Gardasjön Vandring Italien Vandringsresa vid storslagna Gardasjön

Berömda Lago di Garda, Italiens största sjö, har under årens lopp attraherat besökare från hela världen. Det är kanske inte så underligt med tanke på att det enligt många är en av de vackraste platserna i Italien. Vid strandens södra sida sträcker sig vinodlingar och olivlundar ner till det klarblå vattnet. Längre norrut omfamnar höga bergskedjor den vackra sjön som kantas av små charmiga och välbesökta medeltidsstäder. Området är idealiskt för den som vill vara aktiv och vi gör dagsvandringar på den västra, östra såväl som den norra sidan av sjön. Gardasjön ligger i norra Italien, nära Verona och ungefär halvvägs mellan Venedig och Milano. Vårt boende ligger vid norra delen av sjön och har ett perfekt läge för vandring i de omgivande bergen. Området är också känt för sitt smakrika vin och sin goda olivolja, vilket vi naturligtvis provar på då vi bland annat besöker en vingård.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Vackra vyer över olika delar av Gardasjön
 • Vandring på Monte Baldo som har områdets högsta topp
 • Provsmakning av lokala produkter samt vin
 • Utsikten från terrassen i byn Pieve di Tremosine
 • Den medeltida staden Malcesine

Avgångar

23 – 30 sep

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Milano Linate 23 september 09:25 - 12.05
Milano Linate - Stockholm Arlanda 30 september 13:00 - 15.40
21 950 SEK 1 platser kvar Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Milano tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum med sjöutsikt sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fyra middagar exklusive dryck
 • En flerrätterslunch 
 • Vinprovning & olivoljedemonstration 
 • Picknicklunch 
 • Guidad tur på en antik ”Limonaia”
 • Fri tillgång till pool
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Dubbelrum classic för eget bruk (med bergsutsikt) 2 750 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Restid för transfer Milanos flygplats till hotellet tar ca 2,5 timmar exklusive rast.

Boende

 • Garda Hotel Forte Charme

  Vi har valt att bo i Nago – Torbole sul Garda som ligger vid den nordligaste delen av Gardasjön med närhet till de olika vandringslederna. Fyrstjärniga Hotel Forte Charme ligger uppe på bergssluttningen med vidunderlig utsikt över sjön. Hotellet har en stilfull utomhuspool och de flesta av de moderna rummen har balkong med sjöutsikt. 

  Våra middagar intar vi i hotellets trevliga restaurang. Det tar bara en kvart att promenera ner till populära Torbole sur Garda. Här finner du många trevliga kaféer och restauranger precis vid vattnet.

Vandringsprogram

I området finns vandringar för de flesta, men då mycket av naturen på norra sidan har en del branta partier, kännetecknas våra vandringar mest av medelkaraktär. Det krävs att man har en bra grundkondition och viss vandringsvana, för att uppskatta vandringarna.

Gardasjön delas av tre regioner (Lombardiet, Trentino och Veneto) och under veckan får vi uppleva det skiftande landskapet runt flera sidor av sjön. Runt sjön finns ganska få preparerade leder och liftsystem och vandringarna går mestadels i kuperad terräng. En dag vandrar vi på Monte Baldo med områdets högsta topp och en annan dag vandrar vi i Parco Alto Garda, känd för sin orörda natur. Vissa dagar vandrar vi genom lövskog på lägre höjd, andra dagar befinner vi oss på lite högre höjd. Stigarna slingrar sig ofta uppför berget och vi belönas med strålande vackra vyer över Gardasjön.

På denna resa har vi de flesta av dagarna två vandringsledare (gäller vid fler än 15 deltagare).

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 (23.9) Arlanda – Milano – Nago/Gardasjön 

Ankomst till Linate och transfer med buss i riktning mot norra delen av Gardasjön. Runt Gardasjön talar man både tyska och italienska, samt inom turist-näringen även engelska. Transfern tar cirka 2 ½ timmar till vårt hotell Garda Hotel Forte Charme. 

Dag 2 (24.9) – Parco Alto Garda (Gardola - Monte Cas - Prabione

Dagen erbjuder fantastiska vyer över sjön och Monte Baldo. Vi åker upp till Gardola som ligger i Tignale, en av de två platåerna som ligger på den östra sidan av Gardasjön. Här startar vi vår vandring och efter en stund passerar vi ett kloster som ligger på Monte Cas och har en otrolig utsikt över Gardasjön, vandringen fortsätter uppe på Monte Cas. Stigen går vidare i skog och mellan ängar längs med dalen San Michele. I Sermerio, besöker vi ett mejeri där vi provsmakar några av deras hemmagjorda ostar. Här dukas det sedan upp en picnic med typiska produkter från regionen och med ett glas av traktens röda vin. Efter lunch kan vi rekommendera  att man provsmakar en "Caffé affogato", dvs kaffe med en kula hemmagjord vaniljglass i, vilket är mycket typiskt här. Mätta och belåtna åker vi ner till Limone där vi besöker en antik Limonia som nu är museum och får smaka deras hemgjorda Limoncello och citronkex. 

Dag 3 (25.9) Lago di Tenno 
Vi börjar dagen genom att i lugnt tempo promenera runt sjön Tenno som formades runt år 1 100 e.Kr. efter ett stort jordskred. Den turkosblå sjön inbjuder gärna till ett dopp. Bara ett stenkast bort finns den medeltida byn Canale med sina gamla stenhus och gränder. Idag betraktas Canale som en av Italiens vackraste byar med mängder av kulturella och konstnärliga evenemang. Vi vandrar sedan vidare mot Rifugio San Pietro med utsikt över Riva del Garda och Gardasjön, där vi kan välja mellan Trentinos typiska rätter till lunch (ingår ej).

 

Dag 4 (26.9) – Monte Baldo 

Utmed Gardasjöns östra strand finner vi den välbevarade medeltida staden Malcesine. Staden domineras av en gammal fästning och högt ovanför reser sig bergskedjan Monte Baldo, med sin högsta topp, 2 218 meter över havet. Vi tar linbanan upp, för att härifrån börja dagens vandring. Man märker snabbt förändringar i klimat och vegetation. Längst nere vid sjön råder milt klimat med typiska medelhavsväxter och lite längre upp hittar vi skogar av ek, ask och tall. Vid den övre stationen på cirka 1 800 meter över havet är vi över trädgränsen. Vid klart väder har vi härifrån en fullständigt hänförande utsikt över snötäckta toppar, Gardasjön och Lessinibergens mjuka kullar. Här finns mer än 40 kilometer leder av olika svårighetsgrad. Variationen av växter gör att Monte Baldo ofta kallas ”The Garden of Europe” och här hittar man ett flertal fridlysta orkidéer. Man kan även träffa på murmeldjur, kungsörn och gems.

Dag 5  (27.9) – Ledig dag (frukost)

Dag 6 (28.9) Busatte – Tempesta 

Denna dag utgår vi från hotellet i Nago och vandrar alla tillsammans i ett lugnt tempo. Vi går genom Valle Santa Lucia ner till Torbole där vi tar en lokalbuss till Tempesta där dagens vandring börjar.
Vandringen går längs Gardasjön och vi njuter av närheten till Italiens största sjö och dess glittrande vatten. Turen går på en tillrättalagd stig, med relativt lite nivåskillnad och med inslag av en del trappor. Vi går tillbaka till hotellet och senare på eftermiddagen åker vi ner till en mysig vingård, där vi får prova på gårdens vin och olivolja samtidigt som vi njuter av omgivningarna.  

Dag 7  (29.9) – Monte Creino 

Vi kommer att vandra längs det som under första världskriget var frontlinjen mellan Österrike och Italien. Stigarna går mellan höga klippor, i djupa skogar, genom skyttegravar och förbi baracker i grottor och ett nyligen restaurerat militärt fort under Monte Creino, som vittnar än idag om dessa tider. Från Monte Creino har vi imponerande vyer över Gruppo del Brenta samt Monte Altissimo med Gardasjön framför och Val di Loppio nedanför. Mellan odlade rotfrukts fält vandrar vi sedan till Emiliano´s lilla restaurang som ligger under Monte Biaena. Här kommer vi att få smaka på Val di Grestas berömda rotfrukter och grönsaker. Här i dalen var man tidiga med att odla ekologiskt, redan på 50-talet. Produkterna hittas bara här eller på små marknader i närheten. Till lunchen serveras även traktens röda Teroldego vin. 

Dag 8 (30.9) Avresa 

Det är dags att säga arrividerci till Gardasjön och kanske nyfunna vandringskamrater. 
Frukost och sedan transfer till flygplats för hemresa. 

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Rekommenderar gärna vänner att åka med Go Active (fd WI-Resor) och kommer själv att göra fler resor.

  Lena
 • Vår färdledare var helt suverän. Kunnig, rolig och 200% engagerad. Man märkte verkligen att hon älskar sitt jobb och att hon ville ge oss resenärer den absolut bästa semestern. Och det lyckades hon med fullt ut.

  Resenär Gardasjön sept -22
 • Bra mix av vandringar och studiebesök där de lokala produkterna och den lokala historien lyftes fram. Hotellets frukost var strålande! Strålande vyer varhelst vi vandrade, mycket vackert!

  Resenär Gardasjön sept -22

Relaterade resor

 • Italien Elba Vandring

  Följ med oss till den vackraste ön i Medelhavet – Elba. Ön är en relativt upptäckt liten pärla. Här tillbringar vi en vecka med natursköna vandringar och upptäcker flera delar av ön. Vi bor fyrstjärnigt direkt vid en vit sandstrand och njuter av utsökt italiensk mat och goda viner.

  8 dagar från 24 950 SEK
 • Italien Amalfikusten Vandring

  Följ med på en oförglömlig vandringsresa till vykortsvackra Amalfikusten. Med vårt fyrstjärniga Sorrento-hotell som utgångspunkt gör vi dagsvandringar i den dramatiska kustlinjens kuperade terräng. Under veckan hinner vi besöka Pompeji, Vesuvius, Positano och Capri.

  8 dagar från 22 950 SEK
 • Kroatien Dalmatien Vandring

  Räkna med att bli förälskad i Kroatien under denna minnesvärda vandringsresa. Dalmatien bjuder på härliga stränder, lummiga grönska, höga berg och ett behagligt medelhavsklimat. Vårt hotell Osejava ligger i charmiga Makarska med det kristallklara havet som närmsta granne.

  Kommande resa