Costa Brava Vandring Spanien Det bästa av Katalonien - hav och berg

Välkomna till Costa Brava, det vackra kustområdet som sträcker sig mellan Barcelona och Pyrenéerna. Här erbjuds ett nätverk av stigar som förbinder de små charmiga fiskelägena med det natursköna och rofyllda inlandet. Där vi vandrar hittar du inga stora hotellkomplex, utan bara små gammaldags badorter med mysiga restauranger och kaféer, gömda vikar och lugna stränder. Under veckan får vi uppleva både den vackra kusten och naturen mer inåt land. Vi besöker medeltidsborgar och njuter av bekvämt boende med god mat från det katalanska köket. Utöver de fina vandringarna ingår även några kulturella och gastronomiska upplevelser. Vi gör bland annat ett guidat besök till Salvador Dalí-museet i Figueres, tillsammans med en mycket uppskattad konstguide. Då området har ett behagligt medelhavsklimat går det utmärkt att vandra här både på våren och på hösten. 

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Vackra byar i inlandet och vid kusten
 • Vandringen till stranden Platja de Pals med badmöjligheter
 • Dalímuséet med kunnig lokalguide
 • Besök hos "Korkbaronen" Señor Botey
 • Trendiga Hotel Trias

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras till 2024.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Barcelona tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Tillgång till utomhuspool
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Inträde och guidat besök på Salvador Dalímuséet
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 1 500 kronor (dubbelrum för eget bruk)
 • Eventuell dricks tillkommer

Transfer i restid från Barcelona till hotellet cirka 2 timmar.

Boende

 • Hotel Trias i Palamós

  Hotel Trias är välkänt tack vare sitt toppenläge precis vid strandpromenaden i det trevliga och genuina samhället Palamós. Hotellet har en lång historia och under 1950-talet blev Trias mycket populärt bland Barcelonas elit och internationella stjärnor. Det sägs att Truman Capote skrev delar av Med kallt blod under sin vistelse på hotellet.

  Idag är hela hotellet renoverat i mycket fin stil som närmast kan beskrivas som Medelhavsminimalism. Gästerna uppskattar de stora balkongerna med utsikt över hamnen och Medelhavet. Restaurangen serverar klassiker från det katalanska köket, där både fisk- och kötträtter står i fokus. En utomhuspool finns men föredrar man att båda i havet är det bara att gå 30 meter över strandpromenaden.

Vandringsprogram

De flesta dagar är vandringen på en lätt till medelsvår nivå och har ingen större höjdvariation, även om hela området är relativt kuperat. Det kan förekomma dock korta passager som är tuffare med ojämnt underlag och branta backar. Vi vandrar i snitt lite över en mil per dag. Vid kusten följer vi El Camino de Ronda, som delvis är ett stenlagt promenadstråk och delvis en smal stig. Ibland får man gå i trappor, men det handlar bara om kortare sträckor. I övrigt kan underlaget bestå av grus, sten och sand då vi går en bit på sandstrand.

För att kunna göra så vackra och intressanta vandringar som möjligt har vi valt att vandra över ett ganska stort område vilket innebär busstransfer på ungefär en halvtimme de flesta av dagarna. 

På denna resa har vi de flesta av dagarna två vandringsledare (gäller vid fler än 15 deltagare).

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt vandringsprogram

Dag 1 – Ankomst

Vi landar i Barcelona och det tar sedan cirka två timmar med buss till vårt hotell. Efter incheckningen finns det möjlighet att göra en lättare vandring mot grannorten Platja D'Aro, en bra bensträckare efter flyget och transfern. Mot kvällen blir det dags för vår första gemensamma middag i hotellets trevliga restaurang.

Dag 2 – Llafranç och Cap Roig

Vi börjar dagens tur ovanför den gamla fiskebyn Llafranç och vandrar därifrån söderut längsmed kusten tillbaka mot Palamós. Vandringen går längs ett stenlagt promenadstråk, förbi vackra några av de små vikar som Costa Brava är känt för. Varje vik är överraskande vacker och det är svårt att välja vilken som är finast! Efter Calella vandrar vi upp cirka 100 höjdmeter till det gamla slottet Cap Roig, för att besöka dess berömda botaniska trädgård. Trädgården ligger överst på klippan med oslagbar utsikt över det blå Medelhavet. Efter besöket kommer vi in i lite vildare terräng. Promenadstråket blir till en smal stig med några enstaka lite backigare partier. Vissa delar går vi även på sandstranden. Vi befinner oss nu i hjärtat av det oförstörda Costa Brava med fina små stränder, pinjeskog, klippformationer och ruiner från iberiska bosättningar. Strax innan Palamós unnar vi oss en after walk, precis vid stranden. Sedan är det bara en kort bit kvar till vårt hotell som vi når till fots.

Dag 3 – La Garrotxa

Idag ska vi vandra i den mycket vackra bergskedjan La Garrotxa, en bit längre in i landet. Busstransfern tar oss till Hostalets d’en Bas, en liten charmig by som ligger mitt i dalen. Vi köper en “coca” i bybageriet till vår picknick (ett omtalat bröd som anses smaka ovanligt bra). Vi går sedan en kortare sträcka i dalen och kommer snart kommer till en brant stigning. Stigningen på 500 höjdmeter blir antagligen veckans mest konditionskrävande utmaning, men väl uppe får vi vår belöning. Utsikten är imponerande och vidsträckt och kanske ligger snö kvar på de avlägsna topparna i Pyrenéerna. Vår vandring fortsätter på denna högplatå utan några större utmaningar men med fantastisk utsikt. Vi äter vår picknick på någon liten äng högt ovanför dalen. Vandringen avslutas med att vi följer den gamla romerska vägen som gick mellan städerna Olot och Vic. Nu går vi nedför cirka 400 höjdmeter genom en varierande skog. På denna väg drog en gång åsnorna kärrorna över berget. Nere i dalen väntar bussen på att ta oss tillbaka till hotellet.

Dag 4 – Dalí-museet och Figueres

Som vanligt med Go Active Travel tar vi en vilodag mitt i veckan. Istället för vandring idag ingår en utflykt till Salvador Dalís hemmastad Figueres för ett guidat besök på Dalí-museet. 

Dag 5 – Tamariu och Far de Sant Sebastia

Efter frukost lämnar vi hotellet och tar oss med buss till den lilla charmiga före detta fiskebyn Tamariu, som idag har förvandlats till en liten sommarby för turister. Vi vandrar upp genom en skog på en liten och delvis brant skogsstig, upp till en grusväg som vi följer utan nämnvärd stigning. Vi fortsätter på ytterligare en skogsstig som stiger brant sista biten tills vi når fyren Far de Sant Sebastia där vi tar en liten rast. Vandringen övergår sedan till att följa kusten, längs Camino de la Ronda. Det blir både upp och ner med några delvis krävande passager. Vi passerar den lilla viken Cala Pedrosa och har vi tur är den lilla sommarrestaurangen öppen och vi kan ta något att dricka där. Vandringen avslutas med en brant bit upp från stranden som kompenseras av de vackra vyerna. Vi passerar ett klippigt stenparti och kommer tillbaka till startpunkten, fiskebyn Tamariu där vi har möjlighet att avsluta vandringen på någon av byns restauranger.

Dag 6 – Fitorskogen

Idag vandrar vi i naturreservatet Fitor, en del av den mindre bergskedjan Les Gavarres som sträcker sig som en kuliss bakom den vackra kustremsan. Kontrasten mot kustvandringen är stor. Idag upplever vi en mer lantlig miljö. Vi vandrar förbi bondgårdar och ruiner med en blandning av lätta grusvägar och steniga vandringsleder. Utöver själva vandringen blir det idag fokus på områdets kultur, historia, mat och vin. Vi besöker egendomen Mas Plaja och lär oss mer om Kataloniens uråldriga skogsbrukstraditioner. Värden, Señor Botey, berättar om livet i denna mycket genuina del av Katalonien och bjuder på en lunch bestående enbart av ingredienser från närområdet. På eftermiddagen vandrar vi ner till Vall Llobrega där vår buss möter oss för den korta transfern till hotellet.

Dag 7 – Begur och Sa Riera

Ännu en vandring längs havet och enligt många den mest imponerande delen av Costa Bravakusten. Vi besöker först byn Begur med sin borg. Vid vackert väder ser man ända bort till gränsen mot Frankrike. Vi vandrar sedan vidare utmed kusten. Leden går bitvis högt över havet och bitvis vid havsnivån. Överallt finner man små vackra vikar och fantastiska bergsformationer. Vandringen går mestadels genom orört område, men vi följer även vandringsleder genom vackra små fiske- eller turistbyar. Vi avslutar dagen vid Platja de Raco, områdets bredaste och längsta sandstrand. Här ges tid att bada och njuta av eftermiddagen vid denna underbara strand.

Dag 8 – Hemresa

Efter en tidig frukost är det dags att åka till flygplatsen.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Vår reseledare var mycket engagerad och försökte anpassa allt att stämma för alla. Mycket lyhörd.

  Ulla Lennartsson / Herrljunga

Relaterade blogginlägg

 • Jag blev kvar på Costa Brava

  I början av 90-talet kom jag till Barcelona för att besöka min vän Jonas. Staden tog mig med storm, för mig är det helt enkelt en fantastisk plats där allt och alla finns. En dag frågade Jonas; ska du följa med upp till sommarhuset på Costa Brava över helgen? Jag hade fullt upp med att utforska Barcelonas fantastiska möjligheter, men tänkte att det kanske kunde vara trevligt att komma ut på landet som omväxling så jag svarade ja.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • SpanienSingelresa Costa Brava Vandring

  Följ med på vår singel-vandringsresa till vackra Costa Brava. Här väntar enastående naturupplevelser både längs kusten och lite mer inåt land. Boende vid uppskattat hotell vid strandpromenaden. Här njuter vi av god mat från det katalanska köket.

  Kommande resa
 • Spanien Costa Brava

  Costa Brava och dess landsbygd erbjuder ett lantligt och vackert landskap för cykling. Vi cyklar genom medeltidsbyar och upplever den lokal kulturen. Perfekt för dig som vill kombinerar en aktiv semester i lagom tempo med inslag av kultur och gastronomi. 

  Kommande resa
 • Italien Gardasjön Vandring

  Vi reser till Gardasjön efter sommarens turistinvasion, när livet blir lite lugnare. Här bor vi på ett fyrstjärnigt hotell vid norra delen av sjön och har ett perfekt läge för vandring i bergen omkring. Räkna med vykortsvackra vyer och kuperad terräng.

  8 dagar från 21 950 SEK