Så boostar du immunförsvaret – intervju med Food Pharmacy – Go Active Travel

Resebloggen

  • Så boostar du immunförsvaret – intervju med Food Pharmacy

    Tarmflora, anti-inflammatorisk mat och goda bakterier är ord som är hetare än någonsin just nu. Mycket tack vare näringsjägarna Mia Clase och Lina Nertby Aurell som driver Foodpharmacy.se, en av Sveriges största och mest omtyckta vetenskapliga hälsobloggar. Deras mission är att få fler människor är äta lite mer hälsosamt, framför allt genom att äta mer fibrer och antioxidanter via frukt och grönt. Vi på Go Active fick chansen att ställa några frågor till Mia och Lina inför deras resa med oss till Marrakech.

    Maten du stoppar i dig gör skillnad ända långt ned på cellnivå. Det mesta av immunförsvaret sitter ju i tarmen och den senaste forskningen visar att en välbalanserad tarmflora skyddar mot astma, övervikt, diabetes och psykisk ohälsa. Till och med mot vissa typer av cancer. Visste du att det är bakterierna i tarmen som producerar näring, vitaminer, fettsyror och ämnen som kommunicerar med din hjärna och som till stor del avgör om du mår bra eller dåligt? Att hålla de goda bakterierna på bra humör är därför en mycket god idé och det kan Food Pharmacy hjälpa dig med.

    1. Vilka är era bästa och enklaste tips för den som är helt ny på det här med antiinflammatorisk mat?

     Ät mer grönsaker - gärna i stor variation och i många olika färger! Vi ser det lite som vårt kall i livet att försöka få folk att sluta fokusera på vad de ska utesluta och få dem att tänka på vad de kan addera istället. Det blir så mycket roligare och mer hållbart då!

    2. Hur boostar man immunförsvaret inför hösten?

    Eftersom det finns så många fördelar med att äta i säsong (billigare! nyttigare! bättre för miljön!) så fokuserar vi på kål, blåbär, lök, rotfrukter och äpplen i höst. Det kommer med andra ord bli många gröna smoothies, nyttiga bärpajer och rotfruktssoppor framöver. Och så dricker vi mycket te också förstås!

     3. Vilka är era favoritkryddor och varför?

    Innan vi snöade in totalt på tarmfloror och goda bakterier använde vi nästan enbart salt, peppar och buljong när vi kryddade maten. Sedan fick vi lära oss att örter och kryddor är sprängfyllda av antioxidanter, och när vi förstod att de höjer näringen i vilken enkel vardagsrätt som helst började vi botanisera hej vilt i butikens kryddhyllor. Några av våra favoriter är kryddnejlika, kanel, gurkmeja - tre kryddor som ligger i topp när det kommer till just antioxidantinnehåll.


    4. Vad är nyckeln till att få de nya matvanorna att hålla på sikt?

     Vi tror som sagt inte alls på dieter i bemärkelsen att man utesluter saker utan tycker om att tänka på oss som näringsjägare istället. Vårt generaltips är sluta stirra dig blind på hur du ser ut och tänka på hur maten får dig att må istället.


    5. Hur mycket tränar ni och vad?

    Vi tränar rätt mycket och blandar hej vilt - ridning, simning, cykling, hundpromenader, styrketräning och yoga. Just nu har Mia fått dille på en träningsapp på telefonen som hon tränar med var och varannan dag. Precis som med maten så har vi inga pekpinnar utan försöker bara röra på oss så ofta och så mycket som det bara går!

     6. ”Syndar” ni någonsin i matväg och vad stoppar ni i er då?

    Skriker kroppen efter en croissant så tar vi en croissant. Den stora skillnaden är att förr i tiden skrek kroppen efter croissanter, lösgodis och glasstrutar varje dag vilket den inte gör längre. För första gången i våra liv så åker vårt blodsocker inte berg-och-dalbana, vilket gör att vi slipper allt vad blodsockerfall och humörsvängningar heter. Superskönt!

     
    7. Vad är synbiotika?

     Det är något så härligt som probiotika (goda bakterier) och prebiotika (fibrer). Äter man probiotika tillsammans med fibrer så fungerar fibrerna nämligen som en liten matsäck till de goda bakterierna - de hjälper dem att nå hela vägen ner till grovtarmen och väl på plats så hjälper de dem att växa och föröka sig.

     

     8. Vad ser ni mest fram emot med novemberresan till Marrakech?

    Vi har aldrig varit i Marrakech och ser mycket fram emot att få upptäcka en ny stad. Vi hoppas förstås på att få träffa en spännande grupp människor som vi kan få ett roligt utbyte av under de här dagarna.

  • Intervju med Siiri Soveri

    I höst kan du följa med till Körunda utanför Stockholm för en energigivande tränings- och yogahelg. Dagarna kommer att fyllas med träning, yoga föreläsningar, bastubad och god mat. Vi har träffat en av coacherna, yogin Siiri Soveri, för att prata mer om varför yoga är för alla och varför du ska följa med till Körunda.

    Läs hela inlägget
  • Kom i gång efter semestern! Våra bästa tips.

    Under sommarledigheten är det lätt att både matvanor och träning hamnar lite på efterkälken. Vi svalkar oss med läskande glassar i värmen, fikar, grillar och dricker rosévin i skuggan. Vi njuter med all rätt – skippa därför det dåliga samvetet. När hösten nalkas kan det dock vara skönt att hitta tillbaka till hälsosamma matvanor och träningsrutiner igen. Vi på Go Active har samlat tipsen och råden du behöver för att komma i gång!

    Läs hela inlägget
  • Fem episka leder att vandra innan du dör

    Vandring ligger oss på Go Active varmt om hjärtat och under årens lopp har vi kämpat, njutit, svettats i berg och dalar över hela världen. Här är fem vandringsresor som vi tycker att alla borde göra någon gång i livet.

    Läs hela inlägget
  • Intervju med Shirin Djavidi

    Shirin Djavidi är en av våra mest omtyckta coacher. I höst kan du följa med henne till Mallorca som tidigare varit hennes hem eller till Selma Spa i Sunne. Vill du veta mer om Shirin och resorna? Läs vidare nedan!

    Läs hela inlägget
  • Upptäck det genuina Ligurien med mig, Guido

    Vår populära guide och reseledare Guido berättar om vår unika vandringsresa till Ligurien där du får uppleva kanske världens mest pittoreska byar, men slipper trängas med andra turister.

    Läs hela inlägget