Åtta vanliga myter om mat – Go Active Travel

Resebloggen

 • Åtta vanliga myter om mat

  Du anstränger dig såklart för att vara nyttig och äta rätt, men hur frustrerande är det inte med alla motsägelsefulla bud från höger och vänster? Vi på Go Active listar åtta vanliga myter om mat som du aldrig kommer gå på igen.

  #1 Frysta grönsaker innehåller färre vitaminer än färska.
  Falskt. I samma stund som grönsakerna skördas, börjar näringsämnena succesivt minska. Men om man fryser ner grönsakerna, vilket ofta görs inom några timmar efter skörd, stannar processen upp. Faktum är att frysta grönsaker kan innehålla mer vitaminer än färska grönsaker, i och med att färska grönsaker passerar lager, butik och ditt kylskåp innan de till slut landar på din tallrik.

  #2 Mörkt bröd är nyttigare än ljust bröd
  Falskt. Mörkt bröd betyder bara att brödet är just mörkt, men den mörka färgen kan lika gärna komma från sirap som från fullkornsmjöl. Ett grovt bröd eller ett fullkornsbröd däremot är alltid mer hälsosamt än ett vitt formbröd.

  #3 Färska tomater innehåller mer antioxidanter än ketchup
  Falskt. I tomater finns lykopen, en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. För att kroppen ska kunna ta upp lykopenet krävs dock att tomaterna hettas upp, vilket bland annat görs vid framställandet av ketchup. Så just ur det perspektivet är ketchup super!

  #4 Det är bättre att dricka läsk naturligt sötad med socker än sötningsmedel
  Falskt! Denna myt är ihärdig. Men faktum är att det finns mängder studier som påvisar att lightläsk är ett bättre alternativ än sockersötad läsk när det kommer till vikt. Inte heller finns det något som tyder på att det skulle vara cancerogent eller skadligt. Dock kan all läsk, sötad som osötad, påverka tandhälsan negativt, så ur det perspektivet är vatten alltid den bästa törstsläckaren.

  #5 Man bör dricka två liter vatten om dagen
  Falskt. All vätska måste inte komma från vatten – utan det vi får i oss genom kaffe, te, sallad, frukt och soppa räknas också. Drick när du är törstig istället för att dricka massor av extra vatten och håll koll på urinet. Om man kissar några gånger per dag och har ljusgul urin så brukar det vara ett tecken på att man dricker lagom mycket.

  #6 Att äta små måltider ofta är bättre för viktnedgången än att äta några få större måltider
  Falskt. Det är mängden energi du äter under dagen, eller veckan som spelar roll för din viktnedgång – inte när du äter dina måltider.

  #7 Äpplen som säljs i svenska livsmedelsbutiker behandlas med vax för ökad hållbarhet

  Falskt. Svenska äpplen behandlas aldrig med vax. Att äpplet kan kännas vaxat är ett av äpplets egna sätt att skydda sig och inget som adderats på konstgjord väg.

  #8 Det är bra att använda sig av detox och andra kurer för att rena kroppen
  Det finns ingen forskning som påvisar någon effekt av detox eller reningskurer som du använder hemma. Reningen av gifter och slaggprodukter som vi får i oss eller har i omgivningen sköts alldeles utmärkt av levern, njurarna, lymfsystemet och mag- och tarmkanalen.

 • Vandra med barn – här är våra bästa tips för en lyckad tur

  Drömmer du om att vandra med dina barn eller barnbarn? Vad roligt! I dagens uppkopplade samhälle ger en tur i naturen en välbehövd kontrast till skärmtid från läsplattor och mobiler. Och barnen älskar det!

  Läs hela inlägget
 • Sill eller ceviche på midsommar?

  Glad midsommar önskar vi er alla! Reseproducent Pernilla på vårt systerbolag Världens Resor ser liknelser mellan vår högtid och den stora Solfestivalen Inte Raymi i Peru. Klicka dig vidare här så bjuder hon på sitt bästa ceviche-recept, Perus nationalrätt med marinerad fisk. Passar perfekt som en komplement till sillen på midsommarbuffén, och kanske kan bli en försmak på den resa till Peru som vi erbjuder i samarbete med Världens Resor över midsommar 2023.

  Läs hela inlägget
 • Sex saker du kan göra för ditt välmående – som är gratis

  Wellness behöver inte kosta skjortan. Här presenterar vi på Go Active Travel sex saker du kan göra för din hälsa som är helt gratis.

  Läs hela inlägget
 • Ät efter kroppens dygnsrytm för en hållbar hälsa

  För att må så bra som möjligt är det viktigt att försöka följa kroppens naturliga, biologiska dygnsrytm. I det här blogginlägget får du stenkoll på den.

  Läs hela inlägget
 • Intervju med Peppe Ekmark

  Peppe Ekmark är en av Sveriges mest fängslande, inspirerande och motiverande föreläsare och coacher inom ämnena försäljning, ledarskap och personlig utveckling. I april är du välkommen till hans kursgård i Toscana för en unik fyradagarskurs som kommer att ge dig verktygen du behöver för att leva originalet® av dig själv fullt ut. Vi fick chansen att ställa några frågor till Peppe inför resan.

  Läs hela inlägget