Vandring i sagolika Skottland | Go Active Travel

Resebloggen

 • Skottland, ett land utöver det vanliga

  En vandring i Skottland ger mer än bara naturupplevelser, läs mer om landets unika "egenheter"...
  Här berättar vår kollega Wendela lite roliga fakta om ett av sina favoritländer.

  Skottland är känt för sin vackra natur, de bergiga högländerna med djupa dalar och fjordar som skär långt in i landskapet. Landets rika och dramatiska historia har också präglat landet och har i nutiden berättats genom film och litteratur. Kiltar, säckpipor, trevliga människor och whisky, ja allt detta kanske du redan kände till om landet men visste du detta om Skottland? 


  Haggis med neeps and tatties

  Denna traditionella och till trots riktigt populära rätt är en smakexplosion av fårhjärta, lever och lungor som blandas med havre och kryddor. Det kan låta lite suspekt men det är till trots riktigt delikat! Det skall med fördel serveras med sk ”neeps and tatties”, dvs rovor och potatis. Detta är en självklar rätt på ”Burns Night”, kvällen då man firar nationalskalden Robert Burns. I skenet av levande ljus och med en skvätt whisky i glaset reciterar man hans texter och njuter av god mat och gott sällskap.

   

  Enhörningen

  Men vad om detta med Skottland och enhörningar? Skottland är det enda landet i världen som har ett mytologiskt djur som nationaldjur- den majestätiska enhörningen. Den är till och med representerad på en av de kungliga vapensköldarna. Enhörningen har varit en viktig symbol i Skottland sedan 1500-talet, då den symboliserar äkthet, oskuld och styrka, vilket i sin tur anses representera egenskaper i Skottlands nation, Starka och självständiga. Skottlands valspråk lyder även: ” Nemo me impune lacessit ” (lat: Ingen provocerar mig ostraffat).

   


  Skottlands Hollywood

  På tal om självständighet är de skotska högländerna ett perfekt exempel på landets karga och otämjda natur. Denna vidsträckta och kuperade del av landet hyser kanske några av världens vackraste områden. Från det högsta berget Ben Nevis, som tornar upp sig och med de porlande fjällbäckarna i dalgångarna nedanför. Det är inte konstigt att flertalet filmer har valt dessa områden som inspelningsplats för flertalet storfilmer och serier. Högländerna har flertalet mindre och pittoreska byar och historiska platser som tex Glenfinnanviadukten som blev känd genom Harry Potterfilmerna.

   


  Tartan

  Ordet kilt kommer från Skotsk gäliska språket och betyder vika eller vira in. De första kiltarna bestod av ett stort vävt tygstycke i naturfärger, som man svepte in sig i. Det skyddade mot väder och vind samt kamouflerade bra i naturen. Det går inte att besöka Skottland utan att ha någon form av kontakt med kilten, Skottlands stoltaste klädesplagg, eller närmare bestämt kiltarnas mönster. Kilten i sig är idag ett plagg som man bär vid högtider som bröllop, festivaler och festligheter. Kiltens rutmönstrade tyg, det så kallade ”Tartan” finner man idag i alla varianter från inredningsdetaljer, modeplagg till skoluniformer. Det finns flera tusen varianter på färg och mönsterkombinationer. Till en början kunde man särskilja de olika klanerna på tartanmönstret. Det populäraste idag är det som kallas ” The Royal Stewart tartan ” Det ritades speciellt för när Kung George IV kom på statsbesök till Edinburgh strax efter förbudet att bära kilt hade hävts.

  Relaterade resor

  • Skottland Skotska höglandet & Hebriderna Vandring

   På vår  vandringsresa i Skottland har vi valt ut några av de finaste vandringarna. Vi upplever det storslagna landskapet, då vi vandrar i det skotska höglandet, på ön Eigg i Hebriderna samt med Ben Nevis i sikte. 
   Denna resa planeras till 2025.

   Kommande resa
 • Alagna forever!

  Lottie Sundelöf, som driver Hotel Monterosa i Alagna, berättar om sin kärlek för orten och bergen runtomkring. Go Active har avresor till Alagna i juli och september.

  Läs hela inlägget
 • Yoga i den arktiska vildmarken

  Gillar du tanken på att komma nära dig själv och Svalbards magnifika natur på samma gång? Att ta en timeout för att vara 100 procent närvarande och samtidigt stärka kropp och själ med välgörande yogaövningar? Då kan vår yogaresa till Svalbard 2024 vara något för dig. Här är en intervju med Isabel, som höll i yogan ombord på M/S Quest i våras.

  Läs hela inlägget
 • Vårens härligaste träningsresa

  I maj har du chansen att följa med på vårens härligaste träningsresa i soliga Spanien. Fyll på med inspiration och motivation i sköna omgivningar på Costa Brava och kom hem med ny energi och kroppen full av endorfiner. Med på resan är vår inspirerande och erfarna coach Sabina Dufberg. Hon är ett proffs på att leverera resultat utefter dina förutsättningar. Vi bad Sabina berätta om sig själv, sin syn på hälsa och vad du kan förvänta dig när du följer med i vår.

  Läs hela inlägget
 • Åkte på träningsresa, blev vänner för livet

  Kan man åka själv på en träningsresa? Absolut. Speciellt om man vill få nya vänner. Läs om Ann och Maritha som tog mod till sig och åkte var för sig till Mallorca, men kom hem tillsammans, med en stark vänskap i bagaget.

  Läs hela inlägget
 • Så tacklar du ”efter semester-syndromet” – tacksamhetsritualer för ett gladare liv

  Semestern är slut och det är dags att börja jobba igen. Sovmorgnar, lata dagar på stranden och härliga grillmiddagar med familj och vänner byts snabbt ut mot tidiga och kyliga morgnar, stresspåslag och snabbmakaroner. För många av oss kommer jobbångesten krypande och tillvaron kan plötsligt kännas meningslös och jobbig. Hur ska man orka? Och vad finns det att vara glad över? Med en positiv inställning och några dagliga tacksamhetsövningar kan du lära dig att leva ett lyckligare och mer stressfritt liv.

  Läs hela inlägget