Välkommen på vandringsresa

Cortina d'Ampezzo Vandringsresa 5-12/7 2022

Cortina d'Ampezzo i östra Dolomiterna är välkänt som en av världens mest klassiska skidorter. Men det är under sommaren som Ampezzodalen visar sig från sin vackraste sida. Klassiska vandringar såsom Drei Zinnen, Tofanekedjan och Croda da Lago är med i programmet, men vi vandrar även i några mindre kända områden. Turerna går ofta högt upp och vår möda belönas med hisnande vyer över de rosaskimrande topparna och koboltblåa sjöarna.

Nedan hittar du viktig information om din resa samt vandringsprogram. Vi på Go Active Travel hoppas att ni får en riktigt härlig resa med många fina vandringsminnen med hem i bagaget! 

AVRESA / FLYGBILJETT

Dina flygbiljetter med Norwegian bifogas detta avresemeddelande. Där ser du flygtider, bokningsnummer och sittplats ombord. Denna visas tillsammans med passet vid incheckningen. Checka in online eller på flygplatsen. https://www.norwegian.com/se/reseinformation/incheckning-och-ombordstigning/incheckning-online/

Vi rekommenderar att man är på flygplatsen 3 timmar innan avresan. Köerna kan vara väldigt långa! Observera att incheckningen stänger 60 min innan avgång.

Läs Swedavias tips för hur man gör incheckningen så smidig som möjligt: https://www.swedavia.se/arlanda/infor-din-resa/

BAGAGE

Ni får ha med er max 23 kg incheckat bagage (1 väska) per person. Handbagaget får väga max 10 kg (max mått 55 x 40 x 23 cm). Tänk på att förvara allt som du behöver under dagen i handbagaget. Observera att det är särskilda regler för att ha vätskor i handbagaget. Tänk också på att packa ned vassa föremål som t ex nagelsax i det bagage som du checkar in.

MAT OMBORD

På dessa flygningar finns dryck och lättare förtäring att köpa ombord. Då utbudet är begränsat, och det ibland tar slut kan det vara en god idé att köpa med något att äta.

ANKOMST/TRANSFER

Efter landning följer du skyltarna till Baggage Claim för att komma till ankomsthallen dit bagaget kommer. Er reseledare Therese möter upp efter att du har hämtat ut bagaget och passerat tullkontrollen, så håll utkik efter en skylt med texten Go Active Travel.

BOENDE

Fyrstjärniga Park Hotel Ladinia har stora gemensamma utrymmen både ute och inne samt en modern spa-avdelning med pool och bastu.
Park Hotel Ladinia
Adress: Via Ladinia, 14, 32046 San Vito di Cadore BL, Italien
Telefon: +39 0436 890450
www.hladinia.it

INRESA ITALIEN

Covidbevis

Från och med den 1 juni 2022 har Italien tagit bort krav på att visa Covid-bevis eller test vid inresa.

Observera att denna information kan komma att ändras.

COVIDRESTRIKTIONER I ITALIEN

Fortfarande gäller det som i de allra flesta länder att man håller avstånd och extra noggrann hygien. Man ska heller inte åka om man blir sjuk. Då gäller att man skaffar ett läkarintyg och kontaktar sitt försäkringsbolag för eventuell ersättning.

MUNSKYDD

Från 15 juni till preliminärt 30 september 2022 gäller krav på att bära FFP2 ansiktsmask i följande situationer i Italien:

  • Flygplan
  • Hyrda bussar med förare
  • Kollektivtrafik samt linbanor

Observera att denna information kan komma att ändras.

PASS

Glöm inte passet! Kontrollera att passet är giltigt t o m hemkomstdatum.

VALUTA

Valutan i Italien är Euro. Vi rekommenderar att köpa ett ”startkapital” av valutan i förväg, exempelvis på flygplatsen innan avresan. Hotell, restauranger och affärer brukar dock acceptera de vanligaste kreditkorten. 

ÖVRIGT

Elen är 220V med vanliga tvåstiftskontakter, samma som i Sverige.

Måltider
Frukost och lunch/middag (6 tillfällen) ingår och äts på hotellet. Det ingår ingen middag på den lediga dagen. Eftersom ni landar sent ingår ingen middag ankomstdagen utan ni får istället en lunch innan avresa till flygplats avresedagen. Luncherna under vandring äter vi de flesta dagarna på sk. rifugi (bergsrestauranger). Alternativet är att handla mat till egen matsäck i byn. Det är smidigast att ordna detta kvällen innan vandringen. Färdledaren ger tips. 

Dricks
Det är brukligt att ge dricks för uppskattad service, när man som vi bor flera nätter på samma hotell. Det uppskattas att man lämnar dricks till städningen på sitt rum och färdledaren brukar sedan samla in och överlämna dricks till serveringspersonalen och eventuell övrig personal sista kvällen.

RESEFÖRSÄKRING & SJUKFÖRSÄKRINGSINTYG

Obs! Som resenär gäller det alltid att se över sitt reseskydd innan avresa och ta med sig försäkringskassans kort för sjukvård inom EU samt de reseförsäkringar man har. Om man behöver uppsöka läkare eller apotek ska man ha med sig ett Europeiskt Sjukförsäkringskort som visar att man är försäkrad i Sverige. EU-kortet kan beställas via Försäkringskassan (www.forsakringskassan.se). Vi rekommenderar att man alltid har med sig försäkringsnummer samt kontaktuppgifter till försäkringsbolaget under hela resan. 

KONTAKTUPPGIFTER

Go Active Travels kontor +46 (0)771 14 30 30
Färdledare Therese Iversen: +46 (0)764 199 835
JOURTELEFON för akuta ärenden vid avresa +46 (0)724 47 00 34

Vandringsprogram

Under veckan vandrar vi i vad många anser som det mest spektakulära landskapet i hela alpkedjan. Det innebär vandring som ofta går på hög höjd och bitvis är konditionskrävande med stora höjdskillnader. Terrängen är blandad och består ibland av stigar med rullgrus och klippblock. Vi anser att dessa vandringar håller medel till svår nivå. 

Tack vare Ampezzodalens enastående geografi och geologi, erbjuder Cortina en stor variation av vandringar. Området har ett varmt och milt klimat under sommarmånaderna men som alltid när man vandrar i Alperna måste man vara beredd på snabba väderförändringar. Denna grupp är under 15 personer så det blir en nivå som anpassas efter gruppen. Underlaget varierar från mjuk alpäng och skog till klippblock, stenar och grus, med vissa partier som kan upplevas som lite tuffare. För att kunna erbjuda så vackra och intressanta vandringar som möjligt har vi valt att vandra över ett ganska stort område och därav kommer vi att åka mellan 30 minuter och en timma med privatbuss de flesta av dagarna.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Några smakprov på vandringar

Drei Zinnen

”De tre topparna” är en av Alpernas mest kända vykortsbilder. Dagens vandring, med stigning över två lättare bergspass, är en bra introduktion till området och den höga höjden. Vi rundar båda bergets södra och norra sidor på en förhållandevis lätt och jämn vandringsled, Alta Via delle Dolomiti. Längs vägen finns det möjlighet att pausa vid en av flera bergshyttor, så kallade rifugi. Härifrån har vi en mäktig panoramvy över Drei Zinnen när vi dricker vår capuccino och detta ger mersmak för resten av veckan.

Croda da Lago

Idag utlovas magnifika utsikter och vandring i ett mäktigt landskap. Vi börjar vandringen vid Passo Giau, 2 236 meter över havet, cirka 30 minuters bussresa från hotellet. Härifrån bestiger vi bergspasset som ligger ett par hundra meter högre upp för att sedan följa kanten av Croda da Lago berget. Halvvägs runt passerar vi en mindre alpsjö. Efter lunch fortsätter vår vandring ner till Cortina genom en rofylld lärkskog. 

Sorapissjön

Vi tar kabinban upp till Faloriaomassivet direkt ovanför byn Cortina d’Ampezzo. För att nå Sorapissjön, en av Ampezzodalens främsta sevärdheter, måste man ta sig över två pass av lite tuffare nivå. Från dagens högsta punkt på 2 400 meter över havet, följer vi en smal stig nedför till lunchstället Rifugio Vandelli. Här är det skönt att pausa en stund vid det turkosblå vattnet. Trötta men nöjda fortsätter vi vidare på en enklare vandringsled mot Passo Tre Croci, där bussen väntar för att ta oss tillbaka till hotellet.

Val Travenanzes

Under vandringen genom Val Travenanzes börjar vi med att åka linbana upp till Refugio Lagazuoi och passerar mynningarna till det imponerande tunnelsystemet som anlades under Första världskriget. Vandringen går sedan genom den spektakulära dalen, där vi är omgivna av höga toppar, krigslämningar och intressant geologi. Vi följer floden Rio Travenanzes och korsar floden och dess tillflöden ett par gånger innan vi når friluftsområdet kring Fanes. Vandringen är drygt 15 km lång, mestadels lättvandrad i lagom nedförsbacke men med några svårare partier där man behöver hålla koll på var man sätter fötterna och beroende på vattenflödet kan behöva vada.

Cinque Torri

En annan dag passerar vi Cinque Torri, på vandringen från Passo Giau till Passo Falzarego, nedanför topparna Nuvolau och Averau. Här vandrar vi först över alpängar med rik flora, sedan upp över ett brant men kort pass, för att sedan bege oss in bland de pelarformade Cinque Torri, "fem tornen" , ett naturens under som även utgör ett berömt bergsklättringsområde. I området ägde några av Dolomiternas mest kända sammandrabbningar rum och det finns gott om lämningar från Första världskriget. Utsikten tvärs över dalen mot Tofanakedjan är fantastisk. Gruppen ges lite fri tid att titta runt bland skyttegravar och värn samt äta lunch innan vi fortsätter ner genom skog till Passo Falzarego där bussen så småningom hämtar upp oss.

Observera att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.