Åldrandets gåta med Henrik Ennart | Go Active Travel

Acciaroli Italien Åldrandets gåta med Henrik Ennart

I samarbete med SvD Accent.

Den charmiga lilla kuststaden Acciaroli i sydvästra Italien har förbryllat forskare i flera år med sina uppseendeväckande många invånare som är kring 100 år. Här finns dessutom ett extremt lågt antal hjärtsjuka och få som drabbas av Alzheimers. Tillsammans med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart går vi på djupet för att få en del av svaren på hur man kan leva ett långt, friskt och lyckligt liv. Vi tar del av livet i Acciaroli med omnejd genom vandringar och utflykter till historiska platser. Vi smakar på lokala viner, mat och olivolja och lyssnar på Henriks intressanta föreläsningar. Varje morgon finns möjlighet till yoga med Charlotte Fredriksson och därefter utforskar, upptäcker och inspireras vi av ortsbornas livsstil för att kunna implementera delar av den när vi kommer hem.

Samtliga resenärer erbjuds dessutom ett kostnadsfritt, frivilligt deltagande i ett forskningsprojekt som görs i samarbete med Skånes Universitetssjukhus och Lunds universitet, och med Professorerna Salvatore di Somma och Olle Melander på plats. Syftet med studien är att undersöka om blodmetaboliter och tarmbakterier, som är kopplade till risk för sjukdom, kan förändras genom en veckas vistelse i Cilento, Acciaroli, med endast lokalt producerad mat och dryck.

Cilento är platsen där Medelhavskosten första gången beskrevs i början av 1950-talet. Den mat vi äter är just av det slag som vanliga människor i regionen traditionellt har ätit till vardag och fest. Vi bjuds snarare på läckra hemlagade måltider än på modern restaurangmat. Som i all Medelhavskost består basen av grönsaker, inte minst tomat, aubergine och lökväxter, många olika vilda örter, baljväxter, olivolja, surdegsbröd gjort på lokala vetesorter och rött vin. Typiskt för Medelhavskosten i Cilento är förstås även pastan. Det mesta som fångades i havet såldes vidare och själva åt människorna framför allt ansjovis. Allt var ekologiskt, närodlat och närproducerat. Ibland kallas den här kokkonsten för "de fattigas rika mat". Varje dag startar vi med en klassisk frukost med lokala råvaror och som den äts av ortsborna.

Varmt välkomna att följa med!

Avgångar

19 september 2021

/ 8 dagar

Köpenhamn

Köpenhamn - Neapel 19 september 10:05 - 14:20
Neapel - Köpenhamn 26 september 17:35 - 21:35
27 990 SEK 4 platser kvar Boka resa

Stockholm

Stockholm - Neapel 19 september 09:35 - 14:20
Neapel - Stockholm 26 september 17:35 - 23:25
27 490 SEK 6 platser kvar Boka resa

Egen transport

24 890 SEK 6 platser kvar Boka resa

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från flygplats till hotellet ca 2 h 30 min.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. 

Ingår i resan

  • Flyg t/r Stockholm – Neapel, en mellanlandning
  • Flygskatter
  • Transfer t/r Neapels flygplats samt alla utflykter
  • Boende 7 nätter, del i dubbelrum
  • Helpension frukost, lunch och middag bestående av lokala specialiteter (ej lunch på hemresedagen)
  • 2 - 3 guidade vandringar
  • 1 vingårdsbesök med vinprovning till middagen
  • 1 olivoljeprovning
  • 5 föreläsningar/workshops med Henrik Ennart
  • 1 föreläsning om hållbar kost med Charlotte Fredriksson
  • Daglig yoga
  • Solstolar och handdukar på hotellets strandbar
  • Färdledare från Go Active Travel samt lokala guider
  • 110% CO2-kompensation, det innebär att hela din resa är klimatkompenserad, inkl. alla transporter, boende och mat.

Övrigt

  • Enkelrumstillägg 3 690 kr
  • Eventuell dricks samt dryck till maten tillkommer

 

INBJUDAN TILL DELTAGANDE I FORSKNINGSPROJEKT

Forskare vid Skånes Universitetssjukhus och Lunds universitet inbjuder dig till att delta i ett forskningsprojekt i samband med Din resa till Cilento.

Bakgrunden är att man funnit att vissa nedbrytningsprodukter av födoämnen som är mätbara i blodet (blodmetaboliter) och vissa tarmbakterier i avföringsprover, är kopplade till risk för typ 2 diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Nya data visar att befolkningen i Cilento jämfört med en svensk befolkning har en mer gynnsam profil av metaboliter i blodet. 

Projektet går ut på att mäta sådana metaboliter i blodprov och bakteriesammansättning i avföringsprov dels vid ankomsten till Cilento och dels efter en veckas vistelse i Cilento för att se om dessa förändras under veckan i Cilento då du kommer äta typisk lokal kost. Vidare kommer kända riskfaktorer (tex kolesterol, blodsocker, njurfunktion och blodtryck) mätas i början och slutet av din resa och några veckor före resan kommer vi be dig fylla i ett frågeformulär om levnadsvanor och eventuella sjukdomar och mediciner.

Är du intresserad av att vara med i forskningsprojektet? Då anmäler du ditt intresse genom att välja tillvalet "Intresseanmälan forskningsprojekt" när du går vidare och gör din bokning. 

För mer information mejla gärna till info@goactivetravel.se

Boende

  • Hotel La Pineta

    Vi bor på Hotel La Pineta, ett trevligt hotell som ligger i Acciaroli, 50 meter från den vackra sandstranden där det finns solstolar och strandbar. Vattnet här blev 2015 belönat som ett av det renaste i Italien. På hotellet finns en restaurang, bar och en uppvärmd pool med poolbar och jacuzzi.

    Hotellet ligger bara några 100 meter från hamnen och centrala Acciaroli med restauranger, barer och butiker.

    Rummen är inredda i klassisk italiensk stil med fräscha badrum.

Program

Under dagarna i Acciaroli, vill vi inte bara utforska och upptäcka, utan verkligen försöka leva som lokalborna för att få en förståelse för hur vi kan inspireras av deras livsstil och implementera delar av den när vi kommer hem.

Vi börjar dagen med yoga för den som vill, vill man inte yoga kan vi varmt rekommendera en morgonpromenad på stranden. Vi hinner med 2-3 vandringar med lokal guide och får dessutom flera historiska inslag.

Cilentokusten har, med sitt perfekta klimat för olivodlingar, ett stort utbud av olivoljeproduktion. Olivoljans egenskaper sägs bidra till ett friskare liv och utgör en självklar ingrediens i den italienska matlagningen. Vi passar givetvis på att besöka en odling och lär oss mer om detta.

En höjdpunkt på resan är mötena med ”centenaris” (90-100 år) och/eller ”ultra-centenaris" (över 100 år). Vi möter några av dem i deras vardag.

Det är ett fullsatt gediget schema med ett varierat program som fyller våra dagar, men vi har givetvis också planerat in tid för den livsviktiga återhämtningen som vi rekommenderar er att tillbringa på den lugna stranden precis nedanför hotellet.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Dag 1 
Ankomst Neapel transfer till Hotel La Pineta. 
Fastan börjar för dem som valt att delta i forskningsprojektet.

Dag 2   
Blodprov mm sker före frukost för deltagare i forskningsprojektet. Efter frukost inleder  vi förmiddagen med en föreläsning med Henrik. Därefter tar vi oss med buss till Agriturismo Il Mulino för matlagningsdemo och lunch. Efter lunch vandrar vi genom små städer till Pollica (de deltagare som inte kan vandra åker buss) där vi tar en "after hike" och får en historisk rundvandring. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. 

Dag 3
Dagen startar med föreläsning med Henrik. Därefter tar vi oss med buss till Castellabate, vi vandrar runt i den gamla staden med magisk utsikt, tar en kaffe och “gelato”. nBussen tar oss vidare till Ogliastro Marina där vi serveras en picknick “Acciaroli style”. Väl tillbaka på hotellet blir det föreläsning med Charlotte om “Hållbar Kost”. På kvällen äter vi Mediterranean BBQ på Hotellets Beach Club.

Dag 4
Vi tar oss med buss till San Severino. Vi stannar till i Elea Velia (Ascea Marina), en historisk plats där den Grekiska historien sägs ha sitt ursprung. Framme i San Severino får vi en guidad tur i en “Medieval Town” för att sedan äta lunch hos “gammelfarmor”  med lokalborna. Henrik håller ett kortare “Talk” under lunchen. Bussen tar oss vidare till Palinuro för en skön eftermiddagsvandring för de som vill alternativt hänger man på stranden. Här finns möjlighet för de som vill att ta en liten båttur om vädret tillåter, till självkostnadspris. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. 

Dag 5
Dagen startar med föreläsning med Henrik. Därefter åker vi till en Olivoljegård för provning och lunch. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. På kvällen åker vi till "Wineyard Da Concilis” för middag och vinprovning.

Dag 6
Dagen startar med föreläsning med Henrik. Därefter tar vi oss med buss till staden Pioppi där Ancel Keys, forskaren som myntade Medelhavsdieten bodde. Vi äter lunch på Delia's restaurang, som var hans privata kock. För den som vill kan man därefter besöka ”Museum of Mediterranean diet and history”. Dom som hellre vill gå till stranden gör det. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. 

Dag 7
Vi vandrar till Monte Stella, ca 3 timmar, de som inte kan vandra har möjlighet att ta bussen. Lunch äter vi hos den lokala bonden. På kvällen äter vi avslutningsmiddag på Agriturimso Agavi innan fastan början för de som deltar i forskningsprojektet inför morgondagens blodprov.

Dag 8 
Fri tid, utcheckning och lunch på egen hand (ingår ej). Transfer till Neapels flygplats med en kort paus. 

Inför resan

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Alla är välkomna att delta på denna resa. Däremot reserverar vi oss för att den kommer att innehålla en del vandring som möjligtvis inte passar för alla. Yogan anpassa efter gruppen så att alla kan vara med.

Kan jag åka ensam?
Du kan absolut resa ensam. Att göra en tränings/hälsoresa är ett sätt att lära känna nya människor som delar ens intressen.

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. Kan vi åka tillsammans ändå?
Självklart! Det spelar ingen roll om ni är på olika nivåer, alla deltar efter sina egna förutsättningar.

Vad behöver jag ha med mig?
Du behöver ha med dig ett par klädombyten för yoga och en yogamatta. Till vandringarna bör du ha ett par väl ingångna vandringsskor/kängor, sköna kläder, solglasögon eller solhatt samt en tunnare vind/regnjacka. En enklare ryggsäck med plats för vatten och något att tugga på är också bra att ha med sig. Badkläder och ombyten för middagarna. 

Guider

  • Henrik Ennart

    Henrik Ennart är en Guldspadebelönad vetenskapsjournalist som i många år skrivit om mat, livsstil och hälsa i artikelserier i Svenska Dagbladet och i ett halvdussin egna böcker. Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har han de senaste åren gett ut den internationella toppsäljaren Happy Food och uppföljaren Happy Food 2.0 som handlar om hur magen och måendet hänger samman med maten vi äter och vår tarmflora, men även med vår livsstil och miljön runt omkring oss. I boken Åldrandets gåta berättade han redan 2011 hur vi genom mat, motion, korttidsfasta, god sömn, minskad stress och rika sociala nätverk kan påverka vårt eget åldrande. Henrik har också gjort reportageresor till alla de platser på jorden som vetenskapligt bekräftats som blå zoner, alltså platser där chansen är störst i världen att bli över 100 år gammal med hälsan i behåll. Mer info om Henrik hittar ni på hans hemsida www.henrikennart.se

  • Charlotte Fredriksson

    Charlotte Fredriksson är kostrådgivare och yogalärare sedan flera år tillbaka och vidareutbildar sig mot 500hRYT på Yogayamas Advanced Training. Hennes klasser är dynamiska med inslag av flow, stillhet, djup, eftertänksamhet och intensitet som passar alla nivåer och män som kvinnor. Charlotte fokuserar även mycket på avslappning, självkänsla och kroppsmedvetenhet under klassen. Som hälsoföreläsare och kostrådgivare inspirerar Charlotte till hållbar hälsa på alla plan med mycket fokus på kosten, tarmfloran men också motion, stress och återhämtning.

Väderkalender

Relaterade resor

  • ItalienLätt & Lagom Toscana

    Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi. En trakt med kullar täckta av vinrankor, olivträd, cypresser och solrosor med inslag av gamla medeltids- och renässansstäder tronande på någon höjd.

    5 dagar från 13 950 SEK
  • Sverige Selma Spa, Sunne

    En weekend för dig som vill stanna i Sverige, men ändå komma iväg och njuta av en helg fylld med rolig träning, motiverande utmaningar, skön yoga och avkopplande meditation tillsammans med Shirin Djavidi och Magnus Hagström. Vi befinner oss på Selma SPA, i Sunne i Värmland, som är  Nordens största SPA. 

    Kommande resa
  • Sverige Österlen

    Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser

    5 dagar från 12 650 SEK