Så kan du förbereda dig fysiskt inför vandringsresan | Go Active Travel

Resebloggen

 • Så kan du förbereda dig fysiskt inför vandringsresan

  Det är absolut inga elitmotionärer som åker på våra vandringsresor, du klarar dig bra med viss vandringsvana och god grundkondition så länge du är fullt frisk. Men vill du njuta maximalt och undvika skador kan det vara bra att ägna sig åt specialanpassad träning innan resan.

  Träna flåset och rätt muskelgrupper
  Det kan vara svårt att hitta kuperad terräng nära där man bor, men tillgång till en backe har de flesta. Leta upp din närmsta rejäla backe och spring upp och gå ner. Då jobbar du med rätt muskelgrupper samt koncentriskt på vägen upp och excentriskt på vägen ner, precis som det ser ut under en vandring. Du tränar också konditionen. Är du helt otränad kan det vara smart att simma eller träna på motionscykel i början eftersom det är mer skonsamt för lederna.

  Gå in dina vandringskängor
  Se till att komma ut i terrängen när du tränar. Ta på dina vandringskängor, du får en liknande känsla som när det är dags på riktigt och har du nya kängor så går du in dem samtidigt som du tränar.

  Träna benen
  Det är benen som ska jobba mest, så se till att träna dessa. Det går utmärkt att träna hemma framför teven om du inte vill hänga på gymmet. Träna utfall, burpees, knäböj, steg upp och ner på pall. Börja i god tid innan det är dags för avresa.

  Träna med ryggsäck och vandringsstavar
  Se till att träna med ryggsäck, överkroppen mår bra av det och hela din kropp får en bra förberedelse inför din resa. Samtidigt testar du din utrustning. Vi rekommenderar också att du vänjer dig vid att använda hopfällbara vandringsstavar. Det hjälper dig med balans och avlastning av knän och höfter, särskilt i nedförsbackarna.

  Glöm aldrig vattnet
  Du måste ha vatten med dig på din vandring, så se till att även ha med det på träningen så vänjer du dig vid att ha vattenflaskan i närheten hela tiden.

  Desto duktigare du har varit på att hålla i gång din träning inför din vandringresa desto roligare kommer du känna att det är. Musklerna svarar i uppförsbackar, lungorna svarar den där dagen ni går lite extra långt. Du kommer att känna dig full av energi och kraft även vid dagens slut.

  Lycka till med dina förberedelser!

   

 • Åkte på träningsresa, blev vänner för livet

  Kan man åka själv på en träningsresa? Absolut. Speciellt om man vill få nya vänner. Läs om Ann och Maritha som tog mod till sig och åkte var för sig till Mallorca, men kom hem tillsammans, med en stark vänskap i bagaget.

  Läs hela inlägget
 • Så tacklar du ”efter semester-syndromet” – tacksamhetsritualer för ett gladare liv

  Semestern är slut och det är dags att börja jobba igen. Sovmorgnar, lata dagar på stranden och härliga grillmiddagar med familj och vänner byts snabbt ut mot tidiga och kyliga morgnar, stresspåslag och snabbmakaroner. För många av oss kommer jobbångesten krypande och tillvaron kan plötsligt kännas meningslös och jobbig. Hur ska man orka? Och vad finns det att vara glad över? Med en positiv inställning och några dagliga tacksamhetsövningar kan du lära dig att leva ett lyckligare och mer stressfritt liv.

  Läs hela inlägget
 • 7 steg för att komma igång med din vardagsträning

  Vill du komma i form till din resa? Träningsexpert och naprapat Mattias, på Access Rehab, ger dig tips på 7 steg för att komma igång med din träning.

  Läs hela inlägget
 • Guidos rapport från La Gomera

  Guido har varit i princip överallt. Utom Kanarieöarna. Därför skickade vi honom på en vandringsresa till La Gomera, en resa som överraskade.

  Läs hela inlägget
 • Skottland, ett land utöver det vanliga

  En vandring i Skottland ger mer än bara naturupplevelser, läs mer om landets unika "egenheter"...
  Här berättar vår kollega Wendela lite roliga fakta om ett av sina favoritländer.

  Läs hela inlägget