Ligurien & Cinque Terre Vandring Italien Upplev Cinque Terre och dess okänd granne

Detta är en resa som kombinerar vandring i populära Cinque Terre med besök till några av våra favorita smultronställen i detta mindre känt område runt Il Golfo dei Poeti - poeternas bukt.

En av dagarna åker vi med den lilla färjan över bukten för ett besök i de världsberömda byarna Cinque Terre. Vi spenderar dagen här på en av världens kanske mest dramatiska kustremsor. Här väljer du antingen att vandra en del av leden som förbinder “de fem länderna” eller att stanna och utforska någon av byarna från nära håll.

Övriga dagarna startar direkt från hotellet och utforskar närliggande Caprione-halvöns fina stigar. Trots det enastående vackra landskapet är det ytterst få vandringsturister som hittar hit, kanske delvis för att det inte finns någon tågstation i närheten eller för att bilvägen tar slut här. Distriktet tar emot en bråkdel av den mängd turister som besöker Nationalparken Cinque Terre endast två mil bort. Vi vandrar ostörda på gamla åsnestigar som bjuder på hisnande utsikt över Medelhavet, växlande natur, och små pittoreska byar såsom Tellaro och Montemarcello.

Trots den kuperade geografin klassar vi vandringsnivån som relativt lätt, med inslag av medelsvår då det förekommer några tuffare passager med ojämnt underlag och branta backar.

Ligurien är förstås även känt för sin oslagbara gastronomi och under resans gång kommer vi att njuta av några av regionens godaste specialiteter, både från hav och land. De gånger då middag ingår, äter vi antingen på hotellets lite mer eleganta restaurang annars på en mysig trattoria i byn.

Denna resa planeras preliminärt till våren 2025.

Resans höjdpunkter

 • Ostörda havsnära vandringar
 • De genuina små byarna Tellaro och Montemarcello
 • Vandra direkt från hotellet "Walk-In Walk-Out"
 • Dagsutflykt till närliggande Cinque Terre
 • Bekvämt boende nära Lericis pittoreska gränder

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Milano tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sex nätter på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fyra middagar (tre flerrätters + en pizzakkväll) exklusive dryck
 • En lunch med lokala delikatesser
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandring
 • Båt- alt. tågbiljett Lerici – Cinque Terre tur och retur
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg garden view: 2 200 kr
 • Eventuell dricks tillkommer 

Transfer i restid från Milano Linates flygplats ca 2,5-3 timmar.

Boende

 • Hotel Doria Park, Lerici

  Vi på Go Active har valt Hotel Doria Park för dess många fördelar. Hotellstandarden matchar vår filosofi för bekväma resor, det är underbart att komma hem till ett fint hotell efter en härligt aktiv dag på stigarna. Frukost och middag håller också en hög standard. Det fina solterrassen med utsikt över Golfo dei Poeti är en favorit för avkoppling med något kallt att dricka från hotellets bar. 

  Dessutom ligger hotellet väldigt bra till - på fem minuter är man nere på Lericis Piazza Garibaldi med butiker, kaféer och gelato-kiosker, samt den fina strandpromenaden. Åt andra hållet, en mycket kort sträcka på asfalt, tar vi oss till startpunkten för naturområdet med många vandringsleder.

Vandringsprogram

Vandringarna vi gör från vår bas i Lerici går mestadels i Caprione-halvöns vackra och omväxlande naturlandskap och tillhör några av områdets finaste turer. En av dagarna kan man välja att vandra i Cinque Terre Nationalparken. Vi klassar vandringsnivån som relativt lätt, med inslag av medelsvår då det förekommer tuffare passager med ojämnt underlag och branta backar alla dagar. Underlaget på de urgamla åsnestigar vi följer bland olivlundar och macchiaskog är ibland mycket stenigt. Du bör ha vandringskängor med ordentliga sulor. Vi kommer även att gå en del på asfalt, kullersten och i trappor då vi passerar ett flertal små byar. Vi vandrar alltid i lagom lugnt tempo och stannar ofta för att vila och njuta av omgivningarna, man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt.

På denna resa har vi de flesta av dagarna två vandringsledare (gäller vid fler än 15 deltagare).

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:

Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Dag 1 

Efter incheckning på hotellet hinner vi oftast med en kort rundvandring i byn Lerici innan vår första gemensamma middag.

Dag 2  Lerici - Tellaro - Lerici

Vi samlas efter frukost utanför hotellet och går den korta sträckan på några hundra meter till platsen där ett flertal vandringsleder börjar. Vi börjar veckan med en relativt lätt vandring på strax under en mil. Förutom några kortare partier där det är lite brant, både upp och ner, är det väldigt lite höjdskillnad att tala om idag. Efter ca 6km kommer vi till den idylliska fiskebyn Tellaro där vi även kan pausa för en typisk ligurisk lunch bestående av det lokala brödet focaccia. Här finns även kaféer där man köpa något att dricka. Dagen är en bra introduktion till områdets natur och geografi och kommer att ge mersmak. Efter lunch åker vi lokalbuss tillbaka till Lerici, för de som vill finns det möjlighet att vandra. . (Ca 6km + 250m).

Dag 3 Lerici - Pugliola - San Terenzo - Lerici

I dag vandrar vi motsatta riktningen mot San Terenzo som man ser på andra sidan viken från hotellets terrass. Leden tar oss genom vacker natur men även lugna genuina små byar på slutningarna ovanför Poeternas Bukt. I själva San Terenzo kommer vi att se huset där det kända författarparet Mary och Percy Shelley bodde i början på 1800-talet. Turen är återigen relativt lätt men vissa partier är lite brantare och ibland lite stenigare. Beroende på exakt vilken rutt vi tar kommer distansen att vara mellan 10 och 15 km. På vägen hem passerar vi områdets finaste sandstrand. Vid fint väder kan man välja att avbryta här och spendera resten av dagen på stranden. (10-15km + 460 m)

Dag 4 Utflykt till Cinque Terre

Världsberömda Cinque Terre ligger bara ett par mil bort bakom bergsryggen tvärs över bukten. Efter frukost går vi ombord på den lilla färjan som korsar bukten Golfo dei Poeti och rundar Porto Venere för att sedan göra stopp i Cinque Terre byarna. Vill man utforska några av de fem små byarna kan man välja att göra så på egen hand, med rekommendationer från er färdledare. Är man istället sugen på att vandra så kommer färdledaren att guida en av Cinque Terres klassiska vandringsturer. Vandringen är något kortare än övriga dagar så att man också hinner njuta av lite tid i byarna. Mot slutet av dagen tar vi tåg och buss tillbaka till lugna Lerici och återvänder till hotellet. Observera att vid dåligt väder kommer vi att åka till Cinque Terre med buss och tåg istället för båt.  

Dag 5 Lerici - Montemarcello - Tellaro - Lerici

Idag är vi tillbaka på Caprione-halvöns fridfulla stigar. Direkt från hotellet vandrar vi upp till veckans högsta punkt på Monte La Rocchetta, ungefär 450 m.ö.h. Det blir veckans tuffaste utmaning men vi tar det som vanligt i lugn takt. Från bergskammen får vi två olika vyer med starka kontraster. Åt det ena hållet ser vi Medelhavet med Golfo dei Poetis egen lilla skärgård bestående av öarna Palmaria, Tino och Tinetto. Åt inlandet ser vi istället Apuane Alpernas mäktiga kuliss med de enorma Carraragruvornas glänsande vita marmorklippor. Vi fortsätter, mestadels i klassisk södereuropeisk macchia-skog tills vi når vackra Montemarcello där vi pausar för en härlig lunch. På eftermiddagen finns det möjlighet att vandra vidare till byn Ameglia, en bit nedanför Montemarcello. Alternativt kan man avbryta vandringen här och åka till hotellet med lokalbuss. (12-16 km +450 m).

Dag 6 Lerici - San Lorenzo - Lerici

Vi går direkt från hotellet igen och vandrar över Capriones bergsrygg för att utforska de mindre kända stigarna på halvöns baksida. Idag upplever vi en magisk kombination av vacker natur och intressanta historiska miljöer. Under flera tusen år har området starkt påverkats av människornas jordbruk, bosättningar och behov av försvar i krigstider. Allt detta kommer vi att lära oss mer om idag. Ruinerna av den urgamla byn San Lorenzo är målet för förmiddagen. Efter lunch vandrar vi tillbaka till hotellet på en annan vacker stig. För de som vill finns det möjlighet att avbryta vandringen efter en mil och komma hem med lokalbuss. (17 km + 600 m)

Dag 7 Hemresa

Efter frukost åker vi med vår transferbuss till Milanos flygplats i god tid för flyget hem.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Italien Amalfikusten Vandring

  Följ med på en oförglömlig vandringsresa till vykortsvackra Amalfikusten. Med vårt fyrstjärniga Sorrento-hotell som utgångspunkt gör vi dagsvandringar i den dramatiska kustlinjens kuperade terräng. Under veckan hinner vi besöka Pompeji, Vesuvius, Positano och Capri.

  8 dagar från 22 950 SEK
 • Italien Elba Vandring

  Följ med oss till den vackraste ön i Medelhavet – Elba. Ön är en relativt upptäckt liten pärla. Här tillbringar vi en vecka med natursköna vandringar och upptäcker flera delar av ön. Vi bor fyrstjärnigt direkt vid en vit sandstrand och njuter av utsökt italiensk mat och goda viner.

  8 dagar från 24 950 SEK
 • Italien Gardasjön Vandring

  Vi reser till Gardasjön efter sommarens turistinvasion, när livet blir lite lugnare. Här bor vi på ett fyrstjärnigt hotell vid norra delen av sjön och har ett perfekt läge för vandring i bergen omkring. Räkna med vykortsvackra vyer och kuperad terräng.

  8 dagar från 21 950 SEK