Lätt & Lagom vandring till Umbrien | Go Active Travel

Umbrien Italien Lättare vandring i Italiens gröna hjärta

Umbrien, Italiens mitt, är en grön oas med pittoreska medeltidsstäder belägna bland böljande mjuka kullar och som har det passande namnet ”Italiens gröna hjärta”. Regionen är inte så vida känd och är ännu ett oupptäckt resmål bland svenskar. Få vandringsturister hittar hit, men regionen erbjuder optimala förutsättningar för vandringsresor med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin. Veckan erbjuder en bred variation av lättare vandringar i olika miljöer. Vi besöker några av de vackraste platserna och mest idylliska byarna såsom Spoleto, Montefalco och Spello. I den helige Franciskus hemstad Assisi ges tillfälle att uppleva den enastående basilikan. I Norcia hälsar vi på hos en lokal producent och avnjuter några av familjens välsmakande charkprodukter. Under veckan besöker vi även en vingård och en olivpress, där vi får provsmaka ytterligare några av regionens delikatesser. Dessutom ingår två genuina luncher. Detta är en Lätt & Lagom vandringresa för dig som vill ta det lite lugnare.

Läs mer om Lätt & Lagom

 

Umbriens bästa i lagom tempo

 • Hotel La Macchias vackra läge bland olivlundar
 • Medeltidstaden Spoleto
 • Vandring i Nationalparken Monti Sibillini
 • Olivolja- & vinprovning i Trevi & Montefalco
 • Vandring till historiska Assisi
 • Lunch i den gamla kvarnen i byn Pontuglia

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från Rom till hotellet ca två timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Rom tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sex trerättersmiddagar exklusive dryck
 • Två luncher exklusive dryck
 • En vinprovning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Enkelrumstillägg (dubbelrum för eget bruk) 1500 kr
 • Eventuell dricks tillkommer 

Boende

 • Hotel La Macchia

  Lilla trestjärniga Hotel La Macchia ligger vackert beläget bland olivlundar och stenekskog några kilometer utanför medeltidsstaden Spoleto. Vi har valt hotellet för sitt lugna läge, sin personliga atmosfär och charm. Hotellet har dessutom en trevlig utomhuspool och en vacker trädgård. Rummen är något enklare än Go Actives ordinarie standard, men de är ljusa, fräscha och bekväma.

  Köket serverar genuin umbrisk husmanskost med fokus på det närodlade. Restaurangen är även populär bland lokalbefolkningen – alltid ett bra tecken på att man inte hamnat i en turistfälla! 
  Extra trevligt är också inredningen som ägare Robertas pappa utsmyckat med tågattiraljer från den nerlagda järnvägslinjen Spoleto-Norcia.

   

Vandringsprogram

Samtliga turer är av nivån Lätt & Lagom, vilket innebär ett lägre tempo, kortare avstånd och färre höjdmeter. Upplevelsen är ändå på topp, då vi vandrar i ett oförglömligt vackert landskap. Man måste dock vara beredd på några enstaka branta partier då landskapet är långt ifrån platt. Underlaget består oftast av mjuka naturstigar bland olivlundar och vinfält, men även mer stenig terräng förekommer de dagar vi vandrar bland mer bergig miljö. Det är en vandringsvecka med många inslag av både kultur och historia, samt mat och vin.

Om vår Lätt & Lagom koncept:
Det här är vandringsresorna för dig som vill ta det lite lugnare. Vi vandrar oftast bara en mil och höjdvariationen är som mest 400 höjdmeter per dag och vi går både uppför och nedför. Resorna kräver viss grundkondition, men vi tar oss tid att njuta lite mer av omgivningarna. Endast ett vandringsalternativ erbjuds. Det är dock fortfarande en vandringsresa med dagsvandringar och inte promenader.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram 

Dag 1 Ankomst Rom och busstransfer till Spoleto

(cirka 2 timmar utan paus och trafikberoende).

Dag 2 Spoleto och Sentiero degli Ulivi

Vi börjar med en kortare stadsvandring i Spoletos centrum för en överblick och för att se de mest intressanta sevärdheterna. Färdledaren tipsar också var man kan inhandla sin picknick och var man hittar stadens bästa cappuccino innan vi börjar själva turen.  Underlaget består mest av mjuka stigar, men med lite rullgrus och sten. Turen följer de sk. Sentiero degli Ulivi, olivlundarnas stig, mellan några av byarna som producerar regions allra bästa olivolja. Väl tillbaka på hotellet kan man unna sig en stund vid poolen innan en välförtjänat flerrätters middag.

Dag 3 Vin- & olivoljevandring i Trevi och Montefalco

Idag blir det fokus på de två viktigaste produkter i Umbriens rika matkultur, nämligen olivolja och vin. På två olika vandringar lär vi oss mer om deras fascinerande historia och traditioner samt hur man tillverkar vin och olja av högsta klass. Olivoljevandring sker i trakten kring Trevi, cirka 15 minuter med buss från hotellet. Vi vandrar bland olivlundar, förbi tysta nunnekloster och förfallna olivkvarnar och anländer efter ett par timmar till olivstaden Trevi. Vi besöker en oljeproducent för att smaka på deras sortiment och det finns givetvis även möjlighet att köpa med sig någon flaska hem. Vinvandringen sker några kilometer längre bort i området kring kända vinby Montefalco. Här produceras Rosso di Montefalco på den mycket speciella lokala druvan sagrantino. Vi vandrar i lugn takt bland böljande vinkullar, förbi urgamla vingårdar och mer moderna anläggningar. Vi pausar ofta längs vägen till Montefalco för att lära oss mer om vinodlingens traditioner och tekniker. Vi kommer även att besöka en av områdets viktigaste producenter för en guidad vinprovning.

Dagens vandringar är av en lätt nivå även idag, med ungefär trehundra höjdmeters stigning. Underlaget är blandat och vi går på både grusvägar, mjuka stigar och en kortare del på asfalt.

Dag 4 Norcia och Piano Grande

I Umbriens östra del ligger nationalparken Monti Sibillini, som i sin tur är en del av Apenninernas bergskedja. Här finner vi ett bergslandskap som påminner lite om alperna, men som har sin alldeles egen karaktär. Inte minst uppe på platån ”Il Piano Grande” på cirka 1 300 meters höjd. Platån är känd för ”La Fioritura”, då den på försommaren skapar en 20 km2 hänförande matta av blomster i alla dess färger. En magisk upplevelse!

Dagens vandring går på platån, mestadels plattare och mjukt underlag.  Vi njuter av det unika panorama då blomningen just startat. Vandringens ända utmaning kommer på slutet, sista stigning upp till den lilla byn Castelluccio är hyfsat brant, men kort!

Vi besöker även den lilla muromgärdade byn Norcia, som ligger i dalbotten intill nationalparken. Norcia är en av Italiens allra viktigaste matstäder, särskilt för dem som sysslar med eller älskar charkuterier. Ännu idag kallas slaktarna i Italien ofta för ”norcini”. Vi besöker den antika stadskärnan och får tillfälle att smaka på några av regionens läckerheter.

Dag 5 Vilodag

Idag tar vi en paus från vandringen. Är man intresserade av kultur och historia, rekommenderar vi att man tar tåget till Umbriens vackra huvudstad Perugia.

Dag 6 Monte Subasio, Spello och Assisi

Den helige Franciskus, Italiens skyddshelgon, levde sitt liv i trakterna kring Assisi och det är dit vi kommer att vandra denna dag. Staden är byggd på sluttningarna vid Monte Subasio på 1300 möh, ett imponerande och märkligt berg som är avskild från resten av bergskedjan.
Vi börjar i byn Spello – officiellt listad som en av Italiens vackraste byar – där vi får tid att strosa runt och uppleva byns romerska och medeltida monument. Efter besöket kör vi vidare till kapellet Madonna della Spella på Monte Subasios sluttningar. Vandringsleden tar oss till San Francescos eremitgrotta, en bit nedanför Monte Subasios Subasios topp, med storslagna vyer under hela vandringen. För att undvika den branta backen ner till Assisi åker vi buss de sista två kilometrar. Efter vandringen får vi tid att besöka Assisi med bland annat sin ståtliga basilika med sina enastående fresker av Giotto och Piero della Francesca.

Dag 7 Spoleto, Castelmonte och Valnerina

Vi avrundar veckan med en vandring i Spoletotrakten. Vi börjar med en lång men relativt mjuk stigning till ett mindre bergspass för att komma in i nästa dal. På vägen passerar vi lämningar av gamla gårdar och vakttorn, minnen från Spoletos rika historia. I Valnerina njuter vi av Umbriens stillhet. Det är ytterst sällan att vi stöter på andra vandrare och svenskar lyser med sin frånvaro! Väl framme i byn Pontuglia får vi en upplevelse som man aldrig hade hittat på egen hand. Bland murarna av en gammal vattenkvarn har en vän till lokalguiden dukat fram lunch bestående enbart av närodlade produkter. Med en dryg mil under kängorna smakar maten extra gott!

Dag 8 Avresa från Rom

Efter frukost åker vi med privat buss till Roms flygplats för hemresa.

Observera att programmet kan ändras pga av väder och dylikt

 

 

Väderkalender

Relaterade resor

 • ItalienSingelresa Umbrien

  Drömresan för dig som reser "solo", och uppskattar kultur, historia, mat, vin och vackra vyer. Med oss får du uppleva några av de vackraste platserna och mest idylliska byarna till fots, bo högklassigt och njuta av genuina delikatesser i "Italiens gröna hjärta" .

  8 dagar från 15 950 SEK
 • Italien Cinque Terre

  Bästa sättet att utforska de fem pittoreska byarna längs den italienska Ligurienkusten är till fots med Go Active Travel. Vi lovar vandringar med en stor dos kultur och spektakulär utsikt över det turkosblå havet, god italiensk husmanskost och vin samt bekvämt boende med pool.

  Kommande resa
 • ItalienLätt & Lagom Toscana

  Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi. En trakt med kullar täckta av vinrankor, olivträd, cypresser och solrosor med inslag av gamla medeltids- och renässansstäder tronande på någon höjd. Här bor vi bekvämt på en vingård.

  Kommande resa