamhet).

På hotellet ingår frukostbuffé och middag. Matsäck till vandringsdagarna finns att beställa från hotellet.

Ha gärna en ficklampa tillhands, alternativt ficklampan på telefonen då vi kommer fram till Imlil i skymningen och vi har ca 15 min promenad till Kasbahn från bilvägen.
http://www.kasbahdutoubkal.com/

Riad & Spa Dar Baraka & Karam
Ordet Riad kommer från den arabiska termen för trädgård och är ett traditionellt marockanskt hus/palats med en inre trädgård eller innergård, ofta med en fontän. I Marrakech bor vi på riaderna Al Baraka & Karam mitt inne i Medinan bland de trånga gränderna. Innanför porten till riaden möts du av lugnet och en härlig atmosfär i marockansk stil.
http://www.marrakech-riads.com/

VANDRINGSTIPS

När vi åker på en vandringsresa i grupp, är våra vandringsguider ansvariga för alla när vi är ute och vandrar. Go Active värnar alltid om hög säkerhet och det innebär bl.a följande: Gruppen vandrar i samlad skara, men vi försöker samtidigt hålla lagom avstånd till varandra i dessa Coronatider.  När man går med gruppen måste man anpassa sig till guidernas instruktioner.

Färdledaren har rätt att neka individuella personer att delta i vandringen om guiden bedömer att det föreligger en säkerhetsrisk för en person att deltaga eller för gruppen.

Utrustningslista / krav:
- Vandringskängor med räfflad sula och som går minst över fotknölarna.
- Regnkläder
- Vattenflaska
- Dagryggsäck för vandringar (ca 30 liter)

Rekommenderas:
- Vandringsstavar
- Sittunderlag
- Extra tröja (att byta med)
- Solkräm och solhatt
- Regnskydd för ryggsäcken
- Termos
- Bra humör :)
- Mössa och vantar (för eventuellt kyliga morgnar)

Räkna med minst 1,5 till 2 liters vatten per vandring. Det kan även vara bra att ha med sig en blandning av nötter, torkad frukt och dylikt för vandringsdagarna.

Läs mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt program

Vandringsturismen är fortfarande i sin linda men har redan blivit en viktig försörjningskälla för många. Här varvas torra bergssluttningar, högalpin terräng med frodiga terrassodlingar och vackra vattenfall. Till skillnad från Alperna finns här inga kabinbanor eller liftar att ta hjälp av för att ta oss upp på bergstopparna, därav är vandringarna här en nyans tuffare än på vår genomsnittliga vandringsresa.

Gruppen är begränsad till 15 deltagare med en guide och endast ett vandringsalternativ per dag.  Det är inte ovanligt med rullgrus på stigarna, men det är för den skull inte mer tekniskt avancerat än på många andra ställen.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst Marrakech

Transfer till Imlil och Hotel Kasbah du Toubkal

Dag 2 Aremd

En medelsvår relativt kort vandring för att acklimatisera sig till den höga höjden. Från Kasbah följer vi till en början leden som går upp mot Toubkal, Nordafrikas högsta berg. Vi lämnar denna led efter en timmes vandring och går över en flodbädd upp till den högt belägna byn Aremd. Vandringen genom de trånga gränderna ger oss en god inblick i hur livet ter sig i en avlägsen berberby uppe i Höga Atlas. När vi passerat byn kommer vi ut på ett vidsträckt mycket stenigt moränområde vilket minner om en sedan länge försvunnen glaciär. Här går leden i skuggan av höga mäktiga bergsmassiv. Moränområdet övergår så småningom i lättgångna böljande kullar och framme vid en ås möts vi av en hänförande utsikt över hela Imlildalen. Vi är nu uppe på dagens högsta höjd 2.225 möh. Därefter följer vi leden nerför en brant slingrande stig ner till Tamatertdalen och Imlil.

Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Uppför och utför 485 meter. Högsta punkt: 2.225 möh

Dag 3 Tizi n´ Tamatert – Ageuersioual

Vi går upp längs Tamartertdalen och genom den lilla byn Tamatert och fortsätter upp till passet Tizi n´Tamatert som är dagens högsta höjd 2.280 meter. Här uppe får vi en fantastisk utsikt över bergen runt om oss och dalarna med dess ålderdomliga byar. Därefter följer en lång vacker tur runt berget Adrar Tamalaroute via byn Tinehourhine djupt nere i Imenanedalen. Vi följer de steniga men relativt lättgångna mulåsnestigarna som leder genom flera avlägsna berberbyar. Från Imenanedalen går vi sedan upp den vindlande stigen upp till passet Tizi n´Aguersioun och därifrån ner i Imlildalen som vi följer upp till Imlil och Kasbah. Detta är en svår tur på grund av längden, cirka 18 km och två pass.

Vandringstid: cirka 9 timmar. Höjdvariation: Uppför och utför 870 meter. Högsta punkt: Tizi n` Tamatert 2.280 möh

Dag 4 Ouirgane – Agnie

Vi åker med en buss från Imlil cirka 50 minuter via byn Asni till Ouirgane, en by som ligger i en vidsträckt vacker dal. Därifrån vandrar vi en lättgången led som går över mjuka kullar med underbar utsikt. Så småningom går vi lite brantare uppåt till den lilla byn Agnie där vi besöker ett berberhem och där vi äter vår lunch.

Fortsättningen av vandringen går ner till en mycket gammal by som delvis består av ruiner men också är befolkad. Här får man verkligen en känsla av att förflytta sig flera hundra år tillbaka i tiden. Turen avslutas längs en flod fram till landsvägen där vår buss väntar. Detta är en lättare vandring med en vandringstid på cirka 4 timmar.

Vandringstid: ca 4 timmar. Höjdvariation: Uppför och utför 310 meter. Högsta punkt: Agnie 1.265 möh.

Dag 5 Oukaimeden – Imlil

Vi åker med buss ca 2 timmar över de höga bergen till skidorten Oukaimeden där vår vandring startar. Efter en timmes vandring kommer vi upp till ett pass på 2.960 möh. Här följer vi den ringlade stigen som är stenig och delvis lite svårgången. Utsikten är hänförande över den djupa dalen Imenani och bergen i Toubkalmassivet. Vi följer leden ner till byn Tacheddirt där vi stannar för lunch. Den fortsatta vandringen går på en lättgången väg upp till passet Tizi n´Tamatert och vidare ner till Imlil. Detta är en svår tur som är lång (cirka 19 km) och som delvis går längs en svårgången stig.

Vandringstid: ca 8 timmar. Höjdvariation: 720 meter uppför och 1.280 utför. Högsta punkt: Tizi n’ou Add 2.960 möh.

Dag 6 Tizi n´Mzik

Vi startar vår vandring direkt utanför Kasbah på en smal stig som går längs den branta sluttningen ner mot Imlil och den mindre byn Mzik. Leden går stadigt och jämnt uppför hela tiden och pulsen ökar allt mer. Efter några timmars vandring blir det allt brantare och stigen går i zick-zack. Till slut når vi, svettiga och varma, vårt mål passet Tizi n´Mzik. Här uppe är vi på dagens högsta höjd 2.489 möh och här äter vi vår medhavda lunch medan vi njuter av den enastående utsikten. Därefter går vi ner samma dal men följer en något annorlunda led via byn Mzik och därefter Imlil och upp till Kasbah. Detta är en medelsvår vandring med relativt lättgångna stigar.
Vandringstid: ca 5 timmar. Höjdvariation: 730 meter uppför och utför. Högsta punkt: 2.489 möh. Tizi n´ Mzik

På eftermiddagen åker vi med buss till Marrakech och intager middagen på vår riad.

Dag 7 Marrakech

Dagen ägnar vi åt att bekanta oss med den ”röda staden” Marrakech.  Tidigt på morgonen erbjuder vi en frivillig extra tur till den berömda botaniska trädgården Majorelle Garden (ingår inte i resans pris). På förmiddagen gör vi en rundtur i Medinan, den gamla staden innanför ringmuren, och besöker några sevärda byggnader samt inte minst det sägenomspunna stora torget Djema el Fna. Medinan bjuder också på myllrande gator med lockande små butiker och hantverkare av alla de slag. Vi går givetvis också en tur genom den stora souken (bazaren), en verkligt färgrik upplevelse. Vi äter en gemensam lunch (ingår) på en trevlig restaurang. Dagen avslutas med att vi på kvällen upplever det stora torget med dess myller av människor, ormtjusare, sagoberättare, musikanter m.m. Ett skådespel som pågått oavbrutet i 950 år och här passar vi på att äta ett grillspett i något av de otaliga grillstånden.

Dag 8 Marrakech – avresedagen

Efter frukost är det dags att bege sig till Marrakech flygplats