Dalmatien Vandring Kroatien Upplev Kroatiens dramatiska kust till fots

Det är lätt att bli förtjust i denna bildsköna kust med sina härliga stränder, lummiga grönska, höga berg och sitt behagliga medelhavsklimat. Det kristallklara vattnet inbjuder till bad samtidigt som bergen och omgivningarna erbjuder kustnära vandring eller varierande stigar i bergen. Den dalmatiska kusten följer det Adriatiska havet i sydvästra Kroatien. I bakgrunden reser sig det ståtliga bergsmassivet Biokovo med en av Kroatiens högsta toppar, Sveti Jure 1 762 meter över havet. Vi upplever en genuin medelhavskänsla då vi strosar på den charmiga strandpromenaden och kanske dricker något på ett av de många kaféerna.

Läs mer om våra singelresor

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Hotell beläget på strandpromenaden
 • Båtutflykt och vandring på ön Brac
 • Vandringarna i bergskedjan Biokovo
 • Närhet både till stränder och berg

Avgångar

2 – 9 okt

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Split 2 oktober 17:50 - 20.35
Split - Stockholm Arlanda 9 oktober 21:15 - 23.55
17 950 SEK Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Split tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem middagar 
 • Tillgång till hotellets pool
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Entré till Biokovo nationalpark
 • Transport till och från vandringar, inkl båttur till ön Brac
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 1 950 kronor (dubbelrum för eget bruk)
 • Eventuell dricks tillkommer

Transfertid från Splits flygplats till hotellet ca 1,5 tim.

Boende

 • Hotel Osejava

  Vi bor på fyrstjärniga Hotel Osejava i Makarska, cirka en timme söder om Split, vid foten av det majestätiska Biokovo. Det är ett modernt hotell med trevligt inredda rum och ett perfekt läge i slutet av strandpromenaden med en strålande utsikt över bergen. Frukostbuffén och ett par av middagarna äter vi i hotellets restaurang.

  Nytt för många är att det kroatiska köket har hämtat viss inspiration från Italien, men är av en mer rustik och bastant karaktär med stora regionala skillnader. Förutom trivsamma sällskapsutrymmen har hotellet en utomhuspool. Det finns även en liten stenstrand strax nedanför hotellet, perfekt för ett sent eftermiddagsdopp efter dagens vandring.

Vandringsprogram

Veckan bjuder på varierad vandring längs kusten, i bergen och på ön Brač. Biokovo är den bergskedja som följer kusten och här gör vi de flesta av veckans vandringar. När vi vandrar högt upp i massivet Biokovo, har vi en magnifik utsikt över övärlden utanför kusten. I området finns leder av olika svårighetsgrad, dock inte så många av den allra lättaste nivån. Underlaget är ofta stenigt vilket kräver en viss vaksamhet. De flesta av dagarna åker vi buss för att ta oss till startpunkten. Denna vandringsresa passar dig som är van vandrare och gillar lite tuffare terräng. 

På denna resa har vi de flesta av dagarna två vandringsledare (gäller vid fler än 15 deltagare).

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst Split och Makarska

Transfer från flygplats till hotellet samt incheckning.

Dag 2 Biokovo med mindre byar

Vi börjar lite lugnt denna dag och vandrar alla tillsammans i omgivningarna nära Makarska. Vi startar vår vandring i Tučepi och vandrar sedan genom äldre bebyggelse och byar som Srida Sela, Podpeć, Kotšina och Makar till Makarska. I byn Kotšina passerar en botanisk trädgård och en antik borg. 

Dag 3 Ön Brac

Vi tar färjan över till ön Brač vilket blir cirka en timmes uppfriskande båttur i den adriatiska arkipelagen. Brač skiljer sig från de andra öarna genom sin karga och steniga natur. Vårt mål är toppen på Vidova Gora, som är det högsta berget i Adriatiska havet. Den reser sig 778 meter över havet och här får vi en fantastisk utsikt. Nedanför ligger den lilla staden Bol och en av de absolut populäraste stränderna i Kroatien, Zlatni Rat, en lång stenstrand som skjuter ut i havet och änd­rar form efter tidvattnet.

Dag 4 Biokovo med Vosac & Sv. Jure (1762 möh)

Biokovo är den bergskedja som följer kusten och här gör vi flera vandringar. Idag vandrar vi antingen den populära leden upp till den kända toppen Vošac, en vandring med mycket stigning men vi belönas med fantastiska vyer. Alternativt vandrar vi i hjärtat av Biokovos naturpark med start vid fjällstugan vid Sveti Jure. 

 

Dag 4 forts.

Dagens vandringar anses av många som veckans höjdpunkt. Under dessa turer har vi en underbar utsikt över havet och vi vandrar bitvis genom barrskog och öppna slätter. Naturen uppe på den högre höjden runt Sveti Jure på 1762 möh, skiljer sig från den vid kusten och även temperaturen och ”årstiden”. Här uppe kan man möta de sprakande höstfärgerna samtidigt som man fortfarande har sensommar vid havsnivå med möjlighet till ljumma bad. 

Dag 5 Vilodag

Denna dag rekommenderar vi en tur till Split. Färdledaren kan också ge andra förslag eller varför inte ta det lugnt vid poolen eller ta ett dopp i havet. 

Dag 6 Omiška Dinara

Vi börjar dagen med en titt på den lilla staden Omiš, som ligger halvvägs mellan Makarska och Split. Omiš är en vacker medelhavsstad som är belägen där floden Cetina mynnar ut i havet och är omgiven av djupa raviner. Kanske hinner vi med en kaffe i gamla stan innan vi börjar dagens vandring som startar i Cetina canyon.

Från Ĉeĉuci följer vi sedan stigen till byn Podašpilje. Efter den något branta uppstigningen belönas vi med fantastiska vyer över bl a Omis och hela kusten. 

Dag 7 Makarska Riviera

Idag vandrar hela gruppen tillsammans från hotellet, längs havet till Baška Voda .  

Dag 8 Avresa - Split

Då vårt flyg avgår på kvällen meddelar färdledaren avresetid för att åka till flygplatsen.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Detta var bra med resan: Naturen, mysiga Makarska, de lite tuffa men härliga vandringarna och ressällskapet.

  Resenär Dalmatien okt -21

Relaterade blogginlägg

 • Makarska - Kroatien visar sig från sin bästa sida

  Vår medarbetare Åsa reflekterar högt och lågt om sin resa till Dalmatien, Kroatien i höstas.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • AndorraSingelresa Pyrenéerna Vandring

  En vandringsresa, för dig som reser ensam. Vi bor fyrstjärnigt, vandrar på fantastiska vandringsleder i ett oexploaterat landskap, tidvis både i Spanien och Frankrike. Här får vi uppleva ett vilt landskap med berg, dalar och kristallklara sjöar.

  8 dagar från 18 450 SEK
 • ItalienSingelresa Cinque Terre Vandring

  Följ med på vår singelresa till Cinque Terre! Det bästa sättet att utforska de fem pittoreska byarna längs den italienska Ligurienkusten är till fots med Go Active Travel. Vi lovar vandringar med kultur, spektakulär utsikt, god italiensk mat och vin samt bekvämt boende.

  8 dagar från 18 950 SEK
 • SpanienSingelresa Costa Brava Vandring

  Följ med på vår singel-vandringsresa till vackra Costa Brava. Här väntar enastående naturupplevelser både längs kusten och lite mer inåt land. Boende vid uppskattat hotell vid strandpromenaden. Här njuter vi av god mat från det katalanska köket.

  Kommande resa