Elba Vandring Italien Elba - en okänd pärla i Toscanas skärgård

Enligt legenden uppkom öarna utanför Toscanas kust när Venus steg upp ur havet och tappade sju pärlor från sitt diadem. Elba, Italiens tredje största ö och beskriven som en av de vackraste i Medelhavet, är den grönaste av dem alla. Ett Toscana i ö-form. Med ett härligt klimat och dramatisk natur är ön en perfekt plats för vandring. Landskapet är varierat med pittoreska fiskebyar, vackra vildvuxna sandstränder samt gamla borgar och byar klättrande på öns bergssluttningar. På denna resa vandrar du längs den klippiga kustlinjen, över bergsryggar och längs sagolika stränder. Det tusen meter höga och grönklädda berget Monte Capanne är öns främsta utkikspunkt. Hit leder många vandringsvänliga och steniga stigar såsom brantare varianter, men alla med magisk utsikt över hav och toskansk skärgård som belöning.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Oexploaterad naturskön ö i toskanska skärgården
 • Vandring i berg och längs kust genom medeltida byar
 • Boende vid havet med pool & egen strand med uppskattad restaurang
 • Vandring på Monte Capanne öns högsta punkt
 • Svårslagna vyer över närliggande öar och kust
 • Napoleons väl bevarade hemlighet
 • Medelhavets finaste stränder

Avgångar

17 – 24 sep

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Pisa 17 september 08:20 - 11.15
Pisa - Stockholm Arlanda 24 september 11:55 - 14:40
24 950 SEK Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Pisa tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Färja Portoferraio-Elba tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell 
 • Välkomstcocktail
 • Frukostbuffé
 • Sex flerrättersmiddagar exklusive dryck 
 • Fri tillgång till hotellets privata strand och pooler
 • Fem guidade vandringar
 • Transport till och från vandring
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 2 950 kr
 • Tillägg havsutsikt: på förfrågan
 • Eventuell dricks tillkommer

Mellan Pisa och Elba är det transfer med egen buss och färja. Färjeturen tar ca 1,5 timme.

Boende

 • Hotel del Golfo

  Vi bor på nordvästra sidan, inte långt från huvudstaden och hamnen Portoferraio. Fyrstjärniga Hotel del Golfo ligger vid Procchio-buktens vita sandstrand och erbjuder en privat strand och pool. De flesta av rummen ligger i villor i trädgården och har en egen balkong eller uteplats.

  Restaurangen har fått mycket beröm för sina fantasifulla och välsmakande rätter. Här serveras både utsökta italienska och lokala specialiteter. Pricken över i är ett gott vin från Elba från hotellets vinlista.

Vandringsprogram

Elba är en klippö, vilket också innebär att en del passager är av det lite brantare slaget. Underlaget är ofta stenigt så viss vaksamhet krävs och innebär att nivån på vandringarna är mestadels medel till medelsvår. 

Elba har en typisk medelhavsvegetation, så kallad macchia med inslag av kryddor som rosmarin, timjan och lavendel. På våren fullständigt exploderar ön i gult av växter som ginst, men även på hösten grönskar ön. Under veckan kommer vi att vandra på flera delar av ön. Under våra vandringar möter vi få andra vandrare, då vandringsturismen ligger i sin linda. Vandringarna går mestadels med fina vyer över havet och en höjdpunkt är vandringen till öns högsta punkt, Monte Capanne på 1 018 möh. Här har man en 360 graders panoramavy åt alla håll, med bland annat utsikt över Korsika, Monte Christo, fastlandet och Elbas bergsbyar. Ön är även rik på mineraler som järn, vilket vi lär oss mer om när vi vandrar på den östra delen och i området runt Monte Calamita.

På denna resa har vi de flesta av dagarna två vandringsledare (gäller vid fler än 15 deltagare).

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram 

Dag 1 Transfer till Elba

Vi landar i Pisa och vår buss tar oss direkt till färjan, som ska ta oss över till Portoferraio på norra Elba. Vi anländer till vårt hotell, Hotel del Golfo som ligger precis vid stranden. På kvällen serveras vi sedan en smakfull flerrättersmiddag i hotellets restaurang med utsikt över havet, men innan dess får vi en välkomstdrink på terrassen. 

Dag 2 Kustvandring

Idag vandrar vi direkt från hotellet utmed stranden på mindre stigar bort mot udden Capo d´Enfola. Vandringen går mestadels längs havet med någon enstaka stigning, förbi orörda vackra havsbukter med finkorniga sandstränder. På en punkt har man byggt en tunnel för att snabbare ta sig till nästa strand. När vi anländer till Capo d'Enfola, intar vi vår medhavda, inhandlade picknick med utsikt över havet.

Dag 3 (Guiden väljer vilken vandring utifrån gruppens nivå)

Alternativ 1 Vandring Marciana Marina 

Vi kör med vår buss längs landsvägen till den lilla kuststaden Marciana Marina. Hamnen var en viktig knutpunkt på medeltiden. Det var här man lastade av alla förnödenheter till huvudbyn Marciana uppe i bergen. Lasten transporterades sedan upp med hjälp av åsnor de dryga 300 metrarna uppför. Kuststaden var också ett centrum för fisket, speciellt för fiskandet av tonfisk.

Vi promenerar förbi det antika centrumet med huvudtorget och dess fantastiska “risseu” kullerstensmosaik framför heliga Klaras kyrka från 1600 talet. Vi ser även vakttornet som skulle skydda mot piratangrepp byggt under Cosimo dei Medici tid. Vi fortsätter sedan längs husen i hamnen och strandpromenaden tills vi når vandringsleden La Cala och den 4 timmar långa vandringen börjar. Den stiger dryga 150 m uppför och fortsätter sedan upp- och nedför med en total stigning på ca 400 meter under den cirka 4 timmar långa vandringen. Stigen består mestadels av jord men med vissa steniga partier. Hela tiden vandrar vi i skydd av stenekar och pinjeträd och med fantastiska vyer över det blågröna havet. Vi har sedan tid att ta något att äte eller dricka i den trevliga hamnen i Marciana Marina innan bussen tar oss tillbaka till hotellet.

eller  

Alternativ 2 Vandring östra delan av Elba (Rio nell Elba-Porto Azzurro) 
Idag ska vi utforska den östra sidan av ön, den som vetter mot fastlandet. Bussen tar oss till den genuina och orörda byn, Rio nell Elba med endast 1 000 invånare. Byn ligger relativt högt upp i bergen och härifrån har vi fin utsikt ner mot byarna Rio Marina och Porto Azzurro. Vid klart väder skymtar vi, som Elba innevånarna själva säger, Italien, dvs fastlandet. Denna by ligger lite avsides och räknar inte många besökare om året. Namnet Rio av det latinska namnet Rivus, flodådra. Vattnet har gett upphov till byggandet av många vattenkvarnar, redan i antiken och som vi fortfarande idag kan beskåda.  Efter ett litet besök i byn, kanske även en kaffepaus, börjar vi vår vandring upp längs en grusad väg. Vi följer vandringsleden GTE –Grande traversata Elbana. Väl uppe har vi en fantastisk utsikt bl.a över Portoferraio. Efter en välförtjänt paus fortsätter vi sakta neråt på upptrampade grusstigar. Snart försvinner det kala landskapet och vegetationen tar över. Väl nere vid havet gör vi ett längre stopp i byn med det vackra namnet, Porto Azzurro, den ljusblå hamnen, med sina ca 3 500 invånare. Här vimlar det av barer, restauranger och folk i rörelse. På höjden breder fästningen Forte Longone ut sig, byggt av spanjorerna på 1600 talet. Antingen doppar vi tån i det ljusblå vattnet eller kanske intar vi en aperitivo på någon av barerna innan bussen tar oss tillbaka till hotellet.

Dag 4 Vandring Madonna del Monte

Vår buss tar oss till bergsbyn Marciana Alta som ligger på en höjd av 375 möh och är därmed öns högst belägna by. Det är också en av öns äldsta byar vilket den antika fästningen vittnar om och där man tog skydd från pirater. Gränderna är mycket smala och i utkanten av byn börjar den breda, stenlagda stigen (Via crucis) som leder förbi 14 små kapell upp till kyrkan Madonna del Monte på 600 meters höjd. Kyrkan ligger precis nedanför toppen Monte Giove, en del av bergskedjan Monte Capanne. Kyrkan (troligen från 1500-talet) är ganska blygsam, men i dess omgivning finner man fina vyer över den nordvästra kusten och Sant’ Andrea. Här finns också ett ermitage, där Napolenon vistades med sin Maria Walewska samt en källa med friskt vatten att läska sig av. Vägen kantas till stor del av kastanjer och akaciaträd som skänker skugga en varm dag. Vi fortsätter den lättgångna stigen och gör en liten ”detour” för att beundra utsikten vid ett område av intressanta klippformationer På våren fullständigt exploderar ön i gult av buskar som ginst och här möter vi typisk medelhavs ”macchia.

Alternativt vandrar gruppen till byn Patresi, längs en något stenig stig nedför från cirka 600 höjdmeter till 250 möh, där byn ligger. Där blir gruppen upphämtad för vidare färd mot Chiessi, där det finns tid att inta något läskande i väntan på den andra gruppen.  Ytterligare alternativ så väljer färdledaren att gruppen vandrar till Il Semaforo”, en övergiven militärpost, där man har en fantastisk utsikt över Patresi och Korsika. Vandringen går sedan mestadels nedför och avslutas sedan i Chiessi, en liten fiskeby på västra kusten kallad Costa del Sole.

Dag 5 Vandringsfri dag

Om man inte vill njuta av hotellets faciliteter med pool och strand, tar man sig enkelt till huvudorten Portoferraio. Andra förslag är att besöka Napoleons Villa dei Mulini som ligger högst upp i Portoferraio´s antika centrum eller hans sommarresidens Villa di San Martino, någon km utanför Portoferraio.

Dag 6 Vandring Monte Capanne

Detta är enligt många veckans höjdpunkt, då vi besöker Elbas högsta topp, Monte Capanne på 1018 meter över havet. Vid klart väder har man en fantastisk vy över Elba och de olika öarna i den toskanska skärgården. Den lilla ståliften upp till toppen tar cirka 15–20 minuter. Här har vi sedan tid att beundra den fantastiska utsikten innan vi långsamt vandrar nedför. Ofta hinner vi med att besöka den lilla medeltidsbyn Marciana Alta på vägen tillbaka och kanske läska oss med en inhemsk öl hos Teresa vid torget.

Beroende lite på gruppen, så finns här några olika alternativ.
I första hand så startar vi i den lilla bergsbyn Poggio och vandrar uppför Monte Capannes sluttningar upp till toppen, vilket tar drygt två timmar, lite beroende på gruppen. Stigen lutar kraftigt uppför men väl uppe smakar den medhavda matsäcken extra gott och vi belönas med en fantastisk utsikt på toppen. Här har man en obeskrivlig 360 graders vy över hela den 224 km² stora ön och med lite tur ser vi en klar dag Napoleons Korsika. (Lite kuriosa. Det sägs att Greta Garbo och även Winston Churchill semestrade i Poggio vid olika tillfälle). 

Alternativt tar gruppen den lilla ståliften upp till toppen, en tur på drygt 15-20 minuter. Här har vi sedan tid att beundra den fantastiska utsikten och kanske ta något att dricka i den enkla baren innan vi långsamt vandrar nedför. De steniga slingrande stigarna för oss genom skuggigare partier med skog men bjuder också på strålande vackra vyer under vår vandring. Ofta hinner vi med att besöka den lilla medeltidsbyn Marciana Alta på vägen tillbaka och kanske läska oss med en inhemsk öl (varför inte prova det populära kastanjeölet?).

Dag 7 Vandring runt Capoliveri

Idag utforskar vi den östra delen av ön, som är bland annat känd för sin mineralbrytning. Vi startar i den antika staden Capoliveri som fortfarande ser ut som den gjorde förr, tack vare den fagra flickan ”La Vantina”, som övertalade Napoleon att dra tillbaka sina trupper som stod beredda att attackera staden. Staden ligger på en kulle och grundades redan av etruskerna, då läget var strategiskt perfekt för att kontrollera både västra och södra delen av havet.
Det finns en mängd vandringsmöjligheter runt kullarna utanför staden som domineras av Monte Calamita, som formades för över 400 miljoner år sedan. Området är bland annat berömt för sina järntillgångar och numera räknas området till Unescos ”World Heritage geological sites”. Här finner man förutom järn över 150 andra mineraler och halvädelsten som kvarts, hematit, turmalin, pyrit, azurit, malakit, för att nämna några. Området är också känt för sina många orkidéer.

Efter en titt på den lilla bergsbyn Capoliveri och kanske en espresso, startar dagens vandring i byns utkant. Vi vandrar uppför en lite brantare backe och med en stigning på 200 höjdmeter. Båda grupperna följer en av de leder som finns runt Monte Calamita, men med lite olika längd och stigning. Vandringen går bland annat vidare längs kusten och här får vi lära oss mer om mineralbrytningen som ägde rum här ända fram till 1983. Mineralbrytningen har gamla anor och redan etruskerna bröt järnmalm här. Numer ser man endast de nedlagda gruvanläggningarna men man kan fortfarande spår efter mineraler och järn. Längs vår vandring längs kusten har vi en strålande utsikt bland annat över öarna Gemini, Pianosa och Montecristo. Dagen avslutas vid stranden ”La spiaggia di innamorati”, (”de försälskades strand”). Legenden säger att unga Maria från Capoliveri var helt galen av kärlek till Lorenzo och hoppade i havet efter sin älskade

Dag 8 Farväl till Elba

Vi åker bussen och färjan till fastlandet, för vidare färd mot flygplats och hemresa.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Bästa hotellmaten någonsin! Varje måltid var ett smakfullt konstverk. Bra och varierande vandringar, kunniga och bra reseledare.

  Tor Bengtsson / Örebro
 • Hotellet var fantastiskt. Utmärkt att kunna kombinera vandring med ett par timmar på stranden på eftermiddagen.

  Maryanne Fridlund / Åkersberga
 • Detta var bra med resan: Mycket kan nämnas, men speciellt sista vandringsdagen i härligt väder och vacker natur. Blomprakten! Därefter ett ljuvligt bad i havet. En perfekt avslutning på veckan.

  Ann Besmanoff / Stockholm

Relaterade resor

 • Italien Amalfikusten Vandring

  Följ med på en oförglömlig vandringsresa till vykortsvackra Amalfikusten. Med vårt fyrstjärniga Sorrento-hotell som utgångspunkt gör vi dagsvandringar i den dramatiska kustlinjens kuperade terräng. Under veckan hinner vi besöka Pompeji, Vesuvius, Positano och Capri.

  8 dagar från 22 950 SEK
 • Italien Cinque Terre Vandring

  Bästa sättet att utforska de fem pittoreska byarna längs den italienska Ligurienkusten är till fots med Go Active Travel. Vi lovar vandringar med en stor dos kultur och spektakulär utsikt över det turkosblå havet, god italiensk husmanskost och vin samt charmigt boende med pool.

  8 dagar från 18 950 SEK
 • Italien Sicilien Vandring

  En resa du inte får missa, följ med Go Active till Medelhavets största ö! Vandring i bergen på nordöstra Sicilien innebär orörd natur, medeltida byar och fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna. Boende nära havet samt i en medeltidsby i bergen.

  8 dagar från 22 950 SEK