Intervju med Siiri Soveri – Go Active Travel

Resebloggen

 • Intervju med Siiri Soveri

  I höst kan du följa med till Körunda utanför Stockholm för en energigivande tränings- och yogahelg. Dagarna kommer att fyllas med träning, yoga föreläsningar, bastubad och god mat. Vi har träffat en av coacherna, yogin Siiri Soveri, för att prata mer om varför yoga är för alla och varför du ska följa med till Körunda.

  Vem är du?
  Mitt namn är Siiri Soveri, en 35-årig Finlandssvensk yogalärare, bosatt i Stockholm sedan nästan 10 år.
  Jag kan bli vansinnigt fascinerad av problemlösning, uppslukad av Fantasyböcker, exalterad över att upptäcka nya platser och besatt av projekt som virkning, blomrabatter, och varför inte Netflix-serier.
  Jag älskar musik, att äta (det mesta) samt att röra på mig, gärna i naturen. Yogaläraryrket är något jag gör för att det är så fruktansvärt kul och givande vid sidan om mitt heltidsjobb inom marknadsföring.
  Hur kom du i kontakt med yogan?
  För ca. 20 år sedan lockade min syster med mig på en grundkurs i Ashtanga yoga. Redan då upplevde jag yogapraktiken som en bidragande faktor till mitt välmående. Något som både stärkte min kropp och gjorde den smidigare, samtidigt som det lugnade mitt sinne. Efter flera år av en både väldigt on och periodvis väldigt off praktik har jag de senaste 8 åren praktiserat regelbundet.
  När är yogan som viktigast för dig?
  Alltid! Yogapraktiken för mig är väldigt mångsidigt givande. Och ger nästan alltid en endorfinkick. När jag känner mig stark och energisk kan jag njuta av att ta ut mig själv på ett riktigt fysiskt krävande Vinyasa- eller Rocket Vinyasa pass. När huvudet snurrar i 150 och jag behöver rensa hjärnan kan ett välbekant Ashtangapass vara precis det som krävs för att släppa tankarna. När jag är riktigt trött, eller till exempel återhämtar mig efter en förkylning eller skada, kan ett mjukt flow kännas stärkande, snällt och hjälper mig lyssna in på hur jag faktiskt mår och vad jag behöver. När jag är ledsen kan en mjuk praktik kännas tröstande. En meditation innan jag lägger mig kan hjälpa stilla mitt sinne för en god natts sömn. Med andra ord - hur jag än mår, får det oftast mig att må ännu lite lugnare och lite bättre. Även yoga som (livs)filosofi innebär en hel del väldigt goda grundvärderingar som jag oftast mår bättre och känner mig lugnare av att följa.
  Vem ska ägna sig åt yoga?
  Hmm... ska? Yoga i sig är ett väldigt brett begrepp. Om vi håller oss till den fysiska yogapraktiken, varav det finns en otalig mängd olika varianter, kan jag tänka enligt följande. De flesta mänskor som inte har någon skada eller eventuell sjukdom som skulle hindra dem från att praktisera, kan må bra av att göra yoga. De mer dynamiska och fysiska yogaformerna hjälper oftast både stärka och sträcka ut kroppen. Praktiken kan samtidigt tillsammans med andningstekniker och fokus hjälpa en att stänga ute omvärlden och komma lite närmare sig själv. Även lugnare former, som exempelvis Yin Yoga kan hjälpa sträcka ut kroppen och lugna sinnet. Det viktiga är att man lyssnar in på sin egen kropp och praktiserar därefter. En regelbunden fysisk praktik, oavsett vilken form man väljer kan ge verktyg till att sänka stressnivåer, öka koncentrationsförmågan, höja konditionen och muskelstyrkan samt öka smidigheten i kroppen.  Om detta är något man känner att man kunde må bra av, så ja - då kanske man ska ägna sig åt yoga. 
  Vad är det roligaste med att jobba som yogalärare?
  Det är ju naturligtvis alla yogisar som deltar i yogapassen. Det känns som att lika mycket som man ger av sig själv, får man som en bumerang tillbaka. Det kan skapas en otrolig och påtaglig känsla av närvaro i en yogaklass. Det blir nästan oundvikligen en gemenskap där och då. Och för mig personligen ger det massvis med energi när elever efter klassen kan stanna kvar och berätta om sin upplevelse. Extra härligt är att få höra om något under passet kändes som givande för dem. Då känns det som att man på något litet hörn gör skillnad. I grund och botten mår jag själv otroligt bra av att gå på yogaklasser, och vill gärna ge vidare av den känslan när jag sedan håller klasser.
  I oktober kan man följa med dig och Gabriella Picano på en energigivande tränings- och yogahelg på Körunda utanför Stockholm, vad kan man förvänta sig av resan?
  Vilken resa det kommer bli! Tillsammans med Gabriella har vi satt ihop ett tränings- och yogaprogram där du både maxar din styrka, rörlighet och kondition och återhämtar, varvar ner och framför allt landar i dig själv. Både jag och Gabriella lägger stor vikt i att finna glädjen och välmåendet i rörelsen, samt att finna ditt eget sätt att må bäst. Yogapassen kommer vara anpassade så att både vana och mer ovana yogisar med glädje kan delta. Det blir en fullspäckad helg med träning, yoga föreläsningar, bastubad och god mat. Bara några mil söder om Stockholm kommer vi redan kunna känna att vi kopplar loss från vardagen. Det kommer finnas tid för att landa och hitta lugn för sig själv, om det är det man behöver. Samtidigt brukar det bli en hög gemenskap mellan dem som gärna vill socialisera och knyta nya kontakter. Det fina med resan är att du kan göra precis som det känns bäst för dig. Körunda är fantastiskt vackert och min finska ådra längtar redan efter bastun! Sade jag redan att maten är läcker? Det är viktigt. Hoppas vi ses där! Vore så mysigt!
 • Alagna forever!

  Lottie Sundelöf, som driver Hotel Monterosa i Alagna, berättar om sin kärlek för orten och bergen runtomkring. Go Active har avresor till Alagna i juli och september.

  Läs hela inlägget
 • Yoga i den arktiska vildmarken

  Gillar du tanken på att komma nära dig själv och Svalbards magnifika natur på samma gång? Att ta en timeout för att vara 100 procent närvarande och samtidigt stärka kropp och själ med välgörande yogaövningar? Då kan vår yogaresa till Svalbard 2024 vara något för dig. Här är en intervju med Isabel, som höll i yogan ombord på M/S Quest i våras.

  Läs hela inlägget
 • Vårens härligaste träningsresa

  I maj har du chansen att följa med på vårens härligaste träningsresa i soliga Spanien. Fyll på med inspiration och motivation i sköna omgivningar på Costa Brava och kom hem med ny energi och kroppen full av endorfiner. Med på resan är vår inspirerande och erfarna coach Sabina Dufberg. Hon är ett proffs på att leverera resultat utefter dina förutsättningar. Vi bad Sabina berätta om sig själv, sin syn på hälsa och vad du kan förvänta dig när du följer med i vår.

  Läs hela inlägget
 • Åkte på träningsresa, blev vänner för livet

  Kan man åka själv på en träningsresa? Absolut. Speciellt om man vill få nya vänner. Läs om Ann och Maritha som tog mod till sig och åkte var för sig till Mallorca, men kom hem tillsammans, med en stark vänskap i bagaget.

  Läs hela inlägget
 • Så tacklar du ”efter semester-syndromet” – tacksamhetsritualer för ett gladare liv

  Semestern är slut och det är dags att börja jobba igen. Sovmorgnar, lata dagar på stranden och härliga grillmiddagar med familj och vänner byts snabbt ut mot tidiga och kyliga morgnar, stresspåslag och snabbmakaroner. För många av oss kommer jobbångesten krypande och tillvaron kan plötsligt kännas meningslös och jobbig. Hur ska man orka? Och vad finns det att vara glad över? Med en positiv inställning och några dagliga tacksamhetsövningar kan du lära dig att leva ett lyckligare och mer stressfritt liv.

  Läs hela inlägget