Tolv saker du kan göra för att få ett lyckligare 2022 – Go Active Travel

Resebloggen

 • Tolv saker du kan göra för att få ett lyckligare 2022

  Nu bestämmer vi oss. 2022 är året då vi tar tag i oss själva och vårt välbefinnande. Sagt och gjort. Här kommer tolv vetenskapligt bevisade saker du kan göra för att få ett lyckligare 2022.

  1) Tillbringa mer tid i naturen
  En brittisk studie från universitetet i Sussex visar att man blir gladare av att vara ute i naturen än i stadsmiljö. Det är vetenskapligt bevisat att färgen grön inte bara genererar lycka, utan även positivitet och emotionell stabilitet. Att även besöka en plats där tystnad är det enda som hörs kan göra dig avslappnad och sänka stressnivåerna. Så ut i naturen och njut!

  2) Lämna serien för en bok oftare
  Det är få människor som inte tycker att det är skönt att slänga sig i soffan och marathonkolla avsnitt av favoritserien, men 2022 borde du ha som vana att stänga av Netflix, Viaplay eller HBO och istället läsa en bra bok. Att läsa skönlitteratur gör dig avslappnad, mindre stressad, förbättrar din sömn och din förmåga till empati.

  3) Gör slut med energitjuvar
  Om goda vänner kan få oss att bli lyckligare och leva längre så har nog energitagande relationer motsatt effekt. Gör dig själv en tjänst och avsluta alla relationer som får dig att känna dig utmattad och dränerad. Du behöver din energi till dig själv och dem du älskar.

  4) Skaffa dig en ny hobby
  Det kan handla om att lära dig sticka, gå en crawlkurs eller börja sjunga i en kör. Du kanske inte kommer få mer tid kommande år än andra, men du kan välja att spendera den tid du har över på saker som betyder något för dig och din utveckling. Kanske byta ut tevekvällen mot en danskurs en gång i veckan?

  5) Ta fler pauser från sociala medier
  Att pausa från sociala medier kan ge mer glädje och större livskvalitet, det visar forskning från Stanford och New York University. Ha därför som mål att åtminstone en dag i veckan lägga ifrån dig mobilen, minska din skärmtid och ägna dig åt nuet. Om det känns svårt kan du träna genom att bestämma en tid när du får kolla på telefonen och utesluta skärmen resten av dagen.

  6) Sov mer
  Sömn är ett av människans grundläggande behov, lika viktigt som näring och motion. Tillräcklig och god sömn spelar en stor roll för vår hälsa, hur vi mår och hur lyckliga vi känner oss. Under sömnen slappnar kroppen av och återhämtar sig. Hormoner utsöndras och vi bearbetar minnen och intryck. Ny kunskap lagras i hjärnan, ämnesomsättningen sänks och immunförsvaret aktiveras under sömnen.

  7) Ta upp kontakten med en gammal vän
  Vem har du försummat under 2021? Säkert någon. Messa eller slå en pling och ta en fika för att ta igen all tid ni missat. Se till att du är närvarande – stirra inte ner i telefonen utan umgås aktivt. Vänner gör oss lyckligare och får oss att leva längre.

  8) Öva på att vara tacksam
  Att regelbundet reflektera över saker du är tacksam för, kan göra dig gladare. Då påminner du dig själv om vad du faktiskt har och kan för en stund glädja dig åt det, i stället för att hela tiden behöva jaga nya kickar. Tesen stöds av en studie som publicerats i the Journal of Happiness.

  9) Meditera mera
  Enlig den amerikanske författaren Shawn Achor så är meditation den form av aktivitet som kan ge långsiktig lycka. Flera studier har också bevisat att det ger ett snabbt resultat. Bara efter några minuter känner de som mediterat känslor som lugn och belåtenhet.

  10) Gör något snällt för någon annan
  100 timmar om året eller två timmar i veckan räcker enligt forskning för att berika ditt liv och känna lycka.

  11) Träna
  Träning har en djup inverkan på vårt välbefinnande och är en effektiv strategi för att motverka depression. Det här vet du säkert redan, men det skadar inte att påminna.

  12) Planera nya resor
  När man ska göra en resa är man som gladast i planeringsfasen. Det visar en studie som publicerats i tidskriften Applied Research in Quality of Life. Känslan av förväntan höjde lyckonivån i åtta veckor i genomsnitt. Lite som ett tillfälligt lyckopiller. Har du någon resa inplanerad? Om inte, boka en vandrings-, cykel-, tränings- eller yogaresa med oss på Go Active, så slår du två flugor i en smäll.

 • Fem skäl att skaffa en träningskompis

  Vill du komma igång med träningen på allvar under 2022 kan du glömma mottot ”Ensam är stark”. Här listar vi på Go Active fem goda skäl att genast skaffa en träningskompis.

  Läs hela inlägget
 • Så lyckas du med vinterlöpningen

  Vintern är här med snö, kyla och kompakt mörker. Det gör att det kan ta emot rejält att ge sig ut och springa. Men om du bara lyckas hålla fast vid dina träningsrutiner och anpassa träningen, kläderna och löpstilen lite, så kan vinterns löprundor faktiskt bli fina upplevelser som ger värdefull energi under den långa och deppiga årstiden Här kommer några tips att tänka på för att du ändå ska klara av att ge dig ut i mörkret:

  Läs hela inlägget
 • 10 antiinflammatoriska basråvaror att alltid ha hemma

  En av våra populära yogacoacher, Charlotte Fredriksson, är även kostrådgivare och expert på antiinflammatorisk kosthållning. Antiinflammatorisk kost är precis som det låter – livsmedel som har en dämpande effekt på inflammation i kroppen. Samtidigt brukar man försöka skära ned på eller utesluta socker, gluten och transfetter. Hälsoeffekterna är många. De flesta vittnar om att de redan inom några dygn efter att de börjat äta antiinflammatoriskt, är piggare, sover bättre och har ett stabilare blodsocker med ett jämnare humör. Här listar Charlotte tio basråvaror som är bra att ha hemma om du vill äta mer antiinflammatoriskt.

  Läs hela inlägget
 • Fem filmer som inspirerar till vandring

  Filmvärlden har gett oss ett antal bra filmer med äventyrs- och vandringstema. Och vad passar bättre en höstkväll än att krypa upp i soffan och streama en filmrulle? Utan inbördes ordning listar vi på Go Active fem favoriter som är väl värda att se om man gillar att vandra eller bara längtar ut i världen. Tröttnar du på hemmakvällar i soffan, är du välkommen att boka en vandrings-, cykel- eller träningsresa med oss.

  Läs hela inlägget
 • Åtta vanliga myter om mat

  Du anstränger dig såklart för att vara nyttig och äta rätt, men hur frustrerande är det inte med alla motsägelsefulla bud från höger och vänster? Vi på Go Active listar åtta vanliga myter om mat som du aldrig kommer gå på igen.

  Läs hela inlägget