Cykelresa Rioja

Rioja Spanien Med elcykel i klassiska vindistriktet Rioja

Spaniens främsta vindistrikt är en otroligt vacker region, och ett strålande exempel på hur man bäst kombinerar tradition och turism. De mysiga byarna ligger på cykelavstånd från varandra och under vår resa cyklar vi på bekväma elcyklar som låter oss njuta helt och fullt av att cykla rakt genom vinfälten och längs med småvägar. På denna resa upplever vi skörden på första parkett och kan smaka vindruvor direkt från rankorna. Vi bor första nätterna i medeltidsbyn Laguardia, och cyklar sedan ner genom den baskiska delen av Rioja, för att resterande nätter bo i Riojas vinhuvudstad Haro. På vägen dit besöker vi vingårdar, har picknick på vackra platser, äter gott och lär oss mycket om vinkultur kring både moderna och traditionella viner. Vi bor i otroligt charmiga byar på fina hotell och cyklar genom den absolut vackraste delen av Rioja.

Läs mer om hur det är att cykla med oss

Riojas bästa

 • Bekvämt med elcykel
 • Boende på personliga hotell
 • Vinprovningar och utsökt mat
 • Spaniens klassiska vindistrikt

Avgångar

7 – 14 okt

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Bilbao 7 oktober 09:35 - 16:45
Bilbao - Stockholm Arlanda 14 oktober 12:20 - 18:45
24 950 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Bilbao tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Transfer mellan våra två hotell
 • Del i dubbelrum sju nätter på hotell
 • Frukostbuffé
 • Ett besök på vingård med provsmakning 

 • Ett besök på vingård med vinprovning och lunch

 • Ett besök i underjordisk bodega med provsmakning

 • En vinprovning med matchande mat

 • En lunch på restaurang
 • Tre enklare picknick-luncher
 • Två middagar på restaurang
 • Vin och vatten ingår till alla måltider
 • Fem dagar cykling med svensk guide
 • Sex dagars cykelhyra (elcykel) inklusive hjälm
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 3 800 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Arrope

  De fyra sista nätterna bor vi på det familjeägda lilla hotellet Arrope mitt i Haros gamla del. En lite större by med ca 10 000 invånare där allt kretsar runt vin. Hotellet är nybyggt med familjär personal och har en trevlig terass där man kan sitta och ta igen sig efter cykelturerna. 

  Haro är känt som Riojas vinhuvudstad och strax nedanför byn ligger el Barrio de la Estación där Spaniens allra äldsta vingårdar grundades i slutet av 1800-talet, här kan ni slinka in hos de berömda producenterna Muga, Roda och Viña Tondonia till exempel och prova vin på deras vinbarer.

 • Hotel Villa de Laguardia

  De tre första nätterna bor vi på eleganta hotell Villa de Laguardia i byn Laguardia. Laguardia anses som en av Spaniens bäst välbevarade medeltidsbyar och befästes redan 1164 av kungen av Navarra och den mysiga lilla byn ligger uppe på en höjd med en imponerande ringmur runtom. Marken under byn är full av tunnlar som byggdes i försvarssyfte men som numer används för att lagra vin i.

  Nu har byn ca 1500 invånare och en trevlig blandning av barer, restauranger och små bodegor. Den är omringad av vingårdar och vinfält åt alla håll och det finns till och med ett par familjer som fortfarande gör vin innanför ringmuren. Vi bor bekvämt precis utanför ringmuren och hotellet har inomhus-spa för den som vill unna sig något extra efter cyklandet (ingår ej).

Om cyklingen

Snittet på veckans cykelutflykter är runt 40 km/dag, men vi cyklar i lugn takt och har hela dagen på oss för att komma fram. Vi cyklar oftast på grusvägar eller på mindre asfaltsvägar. Cyklism är mycket populärt i Spanien och bilister respekterar cyklistgrupper som är ute på vägarna. 

Preliminärt dagsprogram

Dag 1
Ankomst Bilbao och 1,5 timmas transfer till boendet i Laguardia. Vi packar upp, checkar in och tar en fördrink där Jakob möter upp och informerar om resan, innan vi avnjuter en trevlig middag på hotellet. Vår färdledare möter alltså inte gästerna på flygplatsen utan på hotellet.

Dag 2
Vi provar ut våra cyklar på hotellets parkering och sen startar vi veckan försiktigt med veckans kortaste etapp som är en rundtur kring Laguardia där vi också passar på att besöka en av de äldsta OCH modernaste vingårdarna i Rioja, nämligen Marques de Riscal. Ett bra exempel på hur man i Rioja har lyckats kombinera tradition och nyskapande arkitektur. Vingårdens hotell ritades av Frank Gehry (Guggenheim) och tornar upp sig nästan som ett rymdskepp i den lilla traditionella byn Elciego där det ligger omgivet av vinfält. Besök med provsmakning, följt av picknick vid ett gammalt kapell med utsikt över vinfälten. Dagsetapp på ca 25 km med en del höjdskillnader.

Guidad promenad runtom i byn framåt kvällen där vi besöker en av de största tunnlarna under byn och provsmakar vin. Efter det kan den som vill fortsätta på tapas-odyssé bland barerna i byn.

Dag 3
Rundtur från Laguardia som tar oss förbi byarna Baños de Ebro, Villabuena de Alava och Samaniego medan vi cyklar genom några av de allra mest åtråvärda vinområdena i hela Rioja. Vi har med oss matsäck som vi äter längs med vägen och stannar för kaffe i någon av byarna när andan faller på. Dagsetapp på ca 40 kilometer med en och annan backe där vi själva kan välja hur mycket hjälp vi vill ha av våra elcyklar. För den som vill svalka sig efter cyklingen eller unna sig något extra finns det spa med olika sorters massage och behandlingar på hotellet (kostar extra)

Fri kväll att äta middag i byn.

Dag 4
Vi lämnar väskorna packade i receptionen och lämnar Laguardia för denna gången och cyklar vidare mot Haro genom vinfälten längs Ebro-floden. Vi äter lunch på det lilla torget hos Reme och Pedro i byn San Vicente de la Sonsierra. Efter lunch beundrar vi utsikten och den gamla borgen längst upp i byn innan vi cyklar vidare längs med småvägarna och floden Ebro till Haro, la captal de vino, hela Riojas vinhuvudstad. Dagsetapp med cirka 38 underbara vindlande kilometer.

På kvällen har vi vinprovning med matchande mat tillsammans med hotellets ägare Miguel som även är sommelier och tillverkar vin.

Dag 5
Vilodag på egen hand. De som vill kan enkelt ta bussen till Bilbao (60 minuter) och besöka den otroligt spännande och vackra staden som lämpar sig alldeles ypperligt för ett dagsbesök på egen hand. Guggenheimmuseet är givetvis den givna mittpunkten men det är även en fantastisk "promenadstad" där man enkelt kan vandra runt och få med sig det mesta under en dag. Denna dag finns även chans att besöka någon av alla vingårdarna i det berömda stationsområdet, el Barrio de la Estación som ligger i utkanten av Haro och dit ni kan promenera för ett besök eller bara smita in på några provsmakningar. 

Ledig kväll att utforska Haros populära tapas-stråk la Herradura som ligger bara några minuters promenad från hotellet. Eller varför inte ta ett dopp på stadens utomhusbad?

Dag 6
Vi cyklar ut på landet och upptäcker Riojas jordbruksbygd. Vi cyklar förbi Casalarreina och Cuzcurrita del rio Tirón där vi pausar på vingården Bohedal som drivs av tre generationer kvinnor. Vi får höra deras unika historia och se hur det går till på en familjedriven vingård. Vi får såklart smaka vin och äter även lunch på vingården. Efter det rullar vi hem till Haro och vårt hotell. Dagens etapp är cirka 40 kilometer lång utan större höjdskillnader.

Ledig kväll.

Dag 7
Idag cyklar vi ut ur Haro åt andra hållet och cyklar förbi Gimileo och Briones innan vi stannar vid floden Ebro där vi har picknick. Efter det svänger vi in bland vinfälten igen och cyklar upp till Labastida där vi tar en kaffe och beundrar den fantastiska utsikten upp mot de Kantabriska bergen och det Riojanska landskapet. Sen cyklar vi hem till Haro igen och avslutar bland bodegorna i el Barrio de la Estación utanför Haro. Där kan den som vill kan dröja sig kvar och ta ett svalkande glas på någon av vinbarerna. Dagens etapp är ungefär 30 kilometer med en del höjdskillnader, men våra elcyklar gör att ni själva kan välja hur mycket ni vill ta i.

Avskedsmiddag på hotellet i Haro.

Dag 8 Transfer till Bilbao och hemfärd.

Obs - på Go Active Travel jobbar vi året runt för att förbättra våra resor. Detta innebär ibland att ändringar i programmet kan förekomma. Och naturligtvis är vissa aktiviteter väderberoende. Våra guider kommer alltid att försöka hitta de bästa alternativen vid dåliga väderförhållanden.

Guider

 • Jakob Wilhelm Aarsheim

  Jakob har en bakgrund inom journalistik och spenderade mycket tid på resande fot, innan han blev kär i Baskien och slog sig ner i San Sebastián 2003. Efter många års arbete inom turism startade Jakob 2015 sin verksamhet baserad i San Sebastián. Han arbetar nu med att arrangera turer i Baskien och guida grupper och kunder från hela världen. 


  Som skandinaviskfödd och världsmedborgare med stor känsla för olika kunders behov, och samtidigt med ingående lokalkännedom, ger Jakob allt för att lägga till den där extra dimensionen till upplevelsen.
Väderkalender

Relaterade resor

 • Tyskland Moseldalen

  Under denna mycket uppskattade weekendresa kombinerar vi tre av de mest attraktiva cykelturerna med en dos av kultur och historia. Vi bor charmigt och centralt på ett legendariskt hotell med anor från 1600-talet.

  4 dagar från 12 490 SEK
 • Frankrike Champagne

  Bubbeldistriktet Champagne är den ultimata platsen för dig som vill varva cykling med livets goda ting. Champagne förknippas med glädje, fest och lyx och under resan får du chansen att uppleva det på bästa sätt – från cykeln. Denna resa gör med magasinet Topphälsa.

  Kommande resa
 • Italien Gardasjön

  Upp på cykelsadeln och följ med! Vi cyklar i lättare tempo bland vinkullarna, längs sjöar och floder samt besöker den mindre kända Iseosjön i området runt sydöstra Gardasjön. Vi hinner också med att provsmaka traktens viner och delikatesser. 

  6 dagar från 20 950 SEK