Åtta vanliga myter om mat – Go Active Travel

Resebloggen

 • Åtta vanliga myter om mat

  Du anstränger dig såklart för att vara nyttig och äta rätt, men hur frustrerande är det inte med alla motsägelsefulla bud från höger och vänster? Vi på Go Active listar åtta vanliga myter om mat som du aldrig kommer gå på igen.

  #1 Frysta grönsaker innehåller färre vitaminer än färska.
  Falskt. I samma stund som grönsakerna skördas, börjar näringsämnena succesivt minska. Men om man fryser ner grönsakerna, vilket ofta görs inom några timmar efter skörd, stannar processen upp. Faktum är att frysta grönsaker kan innehålla mer vitaminer än färska grönsaker, i och med att färska grönsaker passerar lager, butik och ditt kylskåp innan de till slut landar på din tallrik.

  #2 Mörkt bröd är nyttigare än ljust bröd
  Falskt. Mörkt bröd betyder bara att brödet är just mörkt, men den mörka färgen kan lika gärna komma från sirap som från fullkornsmjöl. Ett grovt bröd eller ett fullkornsbröd däremot är alltid mer hälsosamt än ett vitt formbröd.

  #3 Färska tomater innehåller mer antioxidanter än ketchup
  Falskt. I tomater finns lykopen, en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. För att kroppen ska kunna ta upp lykopenet krävs dock att tomaterna hettas upp, vilket bland annat görs vid framställandet av ketchup. Så just ur det perspektivet är ketchup super!

  #4 Det är bättre att dricka läsk naturligt sötad med socker än sötningsmedel
  Falskt! Denna myt är ihärdig. Men faktum är att det finns mängder studier som påvisar att lightläsk är ett bättre alternativ än sockersötad läsk när det kommer till vikt. Inte heller finns det något som tyder på att det skulle vara cancerogent eller skadligt. Dock kan all läsk, sötad som osötad, påverka tandhälsan negativt, så ur det perspektivet är vatten alltid den bästa törstsläckaren.

  #5 Man bör dricka två liter vatten om dagen
  Falskt. All vätska måste inte komma från vatten – utan det vi får i oss genom kaffe, te, sallad, frukt och soppa räknas också. Drick när du är törstig istället för att dricka massor av extra vatten och håll koll på urinet. Om man kissar några gånger per dag och har ljusgul urin så brukar det vara ett tecken på att man dricker lagom mycket.

  #6 Att äta små måltider ofta är bättre för viktnedgången än att äta några få större måltider
  Falskt. Det är mängden energi du äter under dagen, eller veckan som spelar roll för din viktnedgång – inte när du äter dina måltider.

  #7 Äpplen som säljs i svenska livsmedelsbutiker behandlas med vax för ökad hållbarhet

  Falskt. Svenska äpplen behandlas aldrig med vax. Att äpplet kan kännas vaxat är ett av äpplets egna sätt att skydda sig och inget som adderats på konstgjord väg.

  #8 Det är bra att använda sig av detox och andra kurer för att rena kroppen
  Det finns ingen forskning som påvisar någon effekt av detox eller reningskurer som du använder hemma. Reningen av gifter och slaggprodukter som vi får i oss eller har i omgivningen sköts alldeles utmärkt av levern, njurarna, lymfsystemet och mag- och tarmkanalen.

 • Guidos rapport från La Gomera

  Guido har varit i princip överallt. Utom Kanarieöarna. Därför skickade vi honom på en vandringsresa till La Gomera, en resa som överraskade.

  Läs hela inlägget
 • Skottland, ett land utöver det vanliga

  En vandring i Skottland ger mer än bara naturupplevelser, läs mer om landets unika "egenheter"...
  Här berättar vår kollega Wendela lite roliga fakta om ett av sina favoritländer.

  Läs hela inlägget
 • Makarska - Kroatien visar sig från sin bästa sida

  Vår medarbetare Åsa reflekterar högt och lågt om sin resa till Dalmatien, Kroatien i höstas.

  Läs hela inlägget
 • Marocko - en vandring genom flera världar

  Följ med vår färdledare Wendela till Marocko. Här berättar hon hur det är att vandra i spektakulära bergsområden och få en inblick i vardagslivet, långt från allfarvägarna!

  Läs hela inlägget
 • Så kan du förbereda dig fysiskt inför vandringsresan

  Det är absolut inga elitmotionärer som åker på våra vandringsresor, du klarar dig bra med viss vandringsvana och god grundkondition så länge du är fullt frisk. Men vill du njuta maximalt och undvika skador kan det vara bra att ägna sig åt specialanpassad träning innan resan.

  Läs hela inlägget