Hälsning från vår lokalguide i Altea
I vår serie, "våra guider berättar", så kommer här en hälsning från vår lokalguide Jaime i Altea, Spanien.
I vår serie, "våra guider berättar", så kommer här en hälsning från vår lokalguide Jaime i Altea, Spanien.
Det finns i princip tre sätt att vandra på. Helt på egen hand – bara du och världen, på egen hand med ett förbokat vandringspaket i bagaget eller i grupp tillsammans med andra likasinnade. Vad som passar dig bäst, vet bara du, men här kommer några saker att ha i åtanke innan du bokar din vandringsresa.
Är delad glädje dubbel glädje?
Det första du bör ta ställning till är om du vill vandra tillsammans med andra eller inte. För vissa är vandring något de vill ägna sig åt själva och tjusningen är att vara just ensam i naturen. Tycker du istället att det är tryggt och trevligt med vandringssällskap när du reser, så är en arrangerad vandringsresa i grupp förstås att föredra. Du slipper ha stenkoll på karta och leder och kan istället fokusera på upplevelserna.
Förutom våra ordinarie gruppresor, erbjuder Vi på Go Active speciella vandringsresor för resenärer som saknar resesällskap, men som ändå vill resa tillsammans med andra– Singelresor.
Egen research eller färdigpaketerat?
Vill du lägga tid på att göra alla de efterforskningar som krävs för en lyckad vandringsresa eller tycker du att det är skönt att få allt färdigpaketerat och veta att arrangemanget håller hög kvalitet rakt igenom? Uppskattar du att en researrangör går i god för att hotellet är trivsamt och håller viss standard, att lokalguiden är utbildad, och vandringslederna är säkra – då väljer du med fördel en arrangerad vandringsresa i grupp med till exempel Go Active. Med oss dyker det heller inte upp några oväntade kostnader eftersom det mesta ingår i priset.
Tjusningen av ovisshet
Är du en person som älskar att inte veta vad varje dag kommer att innebära, var du ska sova någonstans och vill vara helt fri att göra dina egna val – då ska du vandra själv. Helt klart.
Tältfantast eller bekväm livsnjutare?
Föredrar du tält- eller stuglivet framför hotellövernattning? Då är Go Actives vandringsresor inget för dig. Att bo högklassigt och äta riktigt gott är viktiga ingredienser i alla våra resor. När det gäller boendet väljer vi i första hand mindre och familjära hotell med pool eller spa. Oftast bor vi som mest på två olika hotell under en vistelse.
Ekonomiskt skydd
Känns det viktigt att få tillbaka dina pengar om resan blir inställd eller om researrangören går i konkurs? Arrangerade vandringsresor med flyg och hotell, som vi på Go Active säljer, är så kallade paketresor. När du bokar en paketresa, är du automatiskt skyddad av paketreselagen och har rätt att få hela resans kostnad återbetald om resan av någon anledning skulle bli inställd. Bokar du flyg och hotell separat är frågan om återbetalning helt upp till respektive flygbolag och hotell. Vi på Go Active har även ställt resegaranti hos Kammarkollegiet. Det innebär att om vi mot förmodan skulle gå i konkurs, så kan du ansöka om ersättning hos Resegarantinämnden.
En seriös aktör
Vi råder dig starkt att kontrollera att researrangören du i slutänden väljer att resa med är medlem i Svenska Resebyrå- och arrangörsföreningen. Alla SRF-medlemmar är skyldiga att bland annat följa UD:s reserekommendationer och rekommendationer från Allmänna reklamationsnämnden, ARN, trots att de inte är bindande. Självklart är Go Active medlem i SRF.
Möjligheten till personlig service
Har du svårt att fatta beslut om vilket resmål du ska välja och skulle uppskatta att få bolla lite med en person som har stor erfarenhet och kunskap inom området? Då ska du vända dig till en arrangör som oss på Go Active. Med oss får du personlig service via telefon och mejl innan din vandringsresa. Du är varmt välkommen att kontakta oss!
Under pandemiåret 2020 var det fler än någonsin som hittade ut i naturen. Kul, tycker vi på Go Active, som under årens lopp har kämpat, svettats och njutit i berg och vildmarksområden över hela världen.
Är 2021 året då du byter ut solstolen i Spanien mot en vandring i Pyrenéerna, upptäcker att italienska bergskedjan Dolomiterna är ännu mer majestätisk sommartid eller tar en stenig getstig längs havet fram till Kretas vackraste strand? Vi tror bestämt att vandring som reseform kommer att bli ännu mer trendig och listar här de sju största anledningarna till det.
# 1 Att vandra i naturen är friskvård
Forskarna är överens – Att vara ute i naturen är stärkande för både kropp och själ. Fler timmar i naturen kan till exempel medföra minskad stress, stärkt kognitiv förmåga, förbättra psykisk hälsa, främja fysisk aktivitet och underlätta social interaktion.
#2 Det passar både skogsmullar och livsnjutare
Vandringssemester behöver inte innebära att du måste sova i tält, släpa på en tung ryggsäck och laga mat på ditt trangia-kök. Tänk istället dagsvandringar från ett basläger i form av ett högklassigt hotell med pool eller spa. Det enda du behöver ha för att kunna vandra med oss är vandringskängor, lite solkräm och vatten.
# 3 Passar alla med god grundkondition
Du behöver varken vara elitmotionär eller vandringsvan för att åka på en vandringresa. Det räcker med god grundkondition. Under våra vandringsresor erbjuder vi oftast olika svårighetsnivåer, vilket innebär att den som vill ta det lite lugnare, stanna till, njuta av vacker natur och ta bilder, kan välja den lätta gruppen.
# 4 Du får semester på riktigt
Du behöver inte tänka på vart du ska, vad du ska se, vilken som är bästa restaurangen eller den bästa utkiksplatsen. Kom i tid, ta med dig vatten, följ med och sätt ena foten framför den andra, så ordnar vi på Go Active resten.
# 5 Du upplever mer av resmålet
Under en vandringsresa får du uppleva en sida av resmålet som du knappast ser från stranden eller poolkanten och som de flesta andra missar. Ett exempel: Gran Canarias sydkust må vara sönderexploaterad, men visste du att den välkända kanarieön har ett överraskande vilt och bergigt inre som passar perfekt för dig som vill vandra i behagligt ljummet atlantklimat mitt i vintern?
# 6 Du kan njuta med gott samvete
Det låter som en klyscha, men är ju sant – aldrig smakar lunchen så gott som i skuggan av en olivlund eller middagen så gott som efter en heldag i rörelse utomhus. Under våra vandringsresor kan du äta och dricka med gott samvete och passa på att njuta av traktens delikatesser och specialiteter. Det är du värd!
# 7 Du får en digital detox
I en tid då vi är mer uppkopplade än avkopplade är den största lyxen snart att inte kunna bli nådd. Under vandringar i storslagna naturområden får du vara beredd på att mobilen tappar täckning och du (vare sig du vill eller inte) får den digitala detox du behöver och istället är närvarande i nuet. Ovärderligt!
PS. Du som redan är vandringsfrälst håller säkert med oss om ovanstående. Dela gärna det här inlägget med vänner och bekanta så fler får upp ögonen för vandringresor som reseform.
Kan en vandringsresa vara starten på ett liv i rätt riktning? Ja, absolut om du frågar Mikael Mastberg som har rest med oss på Go Active till Österrike, Kroatien och Spanien.
Allting började i december 2017 då Eva, Mikaels sambo sedan många år, gick bort i cancer. Han var väldigt nere och funderade på vad han skulle göra av livet när han fick syn på en annons för Go Active, som då hette WI-Resor. Under en av Eva och Mikaels egna vandringsresor i Österrike hade de träffat på en grupp från Go Active så han var lite bekant med oss sedan innan.
Mikael beställde hem en katalog och gick sedan in på kontoret på Norrtullsgatan för att få veta lite mer om resorna och få en personlig kontakt. Han berättade om sin situation, fick ett bra bemötande och en presentation av singelkonceptet som är Go Actives gruppresor för soloresenärer.
- Efter att Eva hade gått bort kände jag att jag måste utöka mina aktiviteter och min bekantskapskrets, försöka hitta saker som gör att jag mår bra för vid den tidpunkten mådde jag fruktansvärt dåligt.
Singelresor är en reseform som egentligen inte har något att göra med civilstånd, utan passar alla som reser själva och vill träffa nya människor. Det finns ju även personer som lever i ett förhållande, men som har en partner som inte kan eller vill vandra. Under singelresorna bor du i enkelrum eller delar med någon annan resenär. Resorna är några utvalda datum på destinationer på det vanliga programmet.
Mikaels första singelresa gick till Lech i Österrike och där märkte han att det var lätt att få kontakt med människor.
- Man kunde prata med vem som helst och överlag var folk väldigt trevliga. Man behövde aldrig fråga, ”är det ledigt här?” vid bordet utan det var bara att slå sig ner. Eva var en social person, jag höll mig mest i bakgrunden och sa inte så mycket. När hon gick bort kände jag att jag måste förändra mig, jag måste bland annat tvinga mig själva att bli mer social, annars kommer jag gå under.
Mikael tog kontakt med sina grannar, gick med i flera Facebook-grupper och i Stockholms vandrarförening. Under Lechresan fick han igång vandringssuget igen och sedan dess har Mikael gjort ytterligare tre vandringsresor; till Kroatien, Costa Brava i Spanien och Ischgl. Det skulle ha varit sex, men två blev inställda på grund av pandemin.
- Jag gillar konceptet, det har blivit min grej. Det är genomtänkta vandringar och jättebra hotell med god mat och spa. Människor i ungefär min ålder som precis som jag gillar att röra på sig utomhus och uppskattar gemenskapen.
Österrike, där båda Mikaels föräldrar föddes, ligger honom varmt om hjärtat och där tillbringade familjen varje sommar under hans barndom. På den tiden var det skidåkning och bilutflykter som var i fokus.
- Jag älskar att kunna vända mig i 360 grader, och se snöbeklädda toppar vart jag än tittar. Det får mig att rysa av välbehag. Den stora fördelen med att vandra i Österrike är också att det förutom höga berg, finns vattenhål och raststugor överallt där man kan stanna för att äta en bit mat eller ta en öl – oavsett årstid. Spanien och Kroatien har varit bra också, fast på andra sätt.
Om möjligheten att välja svårighetsgrad finns under en vandringsresa, väljer Mikael ofta lätt eller medel. Han vill ha chansen att stanna till, verkligen njuta av naturen och ta bilder. Alla grupperna träffas ofta på samma topp, men lätta gruppen kanske har tagit kabinbanan en sträcka, medan den svåra har gått hela vägen från byn.
- Jag vill inte behöva titta rakt ner i backen hela tiden. Det måste man göra om det är riktigt brant.
Mikael är pensionär, men kör buss tre dagar i veckan och går i snitt 7 kilometer om dagen. Hans sociala umgänge har definitivt blivit större. Under singelresan till Ischgl var det nämligen hela 14 personer som trivdes så bra i varandras sällskap att de har fortsatt ses efter resan och gjort flera vandringar i stockholmstrakten. I alla möjliga väderstreck. Sex av medlemmarna, inklusive Mikael har bokat vandringsresan till Aosta över midsommar.
- Vi har träffats tio gånger och vandrat tillsammans. Det är till och med två tjejer som har kommit ner ända från Gävle för att vara med. När vi träffas blir alla så glada, det är nästan så att jag blir tårögd när jag pratar om det. Mungiporna åker upp. Nu har vi tagit en paus på grund av Corona, men förhoppningsvis blir det en ny gemensam vandring i februari eller mars.
Vi pratar om Mikaels starka drivkraft och alla förändringar han har gjort för att få en bra tillvaro efter sin sambos bortgång. Långt ifrån alla skulle ha samma driv och handlingsförmåga under en sådan livskris.
- Jag är så tacksam över att jag gick in till WI-Resor den där dagen och fick ett så fint bemötande. Det var precis vad jag behövde då och blev starten på något riktigt bra.
Hur är det egentligen att resa på en vandringsresa utomlands mitt i en pandemi? Och på vilket sätt påverkar restriktionerna totalupplevelsen? Det och lite annat frågade vi Go Active-resenären Birgitta Jarring som vandrade med oss på Amalfikusten i början av oktober.
Birgitta har precis kommit tillbaka från en lång löpartur när vi får chansen att prata med henne över telefon. Hon och hennes man Stig, är vana Go Active-resenärer och trots att de båda närmar sig 80-strecket har de fler än åtta vandringsresor med oss i ryggen. Kärleken till vandringsresor som semesterform är stark och inte ens en Corona-pandemi kunde stoppa dem att följa med till Amalfikusten, en vecka i början av oktober.
Innan fick de information om att munskydd skulle krävas och att detta inte var en vanlig resa på grund av det speciella omvärldsläget.
–Det är klart att vi velade lite fram och tillbaka innan, ska vi åka eller inte? Jag var rädd att det skulle vara jobbigt med alla restriktioner och hade lite blandade känslor, men de kom i stort sett på skam – det fungerade riktigt bra under omständigheterna.
På flyget hade alla passagerare munskydd och släpptes in i omgångar. Det var ingen servering förutom drycker. Väl på plats i Italien fick deltagarna ha munskydd på sig när de gick in i affärer, besökte restauranger och inomhus på hotellet – när de inte satt ner vid bordet.
–Frukosten på hotellet var fantastiskt bra ordnad. Vi fick gå fram till buffén, peka ut vad vi ville ha och blev serverade. Det var aldrig någon trängsel. Under vandringarna ute i naturen slapp vi bära munskydd, vilket var tur, för det var brant och långa etapper.
Det bästa ögonblicket från resan var också ett av de jobbigaste. Gruppen gick hela vägen upp till San Michele på Capri – alla 930 trappsteg.
–Känslan när vi kom upp var ”Hurra! Vi har klarat det, det var värt all ansträngning!”. Att få se den mytomspunna byggnaden och uppleva den lummiga trädgården och utsikten över Neapelbukten. Det var makalöst!
Birgitta och Stig har inte blivit avskräckta från att resa trots pandemin, tvärt om! Och de har redan bokat Pilgrimsvandringen i Spanien och Höga Kusten för 2021.
–Det blev bättre än vi hade trott, mycket tack vare reseledarna. Både den lokala guiden och WI-Resors guide var fantastiska– det var för sig inget nytt för det brukar de vara.
Italien är parets älsklingsland när det gäller att vandra. För maten, vinet och naturen. Planen är att hinna med både södra Italien, Umbrien och Sardinien innan de lägger vandringskängorna på hyllan.
–Vandringsresor är en fantastisk form av semester. Man känner att det är friskvård! Det passar alla som gillar att vara utomhus, har skaplig kondition, tycker om att gå lite längre sträckor och vill kunna njuta av mat och dryck med gott samvete.
Enligt Birgitta är det en speciell sorts människor som åker på vandringresor. Det är inga gnällspikar, utan positiva, trevliga och glada personer som gillar att röra sig utomhus.
–Det är alltid så trevliga medresenärer och bra program så att det är lite jobbigt, men aldrig oöverstigligt så man känner sig pigg nästa dag och redo att ge sig ut på nya äventyr!
I vår kan du följa med Pamela Andersson och världsrekordhållarna på cykel genom Europa Christer Skog och Tony Duberg på en oförglömlig cykelresa till Champagne. Har du missat vem denna fantastiska kvinna är och hennes ofattbara livshistoria? Läs vår intervju och se till att säkra din plats på resan hon leder innan platserna tar slut.
Pamela Andersson var 47 år gammal och ute på en joggingtur med en väninna när hon plötsligt och oväntat föll ihop i spåret. Veckorna innan hade hon tidvis börjat stamma och få svårt att hitta ord. Själv var hon övertygad om att hennes kollaps i joggingspåret berodde på en stroke, men efter mängder av tester på sjukhuset fick hon mardrömsbeskedet att hon hade drabbats av en obotlig hjärntumör. Enligt läkarna hade hon max fem år kvar att leva.
Att bryta ihop och rusta sig för livets största fight
Livet stannade upp, skräcken och dödsångesten var total, men att dö och lämna sina barn, då fem och åtta år gamla, var inte ett alternativ för Pamela så hon samlade ihop sig och beslöt sig för att träna sig så stark hon bara kunde bli för att bättre kunna stå emot allt det svåra som låg framför henne. Det första målet var att träna sig i bra form inför operationen som var planerad sex veckor senare då en liten del av den äggstora tumören skulle tas bort.
Skräddarsytt träningsprogram med PT
Pamela var vid tiden för beskedet, en före detta vältränad handbollstjej som i princip inte hade tränat på flera år, utan i ärlighetens namn mest tittat på sport. Men med hjälp av sin personlige tränare, Christer Skog, påbörjade hon ett skräddarsytt program med uthållighetsträning för att förbättra sin återhämtning och minska stressen. Deras vägar hade korsats i jobbet bara några veckor tidigare.
Tre till sex timmars uthållighetsträning – varje dag
Istället för att sjukskriva sig, tog Pamela semester från jobbet för att träna hårt i tre till sex timmar om dagen. Främst genom powerwalks med stavgång för att stärka både armar, bål, höfter och rygg. Dagsformen fick styra upplägget. På natten hade hon en pulsmätare som läste av hennes puls och hjärtslag för att säkerställa att hennes kropp fick den återhämtning den behövde.
Justeringar i kosten
Pamela gjorde också en hel del kostförändringar. Hon tog bland annat bort alla lightprodukter och åt mat enligt kostcirkeln med riktigt smör, fisk, kött och grönsaker. Allt handlade om att försöka vara i sitt livs form för att orka ta emot behandlingarna, både fysiskt och psykiskt.
Mötte kärleken med döden i bakhasorna
I flera år levde hon med döden i bakhasorna, starka cellgiftsbehandlingar varvades med strålning. Hon bröts ner och fick bygga upp sig själv igen. Gång på gång. Pamela var dock fast besluten om att aldrig se sig själv som sjuk, och jobbade mycket med det mentala för att kunna tänka positivt. Träningen gav henne något att lägga sin energi och sitt fokus på och höll de mörka tankarna på avstånd. All ledig tid tillbringade hon med Christer som noga övervakade hennes utveckling och de kom varandra allt närmare. Faktum är att mitt under sin livs värsta tid blev hon och Christer förälskade i varandra och gifte sig trots den stora ovissheten om framtiden.
Vändningen, miraklet
TV4 filmade en dokumentär om Pamela för Cancergalan 2017 och filmteamet var med på något som Pamela trodde var ett rutinläkarbesök när hon fick det oväntade beskedet: hjärntumören hade förintat sig själv och var mirakulöst borta. Hon hade besegrat cancern mot alla odds och idag, drygt sju och ett halvt år efter cancerdomen, är hon inte friskförklarad, men tumörfri.
Pamela, hade du den mentala styrkan från början att tänka positivt hela tiden under din sjukdomstid, eller fick du professionell hjälp att träna även dina tankar?
– Jag har alltid varit en positiv person, och eftersom jag har varit handbollstränare på hög nivå under många år hade jag redan lärt mig konsten att träna hjärnan också. Samtidigt var det här en helt ny situation, att kämpa för livet, så jag utvecklade nya metoder hur jag skulle tänka hela tiden för att orka.
Vilken faktor tror du var mest avgörande för ditt mirakulösa tillfrisknande?
– Det finns tre faktorer som jag tror hjälpte mig: först och främst tålde min kropp så mycket cellgifter, jag gick på cellgifter i ett och ett halvt år. Sedan tror jag mycket på den träning och fysiska aktivitet som jag gjorde nästan varje dag. Dessutom säger läkarna att min positiva livsstil också kan ha varit en del av det hela. Forskningen visar ju på stora effekter av att tänka positivt.
Vad är största skillnaden mellan dig som person idag och tiden innan tumören?
– Jag försöker ta vara på dagarna på ett annat sätt i dag, samtidigt lever jag med flera biverkningar efter operationen och tumören. Jag har t ex fått epilepsi, och har fått migrän som jag inte hade tidigare.
Hur tränar och äter du idag?
– Jag försöker att träna så mycket som jag kan, jag jobbar ju 100% och hinner inte träna så mycket som jag kanske skulle vilja, men på våra träningsresor försöker jag att maxa och då cyklar jag gärna, eller kör boxningsfys som jag tycker är superkul. Jag äter som vanligt, likadant som under tiden med cellgifterna, efter kostcirkeln. Inga konstigheter. Inga dieter.
Du är en sådan förebild för så många människor, men vem är din förebild? Vem ser du upp till?
– Amelia Adamo. Hon är en stor inspiration och förebild för mig. Dessutom inspireras jag av alla idrottsmän som slår från underläge och lyckas vinna. Jag är en total idrottsromantiker och gråter hejdlöst av lycka när någon lyckas mot alla odds.
Vilka är dina bästa minnen från den förra cykelresan till Champagne?
– Den andra dagen hade vi så fint väder, och vi cyklade genom ett landskap där körsbärsblommorna slog ut och vi testade bubbel i solen. Dessutom hade vi sådan fin gemenskap! När vi skulle ha en frikväll så valde alla ändå att gå tillsammans och äta, och vi fick en egen avdelning på restaurangen och hade så kul!
Vad ser du mest fram emot med resan denna gång?
Kombinationen. Cykel och champagne är två favoriter som passar perfekt tillsammans!
Årets nya cykelresa med Go Active! Bubbeldistriktet Champagne är den ultimata platsen för dig som vill varva cykling med livets goda ting. Champagne förknippas med glädje, fest och lyx och under resan får du chansen att uppleva det på bästa sätt – från cykeln.