Så lyckas du med vinterlöpningen – Go Active Travel

Resebloggen

 • Så lyckas du med vinterlöpningen

  Vintern är här med snö, kyla och kompakt mörker. Det gör att det kan ta emot rejält att ge sig ut och springa. Men om du bara lyckas hålla fast vid dina träningsrutiner och anpassa träningen, kläderna och löpstilen lite, så kan vinterns löprundor faktiskt bli fina upplevelser som ger värdefull energi under den långa och deppiga årstiden Här kommer några tips att tänka på för att du ändå ska klara av att ge dig ut i mörkret:

  1) Tillämpa 5-minutersregeln
  Du producerar mycket värme när du springer, så undvik därför att klä dig för varmt. Ett tips är att klä dig som om det vore 5–10 grader varmare än det egentligen är och räkna med att du först efter fem minuter ska få upp en skön värme i kroppen.

  2) Skaffa en riktigt bra pannlampa
  Med pannlampa får löpningen en helt annan dimension och det blir helt plötsligt roligt att springa i mörkret.

  3) Se till att du syns ordentligt.
  Reflexväst eller reflexprydda kläder är ett måste. Reflexer finns i många olika former, bland annat som detaljer på skor och kläder, som spray du kan applicera på utrustningen, som tejp och som visibilitetskläder.

  4) Håll upp blicken
  Det är viktigt att hålla uppe blicken, att inte stirra ner på fötterna. Genom att hålla blicken högt och långt fram kan du njuta mer av din löprunda, du kommer ändå inte att snubbla. Hjärnan registrerar vad som sker längre fram på stigen och är förberedd. 

  5) Ta sällskap om du känner dig otrygg
  Om du tycker det är läskigt att springa själv i mörkret så kan det vara smart att ta sällskap – en hund eller en löparkompis. Det kan också vara skönt att springa där andra människor rör sig så att du inte behöver känna dig helt ensam.

  6) Lyssna på en pod när du springer
  En bra podcast kan fungera som sällskap i mörkret och ta bort tankarna från obehagskänslan. Välj pod med omsorg.

  7) Spring på ställen där du har sprungit mycket i dagsljus
  Det kan kännas tryggare om du vet exakt var du är och hur det ser ut runt omkring dig.

  8) Gör det till ett mål med träningen att komma över obehagskänslan.
  Börja med att springa en kortare sväng och öka distansen/tiden successivt varje gång du är ute så att du vänjer dig.

  9) Allt är bättre än inget
  Peppa dig själv med att det räcker med att springa 2 km om det tar emot ibland. När du väl kommit i gång kanske du vill fortsätta.

  10) Tänk inte för mycket; gör det bara!
  Det är under den här årstiden man bygger pannben. Bestäm dig för att du ska möta våren starkare och snabbare än någonsin. Det finns bara en väg dit och det är att fortsätta träna även när det känns motigt.

 • Åkte på träningsresa, blev vänner för livet

  Kan man åka själv på en träningsresa? Absolut. Speciellt om man vill få nya vänner. Läs om Ann och Maritha som tog mod till sig och åkte var för sig till Mallorca, men kom hem tillsammans, med en stark vänskap i bagaget.

  Läs hela inlägget
 • Så tacklar du ”efter semester-syndromet” – tacksamhetsritualer för ett gladare liv

  Semestern är slut och det är dags att börja jobba igen. Sovmorgnar, lata dagar på stranden och härliga grillmiddagar med familj och vänner byts snabbt ut mot tidiga och kyliga morgnar, stresspåslag och snabbmakaroner. För många av oss kommer jobbångesten krypande och tillvaron kan plötsligt kännas meningslös och jobbig. Hur ska man orka? Och vad finns det att vara glad över? Med en positiv inställning och några dagliga tacksamhetsövningar kan du lära dig att leva ett lyckligare och mer stressfritt liv.

  Läs hela inlägget
 • 7 steg för att komma igång med din vardagsträning

  Vill du komma i form till din resa? Träningsexpert och naprapat Mattias, på Access Rehab, ger dig tips på 7 steg för att komma igång med din träning.

  Läs hela inlägget
 • Guidos rapport från La Gomera

  Guido har varit i princip överallt. Utom Kanarieöarna. Därför skickade vi honom på en vandringsresa till La Gomera, en resa som överraskade.

  Läs hela inlägget
 • Skottland, ett land utöver det vanliga

  En vandring i Skottland ger mer än bara naturupplevelser, läs mer om landets unika "egenheter"...
  Här berättar vår kollega Wendela lite roliga fakta om ett av sina favoritländer.

  Läs hela inlägget