Madonna di Campiglio Vandring Italien Vandra i gränslandet mellan Dolomiterna och Alperna

Den charmiga skidbyn Madonna di Campiglio är belägen i Val Rendenadalen som tillhör den italienska regionen Trentino. Orten är välkänd för de flesta svenskar genom Ingemar Stenmark. Precis som man kan förvänta sig erbjuder Madonna di Campiglio och dess omgivningar storslagna vandringsupplevelser. Byn ligger på cirka 1 500 meters höjd omgärdas av två stora bergsmassiv: Brenta som tillhör Dolomiterna med dess mycket speciella karaktär av kalksten, och Adamello som är klassiska alper och stoltserar med den vackra Mandroneglaciären. Detta innebär en ovanligt stor variation i landskapet inom ett begränsat område, som för övrigt också är ett skyddat naturreservat med rik flora och fauna. I Parco Naturale Adamello Brenta finns mängder av välmarkerade vandringsleder och mysiga bergshütter där man kan äta lunch.

Vill du hellre åka på en singelresa till Madonna och vandra, klicka här.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Kontrasten Dolomiterna och klassiska Alperna
 • Hotellets stora fina rum
 • Italiensk charm både i byn och på bergsrestaurangerna

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda-Milano Linate tur och retur
 • Transfer flygplats-hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets wellness-avdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandring
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg (dubbelrum för eget bruk) 2 950 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer (frivilligt)

Transfer i restid från Milano Linates flygplats ca 3 timmar.

Boende

 • Alpen Suite Hotel

  Femstjärniga Alpen Suite Hotel ligger med perfekt läge centralt i byn Madonna och är vår bas för veckan. Det är ett så kallat suite-hotell med stora rymliga rum med hög standard och ombonad inredning. Hotellet är mycket välskött och präglas av personlig service. 

  Efter dagens vandring kan du koppla av i den härliga spa-avdelningen med pool, olika typer av bastu och jacuzzi. Middagen av internationell karaktär serveras i den fina matsalen. Hotellet har också en mysig lobbybar där man kan koppla av efter middagen.

Vandringsprogram

I vårt vandringsprogram ingår dagsturer som vi klassar som medelsvåra. Underlaget skiftar från mer lättvandrade stigar till steniga och lite mer krävande partier. Du bör ha en viss vandringsvana och en god grundkondition.

Vi vandrar i kuperad stenig terräng som blandas med grönska och en stor rikedom av blommande alpflora. Det finns över 1 200 växtarter inom nationalparken Adamello-Brenta och här kan man bland annat träffa på edelweiss. Bland kalkstensterrängen i Brenta hittar man arter som inte finns i granitmassiven i Adamello-Presanella-området, och vice versa. Då det gäller faunan kan man med lite tur få se både murmeldjur, kronhjort, stenbock och andra mindre djur. De majestätiska topparna på över 3 000 meter, reser sig som kalkstenstorn mot den blå himlen.

På denna resa har vi de flesta av dagarna två vandringsledare (gäller vid fler än 15 deltagare).

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Observera att vi här beskriver de turer vi brukar vandra, och som vi klassar som medelsvåra. 

Dag 1 Transfer

Milano – Madonna di Campiglio, incheckning på Alpen Suite Hotel.

Dag 2 Lago Ritort

Vi inleder veckan i relativt lugnt tempo och går alla tillsammans första dagen. Första dagens vandring startar direkt från hotellet (beläget på 1 515 möh) efter en härlig frukost. Efter cirka en timme når vi Malga Ritort (1 747 möh). Här tar vi en kaffepaus och fortsätter därefter uppför längs led 277 mot sjön Lago Ritort. Vandringen går genom vackra skogspartier på upptrampade stigar, då och då med inslag av lite stenpartier. Är det en varm dag, tar vi gärna ett dopp i det kalla vattnet! 

Vi tar sedan en stenigare och brantare stig nedför till Canton di Ritort. Inget besvärligt, bara höga steg på vissa ställen vilket blir en bra introduktion till resten av veckans turer. Vi återkommer/kommer fram till Malga Ritort igen tidig eftermiddag och här intas lunchen. Hos Pachi serveras allt från panini till pasta, eller varför inte unna sig en god charktallrik och en radler. Efter en avkopplande lunch vandrar vi tillbaka till byn. Sista sträckan går igenom Madonnas centrum mot hotellet som ligger i den södra delen. Om allt går enligt planen finns det nu gott om tid innan middag att njuta av hotellets wellnessavdelning - eller kanske föredrar du att utforska byn på egen hand.

Höjdvariation: stigning 580 m, utför 580 m

Dag 3 Pradalago – Tre Laghi

Idag tar vi linbanan från byn upp till Pradalago där ännu en vacker vandring startar. Idag är vi på något högre höjd än igår. Vår vandring startar på  2 000 möh och det händer ibland att någon upplever att luften känns "tunn" men vi börjar i lugn takt och så småningom har man vant sig. Fördelen är att man spenderar mer tid ovanför trädgränsen och får därmed uppleva de magiska vyerna.

En bit bort från liftstationen börjar en rundvandring som tar oss runt fem fina små alpsjöar. Små runda sjöar förekommer överallt i Alperna men just kring Madonna di Campiglio finns det ovanligt många. Dessa formades när glaciärisen grävt små gropar i berget som sedan fylls med smältvatten när isen försvunnit. Vi vandrar på slutningar fyllda av blommande gentiana. Det finns naturligtvis tid att stanna upp för att njuta av och fotografera den vackra naturen och vyerna med höga snötäckta bergstoppar. Vid Lago Scuro fortsätter vi uppför mot Tre Laghi till dagens högsta punkt 2 313 möh. Mellan sjöarna är det lite sankmark men hoppar man på stenarna och grästuvorna så håller man fötterna torra. Idag stannar vi för lunch vid Rifugio Malghette,1 889 möh. Här serveras fantastisk grillad forell samt olika färsklagade pastarätter. Vill man hellre slå sig ner en bit bort från rifugion för att äta en matsäckslunch går det givetvis bra. Glöm i så fall inte att handla i byn på morgonen eller kvällen innan. 

Efter ca 45 min lunchpaus fortsätter vandringen tillbaka till Pradalago på en fint upptrampad skogsstig. Vi tar därefter liften ner till byn och har resten av eftermiddagen för relax innan vår gemensamma middag på hotellet.

Höjdvariation:  stigning 422 m, utför 422 m

Dag 4 Brentamassivet

Vi börjar dagen med att vandra upp till kabinbanan vid Passo Campo Carlo Magno. Härifrån tar vi kabinen upp till Passo Groste på 2 444 meters höjd. Åt det ena hållet blickar vi ut över Adamello-området, medan vi ovanför oss ser det mäktiga Brentamassivet, som utgör en del av Dolomiterna. Vi fortsätter vår vandring söderut längs med Dolomiterna på led nr 316. Stigen består av kalksten med flertalet passager som utmanar ögat mer än foten. Efter att ha vandrat nedför ett stycke, går det åter uppför mot Rifugio Tuckett (2 273 möh). Här njuter vi av den vackra utsikten och tar en välförtjänt vattenpaus. Sedan fortsätter vi vidare till Rifugio Brentei, där vi viker av österut på stigen Sentiero Bogani. Med lite tur upptäcker vi flera exemplar av edelweiss, stella alpina på italienska, längs vägen. Väl framme vid hüttan tar vi lunch och njuter av vyerna mot Dolomiterna och nedåt dalen med Val Brenta. Åt nordost ser vi Cima Brenta (3 153 möh) och rakt söderut ligger Cima Tosa (3 136 möh) som kända landmärken. Väl nere i dalgången tar vi lokalbussen hem till Madonna di Campiglio. 

Höjdvariation:  300m stigning 1150m nedför.

Dag 5 Vandringsfri dag

Denna dag väljer du själv precis hur aktiv eller stillsam du vill vara. Antingen kan du njuta av de vackra vyerna från byn eller från någon hütte dit man tar sig med lift eller till fots. Färdledaren tipsar gärna om de olika alternativen. Kvällens middag är på egen hand - passa på att utforska någon av Madonnas mysiga restauranger.

Dag 6 Lago Nambino - Rifugio 5 Laghi

Denna klassiska vandring startar från hotellet och går till Lago Nambino (1 770 möh) via öppna ängar och skog. Efter en kort paus börjar här en tuff stigning på nästan 600 höjdmeter upp till Lago Lambin. Efter gårdagens vila känner vi oss nog lite starkare men vi kommer ändå att ta det lugnt och pausa lagom ofta för att pusta ut och hämta kraft. Stigningen går först genom skog men belöningen får vi högre upp i form av härliga utsikter då vi klättrar allt högre. Slutligen når vi sjön Lago Lambin (2 348 möh) som plötsligt uppenbarar sig i ögonhöjd. Härefter fortsätter vandringen i ett kuperat alplandskap med magnifika vyer. På vissa ställen är det lite brant bredvid stigen, och vill man så finns en stålvajer att hålla sig i. Målet är nu Rifugio 5 Laghi (2 069 möh) som vi brukar nå i tid för en sen lunch. Här kan man välja bland blåbärsrisotto, strangolapreti pasta med svamp, och mycket annat. När vi ätit klart är det upp till var och en att antingen ta liften ner till centrum av Madonna eller gå grusvägen ner. Med liften ner kan vi vara tillbaka på hotellet redan runt klockan 15.30, i god tid för välförtjänt avkoppling innan middag på hotellets restaurang.

Höjdvariation: stigning 800 m, utför 250 m

Dag 7 Monte Spinale - Cascate di Mezzo

Vi vandrar från hotellet till Spinale-liften som går upp till den trendiga Chalet Fiat med fin utsikt åt många håll. Från toppen av Monte Spinale vandrar vi på blomstrande alpängar på platån rakt österut förbi Fontana Fredda. Om vi vandrar tysta nedför dalen, kan vi ha turen att upptäcka något murmeldjur då vi passerar många av deras underjordiska boningar. Här hittar vi ofta orkidéer och typiska alpväxter. Efter att på ett ställe ha klivit över en fåra som blivit kvar efter vårens vattenflöde, anländer vi till Malga Vallesinella Alta (1 681 möh). Efter en liten energipaus vid den övergivna fäboden fortsätter vi mot Cascate Alte. Här sluttar det något brant nedför på ojämna stenar, över träbroar, trädrötter så det gäller att se efter var du sätter fötterna. Efter en god lunch på en rifugio kan man välja att ta lokalbussen hem, alternativt fortsätta att vandra leden åter till Madonna. Ikväll äter vi vår sista middag tillsammans på hotellet.

Höjdvariation: stigning 150 m, utför 650 m

Dag 8 Hemresa

Efter frukost avresa mot Milanos flygplats för hemresa.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade resor

 • ItalienSingelresa Madonna di Campiglio Vandring

  Vi vandrar i gränslandet mellan Dolomiterna och Alperna. På denna singelresa, för dig som reser ensam, bor vi i legendariska Madonna di Campiglio. Vandringarna går i dramatisk terräng med taggiga bergstoppar och vi njuter av blommande alpflora. 

  Kommande resa
 • Italien Val Gardena Vandring

  Våra vandringar i Val Gardena erbjuder det bästa av Dolomiternas dramatiska landskap med höga berg och blomstrande alpängar med betande kor och hästar. Vi bor fyrstjärnigt och njuter av ljuvligt goda måltider. Följ med Go Active till de storslagna Dolomiterna!

  Kommande resa
 • Österrike Ischgl Vandring

  Vår allra mest klassiska vandringsresa! Upplev Alpernas fascinerande natur under vår vandringsresa till den lilla alpbyn Ischgl. Vi bor på cirka 1 400 meters höjd på fyrstjärniga Hotel Post och har fri tillgång till hotellets fina och välutrustade spa-avdelning. I Ischgl njuter man av en perfekt mix av oförglömliga vandringar, god mat och välbehövlig återhämtning.

  8 dagar från 20 450 SEK