Tips till nybörjaren: Tänk på det här om du ska testa kallbad – Go Active Travel

Resebloggen

 • Tips till nybörjaren: Tänk på det här om du ska testa kallbad

  Tillhör du dem som aldrig har förstått dig på folk som vinterbadar? Som har tänkt att kallbadare är dårar som plågar sig ner i en vak mitt i vintern? Det är dags att tänka om.

  Hälsofördelarna med vinterbad är många. Du bli piggare, får bättre immunförsvar, blir starkare mentalt och får högre ämnesomsättning. Börja bada utomhus redan nu så hinner du vänja dig vid att vattnet blir kallare. Sedan är det plötsligt vinter och då får du göra en vak. Voilá – vinterbadare! Här kommer bästa tipsen för att komma igång.

  OBS! Om du har medicinska problem eller känner dig osäker på hälsan så ska du rådgöra med en läkare innan du hoppar i plurret utanför den normala badsäsongen. En annan viktig sak är att aldrig någonsin bada ensam

  1. Är du nybörjare så börja gärna med att duscha kallt. Första gången räcker tio sekunder. Andas lugnt och jämnt och räkna till tio andetag. Nästa gång kör du tjugo sekunder. När du fixar två minuter kan du absolut klara vinterbad!

  2. Bada på en plats du känner till, med sällskap och i dagsljus. Ta med dig badrock, två handdukar (en för håret och en att stå på), skor utan snören, lösa kläder och mössa.

  3. Stanna upp innan du går i vattnet. Samla dig, andas djupt och känn hur varje andetag fyller dig med värme och lugn.

  4. Gå ner i vattnet långsamt och varsamt. Var närvarande i nuet, notera hur vattnet känns mot din kropp. Andas lugnt, även om du får impulsen att hålla andan.

  5. Kom ner lugnt i vattnet, fortsätt att andas in och ut i lugna, långsamma andetag. Stanna inte i vattnet särskilt länge, 5–20 sekunder kan räcka. Doppa inte huvudet om du är nybörjare.

  6. Notera din andning i vattnet och känslan i din kropp. Försök möta kroppens reflexer att vilja flyga upp ur vattnet med att samla dig och vara lugn. Gå upp ur vattnet lugnt och försiktigt.

  7. Drick gärna något varmt om du inte har tillgång till bastu.

   

 • Vandra med barn – här är våra bästa tips för en lyckad tur

  Drömmer du om att vandra med dina barn eller barnbarn? Vad roligt! I dagens uppkopplade samhälle ger en tur i naturen en välbehövd kontrast till skärmtid från läsplattor och mobiler. Och barnen älskar det!

  Läs hela inlägget
 • Sill eller ceviche på midsommar?

  Glad midsommar önskar vi er alla! Reseproducent Pernilla på vårt systerbolag Världens Resor ser liknelser mellan vår högtid och den stora Solfestivalen Inte Raymi i Peru. Klicka dig vidare här så bjuder hon på sitt bästa ceviche-recept, Perus nationalrätt med marinerad fisk. Passar perfekt som en komplement till sillen på midsommarbuffén, och kanske kan bli en försmak på den resa till Peru som vi erbjuder i samarbete med Världens Resor över midsommar 2023.

  Läs hela inlägget
 • Sex saker du kan göra för ditt välmående – som är gratis

  Wellness behöver inte kosta skjortan. Här presenterar vi på Go Active Travel sex saker du kan göra för din hälsa som är helt gratis.

  Läs hela inlägget
 • Ät efter kroppens dygnsrytm för en hållbar hälsa

  För att må så bra som möjligt är det viktigt att försöka följa kroppens naturliga, biologiska dygnsrytm. I det här blogginlägget får du stenkoll på den.

  Läs hela inlägget
 • Intervju med Peppe Ekmark

  Peppe Ekmark är en av Sveriges mest fängslande, inspirerande och motiverande föreläsare och coacher inom ämnena försäljning, ledarskap och personlig utveckling. I april är du välkommen till hans kursgård i Toscana för en unik fyradagarskurs som kommer att ge dig verktygen du behöver för att leva originalet® av dig själv fullt ut. Vi fick chansen att ställa några frågor till Peppe inför resan.

  Läs hela inlägget