Skotska höglandet & Hebriderna Vandring Skottland Vandring i storslagna Skottland

Vandra bland böljande grönklädda kullar, klarblå fjordar och blanka bergsjöar. Detta storslagna landskap väntar den som besöker det skotska höglandet. Denna resa bjuder på upplevelser i form av mycket varierade natur. Vi vandrar både i djupa dalgångar, sk "glens”, och på högre höjder men vi har också närheten till havet genom de djupa fjordarna som skär in i landskapet. 

Vi bor i Roy Bridge strax utanför Fort Williams som är det största samhället i Högländerna om än ganska blygsamt i storlek.  Orten ligger bra till med många vackra och varierade vandringsområden inom räckhåll. Från Fort Williams kan man skymta Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg, som vi vandrar nära  en av dagarna.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • West highland way
 • Vandring och fågelivet på ön Eigg
 • Vandring Ben Nevis
 • Det skotska landskapet med varierad natur

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras till 2025.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Edinburgh t/r 
 • Transfer flygplats–hotell t/r
 • Transporter till och från vandringar
 • Del i dubbelrum på lodge i sex nätter
 • Frukostbuffé
 • Sex flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Svensktalande färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Tillägg enkelrum 3 900 kr (endast ett fåtal tillgängliga) 
 • Eventuell dricks tillkommer

Transfertiden till hotellet från flygplatsen är cirka 3 timmar utan paus.

Boende

 • Glenspean Lodge Hotel

  Vårt boende Glenspean Lodge ligger en bit utanför Fort William. Lodgen byggdes ursprungligen på 1880-talet som en privat jaktstuga, men har omsorgsfullt renoverats genom åren. Det är ett bättre trestjärnigt boende (officiellt fyrstjärnigt) som erbjuder ett trivsamt och personligt boende i de skotska högländerna. 

  Boendet omges av en trädgård och är prisbelönt för sin restaurang Nevis View, där vi äter våra flerrättersmiddagar. Efter middagen kan man koppla av i Mackintosh lounge och prova någon av de 130 sorters maltwhisky man erbjuder.

Vandringsprogram

I Skottland har man en lång tradition av vandring och det finns en mängd leder att välja på. Många av lederna är gamla vägar som har används i generationer för att ta sig mellan lågländerna och högländerna, som till exempel West Highland way. Vädret är mycket växlande och vår vandringsledare tittar varje dag var det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl.a. med hänsyn till detta. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett urval på några vandringar som vi planerar att göra.

Veckan bjuder på en varierad vandring och vi får se två typer av natur. Både det gröna och dramatiska kustlandskapet på ön Eigg och de vida dalgångarna i området omkring Fort Williams och Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg. Vandringsunderlaget varierar mellan grusleder, steniga stigar och myrmarker. Det är höjdskillnader under vandringen men få kraftiga upp och nedstigningar. Utmaningen denna vecka är längden på vandringarna, som är mellan 12-17 km per dag.

På denna resa erbjuds endast ett vandringsalternativ.

Vandringsinformation
Utrustningslista för vandring

Planerade vandringar:

West Highland Way
Vandringsleden West Highland Way är kanske den populäraste vandringsleden i Skottland. Den 154 kilometer långa leden startar i Glasgow och slutar i Fort Williams. Vi vandrar den sista sträckan från Kinlochleven till Fort Williams. Denna del av leden skiftar i miljö från djupa dalgångar till skogklädda sluttningar. Under vandringen har man utsikt över den djupa fjorden Loch Leven och Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis (1 345 m).   

Eigg

En av de vackraste öarna i de inre Hebriderna. Ön är inte stor, den mäter 5 x 8 km och hör till ögruppen ”The Small Isles” som inkluderar grannöarna Rhum men också Muck och Canna. Namnet Eigg är fornnordiskt och syftar på formen av öns enda men imponerande berg- Sgurr, som har formen av just en knivsegg. Ön är ett populärt besöksmål på våren och sommaren, och Eigg har ett starkt miljöfokus. Man är sedan 10 år tillbaka helt självförsörjande på energi. Idag drivs ön av en stiftelse som köpte loss den av den senaste private ägaren. Man arbetar hårt med att bevara naturen och driver många miljöfrågor. Eigg är också en viktig plats för flyttfåglar. Det är inte ovanligt att se rovfåglar som kungsörn och ormvråk men även havsfågel som havssula och om man har tur, lunnefågel. I vattnet omkring Eigg finns bland annat delfiner och gråsäl. De senare kan man ofta se vid inloppet till hamnen i Arisaig. Vikval och brugd, världens näst största hajart lever också i vattnet utanför Eigg. Det gäller att hålla ögonen öppna vid överfarten.

På Eigg vandrar vi upp på toppen av öns högsta berg. Det är en imponerande klippa som är skapad av gnejs och basalt. Från bergets platåliknande topp har man ett otroligt vackert panorama  över havet, grannöarna och fastlandet. Trots sina 300 höjdmeter är det inte en komplicerad stig upp till toppen.
Ön har en intressant historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden och troligtvis låg det ett fort på berget under bronsåldern. För några år sedan uppnådde Eigg en befolkning på över 100 personer. Tidigare har det levt ett 60-tal bofasta på denna lilla men vackra ö. I dag är dagsturismen den viktigaste inkomstkällan, men fortfarande försörjer sig några familjer på lammuppfödning och hummerfiske.

Laraig Gartain – Vandring söder om Glen Coe
Bussen hämtar och tar oss ner till Dalness, som är starten på vår vandring. Dagens rutt skall ta oss över ett pass till en djup dalgång som breder ut sig med fantastisk utsikt över området. Stigen är lättgången, endast med ett fåtal korsande vattendrag. 

Efter en brant men lättgången uppstigning kommer vi till slut upp till Hjortarnas pass, eller Lairig Eilden som det heter på gaeliska. Här får vi en vacker utsikt över dalgången som ringlar sig ned mot Glen Coe. Det är inte undra på att dalgången har varit inspelningsplats för filmer som t ex Braveheart och Bondfilmen Skyfall.  Buchallie Etive Mor är berget till höger om oss som reser sig som en trygg vägg. Det är en Munro, vilket är en skotsk definition på ett berg som är över 3000 fot, dvs över 914 meter över havet. Det finns 282 Munros i Skottland. Vandringen bjuder på ett klassiskt skotskt panorama. Kikar man noga upp på bergssidorna kan man med stor sannolikhet få syn på de vilda hjortarna som har gett namn åt passet som vi passerar.

Glen Nevis
Detta är en populär vandringsled då det endast är en kort resa från Fort Williams till starten av vandringen. På senare år har området lockat en ny publik, då det här har spelats in scener till Harry Potter-filmerna.

Hursomhelst bjuder Glen Nevis, dalgången nedanför högsta berget Ben Nevis, på vackra vyer och ett spännande landskap. Stigen leder upp i dalgången och den går parallellt med floden Nevis. Det är relativt brant uppför i början men leden är bra och väl underhållen. Längre in i dalen har man utsikt över ett 50 meter högt vattenfall, varifrån floden Nevis får sitt tillflöde. För den modige finns det en hängbro att korsa vattendraget om man så önskar. Vid vattenfallet når vi en platå och vi befinner oss på andra sidan av Ben Nevis. Här har man imponerande utsikt över de närmaste bergen i området.
Vi tar samma väg tillbaka som vi kom, men för omväxlingens skull kan man gå tillbaka på den andra sidan av floden. Den är lite mer öppen. Pors och ljung stryker längs vandringskängorna.

Creag Meagaidh
Beläget i ett område norr om Fort William. Denna vandring tar oss till en platå som är omgiven av mer än fem toppar varav en är en sk Munro. Halvvägs upp längs vandringen ligger en vacker fjällsjö. Området är också populärt vintertid för isklättring. Det trädfattiga topparna börjar sakta få tillbaka sin vegetation efter generationer av fårfarmande. Idag återplanterar man flera arter av tall för att vinna tillbaka delar av den ursprungliga vegationen. 

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade blogginlägg

 • Skottland, ett land utöver det vanliga

  En vandring i Skottland ger mer än bara naturupplevelser, läs mer om landets unika "egenheter"...
  Här berättar vår kollega Wendela lite roliga fakta om ett av sina favoritländer.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • England Cornwall Vandring

  Låt oss visa dig Cornwall under en oförglömlig vandringsresa längs den engelska kusten, längst ut i västra Europa. Vi bor fyrstjärnigt på ett anrikt hotell och vandrar på upptrampade naturstigar med utsikt över mäktiga klippor och det blå havet.
  Denna resa planeras till 2025

  Kommande resa
 • Norge Lofoten Vandring

  Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna ut sig i nordnorska havet och den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Vyerna och vandringarna är magiska. Boende på två olika hotell i genuina "rorbuer". Denna resa går med tåg.

  10 dagar från 34 950 SEK
 • Sverige Vålådalen Vandring

  Följ med på en vandringsresa till natursköna och storslagna Vålådalens Naturreservat som är beläget i samernas land. Vi åker klimatsmart med nattåget. Området i Jämtland är ett av Sveriges variationsrikaste fjällområden med milsvida vyer, blomstrande dalgångar och kristallklart vatten.

  8 dagar från 14 950 SEK