Vandringsresor till Gardasjön | Go Active Travel

Gardasjön Vandring Italien Vandringsresa vid storslagna Gardasjön

Berömda Lago di Garda, Italiens största sjö, har under årens lopp attraherat besökare från hela världen. Det är kanske inte så underligt med tanke på att det enligt många är en av de vackraste platserna i Italien. Vid strandens södra sida sträcker sig vinodlingar och olivlundar ner till det klarblå vattnet. Längre norrut omfamnar höga bergskedjor den vackra sjön som kantas av små charmiga och välbesökta medeltidsstäder. Området är idealiskt för den som vill vara aktiv och vi gör dagsvandringar på den västra, östra såväl som den norra sidan av sjön. Gardasjön ligger i norra Italien, nära Verona och ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano. Vårt boende ligger vid norra delen av sjön och har ett perfekt läge för vandring i de omgivande bergen. Området är också känt för sitt smakrika vin och sin goda olivolja, vilket vi naturligtvis provar på då vi bland annat besöker en vingård.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Vackra vyer över olika delar av Gardasjön
 • Vandring på Monte Baldo som har områdets högsta topp
 • Utsikten från terrassen i byn Pieve di Tremosine
 • Den medeltida staden Malcesine

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Restid för transfer Venedigs flygplats till hotellet norr om Gardasjön tar ca 2,5 timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Venedig tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum med sjöutsikt sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fyra middagar exklusive dryck/alt tre middagar & en lunch (beroende på flyg)
 • En flerrätterslunch 
 • Vinprovning & olivoljedemonstration samt lättare middag på vingård 
 • Picknicklunch 
 • Guidad tur på en antik ”Limonaia”
 • Fri tillgång till pool
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Dubbelrum classic för eget bruk (med bergsutsikt) 2 250 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Garda Hotel Forte Charme

  Vi har valt att bo i Nago – Torbole sul Garda som ligger vid den nordligaste delen av Gardasjön med närhet till de olika vandringslederna. Fyrstjärniga Hotel Forte Charme ligger uppe på bergssluttningen med vidunderlig utsikt över sjön. Hotellet har en stilfull utomhuspool och de flesta av de moderna rummen har balkong med sjöutsikt. 

  Våra middagar intar vi i hotellets trevliga restaurang. Det tar bara en kvart att promenera ner till populära Torbole sur Garda. Här finner du många trevliga kaféer och restauranger precis vid vattnet.

Vandringsprogram

Gardasjön delas av tre regioner (Lombardiet, Trentino och Veneto) och under veckan får vi uppleva det skiftande landskapet runt flera sidor av sjön. Runt sjön finns ganska få preparerade leder och liftsystem och vandringarna går mestadels i kuperad terräng. En dag vandrar vi på Monte Baldo med områdets högsta topp och en annan dag vandrar vi i Parco Alto Garda, känd för sin orörda natur. Vissa dagar vandrar vi genom lövskog på lägre höjd, andra dagar befinner vi oss på lite högre höjd. Stigarna slingrar sig ofta uppför berget och vi belönas med strålande vackra vyer över Gardasjön.
I området finns vandringar för de flesta, men då mycket av naturen på norra sidan har en del branta partier, kännetecknas våra vandringar mest av medelkaraktär. De lättare vandringarna är ofta en variant av de medelsvåra. Det krävs att man har en bra grundkondition och viss vandringsvana, för att uppskatta vandringarna.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Arlanda – Venedig – Nago/Gardasjön (ingen middag)

Ankomst till Venedig och transfer med buss i riktning mot norra delen av Gardasjön. Runt Gardasjön talar man både tyska och italienska, samt inom turist-näringen även engelska. Transfern tar cirka 2 ½ timmar till vårt hotell Garda Hotel Forte Charme. 

Dag 2 Busatte – Tempesta (frukost – vinprovning med lättare middag)

Denna dag utgår vi från hotellet i Nago och vandrar alla tillsammans i lugnt tempo. Vandringen går längs Gardasjön och njuter vi av närheten till Italiens största sjö och dess glittrande vatten. Turen går på en tillrättalagd stig, med relativt lite nivåskillnad och med inslag av en del trappor. Vi avslutar dagen på en mysig vingård, där vi får prova på gårdens vin och olivolja samt äter en lättare middag. 

Dag 3 Lago di Tenno (frukost - middag)
Vi börjar dagen genom att i lugnt tempo promenera runt sjön Tenno som formades runt år 1 100 e.Kr. efter ett stort jordskred. Den turkosblå sjön inbjuder gärna till ett dopp. Bara ett stenkast bort finns den medeltida byn Canale med sina gamla stenhus och gränder. Idag betraktas Canale som en av Italiens vackraste byar med mängder av kulturella och konstnärliga evenemang. Vi vandrar sedan vidare mot Rifugio San Pietro med utsikt över Riva del Garda och Gardasjön, där vi kan välja mellan Trentinos typiska rätter till lunch (ingår ej).

 

Dag 4 – Parco Alto Garda (Gardola - Monte Cas - Prabione
(frukost - picknick - middag) 

Dagen erbjuder fantastiska vyer över sjön och Monte Baldo. Vi startar med ett besök i en restaurerad antik “Limonaia”, där man förr odlade citroner. Sedan 1985 har odlingen återupptagits och man har idag cirka 80 citronträd. Efter besöket åker vi upp till byn Gardola, där dagens vandring börjar. Vi passerar ett kloster och fortsätter vandringen med fantastiska vyer över hela Gardasjön. Stigen går vidare i skog och mellan ängar längs med ån San Michele. I Sermerio, besöker vi ett mejeri där vi provsmakar några av deras hemmagjorda ostar. Sedan dukar vår guide upp en picknick med typiska produkter från regionen och med ett glas Bardolino därtill. Vi rekommenderar även att man provsmakar en "Caffé affogato", dvs kaffe med en kula hemmagjord vaniljglass i, vilket är mycket typiskt här. Mätta och belåtna tar vi oss tillbaka till Nago genom "La Forra", en av Italiens mest spännande vägar, som var med i Bondfilmen "Quantum of Solace".  

Dag 5 – Ledig dag (frukost)


Dag 6 – Monte Baldo

Utmed Gardasjöns östra strand finner vi den välbevarade medeltida staden Malcesine. Staden domineras av en gammal fästning och högt ovanför reser sig bergskedjan Monte Baldo, med sin högsta topp, 2 218 meter över havet. Vi tar linbanan upp, för att härifrån börja dagens vandring. Man märker snabbt förändringar i klimat och vegetation. Längst nere vid sjön råder milt klimat med typiska medelhavsväxter och lite längre upp hittar vi skogar av ek, ask och tall. Vid den övre stationen på cirka 1 800 meter över havet är vi över trädgränsen. Vid klart väder har vi härifrån en fullständigt hänförande utsikt över snötäckta toppar, Gardasjön och Lessinibergens mjuka kullar. Här finns mer än 40 kilometer leder av olika svårighetsgrad. Variationen av växter gör att Monte Baldo ofta kallas ”The Garden of Europe” och här hittar man ett flertal fridlysta orkidéer. Man kan även träffa på murmeldjur, kungsörn och gems.

Dag 7 – Monte Creino (Frukost - Lunch)

Vi kommer att vandra längs det som under första världskriget var frontlinjen mellan Österrike, Ungern och Italien. Stigarna går mellan höga klippor, i djupa skogar, genom skyttegravar och i grottor omvandlade till baracker. Ett nyligen restaurerat militärt fort med kanoner på Monte Creino, vittnar än idag om dessa tider. Från Monte Creino har vi imponerande vyer över Gruppo del Brenta samt Monte Altissimo med Gardasjön framför och Val di Loppio nedanför. Vi vandrar sedan tillbaka ner till Maso Naranch där vi äter lunch.

Här kommer vi att få smaka på Val di Grestas berömda rotfrukter och grönsaker. Här i dalen var man tidiga med att odla ekologiskt. Produkterna hittas bara här eller på små marknader i närheten. Lorenzo från Maso Naranach odlar också sin egen majs,  som sedan mals och blir polenta. Till lunch får vi smaka på Trentinos Spumante och det röda Teroldego vinet, från lokala vinodlare. Som tilltugg blir det hemmagjorda focaccia och kakor som bakats med ekologiskt odlat mjöl, malt i typiska stenkvarnar på traditionellt vis.

Det är dags att säga arrividerci till Gardasjön och kanske nyfunna vandringskamrater. 

Dag 8 Avresa (frukost-lunch)

Frukost och sedan lunch innan transfer till flygplats för hemresa. 

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Rekommenderar gärna vänner att åka med Go Active (fd WI-Resor) och kommer själv att göra fler resor.

  Lena
 • Vår färdledare var helt suverän. Kunnig, rolig och 200% engagerad. Man märkte verkligen att hon älskar sitt jobb och att hon ville ge oss resenärer den absolut bästa semestern. Och det lyckades hon med fullt ut.

  Resenär Gardasjön sept -22
 • Bra mix av vandringar och studiebesök där de lokala produkterna och den lokala historien lyftes fram. Hotellets frukost var strålande! Strålande vyer varhelst vi vandrade, mycket vackert!

  Resenär Gardasjön sept -22

Relaterade resor

 • Italien Elba Vandring

  Följ med oss till den vackraste ön i Medelhavet – Elba. Ön är en relativt upptäckt liten pärla. Här tillbringar vi en vecka med natursköna vandringar och upptäcker flera delar av ön. Vi bor fyrstjärnigt direkt vid en vit sandstrand och njuter av utsökt italiensk mat och goda viner.

  Kommande resa
 • Italien Amalfikusten Vandring

  Följ med på en oförglömlig vandringsresa till vykortsvackra Amalfikusten. Med vårt fyrstjärniga Sorrento-hotell som utgångspunkt gör vi dagsvandringar i den dramatiska kustlinjens kuperade terräng. Under veckan hinner vi besöka Pompeji, Vesuvius, Positano och Capri.

  8 dagar från 20 850 SEK
 • Kroatien Dalmatien Vandring

  Räkna med att bli förälskad i Kroatien under denna minnesvärda vandringsresa. Dalmatien bjuder på härliga stränder, lummiga grönska, höga berg och ett behagligt medelhavsklimat. Vårt hotell Osejava ligger i charmiga Makarska med det kristallklara havet som närmsta granne.

  8 dagar från 17 850 SEK