Gotland Vandring med tryffeltema Sverige Gotland, höstvandring med tryffel

Visste du att det finns tryffel på Gotland? Den aromatiska läckerbiten är eftertraktad av många och hösten är en härlig tid inte bara för att njuta av tryffel men även för att hösten är den tid då värmen från Östersjöns vatten dröjer sig kvar och skapar en särskild atmosfär. Nu bjuder naturen ur sitt skafferi med gotländska råvaror som svamp, fisk och bär och naturligtvis den gotländska bourgognetryffeln. Följ med på höstvandring med tryffeltema.

Vandringen på hösten erbjuder ett varierat landskap både längs havet, genom skog och raukfält, besök i fiskeläger och färjetur över till Fårö och raukfälten Digerhuvud. Ön har 800 km kust och gotlänningarna själva älskar att vandra längs med havet där man har all kultur och natur så nära. Vi besöker även lammgården i Graute och konstnärshemmet Brucebo. En kort resa men en ö som erbjuder många upplevelser. 

Under fyra vandringsdagar hinner vi se allt detta och även Visby med dess 800 år gamla ringmur. Vi vandrar med vår lokala guide som är kunnig om öns historia och natur. Vi bor bekvämt på Hotell S:t Clemens i Visby innerstad, granne med Botaniska trädgården.

På denna resa är man välkommen att ta med sin hund, kontakta oss för mer info. 

Vi har även två andra vandringsresor till Gotland, klicka för att läsa mer:
Vårresa med blommor och fåglar
Sensommarresa med dryckestema

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Tryffeltema med tryffeljakt
 • Charmigt boende mitt i Visby
 • Gotlands unika natur
 • Närodlad och lokal mat
 • Duktig och engagerad lokalguide
 • Vandring på helt olika delar av ön

Avgångar

31 okt – 4 nov

Egen transport

12 950 SEK Boka resa

Ingår i resan

 • Transport till och från vandringsaktiviteter
 • Del i dubbelrum fyra nätter
 • Frukostbuffé 
 • Fyra fika med tilltugg
 • Fyra luncher 
 • Två tvårätters middagar exkl dryck
 • Tryffeltema med tryffeljakt
 • Fyra dagar guidade vandringar (förmiddagsvandring avresedagen)
 • Stadsvandring i Visby
 • Besök i lammgården Graute
 • Besök i konstnärshemmet Brucebo
 • Stadsvandring i Visby
 • Svensk färdledning/lokalguide
 • Klimatinvestering

 

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 950 kr
 • Ev dricks tillkommer
 • Transporten till Visby bokar man på egen hand, antingen med flyg eller båt.
 • Vill du stanna några extra dagar på Gotland så gör du själv en förfrågan till hotellet.
 • På denna resa är man välkommen att ta med sin hund. Hotell S:t Clemens har flera hundrum (mot tillägg). Kontakta oss om du vill ta med din hund.

 

Boende

 • Hotell S:t Clemens, Visby

  På prisbelönta Hotell S:t Clemens bor du i hjärtat av Visby och upplever stadens historia som ingen annanstans. Här, vid foten av den mäktiga S:t Clemens ruin ser du Domkyrkan, omgiven av rosor, torna upp sig över takåsarna. Ett stenkast åt andra hållet ligger Botaniska trädgården. En kort promenad längs gränderna tar dig var som helst. Och direkt utanför ditt rum väntar det riktiga Visby på att upptäckas. 

  Hotellet består av 5 olika byggnader och alla rum är personligt utformade. Byggnaderna sammanbinds av två trädgårdar, väldigt trevliga för en stunds avkoppling om vädret tillåter.

  Hotellet serverar inget varmt på frukosten, men har höga ambitioner vad gäller kvalitet, miljötänk och lokala varor. Minst 50% av allt som serveras är ekologiskt och en hel del godbitar är producerade på Gotland, såsom ägg, mjölk, sylter och marmelader. Brödet bakas hantverksmässigt på Warfsholms bageri i Klintehamn, och levereras varje morgon.

  Vill du stanna några extra dagar på Gotland så gör du själv en förfrågan till hotellet. 

  På denna resa är man välkommen att ta med sin hund. Hotell S:t Clemens har flera hundrum (mot tillägg). Kontakta oss om du vill ta med din hund.

   

Program

Vandringen går i ett varierat landskap men vi planerar turen efter väder och om det blåser kan vi vandra med vinden i ryggen eller i skogen. Vi kommer att utforska olika delar av ön, men fokus ligger på Gotlands fantastiska kust. Detta medan vi njuter av gotländska råvaror.

Nivån på den här vandringsresan är vad vi benämner Lätt & Lagom. Vandringsvana är ändå en bra utgångspunkt då vi kommer att vandra mellan 8 och 10 km om dagen. Mestadels går vi på plan mark, skogsstigar, och stränder. I övrigt går vandringarna genom många olika sorters naturmiljöer som tallskog, sandstränder, jordbruksbygder och stenkust med inslag av kulturhistoriska minnesmärken.

Observera att på denna resa erbjuds endast en vandringsnivå. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram:

Dag 1 – Ankomst

Egen transport till Visby och incheckning på hotell. Kort välkomstmöte cirka kl 18.00 för dem som kan, där ni hälsas välkomna och får höra lite om närmsta dagarnas program.

Dag 2 – Vandring på nordöstra Gotland - 10 km

Efter en härlig frukost tar vi vår buss till S:t Olofsholm, där vandringen för dagen startar. Enligt Gutasagan ska Norges kung Olof Haraldson (Olof den Helige) under en resa till Ryssland år 1029 ha landstigit här. En spännande och vacker plats med raukar och ett medeltida kapell. Vi vandrar norrut mot Lörge fiskeläge och Kyllaj. På vägen passerar vi Smöjens kalkbrott, där stenindustrins storhetsdagar gör sig påminda. Redan under 1600-talet började Kyllaj användas som hamn för skeppning av kalk och här finns den vackra gamla Strandridaregården där Carl von Linné bodde under sin resa på Gotland. Här i Kyllaj njuter vi en varm lunch med inslag av den gotländska tryffeln. Kanske bjuds det på Camillas goda svampsoppa med tryffel.  

På eftermiddagen besöker vi lammgården Graute, här går lammen och betar, precis som de gjort sedan 1600-talet.  Jenny och Kjell som idag driver gården skapar fantastiskt hantverk av sina prisbelönta lammskinn. De är även leverantörer av lammkött till Nobelmiddagen.

Senare på kvällen träffas vi för en historisk stadsvandring i Världsarvstaden Visby och äter därefter en tvårättersmiddag på en av Visbys bästa krogar.

Dag 3 - Vandring på sydvästra Gotland – 13 km

Tryffeln har fått smeknamnen ”jordens diamant” och det säger en del om dess lyx och flärd. Sedan urminnes tider är tryffeln känd och serverad vid de förnämsta borden i Europa men på Gotland har man känt till tryffel sedan slutet på 1990-talet. Den svarta tryffeln eller Bourgognetryffel, växer vilt i Sverige endast på Gotland samt några få ställen på Öland. Den kalkrika gotländska myllan ger tryffeln en unik doft och smak. Huvudsäsongen löper från mitten av oktober till mitten av december, därav smeknamnet Hösttryffel.

Vi startar förmiddagen i ett gotländskt änge med tryffeljakt där vi får följa med en tryffelhund i jakten på jordens svarta guld. Ofta används hundar av den italienska rasen Lagotto Romagnolo, då dessa hundar har en utmärkt vittringsförmåga. Det finns ett 60-tal tränade tryffelhundar på Gotland och 2017 skördades cirka 700 kilo säljbar tryffel. Det finns ingen garanti men dessa tryffelhundar har känsliga nosar och är hejare på att spåra tryffel som gömmer sig under marken och vi hoppas därför på ett smakprov (om inte hunden hinner svälja läckerheten först…)

Dag 3 forts.

Äkta tryffel har en distinkt och mycket speciell doft samt smak och ska ätas färsk.  Tryffelsmaken kan bäst beskrivas som nötaktig och lite syrlig. Även de som är tveksamt inställda till tryffel brukar uppskatta smakerna och ändra sig när väl smakat den. Den himmelskt doftande tryffeln äts som den är, som krydda eller som tillsats i exempelvis majonnäs, olja eller smör. Lunchen även denna dag har smak av tryffel.

Efter tryffeljakten beger vi oss till Klinte kyrka där vi startar vår vandring. Vi följer Pilgrimsleden på mjuka stigar genom lummig tall- och blandskog men också över fuktig myrmark och längs öppna fält och åkrar mot Fröjel kyrka. Nära båda kyrkorna går stigen ut på höga klintar med utsikt över odlingslandskap, kust, hav och Karlsöarna. Middag på egen hand.

Dag 4 – Vandring på Fårö - 10 km

Idag startar vi lite tidigare efter frukost, då vi ska ta oss hela vägen till norra Gotland och Fårö. Ön är ett av Gotlands mest uppskattade resmål, med långa stränder och mäktiga raukar. Filmregissören Ingemar Bergman levde på Fårö och flera av hans filmer spelades in här. Efter en kort färjetur når vi Fårö och åker via Bergmangårdarna till Husbods Fiskeläge. Här blir det förmiddagskaffe innan vandringen börjar.

Från fiskeläget går vi norrut förbi den gamla kalkugnen och vidare över strandängar och betesmarker utmed havet. Efter lunchen åker vi till Gamle hamn för en kort vandring till ”hunden” – en av raukarna i området. Från Jauvika/Lauters fiskeläge åker vi vidare förbi raukfälten Digerhuvud, Sveriges största raukområde. Här finns hundratals raukar på en 3,5 km lång kuststräcka. Vid Helgumannens fiskeläge värmer vi oss med varm choklad. Detta fiskeläge har ofta fått visualisera bilden av Gotland i olika sammanhang. Här finns fortfarande båtar och redskap kvar på stranden som om tiden stått stilla. Vi återkommer till Visby framemot kvällen och äter denna kväll en gemensam avskedsmiddag i stan. 

Dag 5 – Norr om Visby – 10 km

Vi börjar dagen med en kort busstur till Själsö fiskeläge. Fiskebodarna ligger precis vid havet på den vackra stenstranden och härifrån börjar vi vår vandring. Har vi tur kanske vi ser någon havsöring som leker i Själsöån. Från fiskeläget går vi söderut till Visby. Vi besöker konstnärhemmet Brucebo som uppfördes i början av 1900-talet av Carolina Benedicks Bruce från Stockholm och hennes kanadensiske make William Blair Bruce. Hemmet går i nationalromantikens och sekelskiftets anda där man försöker sudda ut gränserna mellan ute och inne. Här arbetade paret och fann inspiration till att skapa en mängd målningar och skulpturer som än idag finns att beskåda.

Vi vandrar därefter genom Brucebo naturreservat. Här bjuds det på varierad natur med högvuxen granskog, porlande bäckar, grottor och vackra stigar som slingrar sig uppe på klinten med utsikt mot Skansudd och havet. Vi fortsätter på stigar mot Snäckviken och när vi närmar oss Visby går vi i  naturreservatet Bergbetningen. Naturstigen som leder genom reservatet går genom en trolsk skog där träd och mark delvis är täckt av murgröna. Härifrån går vi upp på Galgberget med utsikt över Visby. Vandringen avslutas med lunch i Visby klockan ca 13.00. 

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar. 

Guider

 • Annabritta von Schulman & Camilla Ahlberg

  Vandringsledare

  Annabritta är född och uppvuxen på Gotland, tidigare ägare till Hotell S:t Clemens. Har sedan hotellet överlämnats till nästa generation utbildat sej till Gotlandsguide. Under vandringarna berättar hon om händelser och sägner. Men helst av allt om sin egen stad Visby. Annabrittas egen hund Isa gillar när vandringskängorna tas på. Då väntar spännande marker och dofter.


  Camilla älskar att vistas i naturen - kustnära vandring, skogspromenader eller cykling, i en kajak, eller på fjäll, berg och i regnskog på helt andra platser på jorden. Camilla arrangerar vandringar, självguidade cykelturer och skräddarsydda upplevelser på ön, hon har också en cateringfirma Äpplen & Päron som erbjuder vacker mat lagad med kärlek. Camilla brinner för att arrangera fina och minnesvärda upplevelser på Gotland och vill alltid erbjuda det goda värdskapet där helheten är viktigt. 

Väderkalender

Relaterade resor

 • Sverige Höga Kusten Vandring

  Höga Kusten är ett område med storslagna vyer. Vi vandrar tillsammans i populära och natursköna Skuleskogen, men tar även båten till dess skärgård för vandring. Ulvön och Trysunda anses båda som de vackraste öarna som förutom mäktiga vyer erbjuder välbevarade fiskelägen.  

  Kommande resa
 • SverigeLätt & Lagom Gotland Vandring

  Följ med oss och möt våren på Gotland med fågelliv och vårblommor! En kort resa långt bort. Vi vandrar i lugn takt i varierad natur tillsammans med vår kunnige lokalguide, som delar med sig av sitt Gotland. Vi får uppleva kanske en ny sida av denna populära ö samtidigt som vi njuter av lokala gotländska råvaror. 

  Kommande resa
 • SverigeLätt & Lagom Gotland Vandring med dryckestema

  Gotland är inte bara en ö med rik historia och naturskönhet, det är även en plats med både vingårdar och små mikrobryggerier. Förutom omväxlande vandring kommer vi att få lära oss lite mer om dessa drycker under vår vistelse på Gotland.

  5 dagar från 13 950 SEK