Cykelresa Costa Brava

Costa Brava Spanien Cykelresa i vackra Katalonien

Spaniens kuststräcka mellan Barcelona och Frankrike kallas för Costa Brava, “Den vilda kusten”. Den lyckade kombinationen av vacker kust och ett varierat landskap är perfekt för en avslappnad cykelsemester i lugnt tempo. Här möts vi av ett lätt kuperat inland med charmiga och genuina byar. Området erbjuder också en mycket uppskattad mat- och vinkultur samt ett soligt klimat både vår och höst. En av dagarna kombinerar vi cykling med kanotpaddling längs floden Ter.  Vi reser i liten grupp med max 15 deltagare.

Costa Bravas bästa

 • Cykling längs Via Verde
 • Inlandets genuina och vackra byar
 • Boende på charmiga Can Bassa
 • Dalímuséet med kunnig (och rolig) lokalguide

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Barcelona tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum fem nätter på hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Inträde och guidad besök på Salvador Dalìmuseet
 • En vinprovning med tilltugg
 • Tillgång till utomhuspool
 • Fyra dagar cykling med guide
 • Cykelhyra inklusive hjälm
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation
  • (ca 942 kg CO2e/pers = 122 kr)

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 3 200 kronor
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Can Bassa

  Hotel Can Bassa är ett mindre, familjeägt hotell inrymt i en gammal bondgård från 1300-talet. Det har restaurerats med stor charm och behållit sin karaktär. Can Bassa är beläget i den vackra lilla byn Madremanya. Hotellet ligger på byns västsluttning med en underbar vy över kulturlandskapet. Can Bassa erbjuder en avkopplande och personlig miljö, i en av Kataloniens vackraste delar. 

  Hotellet har också en pool där man gärna kopplar av efter en dags aktiviteter. Här bor vi de första tre nätterna. Här finns dubbelrum och lägenheter med dubbla sovrum. Om man hamnar i en lägenhet får man alltså eget sovrum och en medresenär(er) det andra sovrummet. Det går inte att låsa dörren till sovrummet. En av lägenheterna (den vi nyttjar som sista lägenheten) har endast en toalett/dusch som samtliga i lägenheten delar på, max 4 personer.)

Om cyklingen

De flesta dagar är cyklingen av en lättare nivå utan stora höjdvariationer, men ibland med inslag av någon brantare backe. Stigningarna är sällan längre än några hundra meter. Snittet på veckans cykelutflykter är runt 50 km, men vi cyklar i lugn takt och har hela dagen på oss för att komma fram. Vi cyklar oftast på grusvägar eller på mindre asfaltsvägar. Cyklism är mycket populärt i Spanien och bilister respekterar cyklistgrupper som är ute på vägarna. Naturen är mycket varierande, allt från ek- och pinjeskog till jordbruks- och kustlandskap.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst

Vi anländer till Barcelona och vår transfer tar oss till Hotel Can Bassa. Middag på hotellet.

Dag 2 Pont de Gualta

I inlandet på Costa Brava ligger området Baix Empordan som är berömt för sina fina medeltida byar. Katalanerna i detta område värnar starkt om sitt kulturarv och därför har de flesta byar bromsat nybyggnation. Detta har inneburit att byarna har bevarat stora delar av sitt utseende och sin charm. Vi börjar veckan med en skön och trivsam cykling på alndsbygden, men innan avfärd justerar vi in våra hyrcyklar. Våra guider hjälper till så att alla känner sig bekväma och trygga med cykeln innan vi ger oss ut på vår första cykeltur. Vi cyklar direkt från hotellet och passerar flera små stenbyar som la Pera och Flacà. Efter ca 15 km kommer vi till en fördämning av floden Ter där vi tar oss över floden. Efter 30 km kommer vi till byn Torroella de Montrgí som ligger vid foten av ett berg med en 1300-tals borg på toppen. Ett landmärke i regionen. Turens främsta sevärdhet är den vackra bron "Pont de Gualta" från 1600-talet. I slutet av dagens tur passerar vi den charmiga byn Monells och här kan vi stanna på torget och ta en kaffe Sólo.

Dagsetapp: cirka 50 km
Vägunderlag: grusväg + asfalt. ca 300 höjdmeter

Trafik: mindre vägar med lite trafik

Dag 3 Floden Ter cykling och kanotpaddling

Idag är cyklingen lite längre, cirka 45 km. Vi cyklar längs floden Ter via staden Toroella och byn Verges upp till dammen La Presa de Colomers. Är vädret gynnsamt kan det ges möjlighet att paddla en- eller tvåmans kanot i floden från Colomers ner till Verges, en mycket speciell och trevlig upplevelse som anordnas av brandmännen i området. Alternativt cyklar vi över dammen och fortsätter, nu med en viss stigning, upp till byn Pubol där Salvador har ett av sina tre muséer. Vi vänder sedan söderut tillbaka mot hotell Clipper och nu bär det nästan bara utför. Vi stannar för lunch i byn Verges på restaurangen Mas Pi. Efter lunchen bär det av ned mot havet på lättcyklade vägar förbi byarna Parlava, Casavells och Gualta, innan vi når golfbanorna vid Golf Emporda. Denna dag består cyklingen mestadels av ett nätverk av grusvägar som bönder ofta använder sig av för att ta sig till odlingarna. Det innebär att det är väldigt lite biltrafik och att underlaget är mycket bra för cykling.

Dagsetapp: cirka 45 km
Vägunderlag: grusväg + asfalt, mest på platt mark med ytterst få backar

Trafik: mindre vägar med lite trafik

Sevärdheter: Byarna Corca, Matajudaica och Casavells

Dag 4 Pals och Palamós

Vi lämnar Hotel Clipper och beger oss till vår andra bas denna cykelvecka, den lilla hamnstaden Palamós. Vi börjar med att cykla längs stranden med utsikt över havet. Sedan bär det av inåt landet till den medeltida och mycket välkända byn Pals som tronar högst upp på en kulle. Vi låser cyklarna och tar oss upp till byns högsta punkt, där vi har en hänförande utsikt över havet och det omgivande landskapet. Vi fortsätter på små grusvägar till staden Palafrugell för lunch. Sista sträckan följer en nedlagd järnvägslinje som är omgjord till cykelväg.

Dagsetapp: cirka 30 km

Vägunderlag: grusväg + asfalt, några korta stigningar, men av en lättare lutningsgrad

Trafik: delvis i stadsmiljö, annars mindre vägar med lite trafik, några större korsningar

Sevärdheter/höjdpunkter: Kustcykling, byn Pals och cykelspåret ’Via Verde’

Dag 5 Vilodag - Dalímuseet och Figueres

En välförtjänt vilodag. Just här i Costa Brava kan vi varmt rekommendera utflykten till Salvador Dalís hemmastad Figueres för ett guidat besök på Dalímuseet. Färdledaren ordnar en inkluderad utflykt med privattransport och guide, samt ger tips om annat sevärt i den historiska staden. Vill man istället ta det lugnt kan man stanna i Palamós och njuta av den trevliga atmosfären och den fina sandstranden. Det finns även olika vandringar man kan göra på egen hand (färdledaren kan ge tips).

Dag 6 Llafranc – Cap Roig

Denna dag bjuder på kustnära cykling. Med ny energi efter vilodagen fokuserar vi idag på kuststräckan norr om Palamós, hjärtat av Costa Brava. Vi startar från hotellet och cyklar via några små trevliga hamnar in på ytterligare en ”Via Verde”. Vägen tar oss upp till Palafrugell, som en gång var känd för sin korktillverkning. Efter en kaffepaus får vi en lättare utmaning, då vi cyklar i uppförslut till fyren Far de Sant Sebastia. Här har man en strålande utsikt från den branta klippan och man förstår varifrån kusten har fått sitt namn. Vi fortsätter till den lilla fiskebyn Llafranc för lunch och om vädret tillåter kan man ta ett dopp i havet. Vi cyklar sedan vidare mot Cap Roig för att besöka den berömda botaniska trädgården med sina terrasser ned mot havet. Här finner man alla sorters medelhavsväxter och blommor. Efter besöket väntar en liten uppförsbacke och sedan en lång utförslöpa i form av en liten grusväg i skogen till den obebyggda stranden Platja de Castell. Strax därefter är vi åter tillbaka på stranden La Fosca. Den som så önskar kan stanna för ett bad då det varken är långt eller komplicerat att hitta tillbaka till Hotel Trias.

Dagsetapp: cirka 35 km

Vägunderlag: grusväg + asfalt, mest på platt mark, två medelsvåra stigningar

Trafik: delvis i stadsmiljö, annars mindre vägar med lite trafik, några större korsningar

Sevärdheter/Höjdpunkter: Far de San Sebastia, Cap Roig botaniska trädgården, kustcykling

Dag 7 Vall Llobrega

Idag följer vi strandpromenaden söderut och viker sedan av in mot landet och byn Calonge för en kaffepaus. Vi cyklar på små grusvägar genom vinfälten i Calongedalen och upp på bergssidan bakom Palamos. Här finns möjlighet för den som vill pröva på cyklisternas träningsbacke “La Ganga”. En fikapaus sitter inte heller fel. Vi fortsätter via en Via Verde till Calella de Palafrugell där vi tar lunchpaus i den vackra lilla viken. På eftermiddagen når vi Vall Llobregadalen och en av områdets bästa vingårdar för vinprovning. Stärkta av den goda drycken har vi nu bara fyra kilometers lätt cykling utför till Hotel Trias. Mer kuperat landskap idag, vissa kortare branta stigningar men ändå är dagen av en lätt nivå.

Dagsetapp: cirka 30 km

Vägunderlag: grusväg + asfalt, vissa kortare branta stigningar

Trafik: delvis i stadsmiljö, annars mindre vägar med lite trafik

Sevärdheter: Calella de Palafrugell och vingård

Dag 8 Hemresa

Efter frukost kliver vi på bussen igen för transfer till flygplatsen.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Har inte en enda negativ upplevelse. Motsvarade alla våra förväntningar. Ledarna var mycket bra!

  Conny & Margareta Roth / Ekerö

Relaterade blogginlägg

 • Jag blev kvar på Costa Brava

  I början av 90-talet kom jag till Barcelona för att besöka min vän Jonas. Staden tog mig med storm, för mig är det helt enkelt en fantastisk plats där allt och alla finns. En dag frågade Jonas; ska du följa med upp till sommarhuset på Costa Brava över helgen? Jag hade fullt upp med att utforska Barcelonas fantastiska möjligheter, men tänkte att det kanske kunde vara trevligt att komma ut på landet som omväxling så jag svarade ja.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • SpanienLätt & Lagom Costa Brava

  Upplev Costa Brava till fots! På denna Lätt & Lagom-resa besöker vi många spännande ställen både på den vackra kustlinjen och inåt land. Vi vandrar i ett varierat och kuperat landskap, och ägnar även en del av tiden åt att njuta av god mat och att besöka bl a historiska Girona.

  Kommande resa
 • Tyskland Moseldalen

  Under denna mycket uppskattade weekendresa kombinerar vi tre av de mest attraktiva cykelturerna med en dos av kultur och historia. Vi bor charmigt och centralt på ett legendariskt hotell med anor från 1600-talet.

  4 dagar från 11 650 SEK
 • Italien Gardasjön

  Upp på cykelsadeln och följ med! Vi cyklar bland vinkullarna, längs sjöar och floder samt besöker den mindre kända Iseosjön i området runt sydöstra Gardasjön. Vi hinner också med att provsmaka traktens viner och delikatesser. Kom hungrig!

  Kommande resa
 • Österrike Kitzbühel

  Det här är cykelresan för dig som vill uppleva Tyrolens sagolikt vackra alplandskap på ett behagligt sätt. Ett äventyr på två hjul där vi njuter av charmiga byar, mat, dryck och möten med människor. Följ med!

  8 dagar från 17 950 SEK