Vandringsresor till Val d’Isère | Go Active Travel

Val d’Isère Frankrike Vandring i alpin vildmark

För de flesta är Val d’Isère mest känt för sin fantastiska skidåkning och tävlingar i Världscup, VM och OS. Sommartid är tempot i byn lugnare och de relativt få turister som kommer hit gör det för att vandra i det storslagna alpina landskapet eller att cykla downhill i skidbackarna. 

Val d’Isère erbjuder en av Frankrikes mest natursköna och spektakulära vildmarker. Här finns flera naturskyddsområden, till exempel Parc National de la Vanoise, där vi njuter av flera vandringar med snötäckta toppar på över 3 800 meter och glänsande glaciärer i blickfånget. Några av vandringarna gör vi också med utgångspunkt från grannbyn Tignes. Floran och faunan är rik. Vi får se blommor som bara växer på riktigt höga höjder och vi har goda chanser att få se örn, murmeldjur, bouqetain (stenbock) och chamois (gems) under våra vandringar. 

Val d’Isère ligger högt, på 1 850 meter och den högalpina miljön känns redan i byn. Men trots att det är många höga toppar som omger dalen är den relativt ljus och öppen med sin sparsmakade vegetation. Orten har en mysig och traditionell atmosfär med en blandning av gammalt och nytt. Här bor vi på ett trevligt litet familjeägt hotell mitt i byn.

Val d’Isères bästa

 • Högalpin terräng
 • Spektakulära vandringar
 • Naturskyddsområdet Parc National de la Vanoise
 • Familjeägt hotell
 • Toppar på över 3 800m
 • Vildmarken runt hörnet

Avgångar

10 juli 2022

/ 8 dagar

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Genève 10 juli 15:50 - 18:30
Genève - Stockholm Arlanda 17 juli 19:20 - 22:00
16 850 SEK 10+ platser kvar Boka resa

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer från flygplatsen i Genève till hotellet tar cirka 3-3,5 timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Genève tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sex flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En vandringskarta per bokning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 2 000 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer (frivilligt)

Boende

 • Les 5 Frères

  Hotel Les 5 Frères är ett utmärkt boende för vårt vandringsäventyr i Val d’Isère. Det är samma familj som har drivit hotellet i flera generationer, vilket gör atmosfären personlig och välkomnande. Hotellet håller hög mellanklass, är mycket smakfullt inrett och ligger perfekt till mitt i byn nära butiker och kaféer.

  Bonus! Endast 400 meter från hotellet finns Le Centre Aquas, byns egen spa- och poolanläggning där du kan njuta av en massage eller behandling efter en heldag med vandring.

Vandringsprogram

I Val d’Isère har vi ett vandringsalternativ per dag. Vi vandrar alltså i en grupp, med max 18 deltagare. Under veckan kommer vi att vandra både i området runt Val d’Isère samt i bergen runt Tignes. Dessa områden erbjuder vandringar nedanför snöklädda toppar, genom dalar, över gräsbevuxna sluttningar och ibland även över snö. Oftast beger vi oss en bit från byn för att vandra i områden bortom skidområdet, även om det går att vandra också direkt ifrån hotellet. 

Vandringarna är heldagsvandringar men är generellt inte tekniskt avancerade. Underlaget består oftast av bra stigar, men rejält branta och steniga sträckor både uppåt och neråt förekommer på några av turerna vilket kan upplevas som svårt. Vandringarna går oftast på hög höjd, i några fall kommer vi upp till närmare 3 000 meter. Där är lufttrycket lägre och mängden syre i luften mindre vilket känns när vi anstränger oss. Under några vandringar gör vi stigningar på 800-1000 höjdmeter. För att uppskatta vandringarna bör man därför ha god grundkondition och inte ha anlag för svindel.  Den som vill vandra på egen hand på lägre höjd kan naturligtvis göra det, i så fall ger färdledaren tips och förslag på lämpliga turer.

Färdledaren bestämmer varje dags vandring utifrån de yttre förutsättningarna – väder, snöförhållanden, vattenföring i bäckar o.s.v. Vi brukar ha en ledig dag efter tre vandringsdagar, men även det kan ändras beroende på vädret. Ibland äter vi lunch i en refuge som är en enklare stuga med ett begränsat utbud av rätter. Vissa dagar köper vi med oss lunch som vi intar i det fria. Därför är det bra att ta med ett sittunderlag i packningen.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Några exempel på vandringar:

Refuge du Prariond: Denna vandring brukar vi göra den första dagen. Den börjar lätt så att vi kan känna på höjden. Vi tar lokalbuss i cirka tio minuter till Le Fornet och startar på 1 950 meters höjd. Målet är Refuge de Prariond på 2 324 meter längst upp i Val d’Isèredalen där floden Isère har sitt tillflöde. Vi börjar gå genom en vacker lärkskog och efter cirka 45 minuter börjar det bära av uppåt längs kanten av en djup ravin där floden har gröpt sig ner mellan klippmassiven. Efter att vi har passerat ravinen öppnar sig en gräsbeklädd dalgång med vackra vattenfall på båda sidor. Här går vandringen lätt på plan mark tills vi i slutet av platån når Refuge du Prariond där vi stannar för lunch. Känner vi att orken är med vandrar vi hela vägen upp mot en glaciär och bergskammen Col de la Galise (2 987 meter över havet),stigningen är krävande  men belöningen är en vidunderlig utsikt ner mot Italien. Går vi hela vägen upp är höjdvariationen drygt 900 meter.

Le Tour du Mont Roup: Vi tar buss i cirka tio minuter till Le Manchet  där vi börjar vår vandring runt berget Mont Roup som ligger i nationalparken Vanoise. Vi följer en dalgång uppåt, förbi vattenfallet Cascade du Pisset och intar vår medhavda picknicklunch i gröngräset på 2 600 meters höjd.  Här uppe har det legat en glaciär och miljön är öppen och karg. På vägen ner går vi till en början över gräsbevuxna kullar och några fält med snö och efter ett tag ser vi Mont Blanc med sin 4 800 meter höga topp sticka upp mot norr. Därefter bär det av neråt i en trång dal tillbaka till Le Manchet. Denna vandring på drygt 17 km bjuder på närmare 800 meters höjdstigning och tar cirka sex timmar inklusive lunch och pauser. 

(Kan läggas till, men denna variant är närmare 2,5 mil och tar bortåt 7 timmar: Beroende på snömängd och gruppens kondition finns möjlighet att efter lunchen vika av och göra en ännu längre vandring där vi kommer ännu högre upp med chans att se stenbock eller gems. På vägen tillbaka mot Le Manchet passerar vi Refuge du Fond des Fours där vi kan rasta med en kopp kokkaffe eller något annat att dricka.) 

 

 

Col de la Bailleta: Vi köper med oss picknicklunch som vi äter vid Col de la Bailleta på 2 853 meters höjd, med en storslagen och magnifik utsikt över Le Fornet, Val d’Isère, Col de l’Isèran och de omgivande bergen.

Vandringen dit kan göras på flera olika sätt, beroende på gruppens sammansättning, förmåga och önskemål. Vill vi göra en något lättare tur tar vi taxi från hotellet och efter ca 20 minuter har vi kommit fram till dammen Le Saut i en högt belägen dalgång. Dalen är populär för vandring då den är mycket vacker, samtidigt lättillgänglig och relativt lättgången. Vegetationen består här mest av buskar och ängsmark och murmeldjuren springer ogenerat omkring på sluttningarna. Vi följer en bäck upp mot ytterligare en damm, Lac de la Sassière som ligger på ca 2500 meters höjd. Där börjar en brantare stigning upp till passet Col de la Bailleta. Höjdstigningen på denna variant är drygt 600 meter.  Från Col de la Bailleta kan vi välja att antingen gå samma väg tillbaka, eller att fortsätta ner till Le Fornet. Då går vi 900 meter neråt, på en brant och mestadels stenig stig.

Känner vi oss riktigt tuffa är ett annat alternativ att starta i Le Fornet, gå 900 höjdmeter upp till Col de la Bailleta och sedan gå 600 höjdmeter ner till Le Saut varifrån vi tar taxi hem till Val d’Isère.

Aguille Percée: Denna tur är väldigt spektakulär, men relativt lätt sett till ansträngning eftersom den till störste delen går utför. För att göra den här vandringen bör man vara stegsäker och inte ha anlag för svindel. Den börjar i ett väldigt kargt landskap som bara består av klippor och sten, men vartefter vi tar oss neråt ökar grönskan. Med taxi åker vi till grannbyn Tignes där vi tar en sittlift upp till drygt 2 500 meters höjd. Därifrån går vi cirka 200 höjdmeter upp till Aguille Percée – Nålsögat – en valvformation i berget som ser ut som just ett stort nålsöga. Stigen upp är stenig och brant. Därifrån går vi uppe på en smal bergskam neråt och innan vi når Tignes viker vi av och fortsätter så småningom genom en skog ner mot byn Le Boisses där taxin hem väntar. Högsta höjd på denna vandring är drygt 2 700 meter. Vi går cirka 350 höjdmeter uppåt och 1 000 höjdmeter neråt.

Ring oss gärna så berättar vi mer om vandringarna i Val d’Isère!

Väderkalender

Relaterade resor

 • ItalienSingelresa Madonna di Campiglio

  Vi vandrar i gränslandet mellan Dolomiterna och klassiska Alperna. På denna singelresa, för dig som reser ensam, bor vi i legendariska Madonna di Campiglio på ett fyrstjärnigt hotell. Vandringarna går i dramatisk terräng med taggiga bergstoppar och vi njuter av blommande alpflora. 

  8 dagar från 15 990 SEK
 • Italien Cortina d’Ampezzo

  En oförglömlig vandringsresa för dig med god kondition, och som uppskattar en utmaning. Här får vi uppleva kanske det mest spektakulära landskapet i hela alpkedjan. Vi bor på ett fyrstjärnigt hotell med spa och dagsvandrar i högalpin terräng.

  Kommande resa
 • FrankrikeSingelresa Val d’Isère

  Detta är en vandringsresa med de glänsande glaciärerna i blickfånget. Följ med på vår singelresa till Val d’Isère. Med ett charmigt och smakfullt hotell som utgångspunkt vandrar vi i ett orört alpint landskap med chans att se murmeldjur, stenbock, kungsörn och gems.

  8 dagar från 16 850 SEK