Singelresor till Umbrien | Go Active Travel

Umbrien Italien Vandring i Italiens gröna hjärta för dig som reser ensam

Umbrien, Italiens mitt, är en grön oas med pittoreska medeltidsstäder belägna bland böljande mjuka kullar och som har det passande namnet ”Italiens gröna hjärta”. Regionen är inte så vida känd och är ännu ett oupptäckt resmål bland svenskar. Få vandringsturister hittar hit, men regionen erbjuder optimala förutsättningar för vandringsresor med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin. Veckan erbjuder en bred variation och ingen dag är den andra lik. Vi besöker några av de vackraste platserna och mest idylliska byarna såsom Spoleto, Montefalco och Spello. I den helige Franciskus hemstad Assisi ges tillfälle att uppleva den enastående basilikan. I Norcia hälsar vi på hos en lokal producent och avnjuter några av familjens välsmakande charkprodukter. Under veckan besöker vi även en vingård och en olivpress, där vi får provsmaka ytterligare några av regionens delikatesser. Dessutom ingår två genuina luncher.

Läs mer om våra singelresor

 

Umbriens bästa

 • Hotel Dei Duchis läge mitt i medeltidstaden Spoleto
 • Vandring i Nationalparken Monti Sibillini
 • Olivolja- & vinprovning i Trevi & Montefalco
 • Vandring till historiska Assisi
 • Lunch i den gamla kvarnen i byn Pontuglia
 • Enkelrum ingår i priset!

Avgångar

1 – 8 apr

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Rome Fiumicino 1 april 08:25 - 11.35
Rome Fiumicino - Stockholm Arlanda 8 april 12:25 - 15.35
15 950 SEK 10+ platser kvar Boka resa

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från Rom till hotellet ca två timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Rom tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Tre trerättersmiddagar exklusive dryck
 • Två luncher exklusive dryck
 • En oliv & vinprovning
 • Fem dagars guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Enkelrumstillägg (OBS dubbelrum för eget bruk ingår i grundpriset). Prisavdrag för två personer i dubbelrum på förfrågan.
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Dei Duchi

  Ett stenkast från Spoletos mäktiga 1300-tals akvedukt ligger fyrstjärniga Hotel Dei Duchi, vägg i vägg med en tvåtusen år gammal romersk teater och ett karaktäristiskt medeltida kloster. Hotellet ligger mitt i Spoletos charmiga centrum med trevliga kaféer, affärer och intressanta sevärdheter. 

  Dei Duchi är ett traditionellt italienskt hotell med klassiskt inredda och fräscha rum, en fin lobbybar, en vacker och lugn trädgård med uteservering och en solterrass. Eftersom Go Active alltid prioriterar bra boende, har vi valt så kallade Comfort-rum. De är något större och bekvämare en hotellets standardrum. Inga enkelrum finns att tillgå. Istället erbjuds dubbelrum för enkelbruk.

Vandringsprogram

Vandringsnivån klassas som medelsvår. Flera av turerna är relativt lätta då vi undviker de tuffaste ledarna. Man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt. Underlaget kan vara allt från mjuka naturstigar bland olivlundar och vinfält, men även mer stenig terräng förekommer de dagar vi vandrar bland mer bergig miljö. Ett exempel på detta är då vi besöker Monti Sibillini nationalpark. Det är en vandringsvecka med många inslag av både kultur och historia, samt mat och vin.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram 

Dag 1 Ankomst Rom och busstransfer till Spoleto

(cirka 2 timmar utan paus, transfertiden är trafikberoende).

Dag 2 Rundvandring från Spoleto

Vi börjar med en kortare stadsvandring i Spoletos centrum för en överblick och för att se de mest intressanta sevärdheterna. Färdledaren tipsar också var man kan inhandla sin picknick och var man hittar stadens bästa cappuccino innan vi börjar själva turen. Vi tar sedan bussen upp till klostret San Giuliano, där vi börjar vår vandring.  Vi vandrar i kastanj- och stenekskog, och när vi närmar oss Spoleto får vi magnifika vyer över Spoletos borg och akvedukt. Dagen är en bra introduktion till Spoleto och Umbriens natur. Beroende på säsong så ser vi bland annat ginst-, cyklamen- och mastixblommor. Dagens vandring är har en del branta partier med en hel del nerför. Dagen är också relativt lång och innan vi är tillbaka på hotellet och en välförtjänt flerrätters middag. Underlaget består av mestadels grusstigar samt lite steniga partier. Turen tar oss runt på kullen bakom Spoleto och avslutas med vyer över den mäktiga akvedukten, perfekt för alla fotoentusiaster.

Dag 3 Vin- & olivoljevandring tili Trevi och Montefalco

Idag blir det fokus på de två viktigaste produkter i Umbriens rika matkultur, nämligen olivolja och vin. På två olika vandringar lär vi oss mer om deras fascinerande historia och traditioner samt hur man tillverkar vin och olja av högsta klass. Olivoljevandring sker i trakten kring Trevi, cirka 30 minuter med buss från hotellet. Vi besöker en oljeproducent för att smaka på deras sortiment och det finns givetvis även möjlighet att köpa med sig någon flaska hem. Vinvandringen sker några kilometer längre bort i området kring kända vinby Montefalco. Här produceras Rosso di Montefalco på den mycket speciella lokala druvan sagrantino. Vi vandrar i lugn takt bland böljande vinkullar, förbi urgamla vingårdar och mer moderna anläggningar. Vi kommer även att besöka en av områdets viktigaste producenter för en guidad vinprovning. På vingården får vi lära oss mer om vinodlingens traditioner och tekniker och naturligtvis smaka av deras goda viner.

Dagens vandringar är av en lätt nivå, uppdelat i två vandringsetapper, mestadels på plan mark och ibland en del nerför. Underlaget är blandat och vi går på både grusvägar, mjuka stigar och en kortare del på asfalt.

Dag 4 Norcia och Piano Grande

I Umbriens östra del ligger nationalparken Monti Sibillini, som i sin tur är en del av Apenninernas bergskedja. Här finner vi ett bergslandskap som påminner lite om alperna, men som har sin alldeles egen karaktär. Inte minst uppe på platån ”Il Piano Grande” på cirka 1 300 meters höjd. Platån är känd för ”La Fioritura”, då den på försommaren skapar en 20 km2 hänförande matta av blomster i alla dess färger. En magisk upplevelse!

Här finns det vandringsmöjligheter av olika svårighetsgrader och dagens vandring blir lite mer utmanande och kan tolkas som medelsvår. Den lättare turen går över Piano Piccolo och Piano Grande på gräs- och grusstigar, lätt nerför och vidare på plant underlag.Den tuffare gruppen bestiger bergkammen och kommer upp några hundra meter ovanför platån. Oavsett vilken vandring man väljer, ges tillfälle att njuta av det unika panoramat. Båda vandringsgrupperna sammanstrålar i den lilla byn Castelluccio, bergskedjans högst belägna by.

Vi besöker även den lilla muromgärdade byn Norcia, som ligger i dalbotten intill nationalparken. Norcia är en av Italiens allra viktigaste matstäder, särskilt för dem som sysslar med eller älskar charkuterier. Ännu idag kallas slaktarna i Italien ofta för ”norcini”. Vi besöker den antika stadskärnan och får tillfälle att smaka på några av regionens läckerheter.

Dag 5 Vilodag

Idag tar vi en paus från vandringen. Är man intresserade av kultur och historia, rekommenderar vi att man tar tåget till Umbriens vackra huvudstad Perugia. Färdledaren kan även tipsa om andra aktiviteter.

Dag 6 Monte Subasio, Spello och Assisi

Den helige Franciskus, Italiens skyddshelgon, levde sitt liv i trakterna kring Assisi och det är dit vi kommer att vandra denna dag. 

Vi börjar i byn Spello – officiellt listad som en av Italiens vackraste byar – där vi får tid att strosa runt och uppleva byns romerska och medeltida monument. Efter besöket kör vi vidare till kapellet Madonna della Spella på Monte Subasios sluttningar, ett berg på 1 300 meter. Den tuffare vandringen går längs bergkammen, förbi Subasios topp, medan den lättare alternativet går en bit nedanför, båda med storslagna vyer. Vi avslutar vår vandring vid ett aktivt franciskaner kloster, där den helige Fransiskus grotta kan beskådas, innan vi åker vidare till staden Assisi. Här får vi även tid till att strosa runt och vi rekommenderar att man besöker den ståtliga basilika med sina enastående fresker av Giotto och Cimabue.

Dagens vandring är mestadels av medelnivå med underlag av lite gräs och sten.  

Dag 7 Spoleto, Castelmonte och Valnerina

Vi avrundar veckan med en vandring i Spoletotrakten. Vi börjar med en lång men relativt mjuk stigning till ett mindre bergspass för att komma in i nästa dal. På vägen passerar vi lämningar av gamla gårdar och vakttorn, minnen från Spoletos rika historia. I Valnerina njuter vi av Umbriens stillhet. Det är ytterst sällan att vi stöter på andra vandrare och svenskar lyser med sin frånvaro! Väl framme i byn Pontuglia får vi en upplevelse som man aldrig hade hittat på egen hand. Bland murarna av en gammal vattenkvarn har en vän till lokalguiden dukat fram lunch bestående enbart av närodlade produkter. Med en dryg mil under kängorna smakar maten extra gott!

Dag 8 Avresa från Rom

Efter frukost  på hotellet åker vi med privat buss till Roms flygplats i god tid för flyget hem.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

 

 

Väderkalender

Relaterade resor

 • Italien Umbrien

  Få vandringsturister hittar till Italiens gröna hjärta, men här finns optimala förutsättningar för vandringar med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin. Med oss får du uppleva de vackraste platserna och mest idylliska byarna, bo bekvämt och njuta av genuint italiensk mat.

  8 dagar från 14 980 SEK
 • ItalienSingelresa Val Gardena

  En unik singelresa för dig som vill uppleva Dolomiternas dramatiska landskap med höga berg och blomstrande alpängar med betande kor och hästar. Området är mycket uppskattat för sina natursköna vandringar. Vi  bor fyrstjärnigt och njuter av god mat.

  8 dagar från 18 350 SEK
 • ItalienSingelresa Aostadalen

  Vandring för alla i Matterhorns rike. Här erbjuds två olika vandringsnivåer att välja mellan varje dag. Mysigt och avslappnat boende på vårt svenskägda hotell i charmiga byn Valtournenche. Hotel Millefiori har bara 15 rum, och oftast har vi hela hotellet bara för vår grupp.

  8 dagar från 14 990 SEK