Cykelresa Rioja

Rioja Spanien Med elcykel i klassiska vindistriktet Rioja

Rioja, Spaniens främsta vindistrikt, är en otroligt vacker region och ett strålande exempel på hur man bäst kombinerar tradition och turism. De mysiga byarna ligger på cykelavstånd från varandra och under vår resa cyklar vi på bekväma elcyklar som låter oss njuta helt och fullt av omgivningarna. Cykelturerna tar oss mellan vinfälten och längs med småvägar där vi upplever skörden på första parkett och kan smaka vindruvor direkt från rankorna. Vi startar i Riojas vinhuvudstad Haro och cyklar sen ner genom den baskiska delen av Rioja och avslutar i medeltidsbyn Laguardia. På vägen dit besöker vi vingårdar, äter gott och lär oss mycket om vinkultur och både moderna och traditionella viner.

Riojas bästa

 • Bekvämt med elcykel
 • Boende på personliga hotell
 • Vinprovningar och utsökt mat
 • Spaniens klassiska vindistrikt

Avgångar

10 – 17 jun 2023

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Bilbao 10 juni 06:05 - 12.45
Bilbao - Stockholm Arlanda 17 juni 13:20 - 18.40
24 950 SEK 5+ platser kvar Boka resa

7 – 14 okt 2023

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Bilbao 7 oktober 00:00 - 00.00
Bilbao - Stockholm Arlanda 14 oktober 00:00 - 00:00
24 950 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Bilbao tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Transfer mellan våra två hotell
 • Del i dubbelrum sju nätter på hotell
 • Frukostbuffé
 • Två besök på vingårdar med provsmakning (varav en med lunch)
 • Ett besök i underjordisk bodega med provsmakning
 • En vinprovning med matchande mat
 • Två luncher på restaurang
 • Tre enklare picknick-luncher
 • Två middagar på restaurang
 • Vin och vatten ingår till alla måltider
 • Fem dagar cykling med guide
 • Cykelhyra (elcykel) inklusive hjälm
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation
  • (ca 942 kg CO2e/pers = 122 kr)

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 2 900 kronor (2022), 3 800 kr (2023)
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Arrope

  De tre första nätterna bor vi på det familjeägda lilla hotellet Arrope mitt i Haros gamla del. En lite större by med ca 10 000 invånare där allt kretsar runt vin. Hotellet är nybyggt med familjär personal och har en trevlig terrass där man kan sitta och ta igen sig efter cykelturerna. 

  Haro är känt som Riojas vinhuvudstad och strax nedanför byn ligger el Barrio de la Estación där Spaniens allra äldsta vingårdar grundades i slutet av 1800-talet, här kan ni slinka in hos de berömda producenterna Muga, Roda och Viña Tondonia till exempel och prova vin på deras vinbarer.

 • Villa de Laguardia

  De fyra sista nätterna bor vi på eleganta hotell Villa de Laguardia. Laguardia anses som en av Spaniens bäst välbevarade medeltidsbyar och befästes redan 1164 av kungen av Navarra. Den mysiga lilla byn ligger uppe på en höjd med en imponerande ringmur runtom. Marken under byn är full av tunnlar som byggdes i försvarssyfte men som numera används för att lagra vin i.

  Nu har byn ca 1500 invånare och en trevlig blandning av barer, restauranger och små bodegor. Den är omringad av vingårdar och vinfält åt alla håll och det finns till och med ett par familjer som fortfarande gör vin innanför ringmuren. Vi bor bekvämt precis utanför ringmuren och hotellet har ett trevligt spa för den som vill unna sig något extra efter cyklandet (ingår ej).

Om cyklingen

Snittet på veckans cykelutflykter är runt 40 km, men vi cyklar i lugn takt och har hela dagen på oss för att komma fram. Vi cyklar oftast på grusvägar eller på mindre asfaltsvägar. Cyklism är mycket populärt i Spanien och bilister respekterar cyklistgrupper som är ute på vägarna. 

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Ankomst Bilbao och 1 timmas transfer till boendet. Vi packar ut, checkar in och avnjuter en traditionell Rioja-middag på hotellet.

Dag 2

Vi provar ut våra cyklar och börjar lite fint med en rundtur som tar oss genom Riojas jordbruksbygd upp förbi Casalarreina och Tirgo där vi pausar på vingården Bohedal som drivs av tre generationer kvinnor. Vå får höra deras unika historia och se hur det går till på en familjedriven vingård och så får vi såklart smaka vin och äter en lättare lunch. Efter det rullar vi hem till Haro där kvällen är fri att på egen hand utforska Haros lilla centrum där bland annat den kända tapas-gatan la Herradura ligger. Dagens etapp är cirka 40 kilometer lång utan större höjdskillnader.

Dag 3

Idag cyklar vi ut ur Haro åt andra hållet och följer floden Ebro ner mot byn San Vicente de la Sonsierra och svänger sen in bland vinfälten och tar oss upp till den lilla byn Rivas de Tereso där vår guide Jakob dukar upp picnic precis där vinfälten slutar och de Kantabriska bergen börjar. Efter det cyklar vi hem via byn Labastida och avslutar bland bodegorna i el Barrio de la Estación utanför Haro där den som vill kan dröja sig kvar och ta ett svalkande glas på någon av vinbarerna. Dagens etapp är ungefär 35 kilometer och med en del höjdskillnader men våra elcyklar gör att ni själva kan välja hur mycket ni vill ta i.

Dag 4

Vi lämnar väskorna packade i receptionen och cyklar vidare genom vinfälten längs med Ebro-floden. Än en gång korsas vår väg av San Vicente de la Sonsierra och idag pausar vi och äter lunch på det lilla torget i byn där Pedro ställer fram av avsmakningslunch av tapas. Efter lunch beundrar vi utsikten och den gamla borgen längst upp i byn och sedan cyklar vi vidare längs med småvägarna till Laguardia. Framåt kvällen tar Jakob med er på en liten guidad tur för att lära känna byn där ni också får besöka en gammal bodega i katakomberna under byn. Dagsetapp med cirka 45 underbara vindlande kilometer.

Dag 5

Vilodag på egen hand. De som vill kan ta bussen till Logroño (30 minuter) och för de som vill cykla på egen hand finns det en trevlig och enkel runda runt fågelsjöarna nedanför byn. Det finns även en intressant arkeologisk utgrävning av en bosättning från järnåldern och även ett annorlunda vinmuseum på gångavstånd från hotellet. För er som bara vill slappa och ta igen er finns det även spa med olika typer av massage och vinterapi på hotellet. (Spainträde ingår inte i priset.)

Dag 6

Vi gör en tur runtom Laguardia och passar på att besöka en av de äldsta OCH modernaste vingårdarna i Rioja, nämligen Marques de Riscal. Ett bra exempel på hur man i Rioja har lyckats kombinera tradition och nyskapande arkitektur. Vingårdens hotell ritades av Frank Gehry (Guggenheim) och tornar upp sig nästan som ett rymdskepp i den lilla traditionella byn Elciego där det ligger omgiven av vinfält. Besök med provsmakning och sen äter vi picnic vid ett gammalt kapell med utsikt över vinfälten. Dagsetapp på ca 40 km med måttliga höjdskillnader.

Dag 7

Rundtur från Laguardia som tar oss förbi byarna Baños de Ebro, Villabuena de Alava, Leza och Navaridas medan vi cyklar genom några av de allra mest åtråvärda vinområdena i hela Rioja. Vi har med oss matsäck som vi äter längs med vägen och stoppar för kaffe i någon av byarna när andan faller på. En sugande uppförsbacke och en lång raka avslutar vår vecka när vi cyklar upp till Laguardia igen och sen samlas de som vill i hotellets trädgård för att summera veckan och njuta av något svalkande. Dagsetapp på ca 40 kilometer med en och annan backe i slutet. Avslutningsmiddag på restaurang i byn.

Dag 8

Frukost och avfärd mot flygplatsen för hemresa.

 

Guider

 • Jakob Wilhelm Aarsheim

  Jakob har en bakgrund inom journalistik och spenderade mycket tid på resande fot, innan han blev kär i Baskien och slog sig ner i San Sebastián 2003. Efter många års arbete inom turism startade Jakob 2015 sin verksamhet baserad i San Sebastián. Han arbetar nu med att arrangera turer i Baskien och guida grupper och kunder från hela världen. 


  Som skandinaviskfödd och världsmedborgare med stor känsla för olika kunders behov, och samtidigt med ingående lokalkännedom, ger Jakob allt för att lägga till den där extra dimensionen till upplevelsen.
Väderkalender

Relaterade resor

 • Tyskland Moseldalen

  Under denna mycket uppskattade weekendresa kombinerar vi tre av de mest attraktiva cykelturerna med en dos av kultur och historia. Vi bor charmigt och centralt på ett legendariskt hotell med anor från 1600-talet.

  Kommande resa
 • Österrike Kitzbühel

  Det här är cykelresan för dig som vill uppleva Tyrolens sagolikt vackra alplandskap på ett behagligt sätt. Ett äventyr på två hjul där vi njuter av charmiga byar, mat, dryck och möten med människor. Följ med!

  Kommande resa
 • Frankrike Champagne

  Bubbeldistriktet Champagne är den ultimata platsen för dig som vill varva cykling med livets goda ting. Champagne förknippas med glädje, fest och lyx och under resan får du chansen att uppleva det på bästa sätt – från cykeln. Denna resa gör med magasinet Topphälsa.

  4 dagar från 14 990 SEK