Singelresor till Umbrien | Go Active Travel

Umbrien Vandring Italien Vandring i Italiens gröna hjärta för dig som reser ensam

Umbrien, Italiens mitt, är en grön oas med pittoreska medeltidsstäder belägna bland böljande mjuka kullar och som har det passande namnet ”Italiens gröna hjärta”. Regionen är inte så vida känd och är ännu ett oupptäckt resmål bland svenskar. Få vandringsturister hittar hit, men regionen erbjuder optimala förutsättningar för vandringsresor med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin. Veckan erbjuder en bred variation och ingen dag är den andra lik. Vi besöker några av de vackraste platserna och mest idylliska byarna såsom Spoleto, Montefalco och Spello. I den helige Franciskus hemstad Assisi ges tillfälle att uppleva den enastående basilikan. I Norcia hälsar vi på hos en lokal producent och avnjuter några av familjens välsmakande charkprodukter. Under veckan besöker vi även en vingård och en olivpress, där vi får provsmaka ytterligare några av regionens delikatesser. Dessutom ingår två genuina luncher.

Läs mer om våra singelresor

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Hotel Dei Duchis läge mitt i medeltidstaden Spoleto
 • Vandring i Nationalparken Monti Sibillini
 • Olivolja- & vinprovning i Trevi & Montefalco
 • Vandring till historiska Assisi
 • Lunch i den gamla kvarnen i byn Pontuglia

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från Rom till hotellet ca två timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Rom tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fyra trerättersmiddagar exklusive dryck
 • Två luncher exklusive dryck
 • En oliv- & vinprovning
 • En provning av lokala charkuterier
 • Fem dagars guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg (dubbelrum för eget bruk) 2 500 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Dei Duchi

  Ett stenkast från Spoletos mäktiga 1300-tals akvedukt ligger fyrstjärniga Hotel Dei Duchi, vägg i vägg med en tvåtusen år gammal romersk teater och ett karaktäristiskt medeltida kloster. Hotellet ligger mitt i Spoletos charmiga centrum med trevliga kaféer, affärer och intressanta sevärdheter. 

  Dei Duchi är ett traditionellt italienskt hotell med klassiskt inredda och fräscha rum, en fin lobbybar, en vacker och lugn trädgård med uteservering och en solterrass. Eftersom Go Active alltid prioriterar bra boende, har vi valt så kallade Comfort-rum. De är något större och bekvämare en hotellets standardrum. Inga enkelrum finns att tillgå. Istället erbjuds dubbelrum för enkelbruk.

Vandringsprogram

Vandringsnivån klassas som medelsvår. Flera av turerna är relativt lätta då vi undviker de tuffaste ledarna. Man måste dock vara beredd på några utmaningar då landskapet är långt ifrån platt. Underlaget kan vara allt från mjuka naturstigar bland olivlundar och vinfält, men även mer stenig terräng förekommer de dagar vi vandrar i mer bergig miljö. Ett exempel på detta är då vi besöker Monti Sibillini nationalpark. Det är en vandringsvecka med många inslag av både kultur och historia, samt mat och vin.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram 

Dag 1 Ankomst Rom och busstransfer till Spoleto

(cirka 2 timmar utan paus, transfertiden är trafikberoende).

Dag 2 Rundvandring från Spoleto

Vi börjar med en kortare stadsvandring i Spoletos centrum för en överblick och för att se de mest intressanta sevärdheterna. Färdledaren tipsar också var man kan inhandla sin picknick innan vi börjar själva turen. Vi tar sedan bussen upp till klostret San Giuliano, där vi börjar vår vandring. Vi vandrar i stenekskog, och när vi passerar Spoleto får vi magnifika vyer över Spoletos borg och akvedukt. Dagen är en bra introduktion till Spoleto och Umbriens natur. Beroende på säsong så ser vi bland annat ginst-, cyklamen- och mastixblommor. Dagens vandring har en del branta partier med en hel del nerför. Dagen är också relativt lång och innan vi är tillbaka på hotellet och en välförtjänt flerrätters middag. Underlaget består av mestadels grusstigar samt lite steniga partier. Turen tar oss runt på kullen bakom Spoleto och avslutas med vyer över den mäktiga akvedukten, perfekt för alla fotoentusiaster.

Dag 3 Vin- & olivoljevandring tili Trevi och Montefalco

Idag blir det fokus på de två viktigaste produkterna i Umbriens rika matkultur, nämligen olivolja och vin. Vi lär oss mer om deras fascinerande historia och traditioner samt hur man tillverkar vin och olja av högsta klass. Dagens kortare vandring sker i trakten runt Trevi och vi vandrar genom olivodlingar med magnifika vyer över Trevi och dalen under oss. Efter vandringen besöker vi en olivoljeproducent för att smaka på deras sortiment och det finns givetvis även möjlighet att köpa med sig någon flaska hem. Besöket avrundas med en ”bondlunch” med olika lokala produkter. Vi fortsätter sedan till en vinproducent några kilometer längre bort i området kring kända vinbyn Montefalco. Montefalco är en naturskön stad byggd på toppen av en kulle med medeltida byggnader som omges av landsbygdens vackra landskap. Det typiska vinet som produceras i detta område är Rosso di Montefalco på den mycket speciella lokala druvan sagrantino. På vingården får vi en rundvandring och lär oss mer om vinodlingens traditioner och tekniker och naturligtvis avslutar vi med att provsmaka några av deras goda viner.

Dagens kortare vandring är av en lätt nivå, mestadels på plan mark med ibland en del nerför. Underlaget är blandat och vi går på både grusvägar, mindre stigar och en kortare del på asfalt.

Dag 4 Norcia och Piano Grande

I Umbriens östra del ligger nationalparken Monti Sibillini, som i sin tur är en del av Apenninernas bergskedja. Här finner vi ett bergslandskap som påminner lite om alperna, men som har sin alldeles egen karaktär. Inte minst uppe på platån ”Il Piano Grande” på cirka 1 300 meters höjd. Platån är känd för ”La Fioritura”, då den på försommaren skapar en 20 km2 hänförande matta av blomster i alla dess färger. En magisk upplevelse!

Här finns det vandringsmöjligheter av olika svårighetsgrader och dagens tuffare vandringsalternativ blir lite mer utmanande och kan tolkas som medelsvår. Beroende på gruppens storlek och nivå, så väljer färdledaren dagens alternativ. Det lite lättare alternativet går över Piano Piccolo och Piano Grande på gräs- och grusstigar, lätt nerför och vidare på plant underlag. Det lite tuffare alternativet bestiger bergkammen och kommer upp några hundra meter ovanför platån. Oavsett vilken vandring dagen erbjuder, ges tillfälle att njuta av det unika panoramat och vandringen avslutas i den lilla byn Castelluccio, bergskedjans högst belägna by.

Vi besöker även den lilla muromgärdade byn Norcia, som ligger i dalbotten intill nationalparken. Norcia är en av Italiens allra viktigaste matstäder, särskilt för dem som sysslar med eller älskar charkuterier. Än idag kallas slaktarna i Italien ofta för ”norcini”. Vi besöker den antika stadskärnan och får tillfälle att smaka på några av regionens läckerheter.

Dag 5 Vilodag

Idag tar vi en paus från vandringen. Är man intresserad av kultur och historia, rekommenderar vi att man tar tåget till Umbriens vackra huvudstad Perugia. Färdledaren kan även tipsa om andra aktiviteter..

Dag 6 Monte Subasio, Spello och Assisi

Den helige Franciskus, Italiens skyddshelgon, levde sitt liv i trakterna kring Assisi och det är dit vi kommer att vandra denna dag.

Vi börjar i byn Spello – officiellt listad som en av Italiens vackraste byar – där vi får tid att strosa runt och uppleva byns romerska och medeltida monument. Efter besöket kör vi vidare till kapellet Madonna della Spella på Monte Subasios sluttningar, ett berg på 1 300 meter. Vid en större grupp på över 16 deltagare går den tuffare vandringen över berget, förbi Subasios topp, medan det lättare alternativet går en bit nedanför, båda med storslagna vyer. Vi avslutar vår vandring vid ett aktivt franciskanerkloster, där den helige Fransiskus grotta kan beskådas, innan vi åker vidare till staden Assisi. Här får vi tid till att strosa runt och vi rekommenderar att man besöker den ståtliga basilikan med sina enastående fresker av Giotto och Cimabue.

Dagens vandring är mestadels av medelnivå med underlag av lite gräs och sten.

Dag 7 Spoleto, Castelmonte och Valnerina

Vi avrundar veckan med en vandring i Spoletotrakten. Det tuffare vandringsalternativet börjar med en lång men relativt mjuk stigning till ett mindre bergspass för att komma in i nästa dal, medan det lättare alternativet börjar i närheten av bergspasset. På vägen passerar vi lämningar av gamla gårdar och vakttorn, minnen från Spoletos rika historia. I Valnerina njuter vi av Umbriens stillhet. Det är ytterst sällan vi stöter på andra vandrare, något som gäller generellt på samtliga av veckans vandringar. Väl framme i byn Pontuglia får vi en upplevelse som man aldrig hade hittat på egen hand. Bland murarna av en gammal vattenkvarn har en vän till lokalguiden dukat fram lunch bestående enbart av närodlade produkter. Med en dryg mil eller mer under kängorna smakar maten extra gott!

Dag 8 Avresa från Rom

På eftermiddagen åker vi med privat buss till Roms flygplats i god tid för flyget hem.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Italien Umbrien Vandring

  Få vandringsturister hittar till Italiens gröna hjärta, men här finns optimala förutsättningar för vandringar med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin. Med oss får du uppleva de vackraste platserna och mest idylliska byarna, bo bekvämt och njuta av genuint italiensk mat.

  Kommande resa
 • ItalienSingelresa Val Gardena Vandring

  En unik singelresa för dig som vill uppleva Dolomiternas dramatiska landskap med höga berg och blomstrande alpängar med betande kor och hästar. Området är mycket uppskattat för sina natursköna vandringar. Vi  bor fyrstjärnigt och njuter av god mat.

  Kommande resa
 • ItalienSingelresa Aostadalen

  Vandring för alla i Matterhorns rike. Här erbjuds två olika vandringsnivåer att välja mellan varje dag. Mysigt och avslappnat boende på vårt svenskägda hotell i charmiga byn Valtournenche. Hotel Millefiori har bara 15 rum, och oftast har vi hela hotellet bara för vår grupp.
  Denna resa planeras till 2023.

  Kommande resa