Val d’Isère Vandring Frankrike Storslagna vandringar i alpin vildmark

Området erbjuder en av Frankrikes mest natursköna och spektakulära vildmarker. Här finns flera naturskyddsområden, till exempel Parc National de la Vanoise, där vi njuter av flera vandringar omgivna av snötäckta toppar på över 3 800 meter och glänsande glaciärer i blickfånget. Några av vandringarna gör vi också med utgångspunkt från grannbyn Tignes. Floran och faunan är rik och varierad. Vi får se blommor som bara växer på riktigt höga höjder och vi har goda chanser att få se örn, murmeldjur, bouqetain (stenbock) och chamois (gems) under våra vandringar. 

Byn Val d'Isère ligger högt, på 1 850 meter, och den högalpina miljön känns redan i byn. Men trots att det är många höga toppar som omger dalen är den relativt ljus och öppen med sin sparsmakade vegetation. Orten har en mysig och traditionell atmosfär med en blandning av gammalt och nytt. Vi bor mitt i byn Val d’Isère på ett modernt hotell med hög standard.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Högalpin terräng
 • Spektakulära vandringar
 • Naturskyddsområdet Parc National de la Vanoise
 • Turer för vana vandrare
 • Vildmarken runt hörnet

Avgångar

8 – 15 juli

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Genève 8 juli 11:30 - 14:10
Genève - Stockholm Arlanda 15 juli 14:55 - 17:35
21 450 SEK 2 platser kvar Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Genève tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sex flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 950 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer (frivilligt)
 • Transfer från flygplatsen i Genève till hotellet tar cirka 3-3,5 timmar exklusive rast.

Boende

 • Hotel Avancher

  Vi bor på det charmiga Hotel Avancher. Hotellet är beläget i ett lugnt område i byn Val d’Isère, med endast fem minuters promenadavstånd till centrumkärnan. Hotellet har varit öppet sedan 1958 men genomgick under 2017 en renovering och är numera stilrent inrett i modern alpstil. Rummen är ljusa, luftiga och har alla balkong eller terrass. Alla rum är även utrustade med TV, vattenkokare och en mindre kyl. 

  På hotellet finns en spa-avdelning med inom- och utomhusbastu och en bubbelpool. I hotellets bar och lounge kan du varva ner i de stora mjuka sofforna med en god cocktail i handen. Passa på att mötas i en match i valfritt brädspel, loungen här har en mängd olika att välja på! 

Vandringsprogram

De mest intressanta vandringarna i trakten, som vi valt för vårt program, klassar vi som medelsvåra med inslag av tuffare då underlaget ibland blir ganska stenigt och brant.

Denna resa passar dig som är van vandrare och gillar lite utmaning. Med detta sagt, håller vi dock ett lugnt tempo och pausar ofta. Har du vandrat med oss förut och valt den avancerade gruppen på någon av våra vandringsresor, i till exempel Alperna eller Andorra, kommer du att gilla vandringarna här. Ring till oss på kontoret om du är osäker och vill höra mer om vandringsnivån.

Under veckan kommer vi att vandra både i området runt Val d’Isère samt i bergen runt Tignes. Dessa områden erbjuder vandringar nedanför snöklädda toppar, genom dalar, över gräsbevuxna sluttningar och ibland även över snö. Oftast beger vi oss en bit från byn för att vandra i områden bortom skidområdet, även om det går att vandra också direkt ifrån hotellet. 

Vandringarna är heldagsvandringar men är generellt inte tekniskt avancerade. Underlaget består oftast av bra stigar, men branta och steniga sträckor både uppåt och neråt förekommer på några av turerna vilket kan upplevas som svårt. Vandringarna går oftast på hög höjd, i några fall kommer vi upp till närmare 3 000 meter. Där är lufttrycket lägre och mängden syre i luften mindre vilket känns när vi anstränger oss. Under några vandringar gör vi stigningar på 800-1000 höjdmeter. För att uppskatta vandringarna bör man därför ha god grundkondition och inte ha anlag för svindel.  Den som vill vandra på egen hand på lägre höjd kan naturligtvis göra det, i så fall ger färdledaren tips och förslag på lämpliga turer.

Färdledaren bestämmer varje dags vandring utifrån de yttre förutsättningarna – väder, snöförhållanden, vattenföring i bäckar o.s.v. Vi brukar ha en ledig dag efter tre vandringsdagar, men även det kan ändras beroende på vädret. Ibland äter vi lunch i en refuge som är en enklare stuga med ett begränsat utbud av rätter. Vissa dagar köper vi med oss lunch som vi intar i det fria. Därför är det bra att ta med ett sittunderlag i packningen.

I Val d’Isère har vi ett vandringsalternativ per dag. Vi vandrar alltså i en grupp, med max 18 deltagare.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Några exempel på vandringar:

Refuge du Prariond: Denna vandring brukar vi göra den första dagen. Den börjar lätt så att vi kan känna på höjden. Vi tar lokalbuss i cirka tio minuter till Le Fornet och startar på 1 950 meters höjd. Målet är Refuge de Prariond på 2 324 meter längst upp i Val d’Isèredalen där floden Isère har sitt tillflöde. Vi börjar gå genom en vacker lärkskog och efter cirka 45 minuter börjar det bära av uppåt längs kanten av en djup ravin där floden har gröpt sig ner mellan klippmassiven. Efter att vi har passerat ravinen öppnar sig en gräsbeklädd dalgång med vackra vattenfall på båda sidor. Här går vandringen lätt på plan mark tills vi i slutet av platån når Refuge du Prariond där vi stannar för lunch. Känner vi att orken är med vandrar vi hela vägen upp mot en glaciär och bergskammen Col de la Galise (2 987 meter över havet),stigningen är krävande  men belöningen är en vidunderlig utsikt ner mot Italien. Går vi hela vägen upp är höjdvariationen drygt 900 meter.

Le Tour du Mont Roup: Vi tar buss i cirka tio minuter till Le Manchet  där vi börjar vår vandring runt berget Mont Roup som ligger i nationalparken Vanoise. Vi följer en dalgång uppåt, förbi vattenfallet Cascade du Pisset och intar vår medhavda picknicklunch i gröngräset på 2 600 meters höjd.  Här uppe har det legat en glaciär och miljön är öppen och karg. På vägen ner går vi till en början över gräsbevuxna kullar och några fält med snö och efter ett tag ser vi Mont Blanc med sin 4 800 meter höga topp sticka upp mot norr. Därefter bär det av neråt i en trång dal tillbaka till Le Manchet. Denna vandring på drygt 17 km bjuder på närmare 800 meters höjdstigning och tar cirka sex timmar inklusive lunch och pauser.

Beroende på snömängd och gruppens kondition finns möjlighet att efter lunchen vika av och göra en ännu längre vandring där vi kommer ännu högre upp med chans att se stenbock eller gems. På vägen tillbaka mot Le Manchet passerar vi Refuge du Fond des Fours där vi kan rasta med en kopp kokkaffe eller något annat att dricka. Denna variant är närmare 2,5 mil och tar bortåt 7 timmar.

Col de la Bailleta: Vi köper med oss picknicklunch som vi äter vid Col de la Bailleta på 2 853 meters höjd, med en storslagen och magnifik utsikt över Le Fornet, Val d’Isère, Col de l’Isèran och de omgivande bergen.

Vandringen dit kan göras på flera olika sätt, beroende på gruppens sammansättning, förmåga och önskemål. Vill vi göra en något lättare tur tar vi taxi från hotellet och efter ca 20 minuter har vi kommit fram till dammen Le Saut i en högt belägen dalgång. Dalen är populär för vandring då den är mycket vacker, samtidigt lättillgänglig och relativt lättgången. Vegetationen består här mest av buskar och ängsmark och murmeldjuren springer ogenerat omkring på sluttningarna. Vi följer en bäck upp mot ytterligare en damm, Lac de la Sassière som ligger på ca 2500 meters höjd. Där börjar en brantare stigning upp till passet Col de la Bailleta. Höjdstigningen på denna variant är drygt 600 meter.  Från Col de la Bailleta kan vi välja att antingen gå samma väg tillbaka, eller att fortsätta ner till Le Fornet. Då går vi 900 meter neråt, på en brant och mestadels stenig stig.

Känner vi oss riktigt tuffa är ett annat alternativ att starta i Le Fornet, gå 900 höjdmeter upp till Col de la Bailleta och sedan gå 600 höjdmeter ner till Le Saut varifrån vi tar taxi hem till Val d’Isère.

Aguille Percée: Denna tur är väldigt spektakulär, men relativt lätt sett till ansträngning eftersom den till störste delen går utför. För att göra den här vandringen bör man vara stegsäker och inte ha anlag för svindel. Den börjar i ett väldigt kargt landskap som bara består av klippor och sten, men vartefter vi tar oss neråt ökar grönskan. Med taxi åker vi till grannbyn Tignes där vi tar en sittlift upp till drygt 2 500 meters höjd. Därifrån går vi cirka 200 höjdmeter upp till Aguille Percée – Nålsögat – en valvformation i berget som ser ut som just ett stort nålsöga. Stigen upp är stenig och brant. Därifrån går vi uppe på en smal bergskam neråt och innan vi når Tignes viker vi av och fortsätter så småningom genom en skog ner mot byn Le Boisses där taxin hem väntar. Högsta höjd på denna vandring är drygt 2 700 meter. 

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Guider

 • Claes Keisu

  Vandringsledare

  Claes är en Stockholmare från norr som trivs allra bäst i bergen i Tyrolen, Savoie, eller nordligaste Italien. Som före detta journalist på Sveriges Radio har han ett stort samhälls- och kulturintresse vilket gör honom svårslagen i frågesport. Han vet hur man får bästa känslan i pistskidorna liksom var man har störst chans att se örn, gems eller stenbock på vandringarna. Vill du veta vad som gör en perfekt Knödel så delar han självklart med sig även av det, och han blir inte ledsen om du kallar honom skid- eller vandringsnörd.
  Claes träffas oftast på våra resor till Val d’Isère och Ischgl.

Väderkalender

Relaterade resor

 • ItalienSingelresa Madonna di Campiglio Vandring

  Vi vandrar i gränslandet mellan Dolomiterna och Alperna. På denna singelresa, för dig som reser ensam, bor vi i legendariska Madonna di Campiglio. Vandringarna går i dramatisk terräng med taggiga bergstoppar och vi njuter av blommande alpflora. 

  8 dagar från 18 950 SEK
 • AndorraSingelresa Pyrenéerna Vandring

  En vandringsresa, för dig som reser ensam. Vi bor fyrstjärnigt, vandrar på fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap, tidvis både i Spanien och Frankrike. Här får vi uppleva ett vilt landskap med berg, dalar och kristallklara sjöar.

  8 dagar från 20 950 SEK
 • ItalienSingelresa Val Gardena Vandring

  En unik singelresa för dig som vill uppleva Dolomiternas dramatiska landskap med höga berg och blomstrande alpängar med betande kor och hästar. Området är mycket uppskattat för sina natursköna vandringar. Vi  bor fyrstjärnigt och njuter av god mat.

  8 dagar från 23 950 SEK