Vandringsresor till Toscana weekend | Go Active Travel

Toscana Vandring kortvecka Italien Lättare vandring med boende på vingård

Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi. En trakt med kullar täckta av vinrankor, olivträd, cypresser och solrosor med inslag av gamla medeltids- och renässansstäder tronande på någon höjd. Vi besöker medeltidsstäder som Montalcino och Massa Marittima under dessa dagar och kommer nära traktens historia och kultur som har påverkat hela Toscana.
Vi har tid att njuta av omgivningarna under våra vandringar i denna del av Toscana. Dels vandrar vi längs kusten och dels bland vinkullarna runt Montalcino och slutligen får vi uppleva lite historia då vi vandrar i etruskernas land då vi besöker den arkeologiska parken Roselle. Vandringsnivån är vad vi benämner Lätt & Lagom vilket innebär att vandringarna är av en lättare nivå i lugnare takt.
Vi hinner förutom med att prova gårdens vin besöka ytterligare en vingård och naturligtvis njuter vi av traktens goda mat med bl a olika typer av kallskuret och traktens pecorino.

Läs mer om Lätt & Lagom

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Boende på vingård
 • Vandring längs kust & bland kullar
 • Genuint toskanskt kök
 • Toskanska viner

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfern mellan Rom/Fiumicino-flygplatsen och vingården tar cirka 2 1/2 timme, utan rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att vi inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda-Rom tur och retur
 • Transfer flygplats-hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum fyra nätter på vingård
 • Frukostbuffé
 • Fyra middagar exklusive dryck
 • Ett lunchpaket
 • Två luncher på lant-/vingård exklusive dryck
 • En vinprovning
 • Inträde Roselle (arkeologiskt område)
 • Tre dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning/lokalguide
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg (dubbelrum för eget bruk) 1 850 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Vingården Tenuta del Fontino

  Vingården Tenuta del Fontino är belägen i provinsen Grosseto, som är en del av Toscana. Gården ligger vackert i sydvästra delen på en kulle bland höga ­cypresser och närmsta större ort är Massa Marittima. Landskapet med sina böljande kullar och slättland, lämpar sig perfekt för vin- och olivodling. På Tenuta del Fontino förvaltas en flera hundra år gammal tradi­tion av att producera vin, grappa och olivolja. Gården har även en del djur som hästar, kalkoner, samt hundar och katter. 

  Gården har på senare år inrett ett flertal rum i de gamla byggnaderna och det är popu­lärt bland stressade romare att tillbringa en helg här. Det finns få platser som denna som inbjuder till att varva ner och bara njuta av tillvaron. Våra fyra­rätters middagar är i huvudsak komponerade med lokala råvaror och intas på Tenuta del Fontino. Förutom att koppla av i denna rofyllda omgivning, så kommer vi nära naturen och områdets historia på våra vandringar.

Vandringsprogram

Vandring Lätt & Lagom:

Det här är vandringsresorna för dig som vill ta det lite lugnare. Höjdvariationen är som mest 400 höjdmeter per dag och vi går både uppför och nedför. Resorna kräver viss grundkondition, men vi tar oss tid att njuta lite mer av omgivningarna. Endast ett vandringsalternativ erbjuds. Det är dock fortfarande en vandringsresa med dagsvandringar och inte promenader.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram 

Dag 1 Ankomst Tenuta del Fontino - vinprovning
Vi flyger till Rom och efter vår busstransfer på cirka två och en halv timmar når vi vingården, där vi ankommer på eftermiddagen (matstopp på vägen, lunch ingår ej). Resten av eftermiddagen finns tid att på egen hand utforska området runt vingården. Förslag är att promenera en av de leder runt gården som finns.

Redan de gamla romarna och deras föregångare etruskerna drack gärna vin. Vingårdar är en ständig syn i Toscana och området är känt för sina röda viner som Chianti Classico och Brunello. Tenuta del Fontino har egen vinproduktion och producerar årligen runt 40 000 flaskor. Redan första dagen får vi en kortare introduktion av vingårdens vin. Vi gör ett besök i deras vinkällare och får provsmaka gårdens röda och vita innan middagen serveras.

Dag 2 Kustvandring i Maremma området
Vår vandring idag går längs den vackra tyrrenska kusten i området Maremma. Maremma är en del av sydvästra Toscana och bjuder på ett mycket varierande landskap med både slättland, kullar och kust. Här finner vi både medeltidsstäder, vingårdar med olivlundar och en klippig kust med sandstränder. Vi startar nära hamnen i staden Follinica och vandrar längs en lättgången och bred stig ovanför kustlinjen. Den typiska ”medelhavsmacchian” och pinjeskogen går nästan ända ner till vattnet och den frodiga grönskan möter här det intensivt blåa havet. Efter cirka en timmes vandring når vi ett monument av Garibaldi, en av Italiens frihetskämpar. Vår guide berättar lite mer om detta, medan vi tar en kortare paus.

 

 

Fortsättning dag 2......
Vi fortsätter sedan till nästa bukt, Cala Violina, som heter så eftersom det sägs att man här kan höra ljudet av violiner när man går på sandstranden. Eventuellt finns det möjlighet till ett dopp. Vi njuter av vyerna innan vi fortsätter vår vandring till vår buss, som tar oss till en vingård för en lättare lunch med med vin. Efter lunchen åker vi vidare till den vackra medeltida staden Massa Marittima. Staden är känd för sin gamla stadskärna och byggnader från 1200-talet såsom den ståtliga katedralen innanför den välbevarade ringmuren. Här får vi en kortare guidad tur och lite tid för en titt i affärerna, innan det är dags att åka tillbaka till vingården och middagen som väntar.

Dag 3 Vandring runt Montalcinos vinkullar
Idag väntar en utflykt till området runt Montalcino. Här föddes även det berömda Brunellovinet. I Montalcino med sina trånga gränder, hantverks- och delikatessaffärer får vi en kortare rundtur. Vår vandring tar oss sedan bland Toscanas kullar och genom Val d´Orcia. Området har av Unesco fått världsarvsstatus tack vare sitt vackra landskap. Vi når så småningom vårt mål, nämligen benediktinerklostret Sant’Antimo. Klostret grundades redan år 781 av Karl den Store och under lång tid var klostret regionens maktcentrum och dess benediktinska präster härskade bl.a. över Montalcino. Klostret förföll så småningom, men från 1979 är klostret åter igen i bruk, denna gång av Cistercinermunkar. Om man har tur kan man få uppleva en mässa med gregoriansk sång.

Dag 4 Vandring i & Roselle området 
På vår nästsista dag så kommer vi att besöka det intressanta arkeologiska området Roselle. Roselle var en gång en av de tolv viktigaste städerna för det lite gåtfulla folket etruskerna. Staden övertogs sedan av romarna vilket vi kommer att se på vår rundvandring. Från huvudtorget har vi en vacker vy över Maremma och kusten. Efter att vår guide berättat lite mer, följer vi stadsmuren ett antal kilometer medan vi beundrar Maremmas vackra natur. Det blir sedan en lättare lunch på vår vingård och sedan är eftermiddagen fri för att njuta av vingårdens omgivningar.

Dag 5 Hemresa 
Det dags att ta farväl av Toscana och vi beger oss till flygplatsen för hemresa.

Observera att ordningen på programmet kan ändras

Väderkalender

Relaterade resor

 • Italien Sluta stressa - Börja leva

  Välkommen till vackra Toscana  på kurs, där Du får tillgång till det just Du behöver för att en gång för alla släppa hinder och istället leva det liv du vill. Peppe EkmarkCharlotte Fredriksson vet av egen erfarenhet och grundläggande kunskap att det går att göra just de förändringar som krävs för att bli mer balanserad och lycklig. 

  Kommande resa
 • ÖsterrikeLätt & Lagom Kitzbühel Vandring

  Följ med till Kitzbühel! Vi vandrar förbi klarblåa alpsjöar och vackra ängar och påminns om miljöerna från filmen ”Sound of Music”. Under vandringsresan erbjuder vi allt från lättare turer till mer avancerade leder. Som alltid på våra resor har vi svensk färdledning.

  Kommande resa
 • ItalienLätt & Lagom Piemonte Vandring långweekend

  Vår långweekend med två dagars lättare vandring tar oss till mat- och vinregionen Piemonte och landskapet runt Alba. Vi njuter av ett underskönt landskap med böljande vinfält, slott och små byar. Även vin-, ost- och grappaprovning står på utflyktsprogrammet.

  Kommande resa