Alagna vår nya vandrigspärla | Go Active Travel

Resebloggen

 • Alagna forever!

  Lottie Sundelöf, som driver Hotel Monterosa i Alagna, berättar om sin kärlek för orten och bergen runtomkring. Go Active har avresor till Alagna i juli och september.

  Första gången kom jag till Alagna för bergens skull, den gången på vintern för att åka skidor, och jag kom tillbaka till samma berg för att vandra på sommaren. Det var då jag blev jag fast.

  Alagna är en by vid foten av det mäktiga Monterosamassivet, längst in i dalen vid floden Sesia, därav namnet Alagna Valsesia. Här i norra Piemonte, på gränsen till Schweiz, bor bara drygt 400 invånare året runt i en by starkt präglad av walserkulturen, vilket syns tydligt i de vackra traditionella husen av trä och sten. För inbitna offpist-skidåkare från Sverige har Alagna länge varit en känd plats och där byns slogan "Freeride paradise" vittnar om de oändliga möjligheter bergen erbjuder. Mindre känt för oss är att samma fantastiska möjligheter erbjuds även på sommaren. Alagna är en perfekt bas för enastående vandringar. Här finns flera av Alpernas högsta toppar och mäktiga glaciärer som kontrasterar mot de intensivt gröna dalarna med små pittoreska byar.

  Här finns vandringar som passar de allra flesta. Du kan ta lift upp till 2 950 m och njuta av en utsikt som tar in stora delar av bergskedjan och slättlandet i söder. Du kan vandra direkt från Alagna upp genom Otrodalen där det lilla kapellet och lunchrestaurangen ligger grannar i en by med lång historia och cirka 20 bofasta. Du kan gå upp till Refugio Barba Ferero som drivs av Chester som bakar de mest underbara bakverk på närmare 3000 meters höjd. Hit lämnas alla varor av från helikopter. För den som vill prova på ännu mer äventyr väntar glaciärvandring med stegjärn upp till Capanna Margherita på nästan 4 600m. Vad du än väljer som passar dig så är belöningen en fantastisk naturupplevelse.

  När jag och min man besökte Alagna den där första sommaren för att vandra med våra kompisar skapade vi en gemensam chatgrupp där vi delade bilder med varandra. Vi döpte gruppen till Alagna forever. Inte visste jag då vad detta skulle betyda bara ett par år senare. Vi kom tillbaks även nästa sommar och nästa vinter igen och vid alla våra besök valde vi att bo på fina Hotel Monterosa. Det låter så klyschigt men det är ett sånt där hotell som levererar just en känsla av att vara borta och bortskämd, men som ändå ger en skön avslappnad hemmakänsla. Så berättade en dag hotellets värdpar Joakim och Tine att de efter tio år tänkte runda av sitt arbete och vi fick frågan om vi vill ta vid och driva Hotel Monterosa. Och nu är vi här. Vi har kommit en bit in i vintersäsongen och vi är så glada och stolta över den pärla som Hotel Monterosa är, över alla fantastiska medarbetare och hur fint Alagna och bergen tar emot sina gäster!

  Vi längtar också till sommaren och ser fram emot att välkomna GoActive Travels resenärer som vill upptäcka Alagna och alla fina vandringar!

  Lottie Sundelöf, Hotel Monterosa Alagna och grundare av Världens Resor (Go Actives systerföretag)

  Relaterade resor

  • Italien Alagna Vandring

   I nordvästra Italien, nära gränsen till Schweiz, ligger genuina Alagna som erbjuder vandring utöver det vanliga. Alagna är känt som en av italienska Alpernas mysigaste byar. Under vår vandringsvecka upplever vi både det höga alpina landskapet på mäktiga Monte Rosas sluttningar samt de vackra dalarna med genuina små byar. 

   8 dagar från 18 950 SEK
 • Yoga i den arktiska vildmarken

  Gillar du tanken på att komma nära dig själv och Svalbards magnifika natur på samma gång? Att ta en timeout för att vara 100 procent närvarande och samtidigt stärka kropp och själ med välgörande yogaövningar? Då kan vår yogaresa till Svalbard 2024 vara något för dig. Här är en intervju med Isabel, som höll i yogan ombord på M/S Quest i våras.

  Läs hela inlägget
 • Vårens härligaste träningsresa

  I maj har du chansen att följa med på vårens härligaste träningsresa i soliga Spanien. Fyll på med inspiration och motivation i sköna omgivningar på Costa Brava och kom hem med ny energi och kroppen full av endorfiner. Med på resan är vår inspirerande och erfarna coach Sabina Dufberg. Hon är ett proffs på att leverera resultat utefter dina förutsättningar. Vi bad Sabina berätta om sig själv, sin syn på hälsa och vad du kan förvänta dig när du följer med i vår.

  Läs hela inlägget
 • Åkte på träningsresa, blev vänner för livet

  Kan man åka själv på en träningsresa? Absolut. Speciellt om man vill få nya vänner. Läs om Ann och Maritha som tog mod till sig och åkte var för sig till Mallorca, men kom hem tillsammans, med en stark vänskap i bagaget.

  Läs hela inlägget
 • Så tacklar du ”efter semester-syndromet” – tacksamhetsritualer för ett gladare liv

  Semestern är slut och det är dags att börja jobba igen. Sovmorgnar, lata dagar på stranden och härliga grillmiddagar med familj och vänner byts snabbt ut mot tidiga och kyliga morgnar, stresspåslag och snabbmakaroner. För många av oss kommer jobbångesten krypande och tillvaron kan plötsligt kännas meningslös och jobbig. Hur ska man orka? Och vad finns det att vara glad över? Med en positiv inställning och några dagliga tacksamhetsövningar kan du lära dig att leva ett lyckligare och mer stressfritt liv.

  Läs hela inlägget
 • 7 steg för att komma igång med din vardagsträning

  Vill du komma i form till din resa? Träningsexpert och naprapat Mattias, på Access Rehab, ger dig tips på 7 steg för att komma igång med din träning.

  Läs hela inlägget