Vandringsresor till Alagna Valsesia | Go Active Travel

Alagna GO 49 Italien Alagna forever!

Alagna är en by vid foten av det mäktiga Monterosamassivet, i norra Piemonte på gränsen till Schweiz. För inbitna offpistskidåkare från Sverige har Alagna länge varit en känd plats och där byns slogan "Freeride paradise" vittnar om de oändliga möjligheter bergen erbjuder. Mindre känt för oss är att samma fantastiska möjligheter erbjuds även på sommaren. Alagna är en perfekt bas för enastående sommaräventyr. Här finns flera av Alpernas högsta toppar och mäktiga glaciärer som kontrasterar mot de intensivt gröna dalarna med små pittoreska byar. Här bor bara drygt 400 invånare året runt i en by starkt präglad av walserkulturen, något som syns tydligt i de vackra traditionella husen av trä och sten

Vi har valt svenskägda Hotel Monterosa mitt i byn Alagna. Här upplever vi den perfekta kombinationen av svensk och italiensk stil, bemötande och inte minst mycket uppskattade frukostar och middagar.

Denna resan tillhör vårt segment GO 49 - specifikt framtaget för dig som ännu inte fyllt femtio.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Mäktiga Monte Rosa med sina glaciärer
 • Varierande vandringar både högalpint och i gröna dalgångar
 • Alagna - en av Italiens mysigaste alpbyar
 • Via ferrata - ett äventyr att minnas
 • Svenskägda Hotel Monterosa
 • Vingårdsbesök hos en av Piemontes dolda pärlor

Avgångar

7 – 14 juli

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Milano Linate 7 juli 07:45 - 10.25
Milano Malpensa - Stockholm Arlanda 14 juli 20:40 - 23.20
18 950 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Milano tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets bastu
 • Fem dagar guidade vandringar
 • En dag guidad via ferrata inkl utrustning
 • Ett vingårdsbesök med vinprovning
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Tillägg dubbelrum för eget bruk 2 500kr 
 • Det finns även två enkelrum som delar ett badrum, tillägg 1 500 kr/rum (på förfrågan, kontakta oss på info@goactivetravel.se eller 0771-143030)
 • Fyrbäddsrum rabatt -900 kr/person om 4 personer delar. Kontakta oss för detaljer och bokning.

 • Vi kan även erbjuda ”familjelägenheter för 4-6 personer, kontakta oss för detaljer och pris.

Transfer i restid från Milano till hotellet cirka 2 timmar exklusive rast.

Boende

 • Hotel Monterosa, Alagna

  Anrika Hotel Monterosa har en lång och rik historia - Italiens kungafamilj frekventerade hotellet i början på nittonhundratalet - men de senaste åren har hotellet fått nytt liv tack vare den nya svenska ägaren. Den genuina, varmt personliga atmosfären i kombination med den klassiskt italienska alpstilen och fräscha inredningen samt personalens stora engagemang gör att en vistelse på Hotel Monterosa blir minnesvärd.  Hotellet ligger mitt i byn Alagna med sina typiska butiker och kaféer.

  Frukosten är en blandning av skandinavisk och italiensk, vilket brukar uppskattas av dem som ska ladda inför en vandringsdag i bergen.

  En mindre relaxavdelning finns, med bastu och både utom- och inomhusbubbelpool.

  Loungen och terrassen med sina bekväma soffgrupper bidrar till en mycket avslappnad stämning - perfekt för våra gruppresor.

  Rummen är inredda med omsorg och med ett öga för detaljer. Trägolv och sköna sängkläder på samtliga rum. Även om rummen är lite mindre och något enklare än på de flesta av Go Active Travels alpdestinationer är detta ändå ett mycket uppskattat hotell som har många återkommande gäster.

  Förutom vanliga dubbelrum finns ett fyrbäddsrum som har en dubbelsäng/twin och ett rymligt sovloft med två separata sängar. Även ”familjelägenheter" för 4-6 personer finns också. Kontakta oss för detaljer och priser för dessa rumstyper.

Vandringsprogram

Här finns vandringar som passar de allra flesta. Du kan ta liften upp till 2 950 m och njuta av en utsikt över stora delar av bergskedjan och slättlandet i syd. Du kan vandra direkt från Alagna upp genom Otrodalen där det lilla kapellet och lunchrestaurangen ligger grannar i en liten by med cirka 20 bofasta. Du kan gå upp till Refugio Barba Ferero som drivs av Chester som bakar de mest underbara bakverk på närmare 3000 meters höjd. Alla varor lämnas av från helikopter. För den som vill prova på ännu mer äventyr väntar glaciärvandring med stegjärn upp till Capanna Margherita på nästan 4 600 m. Vad du än väljer, så är belöningen en fantastisk naturupplevelse.

Vi tar oss till och från vandringarna med en kombination av lokala och privata bussar samt linbanor.

Våra guider känner till de bästa sk rifugi uppe i bergen där man kan njuta av enkel men vällagad italiensk mat. Det finns såklart även möjlighet att köpa med sig goda delikatesser, bröd och frukt till egen matsäck. På den vandringsfria dagen finns ett flertal olika aktiviteter att välja bland (mot avgift): cykling, via ferrata-klättring, forsränning, eller varför inte njuta av byns lugna tempo. 

Då hemreseflyget går på kvällen passar vi på att ta ett stopp längs vägen till flygplatsen. Här gör vi en kortare vandring bland vinodlingarna och besöker en av de främsta producenterna i vindistriktet Boca, en av Piemontes dolda pärlor.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Observera att alla vandringar ligger mellan 1 000 och 3 000 möh, vilket innebär att man ibland känner att luften är "tunn". Efter ett par dagar brukar de allra flesta vänja sig och inte känna av någon påverkan på andningen.

Några exempel på vandringar

Monte Rosamassivet
Monte Rosa, som reser sig imponerande över byn Alagna, är ett av Alpernas mest ikoniska berg. Med hjälp av kabinbanan tar vi oss upp på hög höjd och utforskar nätverket av fina stigar ovanför trädgränsen. Vi startar från Passo Salati, på 2 900 möh, och gör en rundvandring med lunchstopp på en rifugio. Glaciärerna syns från nära håll och vi vandrar i sällskap av bergsklättrare från när och fjärran som lockas hit för att bestiga Monte Rosa. Våra ambitioner är nog ödmjukare än så, men den hisnande utsikten över bergstopparna är ändå makalös. Efter lunch fortsätter turen en annan väg tillbaka till linbanan. Det förekommer steniga och branta partier men så länge man har bra balans och grundkondition är det en vandring som alla klarar av.

Otrodalen
En av Alagnas höjdpunkter är de vackra små byar som ligger gömda i sidodalarna. Under senmedeltiden kom det tysktalande Walserfolket till området och bosatte sig i detta utmanande bergslandskap. Deras historia och speciella arkitektur är fascinerade och vi lär oss mer om detta under dagens vandring som passerar några Walserbyar. Underlaget idag är något mjukare då vi delvis vandrar i en vacker lärkskog, och delvis över fina alpängar. Men precis som övriga dagar kommer vi till ett par branta partier på ungefär en timme, perfekt dig som gillar lite utmaning. 

Vi stannar vid en rifugio för välbehövlig vila och lunch. Kanske en kall öl, en stadig polenta och hembakad chokladkaka till efterrätt kan passa?

Rima till Alagna
Mot slutet på veckan gör vi en något tuffare vandring för den som gillar utmaningar. Efter en tidig frukost åker vi buss till granndalen och byn Rima. Härifrån vandrar vi över passet Colle di Mud hela vägen tillbaka till hotellet. Det innebär en lång och oavbruten stigning på ungefär 800 höjdmetrar. Guiden kommer att sätta ett lågt tempo så att alla känner sig bekväma och vi gör flera pauser. Vandringen tar oss in i vildmarken, vi lämnar den moderna världen med all stress bakom oss och fokuserar på att vandra. Från passet vandrar vidare utför mot målet längs den sk. Grand Sentiero dei Walser. Vi har hela dagen på oss att hinna tillbaka till Alagna, trötta men glada. Den vällagade middagen kommer att smaka ljuvligt! 

Vinvandring (hemresedagen) 
Vi checkar ut från hotellet och kliver på transferbussen. En bit nedanför Alagna finns en av norra Piemontes viktigaste vinområden. Här pausar vi för en mjuk och lugn vandring, utan några större utmaningar, innan vi besöker en vinproducent. Vi får en guidad visning runt vinkällaren och får givetvis provsmaka några av deras viner. En perfekt avslutning på vårt äventyr i norra Italien.  

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer (undantag första vandringsdagen).

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade resor

 • AndorraGO49 Pyrenéerna GO 49

  Go 49 till Pyrenéerna och det lilla landet Andorra. Upplev ett dramatiskt landskap med berg, dalar och kristallklara bergssjöar. Testa via ferrata & zipline utöver vandring i ett oexploaterat landskap med snöklädda toppar på över 2 900 meter.

  Kommande resa
 • ItalienGO49 Val Gardena Hütte till hütte GO 49

  Vår hütte till hütte-vandring i Dolomiterna gör att du kommer extra nära Dolomiternas dramatiska landskap. Detta är en resa för dig som gillar lite tuffare utmaning på hög höjd, där du bär med dig din packning och övernattar på enklare boende. Denna vandringsresa ingår i vårt koncept Go 49.

  8 dagar från 20 950 SEK
 • ÖsterrikeGO49 Ischgl GO 49

  Go 49 till Ischgl - kombinera vandring med e-bike och yoga. Upplev de snötäckta Alperna både i vandringskängor och på cykelsadeln. Varva ner med yoga på hotellet eller starta dagen med uppiggande morgonyoga. I bergen möter vi haflinger, lyssnar efter murmeldjur och gör en toppbestigning. Alperna är som balsam för själen och skulle det inte vara tillräckligt så kan säkert Hotel Posts utmärkta spa-avdelning hjälpa till med resten.

  8 dagar från 19 950 SEK