Tips till nybörjaren: Tänk på det här om du ska testa kallbad
Tillhör du dem som aldrig har förstått dig på folk som vinterbadar? Som har tänkt att kallbadare är dårar som plågar sig ner i en vak mitt i vintern? Det är dags att tänka om.
Hälsofördelarna med vinterbad är många. Du bli piggare, får bättre immunförsvar, blir starkare mentalt och får högre ämnesomsättning. Börja bada utomhus redan nu så hinner du vänja dig vid att vattnet blir kallare. Sedan är det plötsligt vinter och då får du göra en vak. Voilá – vinterbadare! Här kommer bästa tipsen för att komma igång.
OBS! Om du har medicinska problem eller känner dig osäker på hälsan så ska du rådgöra med en läkare innan du hoppar i plurret utanför den normala badsäsongen. En annan viktig sak är att aldrig någonsin bada ensam
1. Är du nybörjare så börja gärna med att duscha kallt. Första gången räcker tio sekunder. Andas lugnt och jämnt och räkna till tio andetag. Nästa gång kör du tjugo sekunder. När du fixar två minuter kan du absolut klara vinterbad!
2. Bada på en plats du känner till, med sällskap och i dagsljus. Ta med dig badrock, två handdukar (en för håret och en att stå på), skor utan snören, lösa kläder och mössa.
3. Stanna upp innan du går i vattnet. Samla dig, andas djupt och känn hur varje andetag fyller dig med värme och lugn.
4. Gå ner i vattnet långsamt och varsamt. Var närvarande i nuet, notera hur vattnet känns mot din kropp. Andas lugnt, även om du får impulsen att hålla andan.
5. Kom ner lugnt i vattnet, fortsätt att andas in och ut i lugna, långsamma andetag. Stanna inte i vattnet särskilt länge, 5–20 sekunder kan räcka. Doppa inte huvudet om du är nybörjare.
6. Notera din andning i vattnet och känslan i din kropp. Försök möta kroppens reflexer att vilja flyga upp ur vattnet med att samla dig och vara lugn. Gå upp ur vattnet lugnt och försiktigt.
7. Drick gärna något varmt om du inte har tillgång till bastu.
Lär känna Tilda Nord, vår nya passionerade SFLO-Guide och vandringsledare, när hon delar med sig av sina erfarenheter och insikter från berg och fjäll. Från charmiga Alagna till lyxiga Ischgl, lär dig vad som gör dessa destinationer speciella och få en inblick i en dag i Tildas liv som guide. Få inspiration till din nästa vandringsresa och upptäck varför en vandringsresa med Go Active Travel kan bli ditt mest minnesvärda äventyr. Häng med!
Hej Tilda, vad kul att få lära känna dig lite bättre! Du är SFLO-Guide (vildmark- och äventyrsguide) och vandringsledare hos oss på Go Active Travel. Berätta, vem är du och hur hamnade du där du är idag?
Jag heter Tilda Nord, är 23 år gammal och kommer från Sturefors som är ett samhälle strax utanför Linköping. Där växte jag upp tillsammans med mamma, pappa och mina två äldre syskon. Idag bor jag i Åre sedan 7 år tillbaka. Jag flyttade hit när jag var 16 år då jag kom in på Alpint Riksidrottsgymnasium i Åre. Efter knäskador fick jag lägga elitsatsningen på hyllan för ca 2,5 år sedan.
Jag tycker om att vara aktiv, älskar friluftslivet och att träffa nya människor, vilket ledde till att jag började studera till vildmark- och äventyrsguide på Campus Åre. Kände på en gång att jag hittat rätt. Jag blev färdigexaminerad SFLO-Guide i augusti 2022 och sedan dess har dörrar öppnas, vilket är superkul och något jag är väldigt tacksam för. Jag tror de ser min stora passion, drivkraft och nyfikenhet. Idag jobbar jag som guide med en bas i Åre hos Åreguiderna och sen åker jag på uppdrag för Go Active Travel och Ski Unlimited (vårt systerbolag reds. anm.).
Hur ser en arbetsdag ut för dig och vad är det roligaste med ditt jobb?
Oh, en dag är aldrig den andra lik, men den börjar alltid med en kopp kaffe och en stabil frukost då det är min favoritmåltid. Vid frukosten kollar jag alltid olika väderappar för att få en bättre bild av dagens väder. Under vintern när jag främst är offpist- och topptursguide kollar jag även på lavinprognoser för att få en bättre uppfattning kring snöförhållandena. Därefter är jag med gästerna i stort sett hela dagen i bergen, oavsett årstid. Efter det blir det förberedelser inför nästkommande dag.
Det roligaste med mitt jobb är att skapa härliga natur- och äventyrsupplevelser för gästerna. Gäster jag möter har bokat något de ser fram emot, vilket gör att jag möter förväntansfulla och glada människor. Det är en härlig känsla att avsluta dagen med nöjda gäster efter sett dem njuta lika mycket som jag gör på berget eller fjället.
Ett starkt minne jag bär med mig från Alagna i sommar är en dag då vi gick en mer utmanande vandring. En av mina favoritvandringar. Den dagen går vi ca 900 höjdmeter och 11 km i kuperad terräng. Vandringen har lite mer utmanande partier med brantare stigningar, vattendrag och hala stenar. En vandring med väldigt varierad miljö och magisk utsikt. När vi närmar oss slutet på vandringen går jag och pratar med en gäst. Han var så glad och tackade så mycket för att vi kört denna vandring, då det är den coolaste och finaste vandringen han någonsin gjort och ett minne för livet. Att jag får vara en del av det och bidragit till en sådan dag är för mig väldigt stort.
Du är expert på Alagna och Ischgl, berätta vad är det bästa med dessa destinationer?
Jag älskar verkligen dessa destinationer. De är så otroligt olika varandra. Alagna är en liten by med ca 300 invånare. Byn är supercharmig och genuin. Den har kvar sin traditionella Walseraktitektur och är den mysigaste alpbyn jag varit i. Byn ligger i en brant dalgång och är omringad av berg och härifrån ser vi även bergsmassivet Monte Rosa. Charmen med Alagna är att det är en dold och orörd pärla gällande vandring med magiska vyer. Vi möter sällan andra vandrare utan det känns som att vi nästan är själva på fjället med sin grupp.
Alagna är en destination med mer utmanande vandringar, detta på grund av att byn ligger i en brantare dalgång vilket gör att stigningarna är tuffare och utbudet på enklare vandringar är begränsat. Destinationen har ändå väldigt varierad miljö och erbjuder både det högalpina landskapet och vackra dalar med genuina små byar. Om du är en person som älskar vandring, gillar lite utmaningar, har bra grundkondition och känner dig stabil på fötterna, är detta en destination för dig!
I Alagna bor vi mitt i byn på det svenskägda Hotel Monterosa. Supertrevlig och hjälpsam personal där vi får uppleva den perfekta kombinationen av svensk och italiensk stil. I Italien är inte frukost lika vanligt som det är i Sverige, men då hotellet drivs av svenskar kan vi garanteras en god frukost. Under middagen får vi dock ta del av den italienska kulturen.
Ischgl är också en helt magisk destination. Den passar alla vandrare, både den erfarne och nybörjaren, den yngre och den lite äldre, då det finns ett brett utbud av vandringar. Detta är enligt mig en lite mer ”lyxig” vandringsresa. Vi bor på Hotel Post som ligger centralt i Ischgl och är ett fyrstjärnigt hotell, men jag skulle nästan säga att det är femstjärnigt. Hotellets utbud på mat, frukost och middag är en upplevelse utöver det vanliga. Det finns så mycket gott att det är svårt att hejda sig och glöm inte bort hotellets relaxavdelning. Wow, säger jag bara! Det behövs nästan en heldag för att utforska spaavdelning och det finns självklart möjlighet att boka behandlingar och massage.
Tillbaka till vandringarna – de är superfina! Lederna är fint utmärkta och bra underhållna. I Ischgl får vi ett Silvrettakort som går att nyttja till alla linbanor och bussar i hela dalen. Detta är väldigt smidigt och gör det superlätt att åka kollektivtrafik till olika vandringar för att maximera veckan och se så mycket som möjligt. Här finns också enklare vandringar på högalpin höjd så att alla kan ta del av de olika miljöerna.
I stora drag anser jag att Ischgl passar alla, men är kanske lite mer för dig som också är ute efter det lyxiga. Alagna är för dig som är sugen på mer utmanade vandring, där du får uppleva en dold, orörd pärla med massa kultur och bevarad Walseraktitektur. Båda destinationerna bjuder dock på storslagna vyer!
Vilken är din mest minnesvärda resa och varför?
Oj, svårt val, men jag måste nog säga Alagna i år. Detta på grund av att det är en ny destination för Go Active Travel. Att få vara med och starta upp denna destination har varit en dröm för mig. Jag var där hösten 2023 för att få en uppfattning kring destinationens utbud och sen åkte jag ner en vecka innan gästerna anlände för att reka klart det sista. Förtroendet jag fått att få sätta ihop ett program och sen genomföra det med vår första vandringsgrupp från Go Active Travel var stort för mig. Att även se hur gästerna förälskade sig i platsen värmde mitt hjärta. De nämnde flera gånger under veckan hur mycket de uppskattade miljön och det orörda destinationen erbjuder, vilket de tidigare inte hade upplevt av på andra vandringsresor.
Vilken är din nästa resa? Vad kan vi förvänta oss och vad ser du mest fram emot?
Mina kommande jobbuppdrag i september går till Alicante och Annecy för Ski Unlimited, som också ingår i koncernen Unlimited Travel Group, precis som Go Active Travel. Men, jag hoppas att jag snart även får återvända till Alagna och Ischgl då båda destinationerna ligger mig varmt om hjärtat!
För den som inte har gjort en vandringsresa/aktiv gruppresa, hur skulle du beskriva upplevelsen?
När jag är ute och vandrar njuter jag verkligen av miljön och känner en frihet och ett lugn. Vandring är en väldigt trevlig aktivitetsform som många kan utöva. På gruppresor träffas ofta likasinnade, kanske till och med en vän för livet. Som gäst och resenär med oss slipper du lägga tid på förberedelser och efterforskningar, utan serveras istället handplockade hotell och utvalda vandringar. Dessutom får du tryggheten i att vandra med en professionell guide som är uppdaterad gällande den lokala miljön och som alltid finns där för dig.
5 snabba Morgonmänniska eller kvällsmänniska? Helt klart. Förrätt eller efterrätt? Sommar eller vinter? Måste nog säga vinter. Fryser i stort sätt alltid, men min passion för skidåkningen är för stor. Jobba eller semester? Haha, egentligen gör jag ju samma sak på jobbet som på min fritid och semestern. Borta bäst eller hemma bäst? Älskar att resa och upptäcka nya platser, men därefter är det skönt att komma hem till nära och kära och min säng.
I nordvästra Italien, nära gränsen till Schweiz, ligger genuina Alagna som erbjuder vandring utöver det vanliga. Alagna är känt som en av italienska Alpernas mysigaste byar. Under vår vandringsvecka upplever vi både det höga alpina landskapet på mäktiga Monte Rosas sluttningar samt de vackra dalarna med genuina små byar.
En vandringsresa för dig som reser ensam och vill komma riktigt nära den fascinerande naturen i Alperna. Här väntar oförglömliga naturscenerier och sköna vandringar. Vi bor på fyrstjärniga Hotel Post i den lilla alpbyn Ischgl. Efter vandringarna är det skönt att slappna av på hotellets stora spa-avdelning med pool och flera olika typer av bastur.
Vår allra mest klassiska vandringsresa! Upplev Alpernas fascinerande natur under vår vandringsresa till den lilla alpbyn Ischgl. Vi bor på cirka 1 400 meters höjd på fyrstjärniga Hotel Post och har fri tillgång till hotellets fina och välutrustade spa-avdelning. I Ischgl njuter man av en perfekt mix av oförglömliga vandringar, god mat och välbehövlig återhämtning.
Kommande resa
Yoga, träning och näring: Möt Annika & Teresa bakom Wellnessresan till Kreta
Lär känna Teresa, erfaren personlig tränare och näringsterapeut, samt Annika, passionerad yogalärare och hälsopedagog. I denna intervju delar de med sig av sin resa inom hälso- och träningsbranschen, deras passion för välmående, och vad som väntar på deras kommande Wellness Retreat till Kreta. Häng med!
Hej Teresa & Annika, vad kul att få lära känna er lite bättre! Teresa, du är personlig tränare och näringsterapeut och du Annika, är yogalärare och hälsopedagog. Berätta, hur hamnade ni där ni är idag?
Teresa: Jag heter Teresa, född i Madrid, uppvuxen i Sydamerika och Stockholm. Jag har arbetat som personlig tränare i 27 år på välmeriterade träningsklubbar i Stockholm, och gör det fortfarande. Jag arbetar även som näringsterapeut med funktionsmedicinsk inriktning och har gjort det i 10 år på klinik. Idag driver jag också eget företag där jag håller föreläsningar och coachar.
Mitt intresse har alltid varit hälsa och välmående och jag är fascinerad hur kroppen fungerar. Under alla mina år i träningsbranschen har jag saknat kunskapen och helhetssynen om kroppen. Hur viktig näring, kost och återhämtning är för att komma i balans och få det resultatet man önskar. Träningsbranschen stirrar sig gärna blind på kaloritänk. Där vill jag vara med och göra en förändring.
Annika: Jag har älskat att vara i naturen i hela mitt liv, det har varit allt ifrån att promenera i skogen till att uppleva vintern på skidor, simma i havet eller klättra upp på alptoppar. Intresset för natur och den fysiska kroppens anatomi gjorde att jag utbildade mig till biolog. Men intresset för hur den mänskliga hjärnan fungerar gjorde att jag även utbildande mig till pedagog inom hälsa och det beteendevetenskapliga området. Samspelet med upplevd hälsa och den fysiska kroppens funktion är fascinerande. Att förstå att en skogspromenad med djupa andetag ger dig underbara effekter på välbefinnandet är mycket värt och om jag kan förmedla detta till några av de människor jag möter i mitt jobb blir jag så tacksam. Jag utbildade mig till yogalärare första gången när jag var i tjugoårsåldern och har efter det utbildat mig kontinuerligt. Idag jobbar jag som lärare på yogalärarutbildningen sedan många år tillbaka.
Teresa, när startar du din arbetsdag och vad är det absolut roligaste med ditt jobb?
Teresa: Jag går oftast upp kl 5.30 för att ha en klient kl 7.00. Det roligaste med mina båda yrken är att få träffa olika människor med olika bakgrund. De är så tacksamma och glada för all kunskap och råd jag ger dem, speciellt när det gäller kosten och näringen.
En klient kan ha gått med symtom och problem en längre tid och med hjälp av min gedigna kunskap kan jag få hen i balans igen med både träning och näring. Jag jobbar alltid individanpassat när det gäller näring, kost och träning. Jag börjar med djupdykande intervjuer med varje klient så att jag kan hjälpa dem på bästa möjliga sätt.
Ett verktyg som jag tar hjälp av är bland annat Poliquin Bio Sign-metoden. En metod som fokuserar på att hantera hormonella obalanser. Vilka ofta är orsaken till envis lagring av kroppsfett samt hälsoproblem som dålig sömn, låg energi och nedsatt kognitiv funktion.
Med hjälp av rätt näringstillskott, kost och träning kan jag hjälpa dig att nå dina mål, utan att späka och dra ner på kalorierna.
Annika, du har en bakgrund som biolog och pedagog samt har lång erfarenhet av yoga- och hälsobranschen som gett dig stor kunskap om människor och mänskligt beteende. Vad är det viktigaste du lärt dig?
Annika: Åh…! Det viktigaste jag har lärt mig är nog att med ödmjukhet kommer man långt. Och att människor kan bära på saker vi inte har en aning om. Så var snäll mot dina medmänniskor.
I oktober håller ni i ett Wellness Retreat med yoga och träning, exklusivt för kvinnor, till Kreta i Grekland. Vad kan vi förvänta oss?
Annnika: Vi kommer att börja varje morgon med en powerwalk/löprunda för att möta dagen vid havet. Efter morgonrundan är det dags för att rulla ut mattorna och yoga. Jag kan lova att efter det smakar frukosten extra gott. Strax före lunch så samlas vi igen för ett styrkepass i gymmet.
Mitt på dagen har du tid för att vila, läsa böcker, simma i havet, ta en massage, promenera, eller vad du vill. På eftermiddagen har vi lite olika aktiviteter på olika dagar som föreläsningar, tabatapass, yinyoga eller konditionsträning. En dag ger vi oss på en vandring för att uppleva den vackra naturen på Kreta. Missa inte det!
Dagarna avslutas med goda och näringsrika middagar med härliga samtal om ämnen högt och lågt. Både jag och Teresa tycker om att prata om det vi brinner för, nämligen hälsa, träning, mat och livet. Vi tycker dessutom om att skratta mycket!
Teresa: Man får alla godbitar i en resa; yoga, meditation, vandring och återhämtning samt träningsföreläsningar om hormoner, kost och näring, och sist men inte minst, mycket skratt.
Ni har gjort en resa ihop tidigare. Hur upplevde ni den? Hur föddes idén till Kreta-resan?
Annika: Jag har jobbat med yoga-, tränings-, och vandringsresor i många år. Och Teresa och jag har jobbat tillsammans länge i hälso- och träningsbranschen men resan till Kreta nu i oktober är bara vår andra resa vi gör tillsammans. Vi ville skapa en unik resa enbart för kvinnor som innehöll allt som får oss kvinnor att må bra. Det var så idéen föddes som sjösattes förra året. Det är så roligt att vi nu åker till Kreta på ännu en wellnesresa och att så otroligt många vill följa med och må bra under en vecka i oktober.
Teresa: Jag och Annika har åkt på en resa innan och det var till Rhodos med Go Active Travel och den resan var väldigt lyckad. Det var roligt att planera och göra resan ihop med Annika. Vi är olika men samtidigt väldigt lika. Med våra olika kunskaper och erfarenheter blir vi ett perfekt team.
För den som inte har gjort en wellnessresa i grupp, hur skulle du Annika beskriva upplevelsen?
Annika: Följ med, du kommer leva länge på energin som resan ger dig. Detta är en boost inför vintern. Men också ett sätt att fylla på mer av dig själv. Att hitta din inre kraft. Och njuta av det.
5 snabba
Morgonmänniska eller kvällsmänniska? Teresa: Morgonmänniska Annika: Både morgon och kvällsmänniska och vill därför gärna ta en siesta på dagen.
Förrätt eller efterrätt? Teresa: Efterrätt Annika: Förrätt, alltid förrätt.
Sommar eller vinter? Teresa: Sommar Annika: Älskar både sommar och vinter, älskar nämligen årstider.
Jobba eller semester? Teresa: Semester Annika: Ja, du. Jag jobbar ju med andra människors semestrar så jag säger båda där också.
Borta bäst eller hemma bäst? Teresa: Borta bäst, jag älskar att upptäcka nya platser. Tur att min familj lockar mig hem! Annika: Hemma efter att ha varit borta är bäst!
En härlig uppladdning inför den svenska vintern! På den här resan tränar vi tillsammans med våra inspirerande coacher Annika Berger och Teresa Husén. Det här är den perfekta resan för dig som söker en aktiv men ändå avkopplande semester med fokus på kvinnohälsa!
8 dagar från 15 500 SEK
Livias resa från forskning och stress till träning, yoga och mindfulness
Livia, italienskan som har gjort en otrolig resa från forskning i botanik till att bli yogalärare och stresspedagog. Med en passion för hälsa och välmående driver hon idag sitt eget företag, Livia’s yoga, där hon erbjuder kurser, yogalärarutbildningar, workshops och retreater. I höst bjuder hon in dig att följa med på en unik yogaresa till Toscana med Go Active Travel, där du kan uppleva yoga, mindfulness och italiensk kultur i en harmonisk och inspirerande miljö. Här berättar hon mer om sin resa, yogafilosofi och vad vi kan förvänta oss av resan, häng med!
Hej Livia, vad kul att få lära känna dig lite bättre! Du är yogalärare, stresspedagog och yogaentreprenör som gör en yogaresa till Toscana med oss på Go Active Travel. Berätta, vem är du och hur hamnade du där du är idag? Hej, vad roligt att få dela lite av min resa! Jag är italienska och flyttade till Sverige när jag var 19 år gammal. Efter att ha studerat svenska i ett år kom jag in på Stockholms universitet och där läste jag biologlinjen. Jag har doktorerat och disputerat och är dessutom docent vid Stockholms universitet. Mitt ämne är botanik och växter. Jag forskade många år på Naturhistoriska riksmuseet inom tropiska växter.
Mycket stress på jobbet och hemmaplan ledde så småningom till att jag bestämde mig för att jag måste ta itu med min hälsa genom träning som dans och styrketräning som jag utövade främst på gymmet. Yogan fanns också där! Saker hände i livet och hemma och man kan säga att jag genomgick en resa, som jag tror flera andra som jobbar med hälsa har gjort. Jag skapade om mig själv, taggade ner på forskningen dels för att jag hade växt ifrån det och dels för att det var väldigt uppstressande.
Det blev en vändpunkt för mig. Jag började gå en massa utbildningar inom träning och hälsa. Jag utbildade mig till personlig tränare på Safe Education, gick kostrådgivningutbildning på Svenska Näringsakademin och hälsocoachutbildningen. Så startade jag mitt företag med bas på Frescati-hallen, vid Stockholms universitetet, där jag började arbeta som personlig tränare för stressade lektorer och doktorander.
Till slut släppte jag forskningen och den karriären helt och fortsatte att utbilda mig. Jag hamnade då på Nordiska Yogainstitutet och utbildade mig till Viryayogalärare. Det blev den första pusselbiten för att börja jobba med bara yoga. Efter det fortsatte jag som de flesta yogalärare gör och skaffade mig ytterligare erfarenhet och fler och fler utbildningar. Jag har över två tusen timmar på Yoga Alliance, och får utbilda yogalärare. Jag har även varit ansvarig för alla yinyogautbildningar på Axelsons Institutet. Jag har också kunskap och erfarenhet i Restorative, Rehab yoga, Yoga Nidra, Vinyasa med flera andra sorters yoga.
Idag driver jag mitt eget företag, Livia’ s yoga, SOM erbjuder kurser, yogalärarutbildningar, workshops och retreater. Jag arbetar både på flera studion i Stockholm och online. Jag har också nyligen utbildat mig i Mindfulness Baserad Stress Reduktion (MBSR), och detta kompletterar väl min bakgrund som stresspedagog och yogalärare.
Hur ser en arbetsdag ut för dig och vad är det roligaste med ditt jobb? Det finns nästan ingen arbetsdag som är den andra lik. Det som är likt veckovis är de klasserna jag håller i. Jag börjar alltid gärna dagen lugnt med frukost en stund praktik, som ibland är fysisk men det kan också vara bara att vara och meditera eller sitta i stillhet med min kopp kaffe.
Efter morgonpraktiken tar jag itu med administration. Sen är det yogaundervisning eller om jag har tillfälliga uppdrag som att jag ska iväg på en resa eller retreat så ska det förberedas. Jag är väldigt noga med att planera. Då kan man alltid improvisera lite på plats. Jag tycker om att ha koll för att det skapar utrymme om det händer saker.
Det roligaste med mitt jobb är att möta människor och att dela med mig av det jag kan för att de ska må bättre. Det är att se hur bra deltagarna mår efter en klass. De kan ibland komma fram och tacka eller säga; “idag har jag känt det här, det har jag aldrig gjort förut”. Det är den direkta feedbacken som jag får från människor, att jag gör något bra. Det är det roligaste med mitt jobb. Sen finns det massa andra roliga saker också!
Vad är din definition av yoga? Det finns många olika definitioner på vad yoga är. För mig är yoga mycket mer än rörelserna eller positionerna som jag gör på yogamattan. Yoga är ett förhållningssätt, ett sätt att leva på. Att försöka hela tiden påminna sig om att vara i nuet. Yoga är en livsstil.
Du är diplomerad stresspedagog, berätta vad är det viktigaste du lärt dig om stress som du kan lära oss? Ja, då kan jag lyfta upp en sak, som i och för sig fler och fler vet om, men det är bra att påminna om; att stressresponsen egentligen är en överlevnadsrespons. Den är egentligen rent biologisk. Vi ser ofta stress som något negativt, men det är faktiskt vår kropp som reagerar på potentiella hot, precis som vi behövde göra när vi på stenåldern jagades av sabeltandade tigrar. Trots att vi inte längre har sådana hot, kvarstår denna respons i våra gener. När vi känner oss stressade över jobb eller andra vardagliga problem är det bra att påminna sig om att stressreaktionen har en evolutionär funktion, vilket kan minska den negativa laddningen kring stress.
En annan viktig insikt är att stress ofta är en upplevelse skapad av våra tankar. Vi tenderar att oroa oss för framtiden eller älta det förflutna, vilket leder till onödig stress. Genom att öva Mindfulness och vara närvarande i nuet kan vi bli bättre på att hantera stress. Det handlar om att notera våra känslor och tankar utan att låta någon av dessa ta över; att gång på gång gå tillbaka till det medvetna andetaget och till nuet istället för att rusa in i tankar om framtiden eller dåtiden.
När jag föreläser om stress berättar jag om stressresponsens ursprung för att ge perspektiv på varför vi upplever stress. Jag försöker också ge verktyg för att hantera stress från början, till exempel att identifiera och förstå när vi stressar i onödan. Det är en process och inget quick fix, men med övning kan vi bli bättre på att hantera våra reaktioner och leva mer i nuet.
Vilken är din mest minnesvärda resa och varför? Den senaste resan jag gjorde var fantastisk! Det var till Italien och Cervinia. Det var min första jobbresa till Italien, så den kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta. För det andra så var det till Cervinia dit jag brukade åka varje år när jag var liten fram till 15-16 års ålder. Det var häftigt och fint att se att det inte hade hänt så mycket i den lilla byn, trots att det har gått så himla lång tid. Och det här med att vandra! Så underbart! Det blev som en gå- meditation. Jag har vandrat som barn, men inte på det sättet. Att sätta en fot framför den andra och ta in omgivningarna med alla sinnen. Alla blommorna och bergen runt omkring och för det mesta helt i tystnad. Det var helt otroligt. Den resan gav mig många nya erfarenheter.
Du är italienska från Genova med stor passion för Italien och i oktober gör du en yogaresa till Toscana! Förutom att höra dig berätta om landet och prata italienska, vad kan vi förvänta oss? Jag tror att det är speciellt att guida in en resa som medfödd italienska som inte bara pratar italienska men som också förstår kulturen på ett djupare plan. Under resor, som till exempel när vi var i Cervinia, uppstår dessutom ibland situationer som är kulturellt betingade och svåra att förklara på engelska. Genom det jag känner till om Italien samt genom full förståelse av språket kan jag lätt förstå vad som händer och berätta det för gruppen.
Om du kommer med mig till Toscana får du både praktisera yoga på förmiddagen och kvällen, en struktur som jag brukar ha på mina retreats. Mellan yogapassen finns det tid för avkoppling och egna aktiviteter, vilket är viktigt för att deltagarna inte ska känna sig stressade när de återvänder hem. Du kan njuta av stranden, bada eller besöka anläggningens spa. En av dagarna kommer det även att ordnas en vinprovning med antipasti. En annan ska jag hålla föreläsning om stress, som förhoppningsvis kommer stärka deltagarna.
Resan äger rum i oktober vilket är en perfekt övergångstid för paus, förlänga känslan av sommaren och tanka energi innan vintern. Och sen är det ju Italien! Italien är ju mat och kultur som jag hoppas vi kommer att kunna erfara även genom utflykter i vackra omgivningar!
För den som inte har åkt på en yogaresa eller yogaretreat i grupp innan, hur skulle du beskriva upplevelsen? En yogaresa kan vara så många olika saker för olika personer och olika behov och man kan vilja åka på retreat av olika skäl: Vissa åker för en avkopplande vecka med sol, bad och yoga. Andra åker för att de befinner sig mitt uppe i olika livssituationer som behöver bearbetas, som en separation eller en svår arbetssituation. Resan brukar bli en möjlighet att pausa och vara i nuet. Det är ofta lättare att slappna av när du vet att någon har gjort ett schema, lagar mat åt dig och guidar dig i yogan. Du behöver inte tänka på plikter eller rutiner, utan kan bara vara dig själv och göra din retreat till det du behöver – oavsett om det är vila, en paus eller tid för reflektion och bearbetning, och det sker dessutom ofta en sort personlig utveckling hos deltagarna, under veckan vi är på resan. Många som åker på en första yogaresa fortsätter att åka på många flera. Jag har deltagare som har varit med på alla mina resor.
5 snabba Morgonmänniska eller kvällsmänniska? Numera är jag en morgonmänniska. Förrätt eller efterrätt? Sommar eller vinter? Jobba eller semester? Både och! Jag älskar mitt jobb! Borta bäst eller hemma bäst? Hemma bäst tror jag. Men också borta, det är jättehärligt att resa och skulle gärna vilja göra ännu mer.
Välkomna till härliga Riva del Sole på ett återhämtande och fördjupande yogaretreat med vår härliga coach Livia Wanntorp. Det här är en perfekt resa för dig som behöver en nystart inför hösten, vill lära dig mer om yoga och njuta av det goda livet i Toscana!
6 dagar från 13 900 SEK
Från elitidrottare till yogalärare: Naofals resa mot inre balans
Naofal Ouazzani har gått från att jaga framgång inom kampsport och IT till att hitta sin passion i yoga och meditation. Idag balanserar han sitt liv som IT-konsult och yogalärare i Stockholm, där han inspirerar andra att hitta sin inre frid i en stressig värld. Här delar han med sig av sin resa, insikter och vad som väntar på den kommande yoga- och livsstilsresan till Bali. Häng med!
Hej Naofal, vad kul att få lära känna dig lite bättre! Du är yogalärare och undervisar på yogastudios i Stockholm. Berätta, vem är du och hur hamnade du där du är idag? Mitt namn är Naofal och har mitt ursprung från Marocko. Jag är född och uppvuxen i Stockholm och har bott här hela livet. Jag har sedan barnsben ägnat mig åt elitidrott inom kampsport och gymnastik, idrotter där jag strävat mycket efter prestation för att vinna och komma först. När jag började mitt yrkesliv hamnade jag i en annan typ av prestation och strävade efter att ha mer ansvar, högre lön och högre positioner. Under den resan vaknade jag till och utvärderade vad som egentligen var viktigt för mig. Det jag kom fram till var att min hälsa och välmående var viktigare än strävan efter "mer jobb". Jag började då med yoga primärt för att bli mer rörlig och flexibel vilket med åren gjorde att jag upptäckte de mer djupare fördelarna och har sedan de senaste 10 åren fokuserat på den inre resan mer än den yttre genom att ha ett öppnare mindset, leva mer i nuet och uppskatta människor och vad livet har att erbjuda. Idag är jag därför tacksam att jag valt yoga och meditation som yrke och balanserar det med mitt IT-jobb och har ett sundare förhållningssätt till jobbet.
Hur ser en arbetsdag ut för dig som parerar kontorsjobb och livet som yogalärare? Vad är det roligaste med ditt jobb? Jag driver eget företag där jag arbetar delvis som IT-konsult och har uppdrag som IT-chef, den andra halvan ägnar jag mig åt att skapa space inom yoga, meditation, breathwork och sound healing. Håller mycket klasser, workshops och retreats. Jag uppskattar att jag kan ha balansen mellan att verka i en högpresterande arbetssituation med att väva in verktygen från yogan och meditation. Då jag sitter mycket i möten som handlar om beslut, planering, budget och liknande, utmanar jag mina kollegor med att se på dialoger och lösningar med andra "glasögon". Ett minne jag har var en kollega som en gång framförde att han hade förväntningar på mig och då kontrade jag med att det är bra att ha förväntningar men att "du säkert kommer bli besviken då jag inte kommer till jobbet för att göra dig till lags. Låt oss jobba tillsammans och skapa skillnad istället." Vi skrattade och jobbade med den approachen istället.
Du har bakgrund som elitidrottare, tränare och motionär som på senare tid leder uppskattade yogaklasser på ett inspirerande och tillgängligt sätt. Vad är det viktigaste du lärt dig? Jag har lärt mig att vi alla är olika, vi har olika mål, förutsättningar, bakgrund, hälsohistorik osv. Att undervisa på ett enda sätt som att det skulle passa alla resonerar inte med mig. Det viktigaste för mig är att alla som deltar hittar sin nivå, utmanas och känner att de kan växa på sina villkor. Det är så jag själv vill ha det i livet och det är så jag undervisar.
Vilken är din mest minnesvärda resa och varför? Oj, det finns många resor jag blickar tillbaka på och minns med ett smile. Vi kan ta den senaste yogaresan jag höll på Kreta i våras där personerna som deltog alla kom ensamma, kände inte varandra och de flesta av dem var med för att utföra yogaprogrammet, vara själva och bara vara. Det resulterade i att efter första mötet började folk känna tillhörighet och nyfikenhet, började umgås mer och hänga på de gemensamma aktiviteter jag bjöd in till utanför yogaprogrammet. Sammanhållningen blev så fin och många nya bekantskaper skapades. Efter resan skapade de en Whatsapp-grupp där de än idag håller kontakten några månader efteråt. De träffas, åker till varandras städer och har reunions. Så kul att kunna bidra till att se människor växa.
Du gör en yoga- och livsstilsresa till yogameckat Ubud, Bali i november med temat ”utforska”. Vad kan vi förvänta oss av resan och vad ser du mest fram emot? Jaaa, resan till Ubud kommer bli helt magisk och oförglömlig! Vi ska ju som sagt till yogans mecka dit resan inte bara är en tillflykt från vardagen utan en möjlighet fördjupa sig i yoga, meditation och personlig utveckling. Jag kommer göra som jag brukar, bjuda på mervärde, vara närvarande och "se alla" i gruppen.
Föreställ dig att vakna upp till ljudet av fågelsång och suset från risfälten, omgiven av andlöst vacker natur där kultur och spiritualitet blandas med tradition och modernitet. Där heliga tempel och konstnärliga marknader möter moderna caféer och yogastudios. Du bor på ett vackert retreat som erbjuder lugn och ro med bekväma rum, härlig pool för avkoppling och mysiga ytor för gemenskap. Du serveras hälsosam mat från lokala och ekologiska råvaror och även balinesisk mat. Hur gott!?
Kring temat "utforska" kommer vi utforska både ditt inre och yttre genom yoga, meditation, vandringar i naturen, besöka heliga platser som Goa Gajah och Tirta Empul och workshops som främjar kreativitet och självreflektion. Det kommer såklart finnas massa med egen tid för att utforska Bali på egen hand också.
Ett måste är ett besök till Monkey Forest där du möter Ubuds berömda långsvansade makaker. Eller varför inte promenera med hisnande vyer och landskap. Min personliga längtan är att uppleva solnedgångar och soluppgångar, äta god mat och möta lokalbefolkningen.
För den som inte har gjort en yogaresa i grupp, varför ska man åka med? Hur skulle du beskriva upplevelsen? Föreställ dig att du, i november när det är mörkt och kallt i Sverige, stiger av planet och möts av varm tropisk luft och doften av exotiska blommor och kryddor. Du anländer till Bali känt för sina spektakulära landskap och rika kultur, där stress och vardagsbekymmer smälter bort. Ubud, hjärtat av Bali, omfamnar dig med sin fridfulla atmosfär och genuina gästfrihet. En unik resa väntar som förnyar både kropp och själ genom dagliga yoga- och meditationspass. Du bor vackert omgiven av djungel och vattenfall, njuter av god näringsrik mat och utforskar Ubuds magiska omgivning. Risfält, heliga tempel, rikt djurliv, vattenfall och mycket, mycket mer. Ovanpå det erbjuder resan en djupgående gemenskap och likasinnade reskamrater där du skapar minnen och vänskapsband som varar långt efter resan.
Jag ser fram emot att dela denna oförglömliga resa med dig. Följ med på en förvandlande resa där du inte bara utforskar Bali utan också dig själv och kommer hem med nyfunnen inre balans och inspiration. Boka din plats idag och ge dig själv gåvan av en oförglömlig upplevelse på magiska Bali.
Välkomna på en spännande resa med yoga, äventyr, upplevelser och återhämtning i fokus! Investera i dig själv och följ med vår proffsiga yogalärare och färdledare Naofal Ouazzani till Ubud, Balis yogamecka. Den här resan passar dig som vill yoga mycket och uppleva det genuina Bali med ett program framtaget av lokala experter.
10 dagar från 36 550 SEK
Att resa med Go Active Travel – enkelt och bekvämt
Letar du efter en resa som kombinerar äventyr, bekvämlighet och personlig service? Go Active Travel erbjuder skräddarsydda, aktiva resor med små grupper, noggrant utvalda boenden och autentiska matupplevelser. Med över 30 års erfarenhet och passionerade reseproducenter, garanterar vi en oförglömlig semester fylld med gemenskap och välmående. Boka din nästa resa enkelt via vår hemsida eller per telefon – vi tar hand om allt!
Att resa med Go Active Travel innebär en kombination av enkelhet, bekvämlighet och äventyr. Vi förstår att du inte vill lägga tid på att leta efter den perfekta semestern – det är där vi kommer in. Med över 30 års erfarenhet av att arrangera aktiva resor erbjuder vi en skräddarsydd upplevelse som ger dig mer än bara en vanlig semester. Hos oss arbetar passionerade reseproducenter som besitter stor expertis inom planering och genomförande av resor, vilket garanterar att din upplevelse blir något utöver det vanliga.
Varför välja Go Active Travel?
Reser du med oss på Go Active Travel slipper du stora grupper, opersonliga hotellkomplex och massproducerade måltider. Istället fokuserar vi på små grupper, kvalitetsboenden och lokalt inspirerade matupplevelser. Vårt mål är att skapa en atmosfär där du kan njuta av din resa på dina egna villkor.
Bekväma resor för dig innebär
Mindre grupper för större gemenskap. Våra grupper består av 15-30 deltagare, vilket skapar en starkare sammanhållning och ger dig möjligheten att verkligen lära känna dina medresenärer. Många av våra resenärer hittar vänner för livet på våra resor.
Noggrant utvalda boenden. Vi väljer alltid boenden med omsorg. Oavsett om det är ett charmigt familjehotell, en vingård eller en parador med speciell karaktär, garanterar vi en vistelse utöver det vanliga. Många av våra boenden erbjuder även lyxiga spa- och relaxavdelningar.
Njutbara måltider med lokalt fokus. Våra måltider är en viktig del av reseupplevelsen. Vi prioriterar lokala delikatesser och närodlade råvaror som ger en smak av destinationens unika kultur.
Skräddarsydda upplevelser. Vi har handplockat de bästa upplevelserna på varje destination – från vandringsleder och utsiktsplatser till cykelturer och yoga- eller träningsplatser. Detta är möjligt tack vare våra kunniga färdledare och guider, som ofta är lokala experter.
När du bokar en resa med oss ingår det mesta i priset. Flyg, transfer, boende, de flesta måltider samt utflykter och aktiviteter med svensk färdledare eller coach. Detta innebär att du slipper oväntade kostnader och kan fokusera helt på att njuta av din resa.
Välkommen till en aktiv semester
Vi tror att känslan av välmående efter en dag fylld med frisk luft och aktivitet är oslagbar, särskilt när den delas med nya och gamla vänner. Vare sig du är en erfaren äventyrare eller bara vill komma bort från vardagens stress, är du varmt välkommen att resa med oss. Boka din nästa aktiva resa enkelt via vår hemsida eller per telefon – vi tar hand om resten!
Emilia och Helena om träningsglädje och höstens resa till Torremolinos
Våra coacher Emilia och Helena är båda passionerade gruppträningsinstruktörer från, bokstavligen, olika håll i Sverige (Umeå respektive Skåne) som driver egna företag inom träning och hälsa. Läs om och inspireras av hur de hittade till träningen, varandra och vad du kan förvänta dig av höstens resa till Torremolinos, en riktig energiboost!
Hej Emilia och Helena, vad kul att få lära känna er lite bättre! Berätta, vilka är ni och hur hamnade ni där ni är idag?
Emilia heter jag och är från Skåne men har bott i Stockholm i 12 år. Som ung var jag hästtjej och älskade att rida och vara i stallet. Efter studenten jobbade jag utomlands. Började med ett år på hotell i England och sedan 4 år som reseledare på olika destinationer, Egypten, Kenya, Rhodos, Gran Canaria, Turkiet och Thailand.
När jag kom hem till Sverige igen fortsatte jag inom hotell och resebranschen. Under mina år utomlands hade jag inte fokuserat på min egen hälsa, vilket hade resulterat i en stor viktuppgång. Jag hittade glädjen i gruppträning och gjorde en livsstilsförändring. Det var i samband med den jag bestämde mig för att studera till hälsoutvecklare, kostrådgivare, massör och personlig tränare. Jag ville bli den som hjälper andra till en bra hälsa. Att byta yrke vid 30 års ålder är det bästa jag gjort och älskar det jag gör idag!
Jag, Helena, är ett energiknippe från Norrland som har en förkärlek för träning, resor (gärna i kombination), god mat, upplevelser, musik och givet mina två älskade söner. Är i grunden beteendevetare och valde den utbildningen 2003 då jag ville arbeta med människor där mötet med nya individer och personligheter berikar och intresserar mig på så många sätt.
Jag har tränat genom hela livet, både i grupp och inom solo-idrotter, där fotboll, innebandy, konståkning, badminton och Norrlands (enligt mig) bästa träningsanläggning IKSU ledde mig till att, efter några år som medlem hos SATS, utbilda mig till gruppträningsinstruktör via utbildningen SAFE. Jag har sedan dess arbetat som instruktör för flera olika koncept.
2019 startade jag mitt egna träningsföretag Coach H då jag tyckte det saknades ett nischat träningskoncept för utomhusträning och där och då föddes också Långbro Bootcamp (LBC). Jag har drivit detta community i över 5 år och har skapat alltifrån träninsghelger och träningsevent till mini-bootcamps för de yngre, utomhusboxning, 1-1 och duoträning, onlinekoncept både live och förinspelat, coachat företag och föreningar m.m. Mina uppdrag är väldigt varierande och det är också det som jag tycker är det roligaste med att vara egenföretagare. Mitt största driv kommer från att jag faktiskt är med och påverkar andra människors hälsa och välmående till det bättre. Det är en fantastiskt känsla!
Sedan tre år tillbaka arbetar jag med Coach H och LBC på heltid och det är och har varit en väldigt spännande arbetsvardag. Torremolinos blir min fjärde resa med Go Active Travel. Jag har tidigare hållit resor till Málaga (2019) Rhodos (2022) och Costa Brava (2023). Helt unika träningsresor som man sparar i hjärtat lång tid framåt.
Ni är båda gruppträningsinstruktörer fast från, bokstavligen, olika håll i Sverige (Umeå respektive Skåne). Hur lärde ni känna varandra och hur kommer det sig att ni gör träningsresor ihop?
Vi lärde känna varandra genom SATS 2019 och har jobbat på samma anläggning till och från under åren. Emilia har t.o.m. varit Helenas chef inom gruppträningen på Älvsjö under en period. Vi har teamat upp och hållit SATS-klasser ihop och 2021 höll vi vår första träningshelg tillsammans ute på vackra Skepparholmen. Efter denna helg har vi hållit några fler event och i maj 2023 gick vår första GAT Träningsresa av stapeln då vi tillsammans med ett fantastiskt gäng åkte till Costa Brava.
Vi har också hyrt ett gym tillsammans då vi under 1 års tid fick chansen att testa på att driva en anläggning med allt vad det innebär. Nu laddar vi järnet för Torremolinos och ser så mycket fram emot oktober månad!
Hur ser en arbetsdag ut för er och vad är det absolut roligaste med era jobb?
Emilia: En typisk dag börjar med att jag kör 2-3 PT-kunder på morgonen, sen tar jag mig till SATS och kör en lunchklass. Under eftermiddagen brukar jag förbereda morgondagens kunder och fixa med lite annan administration. På kvällen har jag PT small groups.
Det absolut roligaste och bästa med mitt jobb är att få träffa alla kunder och medlemmar. Att få vara den som motiverar, inspirerar och hjälper kunder med att nå sina mål är otroligt givande. Jag har en kund som hörde av sig innan jul och behövde hjälp att komma igång med träningen. Hon berättade om skador i rygg, knä och axlar som gjort det svårt och kämpigt att hålla igång. Det var tungt att lyfta 2 kg ovanför huvudet, att gå med snabba steg rakt fram var en utmaning och att gå upp för en trappa krävdes att hålla i sig, ta ett steg i taget och vila på vägen. Idag gör hon stolt axelpress med 5kg, går upp för trappor utan problem och har vågat sig på att cykla igen. Nästa mål är att komma upp på hästryggen. Det är magiskt att få vara med på resan hon gör!
Helena: Jag har nyligen varit på äventyr i Thailand 3 månader då mina barn fick testa på att gå i svenska skolan på Koh Lanta och jag under denna tid coachat genom mitt onlinetraining-koncept med gym/hemmaträning. En väldigt nyttig och häftig erfarenhet på alla plan. Sedan jag kom hem i mars månad hyr jag in mig på en träningslokal i Telefonplan där jag håller i träning för mindre styrkegrupper, 1-1/duoträning och större träningsgrupper. Jag har också hållit igång under hela våren med min utomhus-Bootcamp och det är fantastiskt hur detta koncept med att träna ute verkligen landar så väl hos så många.
Utöver detta så har jag mina företagsgrupper under luncher, flertalet träningshelger och event, onlinecoaching och andra spännande event/uppdrag. Var t.ex. med och invigde ett ute-gym häromveckan då en kund till mig byggt upp ett mindre gym i sitt bostadsområde för att framförallt aktivera de äldre, men också föräldralediga då de har en lekplats bredvid. Detta inspirerar mig oerhört mycket och sätter ett mervärde i mitt jobb på så många sätt.
Helena, ditt motto ät att "ALLA KAN", och att det aldrig är försent. Hur kommer det sig/var har du fått det ifrån och vad menar du med det?
Ja, men så är det verkligen! Inom träning finns det inget "bäst-före-datum" och det finns något för ALLA. Jag har genom de år jag arbetat med träning stött på människor som inte tror att de kan eller behärskar en viss träningsform, men det handlar mer om att vi måste få göra det på vårt sätt. Vi ska inte hålla på och jämföra oss med andra människor då vi har helt olika förutsättningar. Det vi kan och ska göra är att inspireras, motiveras och peppas av andra att kan dem, så kan jag! Tar du ett löpsteg - ja men då är du ju en löpare. Tar du på dig en boxningshandske och vågar testa ett par jabbar, ja då är du ju faktiskt en boxare. Tankens makt är minst lika viktig som det aktiva valet att träna och där har vi som coacher ett stort ansvar och kan vara med och påverka människor att verkligen tro på sig själv och att ALLA KAN. Och kom ihåg - det är aldrig försent att börja träna!
Emilia, du är utbildad hälsoutvecklare, personlig tränare, massör och kostrådgivare. Vad är det viktigaste du lärt dig?
Att jobba med träning och hälsa är så himla roligt och givande. Det absolut viktigaste är att kunna läsa av och lyssna in mina kunder. Att våga utmana dem och pusha på, samtidigt som jag snabbt behöver kunna ändra/byta ut övningar under passets gång, om jag märker att något inte fungerar. Till största del jobbar jag som personlig tränare men att även ha kunskap inom de andra områdena är en stor tillgång i mitt jobb.
Vilken är er mest minnesvärda resa och varför?
Emilia: Svårt att välja en resa men jag väljer den senaste träningsresan jag gjorde till Mallorca förra året. Det var en yogaresa, och jag kände ingen när jag åkte dit. Jag var yngst i gruppen och den äldsta 70 år. Det var magiska dagar med yoga både morgon och kväll. Det fanns tid för sol och bad och massa god mat. Det bästa var att jag åkte därifrån med massa ny energi och vänner för livet.
Helena: Jag har själv åkt som deltagare på träningsresor med Go Active Travel. 2017 åkte jag till Thailand och 2018 till Mallorca. Dessa resor plus de tre jag har hållit i själv, samt ett antal utanför Go Active Travel, är bland de bästa resorna jag gjort! Det är SÅ mycket som ryms i dessa resor och ibland är det nästan svårt att beskriva för andra - det måste upplevas! Men om jag ska göra ett försök - alla underbara människor man träffar, all rolig träning man får ta del och inspireras av, den magiska känslan av att uppleva en ny plats/kultur/land och, såklart, den fina semesterkänslan där det faktiskt bara handlar om mig och mitt välmående under ett par dagar. Det är nästintill oslagbart och det känns också fint att ge detta till sig själv, en slags självkärlek att jag tycker jag förtjänar att må mitt bästa jag.
Ni gör en träningsresa med bland annat crossfit till Torremolinos i Spanien. Hur kommer det sig och vad kan vi förvänta oss av resan?
Förutom inspirerande träning kommer ni att få träffa likasinnade och peppiga människor, uppleva Spanien, njuta av riktigt god mat/dryck och det bästa av allt - skapa minnen för livet.
Funktionell träning är något som vi båda tror på. Vi sätter ofta ihop pass där hela kroppen får jobba men vi gillar också pass där vi har olika fokus, tex ben eller varför inte en kombination av core och rörlighet. Vi gillar även att slänga in några små lekfulla utmaningar och roliga varianter av teambuilding.
På denna resa får vi även möjligheten att köra några pass i en crossfit box. Här får vi coacher chansen att sätta ihop utmanande och häftiga pass med många överraskningsmoment! En stor fördel med denna träningsresa är att vi är just två coacher som kompletterar varandra. Vi har tid att se och peppa alla, anpassa träningen om någon har en begränsning och vi kommer även att pusha deltagarna att göra det lilla extra!
För den som inte har besökt Torremolinos eller gjort en träningsresa i grupp, hur skulle ni beskriva upplevelsen?
Att åka på en träningsresa är en investering på alla sätt. Att dessutom göra det i oktober kommer vara helt perfekt för att fylla på energidepåerna rejält och rusta sig för en svensk höst och vinter. Förutom träning och umgänge så är det verkligen semester då det kommer finnas tid för att bara vara. Kanske vill du ta en stund i solstolen och läsa en bok, eller varför inte ta en promenad längs med strandpromenaden där du kan slå dig ner och ta en god kaffe eller en drink. Träningsresa + semester = SANT
Vad ser ni mest fram emot med resan?
Vi ser fram emot att träffa och lära känna alla deltagare, få möjligheten att inspirera inom träning och hälsa, njuta av Spanien och allt som detta land erbjuder, men allra mest att skapa en oförglömlig resa för Team Torremolinos. För oss coacher är det en fantastiskt känsla när folk bokar in sig på vår träningsresa! Att få med sig ett gäng som är lika peppade som oss på detta äventyr är så häftigt! Häng med du också och skapa minnen för livet, nu kör vi!
5 snabba Morgonmänniska eller kvällsmänniska? Både och för Helena. 100 % morgon för Emilia. Förrätt eller efterrätt? Efterrätt! Alltid något sött på maten är vårt motto! Sommar eller vinter? Sommar och sol för oss båda, även om Helena som är från Umeå gärna tar fram längdskidorna när snön kommer. Jobba eller semester? Vi brinner för våra jobb men det är en sådan fin känsla att kunna ta semester och landa i alla intryck och ladda om batterierna inför nya härliga uppdrag. Borta bäst eller hemma bäst? Vi båda älskar att resa, både utomlands och hemma i Sverige. Samtidigt är det skönt att få komma hem till sitt eget efter en resa med massa nya upplevelser och intryck.
Välkomna på en powerresa med våra erfarna coacher Helena Öberg och Emilia Bernhoff som bjuder på en härlig mix av olika träningsformer, crossfit, kondition, styrka och löpning. Vi bor precis vid stranden och har gott om tid för träning, sol, bad och härlig gemenskap i populära Torremolinos.
5 dagar från 13 950 SEK
Lär känna vår nya coach Ida
Ida Rautila är PT, kostrådgivare, yogalärare och ny coach hos oss! Det tycker vi såklart är jättekul och ställde några frågor för att lära känna henne lite bättre. Hon berättar om sin resa, hennes viktigaste lärdomar och vad vi kan förvänta oss på hennes första träningsresa som går till Costa Brava, en riktig höstboost. Häng med!
Hej Ida, vad kul att få lära känna dig lite bättre! Du är PT, kostrådgivare, yogalärare och ny coach hos oss på Go Active Travel. Berätta, vem är du? Jag är 38 år, tvåbarnsmamma som ursprungligen kommer från en liten by i Norrbotten som heter Juoksengi. Där bodde jag tills jag gick ut gymnasiet och utbildade mig till hälsovetare vid Umeå universitet. Jag har alltid varit intresserad av hälsa, och att hjälpa människor till en bättre hälsa och ökat välmående. Nu har jag arbetat med detta i snart tjugo år.
Jag har bland annat jobbat som personlig tränare i över tolv år och nu senast var jag anställd som hälsocoach/hälsostraget på ett företag där jag arbetade både strategiskt och operativt med hälsa. Idag driver jag eget och förutom att hålla i retreats och träningsresor, föreläser jag samt coachar inom hälsa och på temat personlig hållbarhet.
Hur ser en arbetsdag ut för dig och vad tycker du är det absolut roligaste med ditt jobb? Idag är jag som sagt egen och styr min dagar helt och hållet själv vilket är otroligt lyxigt och något jag är tacksam över. En riktigt bra dag startar med någon form av rörelse, antingen en löprunda i skogen, ett träningspass på gymmet eller bara en promenad där jag samlar mina tankar och gör mig redo för dagen. Om jag håller en föreläsning eller workshop på ett företag ser jag till att röra på mig innan, då det definitivt är den bästa uppladdningen både fysiskt och mentalt.
De dagar jag håller retreat eller är på träningsresa är de absolut bästa arbetsdagarna då jag får göra precis ALLT jag älskar. Hålla träningspass, umgås med härliga människor, hålla yinyogapass eller avslappning/mindfulnessövningar, äta och dricka gott. Allt detta i en fantastiskt natur och omgivning. Oslagbart!
Du har jobbat med hälsa och träning i mer än 15 år. Berätta, vad är det viktigaste du lärt dig? Att hälsa är individuellt och du behöver utgå från dina behov, förutsättningar och mål. Du behöver veta vad du mår bra av, vad som får dig att må mindre bra och skapa hållbara vanor i din vardag utifrån allt detta. Ingen kommer att göra jobbet åt dig.
Mina styrkor som coach är att jag arbetar med helheten och förutom PT, kostrådgivare och instruktör är jag även samtalscoach och jobbar mycket med mindset och de mentala bitarna överlag. Allt hänger ihop och det mentala är ofta det som sätter käppar i hjulet för oss så vi behöver jobba med det för att utvecklas som individer.
Vilken är din mest minnesvärda resa och varför? Min första träningsresa som gick till Portugal är en av mina mest minnesvärda resor. Förutom alla träningspass, god mat och utflykter så var det en otroligt härlig stämning mellan deltagarna och ledare. Vi hade det så roligt tillsammans, lärde känna varandra och njöt av soluppgångar, chill vid poolen, drack en sangria på stranden efter träningen samtidigt som några badade.
Det var ett minne för livet och redan då kände jag att jag ville jobba mer med träningsresor för att det gav så mycket både fysiskt, mentalt och socialt.
Din första resa med oss är en härlig höstboot till Costa Brava med träning, vandring och yoga. Berätta, vad kan man förvänta sig? Det kommer bli en härlig helhetsupplevelse för både kropp, knopp och själ. Förutom energifyllda träningspass och vacker vandring med guide, kommer vi fokusera mycket på den mentala biten. Under min föreläsning om personlig hållbarhet kommer jag ge konkreta verktyg, dela både erfarenheter och fakta kring stress samt prata om hur vår kropp och vår hjärna fungerar. Detta i kombination med lugna yogapass och mindfulnessövningar kommer göra att man varvar ner ordentligt och får med sig verktyg hem som kan bidra till en mer hälsosam och hållbar vardag.
Costa Brava är en väldigt mysig badort och fiskeby med välskötta stränder, mysiga restauranger och vackra vandringsleder. I oktober är havet fortfarande varmt och jag ser framför mig hur vi springer och hoppar i efter ett härligt träningspass på stranden. Det kommer finnas tid till att utforska omgivningarna på egen hand eller bara softa med en god bok.
Hotellet ligger 30 meter från havet med stora härliga balkonger mot den mysiga hamnen och är inrett i en marin och rustik stil. Det är känt för sin goda mat med influenser från hela medelhavet och jag ser fram emot våra middagar på kvällen när alla är lite trötta och lyckliga runt bordet.
Vad ser du mest fram emot med resan? Jag ser fram emot att väcka kroppen med lite skön morgonträning tillsammans på stranden, kanske ta ett dopp och därefter äta frukost i lugn och ro med utsikt över havet. Njuta av ljumma vindar, sol, härliga dofter och känna tacksamhet över att vi får uppleva detta tillsammans på denna vackra plats.
5 snabba Morgonmänniska eller kvällsmänniska? Morgonmänniska definitivt. Förrätt eller efterrätt? Sommar eller vinter? Lite svårare men det får bli sommar. Jobba eller semester? Semester, att få vara ledig med familjen är det bästa. Hemma bäst eller borta bäst? Hemma bäst, borta bra.
En peppig långweekendresa med vår erfarna hälsocoach Ida Rautila som bjuder på en härlig mix av olika träningsformer, kondition, styrka, yoga och löpning. Vi upplever även den vackra kusten med en vandring längs havet. Vårt hotell ligger precis på strandpromenaden i charmiga Palamos.
5 dagar från 13 200 SEK
Rese- & Vandringsdagarna på Alewalds
23–26 maj är vi på plats och pratar aktiva resor under Alewalds Rese- och Vandringsdagar. Vi ses i butiken på Kungsgatan 32 i Stockholm. Varmt välkomna!
Go Active Travel är på plats under rese- och vandringsdagarna på Alewalds 23–26 maj. Det blir fullspäckade dagar med inspiration, minimässa, föredrag och personlig shopping. Kom och träffa oss och prata om det vi kan bäst; vandringsresor, cykelresor, yogaresor, träningsresor och temaresor. Vi ses i butiken på Kungsgatan 32 i Stockholm. Varmt välkomna!
Kajak i Kroatien: kristallklart vatten och delfiner
Vår reseproducent Ann-Sofi, tillika entusiastisk paddlare, berättar om vår nyhet ”paddla i Kroatien”. Hur hon nyligen var på en snabbvisit i landet, testade kajakerna och ute på havet, mot alla odds, stötte på delfiner!
Jag kan inte hävda att jag paddlat sedan barnsben utan det är snarare under pandemins första sommar som intresset övergick i passion. Övernattningsturer i skärgården, tälta på klippor, laga mat på trangiakök, spana efter säl, solnedgångar. Efter misstaget att låna min svågers gamla tält från 70-talet inhandlades snabbt ett begagnat, självstagande tält på Blocket. Sovsäck och liggunderlag uppgraderades, dry bags införskaffades, praktiska behållare för dricksvatten köptes. Tre nya, användbara ord lärde jag mig i samma veva; tarp, absid och footprint.
Go Active Travel borde ju kunna ha en kajakresa i programmet, funderade jag vidare, som komplement till våra vandrings-, tränings-, cykel- och yogaresor. Eftersom jag är tämligen ny på kontoret och den enda som paddlar slog jag till och la upp en resa. Oavsett om man älskar att paddla i skärgården är det ju kittlande att testa nya länder och hav. Gärna med kristallklart vatten och angenäm badtemperatur. Valet föll på Kroatien som uppfyller båda kriterierna med råge och är populärt bland paddlare.
För en vecka sedan fick jag möjlighet att åka ner till Split och träffa företaget som hjälper oss på plats. Jag kunde både inspektera kajakerna samt provpaddla dem. Det blev ett lyckat möte på alla sätt och som grädde på moset såg vi delfiner när vi var ute på havet! Tre och tre hoppade de i perfekta bågar. Jag säger bara wow, vilken show. Det är det härliga med paddling, man smyger fram ljudlöst och kommer naturen så nära. Förra sommaren råkade jag både ut för en ilsken svan och mötte en simmande älg.
I Kroatien kommer vi inte se älg men förhoppningsvis delfiner och nästan garanterat glödande solnedgångar. Vad vi definitivt kommer uppleva är det kristallklara vattnet, Adriatiska havets fascinerande övärld och en eller två välsmakande barbecues. Vi kommer inte heller tälta, utan vi bor på ett enklare pensionat på en av öarna under paddlingen och gör dagsturer. Sista natten tar vi in på hotell i Split och eftersom flyget går hem på kvällen kommer vi hinna utforska denna spännande stad under dagen. Läs mer om vår kajakresa här nedan. Har du frågor eller funderingar ring mig gärna! Jag kommer följa med på resan och delar villigt med mig av mina egna kunskaper och erfarenheter. Jag avslutar med några väl valda ord av Tomas Ledin:
Blå blå vindar och vatten blå blå himlar och hav Blå blå känslor i natten För det är fest med stillheten som gäst
Följ med till Kroatien och paddla i kristallklart vatten. Upplev lugnet och tystnaden av att glida fram ljudlöst i behagligt tempo. Kvällarna njuter vi av vackra solnedgångar och ett par kvällar ordnar vår guide med välsmakande barbecues. Räkna med att bli förälskad i Kroatien som bjuder på härliga stränder, otroliga paddelvatten och ett behagligt klimat.
Kommande resa
Gemenskapen och glädjen var det bästa med resan
Charlotte, yogalärare, hälsoföreläsare och vår reseproducent, har kommit hem från sin sjätte resa tillsammans med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart till den “hemliga” blå zonen Cilento i Italien. Här berättar hon vad en blå zon är och att gemenskapen och glädjen var det bästa med resan.
Hej Charlotte, du har precis kommit hem från en resa till den "hemliga" blå zonen Cilento i Italien, berätta! Vad gjorde ni? Ja, det stämmer! Det är sjätte gången vi gör den här resan till Cilento som ligger ca 13 mil söderut från Neapel. Cilento är ett område som det forskas mycket på kring friskt åldrande eftersom de har ovanligt många som lever över 100 år och ovanligt få med livsstilsrelaterade sjukdomar som hjärt- och kärl, diabetes typ 2 och vissa cancerformer. Under resan besökte vi lokalborna i de små fina och välbevarade bergsbyarna, vi vandrade i naturen som är belägen i en av Italiens största nationalparker och bjuder på magnifika vyer, och vi provsmakade den lokala maten, olivoljan och vinet. Vi bjöds på goda måltider enligt deras traditionella kokkonst och favoritrecept. Maten är vällagad, enkel men smakrik och serveras i en stor variation med mest vegetariska rätter. Allt knöts ihop med flera faktaspäckade och inspirerande föreläsningar av Henrik Ennart om bland annat blå zoner, friskt åldrande och tarmflora. Jag höll även en föreläsning om hållbar kost och livsstil samt i den dagliga morgonyogan.
För den som inte vet, vad är en blå zon? En blå zon är ett demografiskt område där man lever längre än genomsnittet, det har också visat sig att dessa områden har färre antal med livsstilsrelaterade sjukdomar och oftast även är lyckligare. De fem officiella blå zonerna är Sardinien i Italien), Ikaria i Grekland – dit vi reser i september länk till resan, Okinawa i Japan, Nicoya i Costa Rica, och Loma Linda (Sjundedagsadventisterna) i Kalifornien. Det finns utöver dessa fem platser flera andra områden som har samma kriterier men som av olika anledningar inte blivit utsedda till en blå zon. En av dem är Småland och en annan är Cilento.
Vad var det bästa med resan? Gemenskapen och glädjen! Förutom att jag och Henrik nu känner flera familjer som vi återkommer till varje resa, lär vi oss under en vecka även känna de nya deltagarna relativt väl. Samtalen och vänskapen i gruppen blir djupare och allt självklarare ju längre in i veckan vi kommer. Jag inspireras även mycket av det "slow life" som invånarna lever där och känner hur stressnivåerna sjunker bara efter ett par dagar. Det stora utbudet av vegetarisk mat och magiskt närodlade råvaror skördade i säsong är också helt otroliga.
Lärde du dig något nytt? Det är alltid några nya recept som jag tar med mig hem, till exempel flera syrade grönsaker som jag ska prova, en sparris pasta och favabönor. I år hade vi också en örtskola med Giovanna som var väldigt givande och Henrik hade en fördjupande föreläsning om ultraprocessad mat som var mycket intressant.
För några år sedan gjorde du och Henrik ett forskningsprojekt med era deltagare, berätta, vad handlade det om? Ja, det stämmer. 2021 samarbetade vi med två forskare, Olle Melander och Salvatore di Somma, som erbjöd våra deltagare att vara med i en studie för att se vad som hände med blodproverna under en vecka i Cilento. Det togs blod- och avföringsprover dag 1 och igen efter en vecka. Vi serverade strikt mat från området. Under endast en vecka visade det sig att allas blodmetaboliter hade förändrats positivt och att risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2 minskade. Även om det var en mindre studie så är detta numera den enda evidensbaserade hälsoresan som finns.
Vem kan åka med på nästa resa till en blå zon? Alla är välkomna på dessa resor, både yogan och vandringarna anpassas efter gruppen och går att hoppa över om man inte vill delta. Vi har haft med oss deltagare från 30–98 års ålder och det blir en otroligt härlig stämning, stor gemenskap och massa intressanta samtal! Det är fint att se att de yngre hjälper de äldre när det behövs och de äldre som delar med sig av sin livserfarenhet.
Följ med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennartpå höstens spännande livsstilsresa till den blå zonen Ikaria. Under en vecka varvar vi intressanta föreläsningar, vacker vandring och yoga med autentiska måltider och möten med lokalbefolkningen.
Följ med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart och hälsoentreprenören Charlotte Fredrikssonpå vårens mest spännande hälsoresa till italienska Cilento. Under en vecka varvar vi intressanta föreläsningar om bl a Medelhavskostens ursprung, vacker vandring och yoga med autentiska måltider och upplevelser.
Följ med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennartpå vinterns spännande nyhet, vår temaresa till spektakulära Costa Rica. Under tio dagar varvar vi intressanta föreläsningar, unika naturupplevelser och yoga med autentiska måltider. Denna resa planeras preliminärt till hösten 2025.
Kommande resa
Magnus Hagström om resor och balanserad livsstil
Vi har pratat med Magnus Hagström, träningsinstruktör och livscoach som gjort och gör flera träningsresor med oss. Han berättar bland annat om sin egen resa, hur du hittar en balanserad och hållbar livsstil samt vad vi kan förvänta oss av resan till Umbrien i oktober. Häng med!
Hej Magnus, vad kul att vi får prata en stund med dig! Du är träningsinstruktör och livscoach som gjort och gör flera olika träningsresor med oss på Go Active Travel. Berätta, vem är du och hur hamnade du där du är idag? Ja, vem är jag? Jag lever själv med min 17 åriga dotter och 3,5 hund i Stockholm. Jag har arbetat med hälsa i 30 år. Jag började som instruktör och tränare när jag var 19 år och har instruerat de flesta gruppträningskoncept genom åren. Numera jobbar jag mestadels med individer och företag där jag ser till helheten, både den fysiska och psykiska, då jag sedan ett antal år även jobbar med samtalsterapi. Jag tror mycket på att det behövs individuella anpassningar när vi jobbar med hälsa då alla har sina unika förutsättningar.
Jag rör en hel del på mig, då det är ett behov för att jag ska må bra. Jag rör mig varierat med grunden i löpning, cykel, styrketräning och rörlighetsträning. Gärna i naturen, jag älskar berg både på sommaren och vintern, och gillar när det är lite äventyrligt. Sen tycker jag mycket om mat och dryck. Jag har en gammal karriär inom restaurang där jag även jobbade som sommelier, så att få laga god mat och dricka gott är härligt. Särskilt när jag får dela den upplevelsen med någon eller några andra. Mat och dryck är väldigt socialt för mig.
Du har jobbat med träning och hälsa i 30 år. Vad är det roligaste med ditt jobb och vad är det viktigaste du lärt dig? Det roligaste och mest givande är helt klart när jag ser människor utvecklas. Att se någon som har ont bli smärtfri, eller någon som inte tror på sig själv göra saker de inte ens drömt om. Det är fantastiskt.
Det viktigaste jag lärt mig är att det krävs en inre motivation från personen själv för att vi ska kunna skapa förändringar i livet. Och, att det är svårt och hårt arbete att göra livsförändringar.
Vad är en aktiv, balanserad och hållbar livsstil för dig och hur når vi den? Det här är en stor fråga som troligen har väldigt många svar. För mig handlar en balanserad livsstil om att ha daglig rörelse, äta allt men inte alltid, och att ta hand om återhämtning och stress.
För att nå detta krävs individuellt ansvar där vi behöver inse att vi inte kan göra allt på en gång, utan att vi behöver prioritera och prioritera bort. Vi har alla 24 timmar per dygn. Det behövs även insatser från samhället, i form av hur vi bygger det för att få in rörelse, återhämtning mm.
Om någon som läser detta är intresserad av att komma igång med en mer aktiv och balanserad livsstil, vad har du för tips och råd? Det jag skulle börja med är att kartlägga vilka delar av livet som behöver ändras; rörelse, kost, återhämtning, stress eller socialt (dessa är de stora områdena för hälsa) och det behöver inte vara perfekt överallt, bara tillräckligt bra. Rör du inte på dig börja där. Hur kan du få in mer rörelse i livet på ett sätt som är enkelt och hållbart?
För vissa kan förändringen börja med en resa som kickstart. Där du dedikerar ett visst antal dagar för dig själv och ditt välmående och för inspiration på samma gång. Tänk på att förändringarna ska vara hållbara över tid. Att göra något som du klarar att hålla i fem veckor gör kanske en förändring nu, men sällan på lång sikt.
Du gör en resa till Umbrien i oktober där fokus är både cykla, träna och yoga samt mat och vin. Vad mer kan man förvänta sig och vad ser du fram emot? Det är Italien, vackra omgivningar med vingårdar och den italienska miljön. Vi rör på oss och njuter samtidigt av god mat och dryck. Det ena utesluter inte det andra. Men jag gillar även att ha samtal i gruppen. Att få dela med mig av min erfarenhet kring hälsa och hur vi kan hantera saker i livet. Lika mycket tycker jag om att få ta del av deltagarnas erfarenheter och kunskaper. Så, min förhoppning är att vi blir ett gäng som kan både skratta och gråta ihop, och ha fantastiskt kul tillsammans.
Slutligen, vilken är den mest minnesvärda resa du upplevt? Det finns flera fantastiska resor! När jag var och vandrade i Tierra del Fuego längst ner i Patagonien, var en magisk upplevelse. Fantastisk miljö, oexploaterad natur där det inte fanns några färdiga vandringsleder utan vi vandrade off trail. Åtta dagar ute i vildmarken och vi såg tecken på mänskligt liv en gång.
Sen älskar jag även mina resor till New York som är en av mina favoritstäder. Jag känner mig alltid lite hemma där. Men känslan av att komma hem, den får jag framförallt när jag kommer till Mallorca. Jag älskar den ön och stämningen där. Där finns det mesta jag vill ha, det skulle vara snö och skidåkning som saknas då, annars har den allt.
Följ med oss på en cykel- och träningshelg med vin- och olivoljeprovning till Italiens "gröna hjärta". Med oss får du uppleva några av de vackraste cykelturerna och de mest idylliska byarna samt njuta av utsökta lokala viner och delikatesser. Med på resan är vår coach Magnus som leder våra tränings- och yogapass. En aktiv semester med livsnjutning i fokus!
Följ med oss till magiska Mallorca och upplev en oförglömlig träningsresa med våra inspirerande coacher, Magnus Hagström och Shirin Djavidi. Njut av en varierad mix av utmanande och roliga träningspass, avkopplande yoga, spännande utflykter och en minnesvärd kväll i charmiga Palma. Ladda upp med energi och skapa minnen för livet!
6 dagar från 17 450 SEK
Våra färdledare bråkar över vem som ska få guida resan till Umbrien
Det finns en anledning till varför våra reseledare tvistar om vem som ska guida våra grupper i Umbrien. Passa på att knipa en av de sista platserna på denna underbara vårresa!
När så många platser har blivit överbesökta och slitna av massturismen, är det ens möjligt idag att hitta ett hörn av Italien där man fortfarande kan känna äktheten hos människorna och platserna? Vi på Go Active har hittat en sådan plats och har tagit små grupper av nyfikna, äventyrliga svenskar dit sedan 2017. Umbrien, regionen som ligger strax söder om Toscana, är känd som Italiens "gröna hjärta" och det är lätt att förstå varför. På våren exploderar Umbriens rika natur till liv och skapar en magisk miljö för vandring. Byborna i de små medeltida byarna uppe på kullarna skrattar och pratar fortfarande med den traditionella italienska livsglädjen. Och det som binder samman människorna och naturen är områdets oöverträffade gastronomi. Upptäck allt detta och mer med oss på Go Actives olika resor till Umbrien. Det finns fortfarande några platser kvar på vandringsresan dit den 13 april. Och när du träffar din reseledare kommer du att veta att det är någon som verkligen vill vara där!
Få vandringsturister hittar till Italiens gröna hjärta, men här finns optimala förutsättningar för vandringar med tyngdpunkt på kultur, historia, mat och vin. Med oss får du uppleva de vackraste platserna och mest idylliska byarna, bo bekvämt och njuta av genuint italiensk mat.
8 dagar från 18 950 SEK
Alagna forever!
Lottie Sundelöf, som driver Hotel Monterosa i Alagna, berättar om sin kärlek för orten och bergen runtomkring. Go Active Travel har avresor till Alagna i juli och september.
Första gången kom jag till Alagna för bergens skull, den gången på vintern för att åka skidor, och jag kom tillbaka till samma berg för att vandra på sommaren. Det var då jag blev jag fast.
Alagna är en by vid foten av det mäktiga Monterosamassivet, längst in i dalen vid floden Sesia, därav namnet Alagna Valsesia. Här i norra Piemonte, på gränsen till Schweiz, bor bara drygt 400 invånare året runt i en by starkt präglad av walserkulturen, vilket syns tydligt i de vackra traditionella husen av trä och sten. För inbitna offpist-skidåkare från Sverige har Alagna länge varit en känd plats och där byns slogan "Freeride paradise" vittnar om de oändliga möjligheter bergen erbjuder. Mindre känt för oss är att samma fantastiska möjligheter erbjuds även på sommaren. Alagna är en perfekt bas för enastående vandringar. Här finns flera av Alpernas högsta toppar och mäktiga glaciärer som kontrasterar mot de intensivt gröna dalarna med små pittoreska byar.
Här finns vandringar som passar de allra flesta. Du kan ta lift upp till 2 950 m och njuta av en utsikt som tar in stora delar av bergskedjan och slättlandet i söder. Du kan vandra direkt från Alagna upp genom Otrodalen där det lilla kapellet och lunchrestaurangen ligger grannar i en by med lång historia och cirka 20 bofasta. Du kan gå upp till Refugio Barba Ferero som drivs av Chester som bakar de mest underbara bakverk på närmare 3000 meters höjd. Hit lämnas alla varor av från helikopter. För den som vill prova på ännu mer äventyr väntar glaciärvandring med stegjärn upp till Capanna Margherita på nästan 4 600m. Vad du än väljer som passar dig så är belöningen en fantastisk naturupplevelse.
När jag och min man besökte Alagna den där första sommaren för att vandra med våra kompisar skapade vi en gemensam chatgrupp där vi delade bilder med varandra. Vi döpte gruppen till Alagna forever. Inte visste jag då vad detta skulle betyda bara ett par år senare. Vi kom tillbaks även nästa sommar och nästa vinter igen och vid alla våra besök valde vi att bo på fina Hotel Monterosa. Det låter så klyschigt men det är ett sånt där hotell som levererar just en känsla av att vara borta och bortskämd, men som ändå ger en skön avslappnad hemmakänsla. Så berättade en dag hotellets värdpar Joakim och Tine att de efter tio år tänkte runda av sitt arbete och vi fick frågan om vi vill ta vid och driva Hotel Monterosa. Och nu är vi här. Vi har kommit en bit in i vintersäsongen och vi är så glada och stolta över den pärla som Hotel Monterosa är, över alla fantastiska medarbetare och hur fint Alagna och bergen tar emot sina gäster!
Vi längtar också till sommaren och ser fram emot att välkomna Go Active Travels resenärer som vill upptäcka Alagna och alla fina vandringar!
Lottie Sundelöf, Hotel Monterosa Alagna och grundare av Världens Resor (Go Active Travels systerföretag)
I nordvästra Italien, nära gränsen till Schweiz, ligger genuina Alagna som erbjuder vandring utöver det vanliga. Alagna är känt som en av italienska Alpernas mysigaste byar. Under vår vandringsvecka upplever vi både det höga alpina landskapet på mäktiga Monte Rosas sluttningar samt de vackra dalarna med genuina små byar.
Kommande resa
Yoga i den arktiska vildmarken
Gillar du tanken på att komma nära dig själv och Svalbards magnifika natur på samma gång? Att ta en timeout för att vara 100 procent närvarande och samtidigt stärka kropp och själ med välgörande yogaövningar? Då kan vår yogaresa till Svalbard 2024 vara något för dig. Här är en intervju med Isabel, som höll i yogan ombord på M/S Quest i våras.
Från sekunden då Isabel Holmquist såg en bekants bilder från en fotoresa till Svalbard drömde hon om att få uppleva den norska ögruppen. Det var bilder på en liten röd fiskestuga vid vattnet som låg i ett annars helt öde landskap, på spektakulära isformationer, snötäckta berg och klarblå fjordar. Det skulle dröja mer än 20 år innan Isabel gjorde drömmen till verklighet, men i slutet av maj 2022 blev resan äntligen av. Isabel följde med som yogainstruktör på en av M/S Quests vårresor till Svalbard.
Isabel är yogalärare sedan 15 år tillbaka. Hon har gått på Handels och planen initialt var att hon skulle ta den vanliga karriärvägen, men i samband med att hon fick sitt första barn, valde hon att hoppa av ekorrhjulet och öppna en egen yogastudio i Göteborg. Hon ville testa på livet som egenföretagare och ägna sig åt yogan på heltid. Sedan dess har hon drivit flera yogastudios och sedan drygt två år bor hon med sin familj i Åre.
”Efter sju säsonger i Alperna och Aspen kändes det viktigt att bo någonstans där jag har nära till skidåkningen.”
Isabel har yogat sedan hon var i 15-årsåldern och praktiserar PREHAB-yoga. En form av rehab-yoga som ökar styrkan, stabiliteten i kroppen så att du både minskar skaderisken och återhämtar dig snabbare om du skulle skada dig.
”För mig är yogan en plats där jag möter mig själv på mattan, men jag får även jobba fysiskt. Det är skönt för kroppen och jag kan sortera mina tankar bättre.”
Under många år var Isabel konstant på resande fot och oavsett var någonstans i världen hon befann sig hade hon yogan som trygghet.
”Jag visste att även om livet var kaos omkring mig, skulle jag få exakt det jag förväntade mig, oavsett om jag gick in på en bikramyogaklass i Santiago eller Tel-Aviv.”
Idén att anordna en yogaresa till Svalbard växte fram när Isabel lärde känna sin granne, PolarQuests populäre expeditionsguide Henrik Törnberg.
Det är svårt att föreställa sig något mer avkopplande än att yoga på en solvarm klippa med utsikt över snötäckta bergstoppar och en kristallklar fjord där himlen målar världen upp och ner. Upplevelsen förhöjs dessutom tusenfalt av känslan av att möta naturen med ett sinne som inte är påverkat av den ständiga ström av information som kännetecknar dagens samhälle.
”Många tänker att natur- och djurupplevelserna är det stora under en expeditionskryssning på Svalbard, men det bästa är ju att uppleva alla fantastiska saker tillsammans med andra människor som också är mentalt närvarande. Jag reflekterade mycket kring det under resan. Ingen var uppkopplad för det saknades täckning. Alla var avkopplade. Det fanns inget som pockade på ens uppmärksamhet.”
Isabel ledde yoga- och meditationsklasser vid flera tillfällen under resan. Både i loungen, på däck och utomhus med en utsikt som fick alla deltagare att tappa andan.
”Det faktum att vi befann oss i naturen gjorde allt så mycket starkare. Jag tror också yogan förde okända människor närmare varandra. För det är ju kanske lättare att slå sig ner bredvid någon vid middagsbordet som man nyss har utfört lite udda kroppsrörelser intill. Yogan är avväpnande och lockar också till en del skratt.”
Som familjens projektledare och ständiga ”allt i allo” uppskattade Isabel lite extra att bara kunna ta rygg på expeditionsledaren och guiderna.
”Visst, jag hade ansvar för yogan, men bortsett från att ta beslut kring den, kunde jag slappna av helt, bara njuta av upplevelserna och av att någon annan bestämde hur dagen skulle se ut. Idag är det ju få som tillåts checka ut en hel vecka, att inte vara tillgänglig på telefon, men det var oerhört värdefullt. Jag hade inte ens med mig en kamera för jag ville inte uppleva Svalbard genom en lins. Jag var där för att insupa naturen och allt det häftiga som fanns runt omkring.”
Resan bjöd på både polarräv, renar, valrossar och isbjörnar. Den första isbjörnen såg deltagarna på packisen på långt avstånd. Den andra, en välmående isbjörnshane, låg och sov på stranden när M/S Quest passerade mellan två öar.
”Vi stannade till dess att björnen vaknade och efter kanske en timme fick vi se ett helt register av coola grejer som en isbjörn kan göra. Han simmade, bajsade, klättrade, tittade in i ett hus och lekte runt i snön, helt oberörd av vår närvaro. Det var magiskt!”
Isabel och PolarQuest planerar en yogaresa för Svalbardssäsongen 2024.Läs allt om denhär!
I maj har du chansen att följa med på vårens härligaste träningsresa i soliga Spanien. Fyll på med inspiration och motivation i sköna omgivningar på Costa Brava och kom hem med ny energi och kroppen full av endorfiner. Med på resan är vår inspirerande och erfarna coach Sabina Dufberg. Hon är ett proffs på att leverera resultat utefter dina förutsättningar. Vi bad Sabina berätta om sig själv, sin syn på hälsa och vad du kan förvänta dig när du följer med i vår.
För de som inte vet vem du är, kan du berätta lite om dig själv?
Jag är en snart 50åring som njuter av livet till fullo och vet knepet till en hållbar livsstil och träningsresultat utan att ge avkall på livet. Det finns inga pekpinnar för mig och jag ser till det unika i varje enskild person. Jag har över 30års erfarenhet av att leda andra i träning och hälsa och ser det som en ynnest att få ha den möjligheten till att inspirera andra i min passion.
Vad är hälsa för dig och vad får dig att må bra?
En balans av njutning och träning. Jag älskar livets kulinariska läckerheter och att få utforska och upptäcka nya platser på jorden samtidigt som vardagliga rutiner med familjen, hemmet och träningen är av stor vikt.
I början av ett nytt år är det många som lovat sig själva en livsstilsförändring, vad är ditt bästa tips för att etablera långsiktiga goda vanor?
Ställ inte för stora krav på dig själv där dina redan inarbetade rutiner kastas omkull helt. Ta små steg/förändringar i taget och befäst dem innan du tar nästa. Ha tålamod och beröm dig själv och bedöm inte dig själv för de misstag som du upplever utan zooma ut och se alla positiva steg mot ditt mål. Du kommer att upptäcka att din lägsta ribba ändå är lite högre än när du började din resa mot ett starkare liv. Undvik allt eller inget fällan.
I maj kan man följa med dig till Costa Brava, vad kan man förvänta sig under resan?
Träningsresultat, träningsinspiration, flera träningsprogram som du enkelt kan träna på egen hand, en massa skratt, energi i livet, god mat, underbar miljö och en inre resa som du troligen inte förväntar dig!
Vad tycker du själv ska bli roligast med resan?
Att få träna, upptäcka, skratta och lära känna alla deltagare, man växer alltid av möten med andra människor.
Kan man åka själv på en träningsresa? Absolut. Speciellt om man vill få nya vänner. Läs om Ann och Maritha som tog mod till sig och åkte var för sig till Mallorca, men kom hem tillsammans, med en stark vänskap i bagaget.
Ann hade gått sjukskriven länge och äntligen blivit friskförklarad. Hon ville få till en förändring, en nystart och en träningsresa kändes som det bästa alternativet. Att få ihop sin kalender med tjejkompisarnas visade sig omöjligt så trots att det kändes pirrigt beslöt hon sig att resa själv med Go Active till Palma.
Maritha hade haft ett långt uppehåll i sin träning och sökte på nätet efter en träningsresa som innehöll både styrka, kondition och yoga. Hon ville kickstarta träningen och gå ”all in”. Unna sig egentid, välmående och ny inspiration. Fokus för Maritha var att hänga med på alla träningspass och hon hade ingen tanke på att hon skulle få träffa och lära känna så många härliga tjejer på köpet.
Ann och Maritha fann varandra redan första dagen och delade många varma skratt under Palmaveckan. Innan de skiljdes åt var de helt överens om att hålla kontakten, peppa varandra att hålla motivationen mellan alla stressiga vardagsmoment i form av dagishämtning, matlagning och diskberg. De var också överens om att åka på en träningsresa igen, men denna gång tillsammans. Sedan dess har Ann och Maritha setts och tränat ihop i respektive hemmastäder och rest till både Köpenhamn och Prag. De planerar även fler träningsresor tillsammans!
Så tacklar du ”efter semester-syndromet” – tacksamhetsritualer för ett gladare liv
Semestern är slut och det är dags att börja jobba igen. Sovmorgnar, lata dagar på stranden och härliga grillmiddagar med familj och vänner byts snabbt ut mot tidiga och kyliga morgnar, stresspåslag och snabbmakaroner. För många av oss kommer jobbångesten krypande och tillvaron kan plötsligt kännas meningslös och jobbig. Hur ska man orka? Och vad finns det att vara glad över? Med en positiv inställning och några dagliga tacksamhetsövningar kan du lära dig att leva ett lyckligare och mer stressfritt liv.
Efter en långledighet är det lätt att falla in i negativa tankemönster. Du kanske har svårt att komma in i vardagsrutiner igen och jobbet kan kännas både trist och stressigt. Efter semester-syndromet drabbar många och det är inte sällan vi fastnar i tankar av meningslöshet. Men det går att ändra förhållningssätt och på så vis förbättra för sitt mående, hälsa och sin omgivning.
Att regelbundet uttrycka tacksamhet för saker i livet gör dig lyckligare. Det ökar nivån av glädjehormoner i hjärnan, minskar stress och förbättrar vår sömn. Forskningsresultat inom positiv psykologi visar att människor som är positiva och känner tacksamhet i vardagen lever längre, har bättre självkänsla och lyckligare relationer. De visar mer sällan tecken på depression eller ångest och har bättre hälsa. Glada människor presterar bättre, tjänar bättre och mår också bättre på sin arbetsplats. Människor som känner tacksamhet och inte gärna gnäller i onödan blir dessutom bemötta på ett bättre sätt av andra människor, eftersom de gör andra på gott humör. De är också mer kreativa och öppna för förändringar och nya intryck.
Försök att fundera på vad du har. Nuförtiden är vi ofta fokuserade på vår önskan om att ständigt skaffa oss mer av allt att vi ibland glömmer det som vi redan har. Ett ögonblicks lugn och eftertanke kan vara det enda som behövs för att vi ska inse att vi är väldigt nöjda med vad vi har – och att vi faktiskt har mer än vi tror.
Unna dig själv ögonblick av lugn och ro, så att du kan höra det som pågår långt in i ditt hjärta och sinne. Försök att släppa taget om egocentrerade drivkrafter som kritik, rädsla och makt- och kontrollbehov. Lev ett liv fyllt av kärlek i stället. Det är det som gör dig lycklig.
Syftet är att stanna upp, reflektera och faktiskt kunna släppa det som egentligen är helt oviktigt att störa sig på eller vara missnöjd över. Att börja och sluta dagen med en positiv känsla och att på så vis ändra förhållningssätt till livet och sig själv. Det handlar om så kallad positiv psykologi där fokus är på välmående istället för psykisk ohälsa. Enligt forskning är det dessutom bättre att dela det vi är tacksamma över med andra. När du berättar för andra om saker som gör dig glad och tacksam har det en positiv inverkan på hur du mår generellt.
Daglig tacksamhetsritual
Skaffa en anteckningsbok och gör den till din tacksamhetsdagbok där du skriver ned saker du är tacksam för varje dag. Avge cirka en minut på morgonen och en minut på kvällen för att tänka på det du är tacksam för. Du kan tacka dig själv för du är den du är, att du har tak över huvudet, för din familj, att du är frisk, har vänner, ett jobb att gå till, trygghet, kärlek eller kanske det fina vädret och den goda lunchen du åt. Du kommer förmodligen märka att du slutar irriterar dig på småsaker och inser att du överlag har det bra. Kanske löser du några problem och knutar på vägen och lär dig att gå vidare. Förmodligen inser du också att vardagen inte är så tokig.
Att få in sin träning på riktigt, i vardagen kan vara lite trixigt. Hur gör man egentligen? Som naprapat och löpcoach på Access Rehab träffar Mattias Derfält många som vill ha hjälp med sin träning. En del är nybörjare som undrar hur man kommer i lite bättre form för att orka mer i vardagen. Andra är motionärer som vill bli starkare och kunna delta i något “lopp” eller göra en “aktiv” resa. Ytterligare andra är elitidrottare som vill ha hjälp med överbelastningsproblematik eller liknande. Oavsett om man är nybörjare eller aktiv motionär erbjuder Mattias kunskap om träning där kontinuitet är nyckelordet. Men hur får man då till en regelbunden och bra träning i sin vardag?
Här är 7 steg till att komma igång!
Hitta din egen motivation! Först och främst gäller det att hitta “sin egen” motivation med träningen. Din träning är bara din egen, ingen annans. Börja med att ställa dig frågan varför Du vill träna. Vad är ditt mål med träningen?
Gör din träning lustfylld! När du vet varför du vill träna är det dags att fundera över ett vettigt träningsupplägg. Försök hitta just det upplägget som känns kul för dig. Är du en person som vill kombinera din träning med “gemenskap” så sök efter gruppträningar eller lägg upp dina träningspass tillsammans med en vän. Vill du istället kombinera din träning med att vila från sociala kontakter se över alternativ där du i lugn och ro kan ägna dig åt din träning på egen hand.
Avsätt tid! Nu vet du varför du vill träna och du har också hittat ett träningsupplägg som funkar för just dig. För att du säkert ska få in träningen i din vardag och inte hitta ursäkter, som exempelvis “jag hann inte idag” behöver du avsätta tid för din träning. Boka därför in träningstiden i din kalender som vilket annat möte som helst.
Var ärlig mot dig själv! När man ska komma igång med sin träning för första gången eller efter ett långt uppehåll (kan vara flera år) är det viktigt att man inte är för hård mot sig själv och sätter upp orimliga mål. För dig som vill igång efter ett uppehåll kan en av fällorna vara att minnas den nivå du var på när du slutade med din träning och ha den nivån som en måttstock på din nya målsättning. Var ärlig mot dig själv och utgå i din nysastning från den nivå du befinner dig på idag.
All träning räknas! Trots att du avsatt tid i din kalender och att du lagt upp rimliga mål för din träning blir ibland saker och ting inte exakt som förväntat. Då är det viktigt att tänka på att varje tränings-minut räknas. Om den tänkta träningstimmen bara blev 20 minuter eller den tänkta kvarten blev 7 minuter, så räknas det också!
Ta hjälp! För dig som tycker att det är lite extra kämpigt att komma igång, - varför inte ta lite hjälp inledningsvis av någon som kan inspirera dig och strukturera upp din träning! För dig som bokat en resa med Go Active Travel - använd din rabatt hos oss - vi hjälper gärna till.
Fira uppsatta mål! När du uppnått dina mål eller delmål vilka de än må vara - ta då en stund till att belöna dig själv. Ge dig själv en klapp på axeln eller unna dig något du tycker mycket om och se din egen hälsoutveckling.
- Avslutningsvis från Mattias "...oavsett om du vill bli hälsosammare, snabbare eller drömmer om att delta i något lopp eller bli i lite bättre form till en resa så finns det många hälsofördelar med att få in lite träning i din vardag. Med ett bra träningsupplägg och rätt motivation kommer du att lyckas med din målsättning"
Både som vandringsguide och på egen hand har jag i stort sett vandrat i de flesta av Europas miljöer. Men aldrig förr hade jag besökt Kanarieörna innan jag i mars fick följa med på Go Actives vandringsvecka till La Gomera.
Mina första intryck var att en resa till denna, en av ögruppens mindre och mest oexploaterade öar var mer som en expedition. Visst är det smidigt att resa dit men känslan av att åka till ett exotiskt, annorlunda land i fjärran var ändå stark. En känsla av beundran som förstärktes under första vandringsdagen; Natur och landskap/bergsformationer som jag aldrig förr upplevt väckte i mig känslan av att utforska det okända. Det var mycket intressant att få höra från vår vandringsledare om all flora och fauna som jag inte kände till och som var så annorlunda mot Europas fastland. Även om öarna tillhör Spanien är vi trots allt precis utanför Afrikas kust.
Har du vandrat i svenska fjällen och kanske i Alperna och söker efter något nytt kan jag verkligen rekommendera La Gomera. Vyerna över den mäktiga vulkanen Teide på grannön Teneriffa och Atlantens enorma horisonter sitter i stor kontrast med det du upplevt tidigare. Trots denna känsla av mäktighet är vandringarna som Go Active valt på ön ändå lagom för medelvandrare som klarar av att gå mellan 10-15 km och vara ute 6-8 timmar. Terrängen är bitvis brant och emellanåt ganska ojämn, men våra gruppvandringar går i lugnt tempo.
Följ med oss på en häftig vandringsresa på den näst minsta kanarieön La Gomera och upplev öns makalöst vackra natur med sina branta klippor, höga berg, djupa raviner och skogar. Här är klimatet bra för vandring långt in på senhösten. Vi bor på öns finaste hotell hela veckan.
8 dagar från 22 950 SEK
Skottland, ett land utöver det vanliga
En vandring i Skottland ger mer än bara naturupplevelser, läs mer om landets unika "egenheter"... Här berättar vår kollega Wendela lite roliga fakta om ett av sina favoritländer.
Skottland är känt för sin vackra natur, de bergiga högländerna med djupa dalar och fjordar som skär långt in i landskapet. Landets rika och dramatiska historia har också präglat landet och har i nutiden berättats genom film och litteratur. Kiltar, säckpipor, trevliga människor och whisky, ja allt detta kanske du redan kände till om landet men visste du detta om Skottland?
Haggis med neeps and tatties
Denna traditionella och till trots riktigt populära rätt är en smakexplosion av fårhjärta, lever och lungor som blandas med havre och kryddor. Det kan låta lite suspekt men det är till trots riktigt delikat! Det skall med fördel serveras med sk ”neeps and tatties”, dvs rovor och potatis. Detta är en självklar rätt på ”Burns Night”, kvällen då man firar nationalskalden Robert Burns. I skenet av levande ljus och med en skvätt whisky i glaset reciterar man hans texter och njuter av god mat och gott sällskap.
Enhörningen
Men vad om detta med Skottland och enhörningar? Skottland är det enda landet i världen som har ett mytologiskt djur som nationaldjur- den majestätiska enhörningen. Den är till och med representerad på en av de kungliga vapensköldarna. Enhörningen har varit en viktig symbol i Skottland sedan 1500-talet, då den symboliserar äkthet, oskuld och styrka, vilket i sin tur anses representera egenskaper i Skottlands nation, Starka och självständiga. Skottlands valspråk lyder även: ” Nemo me impune lacessit ” (lat: Ingen provocerar mig ostraffat).
Skottlands Hollywood
På tal om självständighet är de skotska högländerna ett perfekt exempel på landets karga och otämjda natur. Denna vidsträckta och kuperade del av landet hyser kanske några av världens vackraste områden. Från det högsta berget Ben Nevis, som tornar upp sig och med de porlande fjällbäckarna i dalgångarna nedanför. Det är inte konstigt att flertalet filmer har valt dessa områden som inspelningsplats för flertalet storfilmer och serier. Högländerna har flertalet mindre och pittoreska byar och historiska platser som tex Glenfinnanviadukten som blev känd genom Harry Potterfilmerna.
Tartan
Ordet kilt kommer från Skotsk gäliska språket och betyder vika eller vira in. De första kiltarna bestod av ett stort vävt tygstycke i naturfärger, som man svepte in sig i. Det skyddade mot väder och vind samt kamouflerade bra i naturen. Det går inte att besöka Skottland utan att ha någon form av kontakt med kilten, Skottlands stoltaste klädesplagg, eller närmare bestämt kiltarnas mönster. Kilten i sig är idag ett plagg som man bär vid högtider som bröllop, festivaler och festligheter. Kiltens rutmönstrade tyg, det så kallade ”Tartan” finner man idag i alla varianter från inredningsdetaljer, modeplagg till skoluniformer. Det finns flera tusen varianter på färg och mönsterkombinationer. Till en början kunde man särskilja de olika klanerna på tartanmönstret. Det populäraste idag är det som kallas ” The Royal Stewart tartan ” Det ritades speciellt för när Kung George IV kom på statsbesök till Edinburgh strax efter förbudet att bära kilt hade hävts.
På vår vandringsresa i Skottland har vi valt ut några av de finaste vandringarna. Vi upplever det storslagna landskapet, då vi vandrar i det skotska höglandet, på ön Eigg i Hebriderna samt med Ben Nevis i sikte. Denna resa planeras till 2025.
Kommande resa
Makarska - Kroatien visar sig från sin bästa sida
Vår medarbetare Åsa reflekterar högt och lågt om sin resa till Dalmatien, Kroatien i höstas.
Jag är beroende av väderappar. Så fort resan är bokad inleds ett frenetiskt kollande av prognoser och statistik. Samma visa inför resan till Kroatien i oktober. ”Vad ska man packa? Hur ska man klä sig? Kommer det att bli slätregn? Kan man sitta på uteserveringarna?” Men all nervositet var helt i onödan. Kroatien visade sig från sin allra bästa sida och vi upplevde några dagar av helt perfekt vandringsväder och av ett gnistrande hav som fortfarande på höstkanten inbjöd till sköna bad efter vandringarna. Kan det vara så att havet har en annan färg i Kroatien jämfört med andra delar av Medelhavet? Jag tror det. Kanske har det att göra med hur bergen och himlen speglar sig i vattnet. Eller kanske att Kroatien gör dig så lycklig att allt får lite starkare färger där?
Men detta skulle ju handla om vandring, inte väderappar och färgen på havet. Kroatien är som gjort för vandring. Bergen reser sig precis innanför kustlinjen och lockar till upplevelser på högre höjd. Har ni tidigare vandrat i Alperna törs jag lova att detta är en helt annan upplevelse. Här vandrar man i ett landskap som är kargt men lummigt. De bitvis steniga lederna kantas av växtlighet som i oktober varierar från klassisk medelhavs-macchia till höstfärgad skog. Reser ni i stället på våren är blomningen mer framträdande och grönskan starkare.
En hel del uppför och nerför, precis som sig bör på en varierad vandring. Kanske inte de lättaste vandringarna är omdömena från våra resenärer, men jag törs lova att det är värt stigningen när man kommer upp till utsikten. Utsikten som bjuder på storslagna berg som omfamnar den strålande kustlinjen, hela vägen genom landet. Kroatien är hav och berg i en perfekt kombination. Gillar du de komponenterna är Kroatien ett resmål för dig! Jag är i alla fall såld.
Weekendvandra i Dalmatiens vackra kustlandskap! Under resan varvar vi trevliga vandringar med att njuta av bekvämt boende och vackra vyer. Hotel Osejava har fyra stjärnor och har ett perfekt läge vid strandpromenaden i den mysiga orten Makarska.
Räkna med att bli förälskad i Kroatien under denna minnesvärda vandringsresa. Dalmatien bjuder på härliga stränder, lummiga grönska, höga berg och ett behagligt medelhavsklimat. Vårt hotell Osejava ligger i charmiga Makarska med det kristallklara havet som närmsta granne.
För dig som reser ensam, och gärna snör på dig vandringskängorna presenterar vi en storslagen resa i Dalmatiens kustlandskap. Här väntar härliga stränder, lummiga grönska, höga berg och ett behagligt medelhavsklimat, kombinerat med trevlig samvaro.
Kommande resa
Marocko - en vandring genom flera världar
Följ med vår färdledare Wendela till Marocko. Här berättar hon hur det är att vandra i spektakulära bergsområden och få en inblick i vardagslivet, långt från allfarvägarna!
Magiska Marocko! Denna vandringsresa är en helhetsupplevelse. Förutom långa vandringar i spännande landskap, får vi en djup inblick i kulturen och vardagslivet hos landets ursprungsbefolkning Berberna, eller Amazigh som dom själva kallar sig. Bergskedjan Höga Atlas reser sig som en långsträckt ryggrad genom ökenlandskapet i den södra delen av Marocko där vi kommer att befinna oss. Vi bor och vandrar tätt inpå lokalbefolkningens vardag i berberbyn Imlil. Längs lederna träffar vi på barn som är på väg till skolan, kvinnor som är ute och samlar ved till eftermiddagens hamam. Och en och annan åsna.
Utsikten är storslagen när vi kommer upp till passen som avgränsar de djupa och gröna dalgångarna från varandra. I april lyser marken av färggranna vårblommor och det gröna gräset står i bjärt kontrast mot de snöklädda och karga topparna i Höga Atlas.
På kvällarna äter vi middag vid låga bord i matsalen som är dekorerad med vackra textiler på de mosaikprydda väggarna och har mönstrade yllemattor på stengolven. Om vädret tillåter kan man efter mörkrets inbrott njuta av ett glas myntaté på takterrassen och lyssna till ljuden och sorlet från byn nedanför. Den intensiva stjärnhimlen, som uppenbarar sig vid klart väder, ger en magisk känsla.
Ankomsten till Marrakech i slutet av veckan blir ytterligare ett miljöombyte för alla sinnen. Den rosafärgade ringmuren omgärdar den gamla delen av stan och det är innanför den vi hittar den Riad där vi bor de sista två nätterna. Under kvällen lever hela staden upp, speciellt torget Djemaa el Fna med sina gycklare, ormtjusare och underhållning av olika slag. Tillika förvandlas torget till ett enormt stort gatukök med förföriska dofter.
Att vandra i Höga Atlas, vid foten av Nordafrikas högsta berg Jbel Toubkal, i kombination med färgstarka Marrakech är ett djupdyk in i denna välkommande, intressanta och charmiga kultur som Marocko bjuder på. Välkomna, Marhabaa!
Följ med på en vandringsresa till de höga Atlasbergen och njut av storslagna naturupplevelser och unika inblickar i berberbefolkningens vardag. Vi bor fyrstjärnigt med en vidunderlig vy över dalen och de snöklädda topparna. Denna resa planeras preliminärt till hösten 2025.
Kommande resa
Så kan du förbereda dig fysiskt inför vandringsresan
Det är absolut inga elitmotionärer som åker på våra vandringsresor, du klarar dig bra med viss vandringsvana och god grundkondition så länge du är fullt frisk. Men vill du njuta maximalt och undvika skador kan det vara bra att ägna sig åt specialanpassad träning innan resan.
Träna flåset och rätt muskelgrupper Det kan vara svårt att hitta kuperad terräng nära där man bor, men tillgång till en backe har de flesta. Leta upp din närmsta rejäla backe och spring upp och gå ner. Då jobbar du med rätt muskelgrupper samt koncentriskt på vägen upp och excentriskt på vägen ner, precis som det ser ut under en vandring. Du tränar också konditionen. Är du helt otränad kan det vara smart att simma eller träna på motionscykel i början eftersom det är mer skonsamt för lederna.
Gå in dina vandringskängor Se till att komma ut i terrängen när du tränar. Ta på dina vandringskängor, du får en liknande känsla som när det är dags på riktigt och har du nya kängor så går du in dem samtidigt som du tränar.
Träna benen Det är benen som ska jobba mest, så se till att träna dessa. Det går utmärkt att träna hemma framför teven om du inte vill hänga på gymmet. Träna utfall, burpees, knäböj, steg upp och ner på pall. Börja i god tid innan det är dags för avresa.
Träna med ryggsäck och vandringsstavar Se till att träna med ryggsäck, överkroppen mår bra av det och hela din kropp får en bra förberedelse inför din resa. Samtidigt testar du din utrustning. Vi rekommenderar också att du vänjer dig vid att använda hopfällbara vandringsstavar. Det hjälper dig med balans och avlastning av knän och höfter, särskilt i nedförsbackarna.
Glöm aldrig vattnet Du måste ha vatten med dig på din vandring, så se till att även ha med det på träningen så vänjer du dig vid att ha vattenflaskan i närheten hela tiden.
Desto duktigare du har varit på att hålla i gång din träning inför din vandringresa desto roligare kommer du känna att det är. Musklerna svarar i uppförsbackar, lungorna svarar den där dagen ni går lite extra långt. Du kommer att känna dig full av energi och kraft även vid dagens slut.
Så väljer du rätt vandringskängor – fotriktiga expertråd
Någonstans i världen är det alltid säsong för att vandra. Ska du köpa vandringskängor för första gången? Är sulorna på ditt gamla par utslitna? Här tipsar vi om hur man väljer rätt vandringskängor och ger dig en checklista inför köpet.
Kängor kan ge skavsår, glappa och vara instabila. De kan också vara helt underbara. Den som lyckats hitta ett par sköningar kan gå långa sträckor med pigga fötter. För skorna är det viktigaste i vandrarens utrustning och krav på våra vandringsresor.
Dina vandringskängor ska ha vridstyv sula, skaft och stå emot väta. Stabila skor är extra viktigt för nybörjare med tung kropp och/eller dåligt flås, samt för dig som passerat 40 och inte förstått att din balans försämrats (det har den). Prova kängor i slutet av dagen, eftersom fötterna ofta är lite svullna då och glöm inte att gå in dem ordentligt. Använd två par strumpor i nya kängor för att undvika skavsår, gärna i merinoull som andas. Här kommer åtta tips när du ska investera i ett nytt par.
VRIDSTYV KÄNGA
Du som ofta går i brant och stenig terräng ska inte ha en alltför vek känga. En vridstyv sko ger ett bra vriststöd, bättre stabilitet och ser till att inte fötterna blir trötta.
DÄMPNING SPARAR KNÄNA
Om vandraren och/eller packningen är tung behövs en väl uppbyggd mellansula som ger dämpning och anatomiskt stöd under foten, vilket sparar knän och fötter.
TÄNK PÅ PASSFORMEN
Vandringskängor ska sitta tight utan att klämma, du ska kunna spela piano med tårna. Och de ska vara 1,5 cm längre än dina fötter. Det känns ofta stort och man lockas ofta att ta en tajtare storlek. Efter en dags vandring så blir de perfekt sittande vandringskängorna för små. Med blånaglar, skavsår och noll komfort. Om man inte köpt kängor som känns lite för stora vill säga.
VÄLJ RÄTT MATERIAL
Generellt kan man säga att läder håller i en evighet om det sköts på rätt sätt, så se till att vårda dina vandringskängor. Syntet kräver lite mindre underhåll, men är å andra sidan inte lika hållbart i längden. Kängor i GORE-TEX är vattenavvisande och ger bättre skydd mot väder och vind, men i högsommarvärme blir de varma så tänk på att ha extra strumpor att byta med.
SKYDD MOT SLITAGE
Om du ofta vandrar oledat i stenig terräng är det viktigt att skorna har skyddskant vid tå och häl, och gärna runt om hela skon. En kant i hårdare gummi eller plast skyddar om du kör foten i en sten.
SULA SOM GER GREPP
Bäst är om yttersulans gummi är medel-mjukt, för bästa grepp även på våt klippa. Sulan ska inte vara för finmönstrad, då blir fästet dåligt i lera.
SPANA IN PLÖSEN
Bra om plösen är högre än skaftet, så den ger extra skydd när du går i risig terräng. Plösen kan gärna vara fastsydd långt upp på skaftet, så att inte vatten sipprar in.
FULL FART FRAMÅT
Med en rundad sula vid tån får du framåt-rull. Skon kan också vara avfasad baktill. En rak sula kan upplevas klossig – speciellt om den också är högt uppbyggt vilket ger sämre markkontakt.
Solo, men inte ensam – Om att åka på singelresa och vandra
Kan en vandringsresa vara starten på ett liv i rätt riktning? Ja, absolut om du frågar Mikael Mastberg som har rest med oss på Go Active till Österrike, Kroatien och Spanien.
Allting började i december 2017 då Eva, Mikaels sambo sedan många år, gick bort i cancer. Han var väldigt nere och funderade på vad han skulle göra av livet när han fick syn på en annons för Go Active, som då hette WI-Resor. Under en av Eva och Mikaels egna vandringsresor i Österrike hade de träffat på en grupp från Go Active så han var lite bekant med oss sedan innan.
Mikael beställde hem en katalog och gick sedan in på kontoret på Norrtullsgatan för att få veta lite mer om resorna och få en personlig kontakt. Han berättade om sin situation, fick ett bra bemötande och en presentation av singelkonceptet som är Go Actives gruppresor för soloresenärer.
- Efter att Eva hade gått bort kände jag att jag måste utöka mina aktiviteter och min bekantskapskrets, försöka hitta saker som gör att jag mår bra för vid den tidpunkten mådde jag fruktansvärt dåligt.
Singelresor är en reseform som egentligen inte har något att göra med civilstånd, utan passar alla som reser själva och vill träffa nya människor. Det finns ju även personer som lever i ett förhållande, men som har en partner som inte kan eller vill vandra. Under singelresorna bor du i enkelrum eller delar med någon annan resenär. Resorna är några utvalda datum på destinationer på det vanliga programmet.
Mikaels första singelresa gick till Lech i Österrike och där märkte han att det var lätt att få kontakt med människor.
- Man kunde prata med vem som helst och överlag var folk väldigt trevliga. Man behövde aldrig fråga, ”är det ledigt här?” vid bordet utan det var bara att slå sig ner. Eva var en social person, jag höll mig mest i bakgrunden och sa inte så mycket. När hon gick bort kände jag att jag måste förändra mig, jag måste bland annat tvinga mig själva att bli mer social, annars kommer jag gå under.
Mikael tog kontakt med sina grannar, gick med i flera Facebook-grupper och i Stockholms vandrarförening. Under Lechresan fick han igång vandringssuget igen och sedan dess har Mikael gjort ytterligare tre vandringsresor; till Kroatien, Costa Brava i Spanien och Ischgl. Det skulle ha varit sex, men två blev inställda på grund av pandemin.
- Jag gillar konceptet, det har blivit min grej. Det är genomtänkta vandringar och jättebra hotell med god mat och spa. Människor i ungefär min ålder som precis som jag gillar att röra på sig utomhus och uppskattar gemenskapen.
Österrike, där båda Mikaels föräldrar föddes, ligger honom varmt om hjärtat och där tillbringade familjen varje sommar under hans barndom. På den tiden var det skidåkning och bilutflykter som var i fokus.
- Jag älskar att kunna vända mig i 360 grader, och se snöbeklädda toppar vart jag än tittar. Det får mig att rysa av välbehag. Den stora fördelen med att vandra i Österrike är också att det förutom höga berg, finns vattenhål och raststugor överallt där man kan stanna för att äta en bit mat eller ta en öl – oavsett årstid. Spanien och Kroatien har varit bra också, fast på andra sätt.
Om möjligheten att välja svårighetsgrad finns under en vandringsresa, väljer Mikael ofta lätt eller medel. Han vill ha chansen att stanna till, verkligen njuta av naturen och ta bilder. Alla grupperna träffas ofta på samma topp, men lätta gruppen kanske har tagit kabinbanan en sträcka, medan den svåra har gått hela vägen från byn.
- Jag vill inte behöva titta rakt ner i backen hela tiden. Det måste man göra om det är riktigt brant.
Mikael är pensionär, men kör buss tre dagar i veckan och går i snitt 7 kilometer om dagen. Hans sociala umgänge har definitivt blivit större. Under singelresan till Ischgl var det nämligen hela 14 personer som trivdes så bra i varandras sällskap att de har fortsatt ses efter resan och gjort flera vandringar i stockholmstrakten. I alla möjliga väderstreck. Sex av medlemmarna, inklusive Mikael har bokat vandringsresan till Aosta över midsommar.
- Vi har träffats tio gånger och vandrat tillsammans. Det är till och med två tjejer som har kommit ner ända från Gävle för att vara med. När vi träffas blir alla så glada, det är nästan så att jag blir tårögd när jag pratar om det. Mungiporna åker upp. Nu har vi tagit en paus på grund av Corona, men förhoppningsvis blir det en ny gemensam vandring i februari eller mars.
Vi pratar om Mikaels starka drivkraft och alla förändringar han har gjort för att få en bra tillvaro efter sin sambos bortgång. Långt ifrån alla skulle ha samma driv och handlingsförmåga under en sådan livskris.
- Jag är så tacksam över att jag gick in till WI-Resor den där dagen och fick ett så fint bemötande. Det var precis vad jag behövde då och blev starten på något riktigt bra.
Vandra med barn – här är våra bästa tips för en lyckad tur
Drömmer du om att vandra med dina barn eller barnbarn? Vad roligt! I dagens uppkopplade samhälle ger en tur i naturen en välbehövd kontrast till skärmtid från läsplattor och mobiler. Och barnen älskar det!
När barnen är äldre än fem år brukar de klara att vandra själva. Räkna på cirka en till femton kilometer beroende på ålder, väder och humör. Här ger vi på Go Active våra bästa tips för en härlig vandringsupplevelse med barn.
Förbered barnen för vad som väntar Beskriv vilken tur ni ska gå, hur långt det är och hur lång tid det tar. Betona allt ni kommer att få se längs vägen och vad för gott det bjuds på under pauserna.
Ha rätt utrustning Klä barnen i lager, se till att de har sköna skor som inte skaver, regnskydd och en egen ryggsäck med lätt packning.
Fokusera på upplevelsen Strunta i kilometrar och höjdmetrar. Sakta ner tempot, ta många pauser och låt barnen få tid att utforska naturen. Bry dig inte om att ni inte kommer så mycket framåt.
Gör vandringen till en lek Även de tröttaste korta ben och den mest uttråkade hjärna kan luras att skutta vidare om rätt sång sjungs, någon föreslår Följa John eller Inte nudda mark.
Fyll på med energi Är det någon gång ett jämnt och högt sockerintag är okej så är det på en vandring. Russin, choklad, torkad frukt, nötter eller kex. Fyll på med snacks minst en gång i timmen. Det kan också vara bra att ha ett hemligt förråd av några bitar favoritgodis för att kunna motivera en extra jobbig sträcka eller sista biten hem.
Glöm inte vattnet! Låt barnen ha en egen kåsa eller vattenflaska dinglande på ryggsäcken så att det blir roligt att dricka.
Glad midsommar önskar vi er alla! Reseproducent Pernilla på vårt systerbolag Världens Resor ser liknelser mellan vår högtid och den stora Solfestivalen Inte Raymi i Peru. Klicka dig vidare här så bjuder hon på sitt bästa ceviche-recept, Perus nationalrätt med marinerad fisk. Passar perfekt som en komplement till sillen på midsommarbuffén, och kanske kan bli en försmak på den resa till Peru som vi erbjuder i samarbete med Världens Resor över midsommar 2023.
Medan vi planerar och firar midsommar här hemma i Sverige planeras och firas Solfestivalen i Cusco, Peru. Solfestivalen infaller samma datum varje år, den 24 juni och är en av Latinamerikas största festivaler. Solfestivalen, eller Inti Raymi som den heter på urinvånarspråket Quechua, härstammar från Inkatiden och första festivalen hölls så tidigt som år 1412. Ursprungligen var det en religiös ceremoni för att hedra solguden och för att tacka Pachamama (moder jord). Inti Raymi förbjöds av spanjorerna och de katolska prästerna och tilläts inte igen förrän 1944. Sedan dess är det en återkommande festival där hela staden Cusco engageras och smyckas med den regnbågsfärgade Inkaflaggan.
Skådespelet som utförs enbart på Quechua tar hela dagen och börjar nere i staden vid Solpalatset Koricancha för att avslutas magnifikt vid fästningen Sacsayhuaman. Hundratals personer medverkar och är uppklädda i färgglada kostymer. Musik ljuder över hela staden och de traditionella danserna avlöser varandra. Tusentals turister och lokala åskådare trängs på bergen som omringar fästningen. Det är en riktig folkfest.
En folkfest kräver god mat och god mat från Peru är nationalrätten ceviche. En ceviche kan göras på många vis men basen är marinerad fisk eller skaldjur. Ceviche passar alldeles utmärkt som ett komplement på midsommarlunchen.
Här nedan ett recept för 4 personer på en härlig matig ceviche från Peru.
Leche de Tigre sås
1 ½ finriven ingefära 1 stjälkselleri 1 röd chilli 1 ½ msk fiskfond blandad i 5 dl vatten
Ceviche
400 g rå vit fisk som torsk eller gös (alternativt räkor) 1 röd chili 2 dl färskpressad limejuice 2 tsk salt 1 rödlök 2 sötpotatisar (kan hoppas över) 1 majskolv (kan hoppas över) ½ dl färsk koriander 4 salladsblad
Gör så här
Leche de tigre: Skala ingefäran. Skär sellerin i mindre bitar. Grovhacka chilin. Tillsätt fiskfond/vatten. Mixa alla ingredienser. Sila och ställ in vätskan i kylskåpet.
Ceviche: Skär fisken i jämnstora tärningar ca 2 cm. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Rör ihop chili, limejuice, koriander (spara lite till garnering) med den kalla leche de tigre såsen och salta.
Addera den råa fisken och blanda försiktigt. Låt stå i kylen ca 1 timme.
Koka upp sötpotatisen och majskolven. När de svalnat dela dessa i fyra bitar. Skala och skär rödlöken i tunna skivor
Servering Dekorera tallrikar med salladsblad och lägg i alla ingredienser med de tunna skivorna av rödlök på toppen. Garnera gärna med färsk koriander. Alternativt serveras cevichen i cocktailglas. Då kan man skippa sötpotatis och majs.
PS. Vill du äta ceviche på plats i Peru och samtidigt uppleva den häftiga solfestivalen Inti Raymi? Då ska du följa med på nästa års härliga singelresa då vi även vandrar Inkaleden till Machu Picchu, klicka här och läs om resan.
Prova yoga online Yogaklasser är ofta dyra, och finns inte alltid tillgängliga där man bor. Som tur är finns det hundratals guider på YouTube, vilket innebär att du får alla yogans fördelar utan att behöva betala en krona. När du känner stressen komma, slå ihop din laptop, rulla ut yogamattan och hänge dig åt 20 minuters stretching och djupandning. Det kommer att göra susen för ditt välmående.
Skriv dagbok Ägna några minuter om dagen åt att skriva ner känslor positiva upplevelser och tankar i en dagbok. Det sänker stressnivåerna och ger dig en stund för dig själv som förhoppningsvis är lugn och utan prestationskrav. För extra mys, gör en kopp varmt te som sällskap.
Gå promenader Regelbundna promenader minskar risken för en mängd kroniska sjukdomar. De kan också höja humöret och minska risken för att du utvecklar depression. Dessutom är de gratis! Det är så lätt att kasta i sig lunchen framför datorn, men gör inte det. Att gå ut en sväng, är inte bara bra för din hälsa, det kan också öka din produktivitet för resten av dagen. Gå ensam med dina tankar eller lyssna på en podcast eller ljudbok.
Ta dig tid att läsa en bok Att läsa en utvecklande bok gör dig avslappnad, mindre stressad, förbättrar din sömn och din vokabulär. Stöd ditt lokala bibliotek, spara pengar och minska ditt klimatavtryck genom att låna böcker snarare än att köpa.
Lär dig att meditera Meditation kan backa effekterna som stress, oro och ångest har på kroppen. Det finns många meditationsappar som är gratis. Leta runt i appstore och välj den som passar dig bäst. En populär mediatationsapp heter Headspace, som man i alla fall kan testa gratis.
Påta i trädgården Har du tillgång till en trädgård eller kolonilott? Perfekt. Trädgårdsarbete kan höja vårt humör, och även minska stress, ångest och depression. Du kanske initialt måste lägga några kronor på frön och några krukor för att komma i gång. Om du inte har en vän med gröna fingrar som kan förse dig med sticklingar – då är det helt gratis.
För att må så bra som möjligt är det viktigt att försöka följa kroppens naturliga, biologiska dygnsrytm. I det här blogginlägget får du stenkoll på den.
Att VAD vi äter spelar roll är sen gammalt, men visste du att NÄR vi äter också har betydelse för vår allmänna hälsa? Det är ett faktum att kroppen under vissa timmar av dygnet jobbar med att ta upp näringen från maten, andra med att göra sig av med avfallsprodukterna. Om du vill må så bra som möjligt kan du prova att försöka följa kroppens naturliga, biologiska dygnsrytm. I det här blogginlägget får du stenkoll på den.
Kroppens naturliga, biologiska, dygnsrytm ut så här:
Första delen av dygnet 12–20 – Upptag; vi äter, smälter maten, tar upp näringen via tarmarna och skickar ut den till kroppens olika delar.
Andra delen av dygnet 20–04 – Tillgodogörande; näringen absorberas och används till det den behövs för.
Tredje delen av dygnet 04–12 – Utrensning; kroppen gör sig av med avfallsprodukter, toxiner, rester den inte behöver eller längre har nytta av. Tarmrörelsen kommer i gång under denna period.
Om du vill stötta din kropp i utrensningen, en process som har mycket stor betydelse för din allmänna hälsa bör du, enligt den senaste forskningen, koncentrera ditt matintag till den första delen av dygnet och därmed inte äta någonting innan klockan 12 eller efter klockan 20. Känns det svårt att fasta varje dag fram till klockan 12 så prova att endast äta färsk frukt eller smoothies. Frukt innehåller mycket vatten och fibrer och hjälper således utrensningen, dessutom kräver det lite energi att omsätta och ger kroppen en bra start med massa vitaminer och mineraler.
Vill du lära dig mer om hur du kan äta efter koppens dygnsrytm för en hållbar hälsa, surfa in på vår populära coach Charlotte Fredrikssons hemsida. Charlotte är förutom yogalärare, även kostrådgivare och hälsoföreläsare.
Peppe Ekmark är en av Sveriges mest fängslande, inspirerande och motiverande föreläsare och coacher inom ämnena försäljning, ledarskap och personlig utveckling. I april är du välkommen till hans kursgård i Toscana för en unik fyradagarskurs som kommer att ge dig verktygen du behöver för att leva originalet® av dig själv fullt ut. Vi fick chansen att ställa några frågor till Peppe inför resan.
Varifrån kommer din kärlek till Toscana? Det var en dröm som började för över 30 år sen när min bror sa till mig att jag att jag skulle sätta upp en långsiktig dröm om framtiden. Han sa det när han och jag satt i Toscana en augustikväll. Det var då jag bestämde mig för att ha ett hus i Toscana innan jag blev 50 år.
Vilka tror du är de största hindren för människor att inte leva sina drömmar? Jag tror att det mest handlar om rädslor. Det är inte lätt att göra en förändring. Man vet vad man har men inte vad man får. Sen är det många som säger till mig att de inte har några drömmar, men det tror inte jag på. Dessa personer är nog vara rädda för att drömma om saker då de inte tror att det går att genomföra dem. Och det är fel. För det mesta går att genomföra, bara man själv tror på det och är beredd att göra det som krävs. Det är nog där det brister för det mesta. Att man inte tror på det och skulle man tro på det så kanske man inte är beredd att göra det som krävs.
Vilka råd skulle du vilja ge till ditt 30-åriga jag om du kunde? Att inse att alla människor har saker i bagaget, inte bara jag, saker som hindrar oss från att leva livet fullt ut. Det är bara våra tankar som styr oss så försök att tänka om och tänka nytt. Gå kurser i personlig utveckling. Lär känna dig själv fullt ut. Vem är jag, vad vill jag och vart är jag på väg. Det var när jag började utforska mig själv som jag började njuta mer av livet och känna mer kärlek och tillit till allt.
Finns det något som håller dig vaken om natten? Just nu är det faktiskt kriget i Ukraina. Jag tycker att det är hemskt att några galna människor kan röra om så mycket i världen och skapa så mycket kaos och elände. Ibland önskar jag att alla dessa män gick samma kurser som jag har gått. Då tror inte jag att vi skulle ha några krig i världen.
På vilken plats i livet ska man vara för att få ut mest av ”Sluta Stressa-resan”? De flesta söker hjälp när de mår dåligt. Jag tycker man ska söka hjälp när allt är bra med. Du skriver ju avtal när ni är vänner, inte när ni är ovänner. Så med det sagt tror alla som vill någon mer utav sina liv ska åka med. Det är ju lika mycket en njutningsresa där du träffar mängder av nya vänner, tar hand om din kropp och själ i några dagar samt njuter av underbar mat och goda viner.
Varför tror du att du är en sådan uppskattad föreläsare och förebild? Jag får ofta höra att jag är väldigt öppen och sårbar och jag tror ju verkligen på att man ska visa vem man är fullt ut för alla. Sen har jag ju konkreta bevis på att mina verktyg och metoder fungerar. Det har ju till och med fått mig att inse att det går att leva sina drömmar. Jag är ju beviset själv på det genom att jag lever min dröm nu i Toscana samtidigt som jag får åka runt och föreläsa samt utbilda människor i försäljning- ledarskap samt personlig utveckling. Något som jag älskar att göra.
Är fyra dagar tillräckligt för att gå till botten med sig själv? Absolut inte, men det är en väldigt bra början. Min första kurs i personlig utveckling varade också i fyra dagar. En resa som verkligen förändrade mitt liv. Den resan fortsätter än idag. Jag brukar säga att: ” Det svåra med att börja är just att börja. Därför tror jag att den här resan är magisk för alla som vill göra något nytt eller bara få inspiration till livet.
Vetenskapsjournalisten, mat- och hälsoexperten och författaren Henrik Ennart vet hur man ska leva för att bli äldst i världen. Han kommer från Småland, är nyhetsjournalist i grunden och har jobbat med mat och hälsa i flera decennier. I januari 2023 leder han Go Actives spännande äventyrsresa till Nicoyahalvön i Costa Rica, en av världens blå zoner. Vi fick chansen att ställa några frågor till Henrik inför resan.
Vilket är ditt absolut bästa tips för att få ett friskare åldrande och leva längre? Det finns inte en enkel lösning utan det är en kombination av flera: Bra och i huvudsak växtbaserad mat, att röra på sig, men också att ha sociala nätverk och en känsla av mål och mening. Det senare är inte minst viktigt. Chefer lever i genomsnitt längre än anställda och förklaringen är sannolikt att de är vana vid att planera en verksamhet. De blir inte passiva när de går i pension. Att regissera sitt eget liv och själv göra allt man kan göra tror jag är en nyckel till ett längre liv.
Vilken är den största myten om hälsa och välmående du har hört? Att vi inte kan påverka vår egen livslängd. Massor av läkare underskattar fortfarande matens och livsstilens betydelse.
Hur gör du själv för att vara frisk, lycklig och välmående? Jag försöker följa de råd jag gav på fråga ett, äta sunt, motionera och skapa utrymme för familj och vänner. Ju äldre jag blir desto viktigare blir det att själv ta kontrollen över min tid och särskilt den energi som är kreativ. En viktig poäng tycker jag också är att jag inte behöver vara bra på allt. När jag gick i skolan hade vi en femgradig betygsskala där 1 var lägst och 5 högst. För hälsan är det bättre att ha 3 i alla ämnen än att ha 5 i motion och låga betyg i resten. Det är viktigare att åtgärda det man är sämst på än att äta ännu bättre om man redan äter ok. Du kanske sover dåligt eller borde ägna mer tid åt barnen istället för att ta en löprunda extra.
Du har besökt alla världens blå zoner. Vilken är din favoritzon och varför? Nicoya i Costa Rica är den blå zon där flest människor fortfarande lever på ett traditionellt sätt. Nästan över allt tränger sig västerländsk kultur in men de blå zonerna är ofta avlägset belägna platser dit utvecklingen dröjt med att nå fram. Men Costa Rica är också fantastiskt på grund av sin otroligt skiftande natur med med allt från surfingparadis till vulkaner och dimhöljda berg. Costa Rica lär vara jordens mest artrika land när det gäller både djur och växter och det märks verkligen. Men alla blå zoner - alltså platser där människorna blir särskilt långlivade – är spännande på sitt sätt. Ofta känner man sig otroligt välkomnad och frågan är om inte den lilla isolerade grekisk ön Ikaria sticker ut i det sammanhanget. Den ser inte mycket ut för världen men är en fantastisk plats.
Finns det någon faktor som särskiljer Nicoya-halvön från världens övriga blå zoner? Ja, som jag var inne på är det nog den blå zon där västerländska vanor ännu inte tagit över helt, även om det håller på att ske även där på gott och ont. När det gäller livsstilen skiljer det inte så mycket men maten har lite större inslag av kött än på andra platser, även om basfödan utgjorts av majstortilla och gallo pinto som är en nationalrätt på svarta bönor och ris. Något som också är typiskt för Costa Rica är mentaliteten. Det är en macho-kultur där både män och kvinnor gärna flirtar och drar en fräckis även när de är över 100 år gamla.
Vilka, skulle du säga, är höjdpunkterna under resan till Costa Rica? Mina föreläsningar, ha, ha! Det som gör våra blå zon-resor unika är att de bygger på extrem research där vi, och inte minst vår italienske guide Daniel Vuotto som själv bott i Costa Rica, letat upp unika människor som är experter på allt från ekologisk odling och landets matkultur till djurlivet i nationalparkerna. Vi kommer att bjuda på upplevelser som är svåra eller till och med omöjliga att iscensätta själv utan att spendera mycket lång tid i landet. Vi kommer att resa runt i de områden där människor blir särskilt långlivade, men det här är också en resa där vi vill uppleva landet Costa Rica och därför planerar vi in en del egentid på ljuvliga paradisstränder och halvtuffa vandringar i regnskogar och vid vulkaner.
Vad kommer deltagarna att äta under resan? Vi sätter en ära i att äta så genuin mat som möjligt. Liksom på tidigare resor äter vi ofta hos familjer som bjuder på hemlagad mat som bygger på traditionella recept men även på mindre familjerestauranger. Måltiderna är en viktig del av den unika upplevelsen.
Vilken typ av resenär kommer att ha störst behållning av resan? Resan riktar sig till vuxna med intresse för mat, hälsa, livsstil, kultur, natur och miljö. Eftersom vi har en del vandringar och fysiska aktiviteter på schemat så är det en förutsättning att man har en hyfsad grundfysik. Självklart blir det också tid över för egna utflykter och häng på den vackra stranden.
Följ med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennartpå vinterns spännande nyhet, vår temaresa till spektakulära Costa Rica. Under tio dagar varvar vi intressanta föreläsningar, unika naturupplevelser och yoga med autentiska måltider. Denna resa planeras preliminärt till hösten 2025.
Kommande resa
Tyrolen i mitt hjärta – Om Ischgl som vandringsdestination
I sommar kan du följa med oss på Go Active på en oförglömlig vandringsresa till Ischgl. I bloggen berättar vår färdledare Wendela om varför just detta resmål är hennes favorit.
Tyrolen i mitt hjärta! Det trodde jag aldrig när jag för första gången kom in med buss genom det smala passet in dalen, men nu är uttrycket ett faktum.
Från att ha varit ett fattigt område, där man överlevde av ett blygsamt jordbruk och boskap, har Ischgl med hela Paznaundalen utvecklats till en populär skidort med stora liftsystem och backar för alla smaker. Det är ett privilegium att vistas i denna skidort under sommaren. Då har man i stort sett tillgång till de flesta huvudliftarna och vandringslederna samt de sommaröppna hütterna. Dessa hütter ligger alltid på de bästa platserna och bjuder på imponerande utsikt. Med andra ord, all tänkbar bekvämlighet men utan den trängsel som man annars riskerar att möta under vintersäsongen.
Familjen Wolf driver Hotel Post som vi bor på, centralt beläget i byn. Samarbetet mellan Go Active Travel och Hotel Post går nu in på sitt 27:e år!
Under 2018 genomförde hotellet en renovering, då man byggde ut spa-avdelningen och lade till en utomhuspool. Det är en magisk känsla att vila sina trötta vandringsfötter i någon av alla de olika bastutyper som erbjuds. Middagarna är också något av en upplevelse, då det bjuds på fantastiska välsmakande rätter. Man lägger lika mycket energi på alla sinnen och måltiderna är en fröjd både för gommen och för ögat. Råvarorna är till stor del lokala och närproducerade. Hotellet har även en egen gård med djur.
Vandringarna i Ischgl erbjuds i flera svårighetsgrader, det finns något för alla. Allt från lugna skogspromenader i någon dalgång, till mer utmanande toppturer. Under en av vandringarna, går man bokstavligen talat på gränsen till grannlandet Schweiz och med en fot i varje land har man hisnande vyer över Alperna.
Kombinationen av det smakfulla boendet, den stora variationen av vandringsalternativ samt den goda maten gör detta till min favoritdestination i Alperna. Samtidigt som Ischgl erbjuder all tänkbar komfort, har man inte glömt bort bygemenskapen. Under sommarvandringarna kan man se hur familjerna är tillsammans för att bärga hö till korna, allt för hand som på förfädernas tid. Allt detta gör Ischgl till en svårslagen destination. Det är inte undra på att många återkommer hit, år efter år, inklusive jag själv.
Kuperad och naturskön vandring i dramatiska Cornwall
I grönskande Cornwall är du en hårsmån från svallande hav och pudermjuka stränder samtidigt som du står mitt i landsbygdsidyllen. Naturen är perfekt för vandring, vilket fler och fler upptäcker. Go Acitve Travels Eva Flygh har varit ett flertal gånger i Cornwall och berättar om dess skönhet, om resans innehåll och om varför hon älskar att vandra i området.
Eva, du har vandrat i Cornwall, kan du berätta lite om resan? Cornwall ligger så långt söderut du kan komma i England och WI-Resor/Go Active Travel har vandring hit senvåren och höst då vädret är perfekt för vandring och man undviker den stora turistströmmen på sommaren. Tillsammans med vår lokalguide Steve har vi valt ut de mest kända guldkornen då det gäller vandring, samt mindre kända. Cornwall bjuder på pittoreska byar, vänlig atmosfär och en av de mest storslagna naturscenerierna man finner utefter den engelska kusten
Som vi ser på de fina bilderna du tagit ser havet nästan ut som i Grekland, är det verkligen så klart och blått? Cornwall har verkligen ett så fantastisk dramatiskt landskap med klippor och lugna havsvikar med klarblått turkost vatten. När turismen blommar på sommaren är det många som kommer för surfing och bad. Havet är aldrig långt borta på våra vandringar. Havstemperaturen kan dock inte jämföras med Grekland, men vi har resenärer som badat på våra resor.
Vem passar vandring i Cornwall för? Våra vandringsresor hit passar de flesta. Vi anser att nivån är från lätt till medel men man bör ha vandrat lite förut. Vandringen är inte teknisk svår men landskapet är kuperat och vi är ute hela dagen. Vandringen avslutas ofta med ett besök på en pub eller café, för att få lite av den lokala atmosfären.
Vad var det bästa med resan? Först och främst det dramatiska landskapet som gör att även om jag varit här flera gånger, så kan jag inte sluta att förundras över Cornwalls skönhet. En stor del av att så många är mycket nöjda med vandringen i Cornwall är vår fantastiska lokalguide Steve. Han är både mycket kunnig i allt och mycket omtyckt. Sedan vandrar vi i olika typer av landskap, oftast kustnära, så vandringarna blir aldrig tråkiga. Dessutom bor vi på ett hotell med historiska anor precis vid vattnet.
Är detta en destination du kommer besöka igen? Absolut. Cornwall är i mitt hjärta! Kernow a'gas dynnergh, Cornwall welcomes you!
Vill du komma igång med träningen på allvar under 2022 kan du glömma mottot ”Ensam är stark”. Här listar vi på Go Active fem goda skäl att genast skaffa en träningskompis.
1) Träningen blir av Många har svårt att hitta motivationen att träna när dagarna är stressiga, men det är svårare att hoppa över ett pass när någon väntar på dig.
2) Träningen blir roligare Det säger sig självt att träning med en vän är roligare än utan. Se bara till att välja en träningskompis som sprider bra energi och gör dig glad. Det, i kombination med må-bra-endorfinerna från motionen, gör varje pass till en riktig humörhöjare.
3) Ni kan peppa varandra En vänlig och uppmuntrande röst kan göra under för träningsmotivationen.
4) Du tränar hårdare Forskning visar att du tar ut dig mer och tränar hårdare om du motionerar ihop med någon. På så sätt får du ut mer av träningspasset utan att det tar längre tid.
5) Du får både fysisk och social stimulans Att träna tillsammans är ett toppenbra sätt att både hinna träna och umgås. Kör ett tufft pass på gymmet, ta en joggingrunda eller spela padel. Kanske hinner ni till och med basta eller ta en fika efteråt.
Tolv saker du kan göra för att få ett lyckligare 2022
Nu bestämmer vi oss. 2022 är året då vi tar tag i oss själva och vårt välbefinnande. Sagt och gjort. Här kommer tolv vetenskapligt bevisade saker du kan göra för att få ett lyckligare 2022.
1) Tillbringa mer tid i naturen En brittisk studie från universitetet i Sussex visar att man blir gladare av att vara ute i naturen än i stadsmiljö. Det är vetenskapligt bevisat att färgen grön inte bara genererar lycka, utan även positivitet och emotionell stabilitet.Att även besöka en plats där tystnad är det enda som hörs kan göra dig avslappnad och sänka stressnivåerna. Så ut i naturen och njut!
2) Lämna serien för en bok oftare Det är få människor som inte tycker att det är skönt att slänga sig i soffan och marathonkolla avsnitt av favoritserien, men 2022 borde du ha som vana att stänga av Netflix, Viaplay eller HBO och istället läsa en bra bok. Att läsa skönlitteratur gör dig avslappnad, mindre stressad, förbättrar din sömn och din förmåga till empati.
3) Gör slut med energitjuvar Om goda vänner kan få oss att bli lyckligare och leva längre så har nog energitagande relationer motsatt effekt. Gör dig själv en tjänst och avsluta alla relationer som får dig att känna dig utmattad och dränerad. Du behöver din energi till dig själv och dem du älskar.
4) Skaffa dig en ny hobby Det kan handla om att lära dig sticka, gå en crawlkurs eller börja sjunga i en kör. Du kanske inte kommer få mer tid kommande år än andra, men du kan välja att spendera den tid du har över på saker som betyder något för dig och din utveckling. Kanske byta ut tevekvällen mot en danskurs en gång i veckan?
5) Ta fler pauser från sociala medier Att pausa från sociala medier kan ge mer glädje och större livskvalitet, det visar forskning från Stanford och New York University. Ha därför som mål att åtminstone en dag i veckan lägga ifrån dig mobilen, minska din skärmtid och ägna dig åt nuet. Om det känns svårt kan du träna genom att bestämma en tid när du får kolla på telefonen och utesluta skärmen resten av dagen.
6) Sov mer Sömn är ett av människans grundläggande behov, lika viktigt som näring och motion. Tillräcklig och god sömn spelar en stor roll för vår hälsa, hur vi mår och hur lyckliga vi känner oss. Under sömnen slappnar kroppen av och återhämtar sig. Hormoner utsöndras och vi bearbetar minnen och intryck. Ny kunskap lagras i hjärnan, ämnesomsättningen sänks och immunförsvaret aktiveras under sömnen.
7) Ta upp kontakten med en gammal vän Vem har du försummat under 2021? Säkert någon. Messa eller slå en pling och ta en fika för att ta igen all tid ni missat. Se till att du är närvarande – stirra inte ner i telefonen utan umgås aktivt. Vänner gör oss lyckligare och får oss att leva längre.
8) Öva på att vara tacksam Att regelbundet reflektera över saker du är tacksam för, kan göra dig gladare. Då påminner du dig själv om vad du faktiskt har och kan för en stund glädja dig åt det, i stället för att hela tiden behöva jaga nya kickar. Tesen stöds av en studie som publicerats i the Journal of Happiness.
9) Meditera mera Enlig den amerikanske författaren Shawn Achor så är meditation den form av aktivitet som kan ge långsiktig lycka. Flera studier har också bevisat att det ger ett snabbt resultat. Bara efter några minuter känner de som mediterat känslor som lugn och belåtenhet.
10) Gör något snällt för någon annan 100 timmar om året eller två timmar i veckan räcker enligt forskning för att berika ditt liv och känna lycka.
11) Träna Träning har en djup inverkan på vårt välbefinnande och är en effektiv strategi för att motverka depression. Det här vet du säkert redan, men det skadar inte att påminna.
12) Planera nya resor När man ska göra en resa är man som gladast i planeringsfasen. Det visar en studie som publicerats i tidskriften Applied Research in Quality of Life. Känslan av förväntan höjde lyckonivån i åtta veckor i genomsnitt. Lite som ett tillfälligt lyckopiller. Har du någon resa inplanerad? Om inte, boka en vandrings-, cykel-, tränings- eller yogaresa med oss på Go Active, så slår du två flugor i en smäll.
Vintern är här med snö, kyla och kompakt mörker. Det gör att det kan ta emot rejält att ge sig ut och springa. Men om du bara lyckas hålla fast vid dina träningsrutiner och anpassa träningen, kläderna och löpstilen lite, så kan vinterns löprundor faktiskt bli fina upplevelser som ger värdefull energi under den långa och deppiga årstiden Här kommer några tips att tänka på för att du ändå ska klara av att ge dig ut i mörkret:
1) Tillämpa 5-minutersregeln Du producerar mycket värme när du springer, så undvik därför att klä dig för varmt. Ett tips är att klä dig som om det vore 5–10 grader varmare än det egentligen är och räkna med att du först efter fem minuter ska få upp en skön värme i kroppen.
2) Skaffa en riktigt bra pannlampa Med pannlampa får löpningen en helt annan dimension och det blir helt plötsligt roligt att springa i mörkret.
3) Se till att du syns ordentligt. Reflexväst eller reflexprydda kläder är ett måste. Reflexer finns i många olika former, bland annat som detaljer på skor och kläder, som spray du kan applicera på utrustningen, som tejp och som visibilitetskläder.
4) Håll upp blicken Det är viktigt att hålla uppe blicken, att inte stirra ner på fötterna. Genom att hålla blicken högt och långt fram kan du njuta mer av din löprunda, du kommer ändå inte att snubbla. Hjärnan registrerar vad som sker längre fram på stigen och är förberedd.
5) Ta sällskap om du känner dig otrygg Om du tycker det är läskigt att springa själv i mörkret så kan det vara smart att ta sällskap – en hund eller en löparkompis. Det kan också vara skönt att springa där andra människor rör sig så att du inte behöver känna dig helt ensam.
6) Lyssna på en pod när du springer En bra podcast kan fungera som sällskap i mörkret och ta bort tankarna från obehagskänslan. Välj pod med omsorg.
7) Spring på ställen där du har sprungit mycket i dagsljus Det kan kännas tryggare om du vet exakt var du är och hur det ser ut runt omkring dig.
8) Gör det till ett mål med träningen att komma över obehagskänslan. Börja med att springa en kortare sväng och öka distansen/tiden successivt varje gång du är ute så att du vänjer dig.
9) Allt är bättre än inget Peppa dig själv med att det räcker med att springa 2 km om det tar emot ibland. När du väl kommit i gång kanske du vill fortsätta.
10) Tänk inte för mycket; gör det bara! Det är under den här årstiden man bygger pannben. Bestäm dig för att du ska möta våren starkare och snabbare än någonsin. Det finns bara en väg dit och det är att fortsätta träna även när det känns motigt.
10 antiinflammatoriska basråvaror att alltid ha hemma
En av våra populära yogacoacher, Charlotte Fredriksson, är även kostrådgivare och expert på antiinflammatorisk kosthållning. Antiinflammatorisk kost är precis som det låter – livsmedel som har en dämpande effekt på inflammation i kroppen. Samtidigt brukar man försöka skära ned på eller utesluta socker, gluten och transfetter. Hälsoeffekterna är många. De flesta vittnar om att de redan inom några dygn efter att de börjat äta antiinflammatoriskt, är piggare, sover bättre och har ett stabilare blodsocker med ett jämnare humör. Här listar Charlotte tio basråvaror som är bra att ha hemma om du vill äta mer antiinflammatoriskt.
Kål Av olika slag (till exempel vitkål, rödkål, svartkål, grönkål, brysselkål, blomkål och broccoli). Kål är billigt, fiberrikt och antiinflammatoriskt. Kål innehåller stora mängder A, K och C vitamin samt kalcium.
Avokado Full med goda enkelomättade fetter, mycket fibrer och C-, E-, B6- vitaminer, antioxidanter och folat.
Blåbär Fulla med antioxidanterna quercetin och antocyaniner. Blåbär innehåller massor av B6-,C-, E- och K-vitaminer, kalcium, kalium, fosfor, järn, magnesium och betakarotener.
Citron Citroner är full av C-vitamin (en citron ger dagsbehovet) fibrer och fytokemikalier. Dessutom verkar citroner basiskt och balanserar pH-balansen.
Olivolja Bra källa till omättade fetter, antioxidanten quercetin. Den verkar antiinflammatoriskt bland annat genom sitt innehåll av oleocanthal och skyddar mot åderförkalkning.
Chiafrön Innehåller mängder av fibrer och när du tuggar dem frigörs ett stort innehåll av den essentiella fettsyran omega-3. (Med essentiell menas något som är livsnödvändigt men som inte kroppen själv kan tillverka och därför behövs tillföras via kosten).
Spenat Full med fibrer och klorofyll. Nitrat som omvandlas till nitrit i kroppen och vidgar blodkärlen, folat, järn och C-vitamin.
Konserverade tomater Ja du läste rätt. Vi äter gärna färska tomater, men konserverade, tomatpuré och soltorkade tomater är en bra basvara framförallt vintertid. Tomater innehåller C-vitamin, fibrer och antioxdanten lykopen och just den tas bättre upp av kroppen varm, vilket innebär att du gärna får laga tomatsås i olika former.
Majs Innehåller massor med fibrer bland annat resistent stärkelse som stödjer tarmfloran, fosfor och antioxidanter. Majs innehåller även protein, magnesium, järn, kalium, zink och B3-vitamin.
Äpplen Innehåller mycket fibrer, bland annat pektin som gynnar en bred tarmflora och bidrar till produktion av den viktiga smörsyran, antioxidanter; lite olika varianter beroende på äpplets färg.
Psst! Vill du ha recept som innehåller rena, naturliga och näringsrika råvaror? Surfa in på Charlottes blogg.
Filmvärlden har gett oss ett antal bra filmer med äventyrs- och vandringstema. Och vad passar bättre en höstkväll än att krypa upp i soffan och streama en filmrulle? Utan inbördes ordning listar vi på Go Active fem favoriter som är väl värda att se om man gillar att vandra eller bara längtar ut i världen. Tröttnar du på hemmakvällar i soffan, är du välkommen att boka en vandrings-, cykel- eller träningsresa med oss.
Wild (2014) Efter sin mammas plötsliga död tar Cheryl ett drastiskt beslut och lämnar sitt destruktiva liv för att ensam ge sig ut på en tusen mil lång vandring längs the Pacific Crest Trail i Kalifornien. Manuset är skrivet av Nick Hornby och bygger på en självbiografi. I huvudrollen ser vi Reese Witherspoon. Finns på Viaplay.
Into the wild (2007) Bygger på den sanna historien om en ung nyutexaminerad toppstudent, Christopher McCandless, som överger sitt bekväma liv och liftar till Alaska för att leva i vildmarken. Huvudrollsinnehavaren, Hal Holbrook fick en Oscarsnominering för sin roll i denna tolkning av Jon Krakauers bästsäljare. Finns på Netflix.
Tracks (2013) En vandringsfilm som skildrar den osannolika resan som Robyn “the camel lady” Davidson genomförde på 70-talet. Hon vandrade 2735 kilometer genom västra Australien med en hund och kameler som sitt enda sällskap. Huvudrollen spelas av Mia Wasikowska som gör en fenomenal insats. Värd att se bara för det. Finns på Netflix och SF Anytime.
Everest (2015) Historien om nya zeeländaren Robert Hall, som tillsammans med Scott Fisher, begav sig ut på en samling ödesdigra expeditioner för att bestiga Mount Everest år 1996. Beroende på hur mycket man vet i förväg kan man se filmen som ett spännande, om än obehagligt äventyrsdrama eller en ren tragedi. Finns på Viaplay.
As far as my feet will carry me (2001) Klassisk krigsfilm och överlevnadsfilm i ett som handlar om den tyske soldaten Clemes Forell som rymmer från ett sibiriskt fängelse när andra världskriget når sitt slut. Fast besluten att komma hem igen vandrar han 8000 miles under tre års tid. Finns på Youtube.
Du anstränger dig såklart för att vara nyttig och äta rätt, men hur frustrerande är det inte med alla motsägelsefulla bud från höger och vänster? Vi på Go Active listar åtta vanliga myter om mat som du aldrig kommer gå på igen.
#1 Frysta grönsaker innehåller färre vitaminer än färska. Falskt. I samma stund som grönsakerna skördas, börjar näringsämnena succesivt minska. Men om man fryser ner grönsakerna, vilket ofta görs inom några timmar efter skörd, stannar processen upp. Faktum är att frysta grönsaker kan innehålla mer vitaminer än färska grönsaker, i och med att färska grönsaker passerar lager, butik och ditt kylskåp innan de till slut landar på din tallrik.
#2 Mörkt bröd är nyttigare än ljust bröd Falskt. Mörkt bröd betyder bara att brödet är just mörkt, men den mörka färgen kan lika gärna komma från sirap som från fullkornsmjöl. Ett grovt bröd eller ett fullkornsbröd däremot är alltid mer hälsosamt än ett vitt formbröd.
#3 Färska tomater innehåller mer antioxidanter än ketchup Falskt. I tomater finns lykopen, en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler. För att kroppen ska kunna ta upp lykopenet krävs dock att tomaterna hettas upp, vilket bland annat görs vid framställandet av ketchup. Så just ur det perspektivet är ketchup super!
#4 Det är bättre att dricka läsk naturligt sötad med socker än sötningsmedel Falskt! Denna myt är ihärdig. Men faktum är att det finns mängder studier som påvisar att lightläsk är ett bättre alternativ än sockersötad läsk när det kommer till vikt. Inte heller finns det något som tyder på att det skulle vara cancerogent eller skadligt. Dock kan all läsk, sötad som osötad, påverka tandhälsan negativt, så ur det perspektivet är vatten alltid den bästa törstsläckaren.
#5 Man bör dricka två liter vatten om dagen Falskt. All vätska måste inte komma från vatten – utan det vi får i oss genom kaffe, te, sallad, frukt och soppa räknas också. Drick när du är törstig istället för att dricka massor av extra vatten och håll koll på urinet. Om man kissar några gånger per dag och har ljusgul urin så brukar det vara ett tecken på att man dricker lagom mycket.
#6 Att äta små måltider ofta är bättre för viktnedgången än att äta några få större måltider Falskt. Det är mängden energi du äter under dagen, eller veckan som spelar roll för din viktnedgång – inte när du äter dina måltider. #7 Äpplen som säljs i svenska livsmedelsbutiker behandlas med vax för ökad hållbarhet Falskt. Svenska äpplen behandlas aldrig med vax. Att äpplet kan kännas vaxat är ett av äpplets egna sätt att skydda sig och inget som adderats på konstgjord väg.
#8 Det är bra att använda sig av detox och andra kurer för att rena kroppen Det finns ingen forskning som påvisar någon effekt av detox eller reningskurer som du använder hemma. Reningen av gifter och slaggprodukter som vi får i oss eller har i omgivningen sköts alldeles utmärkt av levern, njurarna, lymfsystemet och mag- och tarmkanalen.
I höst kan du följa med till Körunda utanför Stockholm för en energigivande tränings- och yogahelg. Dagarna kommer att fyllas med träning, yoga föreläsningar, bastubad och god mat. Vi har träffat en av coacherna, yogin Siiri Soveri, för att prata mer om varför yoga är för alla och varför du ska följa med till Körunda.
Vem är du? Mitt namn är Siiri Soveri, en 35-årig Finlandssvensk yogalärare, bosatt i Stockholm sedan nästan 10 år. Jag kan bli vansinnigt fascinerad av problemlösning, uppslukad av Fantasyböcker, exalterad över att upptäcka nya platser och besatt av projekt som virkning, blomrabatter, och varför inte Netflix-serier. Jag älskar musik, att äta (det mesta) samt att röra på mig, gärna i naturen. Yogaläraryrket är något jag gör för att det är så fruktansvärt kul och givande vid sidan om mitt heltidsjobb inom marknadsföring.
Hur kom du i kontakt med yogan? För ca. 20 år sedan lockade min syster med mig på en grundkurs i Ashtanga yoga. Redan då upplevde jag yogapraktiken som en bidragande faktor till mitt välmående. Något som både stärkte min kropp och gjorde den smidigare, samtidigt som det lugnade mitt sinne. Efter flera år av en både väldigt on och periodvis väldigt off praktik har jag de senaste 8 åren praktiserat regelbundet.
När är yogan som viktigast för dig? Alltid! Yogapraktiken för mig är väldigt mångsidigt givande. Och ger nästan alltid en endorfinkick. När jag känner mig stark och energisk kan jag njuta av att ta ut mig själv på ett riktigt fysiskt krävande Vinyasa- eller Rocket Vinyasa pass. När huvudet snurrar i 150 och jag behöver rensa hjärnan kan ett välbekant Ashtangapass vara precis det som krävs för att släppa tankarna. När jag är riktigt trött, eller till exempel återhämtar mig efter en förkylning eller skada, kan ett mjukt flow kännas stärkande, snällt och hjälper mig lyssna in på hur jag faktiskt mår och vad jag behöver. När jag är ledsen kan en mjuk praktik kännas tröstande. En meditation innan jag lägger mig kan hjälpa stilla mitt sinne för en god natts sömn. Med andra ord - hur jag än mår, får det oftast mig att må ännu lite lugnare och lite bättre. Även yoga som (livs)filosofi innebär en hel del väldigt goda grundvärderingar som jag oftast mår bättre och känner mig lugnare av att följa.
Vem ska ägna sig åt yoga? Hmm... ska? Yoga i sig är ett väldigt brett begrepp. Om vi håller oss till den fysiska yogapraktiken, varav det finns en otalig mängd olika varianter, kan jag tänka enligt följande. De flesta mänskor som inte har någon skada eller eventuell sjukdom som skulle hindra dem från att praktisera, kan må bra av att göra yoga. De mer dynamiska och fysiska yogaformerna hjälper oftast både stärka och sträcka ut kroppen. Praktiken kan samtidigt tillsammans med andningstekniker och fokus hjälpa en att stänga ute omvärlden och komma lite närmare sig själv. Även lugnare former, som exempelvis Yin Yoga kan hjälpa sträcka ut kroppen och lugna sinnet. Det viktiga är att man lyssnar in på sin egen kropp och praktiserar därefter. En regelbunden fysisk praktik, oavsett vilken form man väljer kan ge verktyg till att sänka stressnivåer, öka koncentrationsförmågan, höja konditionen och muskelstyrkan samt öka smidigheten i kroppen. Om detta är något man känner att man kunde må bra av, så ja - då kanske man ska ägna sig åt yoga.
Vad är det roligaste med att jobba som yogalärare? Det är ju naturligtvis alla yogisar som deltar i yogapassen. Det känns som att lika mycket som man ger av sig själv, får man som en bumerang tillbaka. Det kan skapas en otrolig och påtaglig känsla av närvaro i en yogaklass. Det blir nästan oundvikligen en gemenskap där och då. Och för mig personligen ger det massvis med energi när elever efter klassen kan stanna kvar och berätta om sin upplevelse. Extra härligt är att få höra om något under passet kändes som givande för dem. Då känns det som att man på något litet hörn gör skillnad. I grund och botten mår jag själv otroligt bra av att gå på yogaklasser, och vill gärna ge vidare av den känslan när jag sedan håller klasser.
I oktober kan man följa med dig och Gabriella Picano på en energigivande tränings- och yogahelg på Körunda utanför Stockholm, vad kan man förvänta sig av resan?
Vilken resa det kommer bli! Tillsammans med Gabriella har vi satt ihop ett tränings- och yogaprogram där du både maxar din styrka, rörlighet och kondition och återhämtar, varvar ner och framför allt landar i dig själv. Både jag och Gabriella lägger stor vikt i att finna glädjen och välmåendet i rörelsen, samt att finna ditt eget sätt att må bäst. Yogapassen kommer vara anpassade så att både vana och mer ovana yogisar med glädje kan delta. Det blir en fullspäckad helg med träning, yoga föreläsningar, bastubad och god mat. Bara några mil söder om Stockholm kommer vi redan kunna känna att vi kopplar loss från vardagen. Det kommer finnas tid för att landa och hitta lugn för sig själv, om det är det man behöver. Samtidigt brukar det bli en hög gemenskap mellan dem som gärna vill socialisera och knyta nya kontakter. Det fina med resan är att du kan göra precis som det känns bäst för dig. Körunda är fantastiskt vackert och min finska ådra längtar redan efter bastun! Sade jag redan att maten är läcker? Det är viktigt. Hoppas vi ses där! Vore så mysigt!
Under sommarledigheten är det lätt att både matvanor och träning hamnar lite på efterkälken. Vi svalkar oss med läskande glassar i värmen, fikar, grillar och dricker rosévin i skuggan. Vi njuter med all rätt – skippa därför det dåliga samvetet. När hösten nalkas kan det dock vara skönt att hitta tillbaka till hälsosamma matvanor och träningsrutiner igen. Vi på Go Active har samlat tipsen och råden du behöver för att komma i gång!
Gör en kort detox Uteslut socker och alkohol under en veckas tid så att kroppen och hjärnan får en chans att vänja sig av med dessa ämnen. Första dagarna kan bli tuffa, men det blir lättare.
Börja äta regelbundet igen Under semestern tar vi ofta dagen som den kommer och skjuter på alla mål. Däremellan slinker ofta glass och bullar ner mellan varven samtidigt som träningen uteblir. När du äter regelbundet minskar risken att du småäter mellan frukost, lunch och middag. Förbered gärna med nyttiga mellanmål i väskan.
Gå inte ut för hårt med träningen initialt Om du har haft ett längre uppehåll med träningen, se till att du mjukstartar så att du inte slutar igen efter ett par veckor. Välj en fysisk aktivitet du gillar. Personliga rekord kan vänta – nu är det viktigaste att etablera vanan.
Sätt mål och planera Vill du gå ner några kilo, få större muskelmassa, bättre kondition eller bara må bättre? Se till att planera in träningen i din kalender (helst vid en tid då du har som mest ork), frigöra tid och mäta dina resultat (om du vill). Ta hjälp av en vän, din partner, en kollega eller en PT för att få lite hjälp på traven.
Sov sju till åtta timmar varje natt Sömn är grunden till all återhämtning och kan hjälpa dig med den viljestyrka som behövs för att göra sunda val.
Skapa en daglig avslappningsrutin Gör det till en naturlig del av din dag att ta minst tio minuter för dig själv att varva ner. Det kan vara en kort meditation, yoga eller andningsövning. Eller kramas med någon du tycker om. På så sätt hinner du ikapp dig själv.
Boka en tränings-, cykel- eller vandringsresa När kvällarna börjar bli mörkare är det inte alltid jättelätt att motivera sig till att löpträna med pannlampa, köra ett gympass innan jobbet eller kvällstid när man helst dimper ner i soffan framför Netflix. Bokar du en aktiv resa med vandring, träning eller cykling får du ett mål att jobba mot, en morot som hjälper dig att hålla motivationen.
Vandring ligger oss på Go Active varmt om hjärtat och under årens lopp har vi kämpat, njutit, svettats i berg och dalar över hela världen. Här är fem vandringsresor som vi tycker att alla borde göra någon gång i livet.
En av Europas mest ikoniska vandringsleder går mellan de fem dramatiskt belägna kustbyarna i Ligurien. De pastellfärgade husen ligger inkilade bland väldiga kullar klädda i terrasser med vinrankor. Längs de smala grusiga stigarna växer kaktusar, röd vallmo, olivträd och buskar av ginst. Stentrappor leder dig genom de brantaste passagen. Nedanför glittrar Tyrrenska havet. Behöver vi säga mer?
Öken och raviner – Utahs nationalparker
Föreställ dig känslan av att vandra mitt i resterna av något som påminner om ett storskaligt meteoritnedslag av mörkröda sandstensbumlingar. Vart du än vänder blicken möts du av labyrinter av dramatiskt stigande toppar, tinnar och torn och märkliga klippformationer. Utahs nationalparker måste upplevas på plats!
Kalkstensmassiv och alphedar – Dolomiterna, Italien
För 280 miljoner år sedan var Dolomiterna havsbotten. Men så krockade två kontinentalplattor och upp reste sig de berg vi kallar Dolomiterna i söder och Salzburgs kalkalper i norr. På den italienska sidan, i området Val Gardena, väntar böljande gröna alpängar och kaxiga berg, serpentinleder längs klarblå laguner och storslagna panoramavyer. Förmodligen det mest natursköna i Alperna.
Getstigar och sköna bad – Kreta
Under en vandringsvecka på Kreta upplever du Grekland när det är som bäst – bortom allfarvägen. Här kan du vandra genom olivlundar och raviner, på getstigar, i bergen och längs havet. Överallt påminns du om den flertusenåriga civilisationen med lämningar, ruinsamhällen och antika kapell. Stegen gör gott för både kropp och själ och avslutningen är episk – ett dopp i Medelhavets svalkande vågor.
Klippig färgsensation – Gran Canaria
Gran Canaria bjuder på ett vilt och bergigt inre, perfekt för dig som vill kunna vandra i behagligt atlantklimat året runt. Här får du uppleva landskap som skulle kunna hittas på Nya Zeeland eller i Nordamerikas öken. Räkna med explosioner av färger: gul ginst, grå berg och gröna terrasser eller pinjeklädda bergssidor.
Våra vandringar i Val Gardena erbjuder det bästa av Dolomiternas dramatiska landskap med höga berg och blomstrande alpängar med betande kor och hästar. Vi bor fyrstjärnigt och njuter av ljuvligt goda måltider. Följ med Go Active till de storslagna Dolomiterna!
Följ med Go Active på en vandringsresa till Kreta bortom allfarvägen. Med vårt fyrstjärniga hotell som utgångspunkt vandrar vi genom olivlundar och raviner, på tidlösa getstigar och längs havet. En av höjdpunkterna är vandringen till paradisstranden Elafonisi.
Bästa sättet att utforska de fem pittoreska byarna längs den italienska Ligurienkusten är till fots med Go Active Travel. Vi lovar vandringar med en stor dos kultur och spektakulär utsikt över det turkosblå havet, god italiensk husmanskost och vin samt charmigt boende med pool.
8 dagar från 18 950 SEK
Intervju med Shirin Djavidi
Shirin Djavidi är en av våra mest omtyckta coacher. I höst kan du följa med henne till Mallorca som tidigare varit hennes hem eller till Selma Spa i Sunne. Vill du veta mer om Shirin och resorna? Läs vidare nedan!
Hur kommer det sig att du började jobba med träning och yoga? Oj, jag har tränat och levt aktivt så länge jag kan minnas. Det har alltid varit ett intresse, som senare blev mitt jobb. Jag började spela tennis när jag var sex och år sen har det bara rullat på kan man säga. Jag började intressera mig för aerobics och utbildade mig till till aerobic instruktör rätt tidigt, sen blev det utbildning efter utbildning under många år och jag fyller fortfarande på.
Intresset för att ha en stark och frisk kropp har alltid funnits. Det kom liksom med mitt dna, med min pappa som är läkare och mamma som var supermodell på sin tid. Vi har alltid varit naturligt aktiva.Jag började även jobba som modell rätt tidigt, vilket också gjorde att jag tyckte det var extra roligt och viktigt att hålla mig fräsch. Jag hamnade i segmentet sport, bad, underkläder och ganska många omslag. Så för mig att träna och äta bra mat föll sig naturligt på så många sätt. Men viktigt att betona, så har det alltid varit på ett sunt sätt.
Yogan kom in allra senast i mitt liv, på allvar, under en utbrändhet för tio år sedan. Jag fick inte den hjälpen jag behövde från sjukvården så jag tog beslutet i egna händer. Resultatet blev en yogalärarutbildning och det var ett av de bästa besluten jag tagit. Yogan omfamnade mig när jag behövde den som mest och vi har blivit goda vänner nu. Vi utmanas och kramas dagligen.
Vad är det roligaste med ditt jobb? Mötet med människor!!!! Det är helt överlägset. Att få var en del av deras resa till en starkare kropp och själ. Att med små hjälpmedel få kunna hjälpa och guida mina kunder, elever och de jag möter i mitt yrke som yogalärare och personlig tränare. Att jag dessutom får möjligheten att åka på massa härliga resor och förena nytta med nöje gör det ju inte mindre roligt.
Du har hållit på länge, vad är viktigaste du lärt dig? Att vara ödmjuk inför varje människas story och bakgrund. Att kunna läsa av människor och se vad dom behöver just för dagen. Här kommer min långa erfarenhet väl till pass, samt att jag själv varit utbränd, varit skadad lite här och där, jag har två barn, tävlat i tennis, bott utomlands, rest mycket osv så jag kan lättare relatera till mina kunders liv och behov. Att bolla mellan att inte pusha dom får hårt när de är trötta, men att även pressa dom när det behövs. Det är en ynnest att få ta del av människors liv på det sättet jag får. Att vara någons personliga tränare, innebär att man kommer personen väldigt nära. Och det är både intressant och spännande.
Vad är hälsa för dig? Oj, det är en stor fråga. Men om jag ska försöka sammanfatta det så är det att vara glad ända in i själen. Att leva efter sin passion. Att vara sann mot sig själv. Att vara stark både fysiskt men lika mycket mentalt. Att man hittar en hållbar och sund livsstil som funkar 365 dagar om året.
Vad tränar du helst under sommaren? Löpning, yoga, funktionell styrka och meditation. Samma som jag gör resten av året. Sen försöker jag bada så mycket som möjligt.
Du har coachat många Go Active resor genom åren, vad är det roligaste med en träningsresa?
Att få resa, som är bland det bästa jag vet. Att få träffa olika typer av människor. Det är alltid en spännande utmaning då jag aldrig vet vad jag har att vänta när de anländer till hotellet. Jag gillar också att bjuda på mig själv. Det är bara sån jag är. Jag gillar att dela med mig av mitt eget liv på ett personligt sätt, utan att bli för privat. Det skapar starka och trovärdiga relationer mellan mig och gästerna och då skapas magi på ett helt annat sätt. Men också att få uppleva en resa tillsammans med allt vad det innebär när man inte är på hemmaplan längre. Det händer saker med människor när det släpper taget om sina vardagsrutiner.
Du kommer förstås att coacha några kommande Go Active-resor även i höst. Berätta lite mer om dom!
Träningsweekend till Mallorca Jag har tappat räkning på hur många gånger jag har gjort min wellness weekend till Mallorca. Det är en av mina absoluta favorit träningsresor. Inte bara för att den går till Mallorca, men för att Mallorca var tidigare mitt hem, så det är lite extra speciellt för mig. Denna vackra underbara medelhavs ö, ligger mig varmt om hjärtat. Och jag är med och skräddarsyr resans innehåll och utflykter och väljer ut mina pärlor. Sammanhållningen och stämningen har varit underbar på dessa långhelger.
Träningsweekend Selma Spa i Sunne Denna resa går till Selma Spa i Sunne i Värmland tillsammans med min vän och kollega Magnus Hagström. Det är tredje gången gillt för mig att köra en helg resa dit och det är underbart att få kunna köra resor i Sverige. De har varit väldigt uppskattande och man hinner så mycket på tre dagar. Vi tränar och njuter om vartannat.
Vår populära guide och reseledare Guido berättar om vår unika vandringsresa till Ligurien där du får uppleva kanske världens mest pittoreska byar, men slipper trängas med andra turister.
I dagens värld av bucket lists,must-sees och sociala medier, har en handfull destinationer runt i världen blivit extremt hajpade. Titta bara på exempelvis Bali, Venedig, Grand Canyon och givetvis våra älskade fem små fiskebyar, Cinque Terre i norra Italien. De är vidunderligt vackra, men besöks av horder av turister. Det lustiga är att, i många fall, finns det något precis lika vackert runt hörnet. Det gäller bara att vara lite mer nyfiken och kreativ när man planerar sin resa. Det är just med denna filosofi som utgångspunkt som vi på Go Active har tagit fram vår nya Ligurienresa. Lerici, Tellaro, Fiascherino, Montemarcello… orter få människor har hört talas om, men som erbjuder samma kombination av vackra pastellfärgade byar som klättrar längs klipporna ovan det turkosa Medelhavet. Samtliga sammanbundna av vandringsstigar genom sluttande terrasser med vinodlingar, vattenfall och lundar med knoppande olivträd som kantas av låga stenmurar, precis som i Cinque Terre. Skillnaden är frånvaron av trängsel – dessa platser besöks av miljontals färre turister än närliggande Cinque Terre.
I början av oktober kan du följa med mig, Guido som är uppvuxen i trakten, på denna oförglömliga vandringsresa. Jag guidar dig bland några av mina smultronställen, vi kombinerar fina vandringar och ett flertal gastronomiska och kulturella upplevelser. Det här är dessutom en resa för dig som uppskattar att vandra direkt från hotellet. De flesta av dagarna startar och/eller avslutar vi våra vandringar från vårt fyrstjärniga “walk-in, walk-out”-hotell. Säkra din plats idag!
I sydöstra delen av den Italienska kustregionen Ligurien, finns ett vandringsparadis som få känner till. Vi vandrar ostörda på gamla åsnestigar som bjuder på hisnande utsikter över Medelhavet, växlande natur, och små pittoreska byar. Under vår resa besöker vi även välkända Cinque Terre.
7 dagar från 19 950 SEK
Så äter du nyttigt under semestern
Sommar, sol och ledighet innebär ofta snabba, onyttiga lösningar och brist på planering när det kommer till vad vi stoppar i oss. Kanske befinner du dig i en sommarstuga, på besök hos vänner, i en bil på väg någonstans eller på stranden. Känslan att komma tillbaka efter semestern och ställa sig på vågen som visar många kilon plus är inte en önskvärd tanke. Här kommer därför våra bästa tips kring hur du äter nyttigt under semestern.
1. Låt inte blodsockret åka jojo Ät regelbundet så att ditt blodsocker hålls på en jämn nivå. Det i sin tur hjälper dig reglera hungerkänslorna och sötsuget. 2. Välj nyttiga snacks Självklart ska du inte förbjuda dig själv att dricka rosévin, äta chips eller glass under semestern. Däremot behöver du inte göra det varje dag. Försök att ha tillgång till goda nyttigheter. Jordgubbar, hallon och färska primörer som du kan ha som snacks när suget sätter in.
3. Laga riktig mat Ägna mer tid åt matlagning under semestern när tiden faktiskt finns och om du har barn så låt dem vara med. Barn tycker ofta att mat de har lagat själv är godare.
4. Förbered din egen matsäck Om du åker bil – ladda upp med mat från en riktigt mataffär och förvara den i en kylväska. Ta med bra mat som grillad kyckling, keso, kvarg, frukt och morötter istället för att stanna vid en korvkiosk.
5. Inför inga onyttiga vanor Försök att inte avvika från dina dagliga rutiner alltför mycket. Om du inte äter rostade mackor med Nutella hemma – varför ska du börja med det nu?
6. Håll koll på vad du dricker Slush kanske ser lockande ut, men innehåller mycket skräp. Drick mycket vatten! Vill du ha något lite festligare kan du göra iste. Det ökar förbränningen, släcker törsten och innehåller mycket antioxidanter.
7. Fastna inte vid dessertbordet Ska du iväg utomlands på en all inclusive-resa? Försök främst välja frukt från efterrättsbordet. Satsa på frukt som du inte äter hemma i vanliga fall så känns det lite lyxigare.
Det finns platser på vår planet där människor lever lyckliga och är friska till över 100 års ålder. Dessa platser kallas för blå zoner och människor som bor där brukar inte bara leva längre, utan lever också ett bättre liv, förskonade från åldersrelaterade sjukdomar. Vad är hemligheten bakom den höga åldern? Och vad kan du själv göra för att leva länge?
Det finns fem blå zoner i världen: Nicoyahalvön i Costa Rica, Sardinien i Italien, Ikaria i Grekland, Loma Linda i Kalifornien USA och Okinawa i Japan. I dessa områden är det inte ovanligt att fira sin nittionde födelsedag, och även hundrade. Även om platserna är spridda över hela världen och har olika kosthållning och livsstil, delar de alla vissa karaktäristiska drag som kan bidra till ett längre liv med bättre hälsa.
Människorna i de blå zonerna röker ofta mindre, rör på sig mer (på en måttlig nivå), odlar i sina egna trädgårdar och prioriterar familj och vänner. Kosten baseras ofta på grönsaker och har ett relativt lågt proteininnehåll, särskilt vad gäller animaliskt protein. Gemensamt för dessa fem platser på jorden är också att de har en enastående natur, med azurblått vatten, rik växtlighet, och varierat landskap som i all sin skönhet också erbjuder optimala förhållanden för näringsrik odling.
Vikten av ett socialt sammanhang I en omfattande studie med 3,4 miljoner deltagare, utförd av Birmingham Young University, kunde man konstatera att ensamhet är lika stor bidragande faktor till för tidig död, som fetma och rökning. I de blå zonerna lever man sällan ensam. Där kretsar livet till stor del runt sociala sammanhang som ett självklart inslag för välbefinnande. Man investerar tid och energi i sina barn, tar hand om mor- och farföräldrar och många har en och samma livspartner genom hela livet. Och att barnen ofta har nära band till sina mor- och farföräldrar kan vara en bidragande orsak till att de äldre är mindre sjukdomsdrabbade.
De nio viktigaste nycklarna: Så kan du själv öka förutsättningarna för ett långt och lyckligt liv:
• Rör på dig: Ställ bilen och ta istället cykeln till jobbet och välj gärna en promenad som avslappning. Det är den livsviktiga vardagsmotionen som gör skillnad.
• Ha ett syfte: Lev på ett sätt som känns meningsfullt för dig.
• Sakta ner: Hantera stress dagligen genom till exempel en tupplur eller meditation.
• 80 procentsregeln: Ät dig mätt till 80%. Inte mer.
• Ät växtrik kost: Bönor och linser är basen för de flesta 100-åringar i de blå zonerna.
• Drick Vin: I måttlig och balanserad mängd anses vin vara hälsosamt.
• Hitta likasinnade: Tillbringa tid med människor som också vill leva på ett hållbart och hälsosamt sätt.
• Känn tillhörighet: De flesta människor inom de blå zonerna har någon typ av trosbaserad gemenskap och ”tribe” som de tillhör.
• Satsa på familjen: Att visa mycket kärlek till sin familj, både sin partner, sina barn och sina föräldrar har visat sig spela stor roll för välbefinnandet.
Efterlängtad resa: Åldrandets Gåta
Följ med i höst då Go Active, i samarbete med SvD Accent och tillsammans med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart, reser till Acciaroli i södra Italien. Där lever nämligen, precis som i de blå zonerna, ett högt antal människor med hundra år på nacken eller mer. Under resan går vi på djupet för att ta reda på hemligheten bakom deras långa, friska liv. Vi gör utflykter till historiska platser, smakar på lokalproducerad mat, dricker gott vin och vandrar på leder med hisnande vacker utsikt över Medelhavet och Cilentos kust. Vi träffar 100-åringar och yogar med Charlotte Fredriksson. Sist men inte minst, lyssnar vi på mycket intressanta föreläsningar med Henrik Ennart om åldrandets gåta och tarmflorans fenomenala påverkan på vår hälsa.
Det är lite pinsamt att erkänna att det tog nästan 40 år för mig att ta mig till västkusten. Men lång startsträcka gav utdelning. Vilken ynnest det är att få vara ett med naturen i Bohuslän! Kontrasterna mellan det stora och ibland stormiga havet och de djupa fjordarna som skär in i landet. Graniten som växlar färg från mörkaste grå till ljusaste rosa. Just hemkommen från en vandringsresa i detta fantastiska landskap är jag mer än fylld av förväntan inför framtiden och speciellt september när vi reser dit igen.
I maj månad kan vädret var lynnigt. Det kan vara fantastiska dagar med blå himmel men såhär i brottet mellan vår och försommar kan regnen komma snabbt och intensivt. Väderprognoserna gav oss de absolut värsta farhågorna. Vindjackan och sydvästen var nerpackad men det visade sig att vi lyckades parera de ganska kraftiga oväder som utlovades under veckan. Den dagen det väntades värst väder var det närapå bleke på havet och solen värmde gott bakom de ljusgrå molnen.
Det finns mycket att upptäcka i Bohuslän men på denna resa har vi har samlat de absoluta pärlorna och lyckligtvis ligger dessa på ett behagligt avstånd från varandra. Den första dagen upptäcker vi Bohus- Malmön som under en period var den mest attraktiva platsen att bryta och exportera granit från. Det sägs att det är extra fin kvalité på graniten från denna ö. Havsvikar och gamla stenbrott avlöser varandra under vandringen och detta bidrar till en varierad och spännande upplevelse. Ön är än idag en mycket levande bygd med ca 500 fastboende, en siffra som tredubblas om sommaren. Det lilla samhället i den nordvästra delen av ön består av många och vackra villor som vittnar om att stenhuggeriet kunde vara mycket lönsamt för vissa entreprenörer. Denna vandring är en fin introduktion till Bohuslän och dess utbud av varierad natur. Och återigen närheten till det öppna havet.
Vandringsetapperna är mellan 10- 14 km långa och 4-5 timmar i tid. Det är bra och preparerad stigar med ett och annat hinder att bemästra i form av klippor och en och annan spång över djupa skrevor. Trots att vi går mycket på havsklippor är det sällan halt, även om regnet faller. Över hedarna och en liten bit från kusten är stigarna behagliga när de ringlar sig över ljunghedar och åkermark.
För att riktigt få den genuina känslan på denna resa har vi vårt boende Hemma hos Bengt. Bengt är en man som har många strängar på sin lyra och bland annat driver han ett enklare bed and breakfast i byn Örn. Här bor vi i små rum, antingen i det gamla huset eller i mindre stugor som klamrar sig fast på berget ovanför. Från badtunnan på toppen av berget har man utsikt över hela Örnfjorden som snirklar sig in i landskapet nedanför.
Maten under resan är naturligtvis inspirerad av havet. Fisk och skaldjur är huvudtemat på middagarna och vi äter allt från hemlagat till på restaurang. En av vandringsdagarna avslutar vi i Smögen och få finns det även möjlighet att besöka en av de klassiska restaurangerna nere i fiskehamnen som serverar den traditionsrika räksmörgåsen.
Den sista natten reser vi ut till Hållö. Denna magiska lilla ö som en gång i tiden hade en fyrvaktarbostad samt telegrafisthus. Det var även en av Evert Taubes favoritplatser då hans morbror vad fyrvaktmästare på ön. Idag drivs verksamheten av en stiftelse och vi övernattar sista natten på vandrarhemmet som idag finns här. Det är en magisk känsla att nästan ha ön för sig själv. Med ljusglittret från landsidan och sjöfåglarnas graciösa konturer mot havssidan. Våren 2020, i maj månad hade vi en grodserenad som spelade på kvällen. Vågar man komma med kommentaren att det kändes ”precis som utomlands”.
Till alla vandringssugna kan jag meddela att vi är på gång nu! Och i september återkommer vi till västkusten med denna kortveckas vandring. Välkomna till Bohuslän!
För varje dag som går blir allt fler personer vaccinerade och med det kommer intresset för att resa igen. Det spritter i kroppen av längtan efter nya platser, ny energi och roliga upplevelser. Resebranschen räknar med att det uppdämda behovet kommer att ge en boom i efterfrågan på resor så det är en god idé att säkra din plats så snart som möjligt om du är öppen för att resa. I spåren av pandemin har nya restrender uppstått. Här är sju spår som vi på Go Active tror kommer dominera vårt resande, även framöver.
1. Ny förkärlek till naturen Pandemin har hjälpt oss att skala bort vissa ytliga krav. Nu kommer vi att lägga mer vikt vid närhet till naturen under våra resor. 2. Vi bokar resor som aldrig förr Det faktum att många fick ställa in och skjuta upp flera efterlängtade resor under året kommer att göra att trycket på resor succesivt ökar. Vi vill ta igen, och unna oss efter coronatristessen. Vi värdesätter resandet på ett nytt sätt och tar det inte lika mycket för givet längre.
3. Vi ställer högre krav på flexibilitet och säkerhet Helt klart är att våra krav på säkerhet under resan kommer öka. Billigast är inte längre lika viktigt, vi värdesätter andra saker istället. Med det kommer också högre krav på återbetalning och kostnadsfri avbokning från resebolagen. Vi på Go Active erbjuder fri avbokning fram till 100 (i vissa fall 65) dagar före avresan och du får alla pengar tillbaka om UD skulle utfärda en avrådan till det land dit du har planerat att resa. Vi bokar också större transporter med fler platser för att kunna hålla avstånd.
4. Vi värderar säkerhetsåtgärder högt I spåren efter Corona kommer säkerhetsåtgärder från flygbolag, hotell och restauranger vara fortsatt viktiga.
5. Inrikesresor fortsätter att dominera Eftersom förutsättningarna för resande under 2021 är osäkra kommer våra semesterplaner främst kretsa kring inrikesresor. Med oss på Go Active kan du bland annat resa till den svenska fjällvärlden, Höga Kusten, Österlen och Öland. Dessutom erbjuder vi flera träningsweekends med yoga i Nynäshamn och Värmland. En positiv effekt av pandemin är att vi har lärt oss att uppskatta vårt närområde och inte nödvändigtvis blickar bortom horisonten.
6. Vi reser i lågsäsong Trängsel på populära turistattraktioner, restauranger och gågator kommer kännas olustigt ett tag till. För att undvika för mycket folk blir det därför viktigare att undvika högsäsong och överbefolkade turistområden. På Go Active har vi medvetet lagt majoriteten av våra Sverigeresor strax innan eller efter de flesta tar sin sommarsemester. Även när det kommer till Medelhavet ligger de flesta vandringarna under hösten och våren utanför destinationens högsäsong. Genom att vandringen är i fokus, undviker vi dessutom populära sevärdheter med mycket trängsel.
7. Vi unnar oss när vi väl reser Vi drömmer om att resa utanför Sveriges gränser och när vi väl gör det (från hösten och framåt), unnar vi oss bra boende och god mat – två komponenter av resan som vi på Go Active alltid har värdesatt extra högt.
I höst kan du följa med vår grymma coach Madeleine Vall på en svettig, glädjefylld träningsvecka till Marbella. Madeleine har gjort en spännande resa från professionell fighter till röda mattan och vi ville veta mer om denna superkvinna och vad man kan förvänta sig om man följer med på resan i oktober.
Det är svårt att inte bli nyfiken på en kvinna som varvar stuntskills med föreläsningar om elitidrottens baksidor och håller självförsvarskurser för kvinnor. Beskriv din resa!
Jag började som hästtjej redan vid 4 års ålder, hade hästar och tävlade fram tills jag var 18 år. I övre tonåren spelade jag även fotboll parallellt med ridningen. Där uppenbarade sig ett hett temperament vilket fick mig att bli nyfiken på fighting. Jag testade thaiboxning som 19-åring, föll pladask för sporten och spenderade från den stunden all min tid och energi i boxningsringen. Det resulterade i 5 SM-guld, 3 NM-guld, 2 EM-guld, 2 VM-brons och dryga 10 år som professionell fighter, rankad topp 3 i världen. Dock fick den resan sig ett abrupt slut 2016 när man hittade hjärnskador vid en skallröntgen och jag förbjöds att ta emot mer smällar mot huvudet. Någonsin. Min värld rasade. Men mitt i den sorgen och som en skänk från ovan, damp det ner ett mejl från Hollywood med en förfrågan om att vara med i filmen Wonder Woman. Mina skills i fighting och till häst var något man såg som en dunderkombo för en amazonkrigare och ledare för stammen. Wonder Woman var startskottet och min biljett in i stunt- och filmvärlden där jag fortfarande huserar. Men i kombination med mina två andra jobb som tränare/ instruktör och som livvakt. Genom jobben i säkerhetsbranschen föddes också idéen och längtan om att göra något viktigt och meningsfullt för andra, vilket resulterade i de självförsvarskurser jag nu håller för tjejer och kvinnor.
Du är inte bara stark på utsidan du har också skrivit en bok om hur man blir stark på insidan, varför är det viktigt att träna sin mentala tuffhet?
Om det är någon styrka vi har nytta av i allt vi gör så är det just den mentala styrkan. Oavsett om det är i en boxningsring eller i livet och för egen del så tycker jag det sistnämnda är där styrkan behövs som bäst. Att vara stark när allt flyter och går bra är inte svårt men förmågan att hantera sig själv och sina känslor i tuffa situationer och under stress och press, den behöver vi träna upp för att besitta och med den träningen skapar du sedan verktyg som inte bara hjälper- och rustar dig för livet, det ger också en trygghet som är tacksamt att ha när det blåser. För när har du mest nytta av att vara stark mentalt??
Under vintern 2021 har vi kunnat se dig i Elitstyrkans Hemligheter på TV4, vilka erfarenheter tar du med dig från programmet?
Att man klarar så otroligt mycket mer än vad man tror. Jag kan knappt ens förstå hur vi orkade kriga som vi gjorde under dom omständigheterna. Men också hur skrämmande fort det går att bryta ner en människa bara genom att ta bort mat, sömn och framförallt, kontrollen. Visst hade vi vilja, vi fortsatte och vägrade att ge upp trots att både kropp och knopp skrek åt oss att göra det, men det tog inte många dagar att bli desorienterad och att tillslut inte ens veta vad som var på riktigt eller inte. Det var en nyttig upplevelse på många sätt. När man balanserar på bristningsgränsen på riktigtså finns det inte utrymme för några spel eller att låtsas, varken gentemot sig själv eller andra. Och sanningen som uppdagas där och då är inte alltid smärtfri. För mig är det dock en smärta som driver förändring, så i slutänden leder det till personlig utveckling och något positivt.
I höst kan man följa med dig på en svettig resa till Mikes Gym i Marbella. Vad man kan man förvänta sig under resan?
Äventyr! Varierande och rolig träning på en av Europas häftigaste anläggningar. Men också sol, gemenskap, härliga stunder och nya vänner.
Vad ser du mest fram emot under resan?
Just kombinationen av de olika delarna - mycket träning, fart och äventyr. Men lika mycket att njuta av den spanska solkusten, slappa i solen, skoja, skratta, möta nya människor, få nya vänner, dela- och byta erfarenheter med varandra. Jag har aldrig åkt hem från en sån här resa utan att ha fyllt på med både kunskap och energi. Det är magiskt!
Vem passar resan för?
Alla! Oavsett om man har gedigen träningsbakgrund och vill pusha sig, eller om man ser resan som ett startskott och vill testa på något nytt. Var och en kör utifrån sina egna förutsättningar och varje träningspass går att anpassa därefter. Vi är ett team som både stöttar och pushar varandra, men var och en har också möjlighet att både gasa och bromsa.
Val Gardena - en vandringsfavorit för färdledare Tess
Vad är det som gör vandring i Val Gardena-dalen till en favorit bland så många av våra resenärer och vår personal. Läs vår färdledare Tess upplevelser av denna del av Dolomiterna.
"Val Gardenas storslagna vyer som aldrig tycks ta slut, kommer att få dig att inte vilja åka hem"
Innan jag fick chansen att besöka detta vandringsparadis trodde jag att Val Gardena mest handlade om skidåkning och vintersport. Tänk så fel jag hade! När jag började läsa på lite fick jag nämligen veta att det faktiskt var sommarturismen som kom först, när pionjärerna började anlända till Dolomiterna under 1800-talet. Då handlade det framför allt om bergsbestigare från England och Tyskland samt en och annan geolog och botaniker som ville studera de unika förutsättningar som finns i området. Dessa modiga män gav sig upp i områden som ansågs inte bara vara otillgängliga och onåbara, utan rentav hemsökta av onda andar och allsköns monster. Topp för topp besegrades bergen till slut, men dessa erövringar gjordes dock inte utan blod, svett, tårar och tragedier. På många platser finns plaketter och minnesmärken över dem som inte lyckades, både i modern och i svunnen tid. En nyttig påminnelse om att aldrig underskatta Moder Natur.
Det fina i kråksången är att man nuförtiden kan ta sig upp i dessa mytomspunna bergsmassiv utan att behöva riskera liv och lem. Fenomenala liftsystem och kabinbanor transporterar dig med lätthet till uppemot 2 700 meters höjd över havet så att du kan känna att du nästan, nästan har de legendariska topparna inom räckhåll! Utsikten är milsvid och därifrån är det sedan väldigt behagligt att påbörja sin vandring på någon av de otaliga stigar som korsar berg och dalar åt alla håll.
Det är nog detta jag tycker allra mest om hos Val Gardena, och som gör denna plats till en av mina absoluta favoriter: de otroliga vyerna, lättheten att ta sig runt och den stora valfriheten vad gäller rutter. Mina finaste minnen från Val Gardena är alla förknippade med vandringar. Härliga solskensdagar och panoramavyer som nästan inte känns verkliga, så ofattbart vackra är de! Färgsprakande blomsterprakt på alpängarna. Pittoreska fäbodar och klangen av ko-skällor. Murmeldjur som visslar och snöklädda bergstoppar. Fikapaus på en sten, omgiven av edelweiss. Eller varför inte lyckokänslan man får efter att ha nått ett högt satt vandringsmål? Så vad väntar du på! Åk till fantastiska Val Gardena, vandra och insup den friska luften och skapa dina egna oförglömliga minnen! Du kommer inte att ångra dig!
Arrangerad vandringsresa i grupp vs. vandra på egen hand
Det finns i princip tre sätt att vandra på. Helt på egen hand – bara du och världen, på egen hand med ett förbokat vandringspaket i bagaget eller i grupp tillsammans med andra likasinnade. Vad som passar dig bäst, vet bara du, men här kommer några saker att ha i åtanke innan du bokar din vandringsresa.
Är delad glädje dubbel glädje? Det första du bör ta ställning till är om du vill vandra tillsammans med andra eller inte. För vissa är vandring något de vill ägna sig åt själva och tjusningen är att vara just ensam i naturen. Tycker du istället att det är tryggt och trevligt med vandringssällskap när du reser, så är en arrangerad vandringsresa i grupp förstås att föredra. Du slipper ha stenkoll på karta och leder och kan istället fokusera på upplevelserna.
Förutom våra ordinarie gruppresor, erbjuder Go Active Travel speciella vandringsresor för resenärer som saknar resesällskap, men som ändå vill resa tillsammans med andra– Singelresor.
Egen research eller färdigpaketerat? Vill du lägga tid på att göra alla de efterforskningar som krävs för en lyckad vandringsresa eller tycker du att det är skönt att få allt färdigpaketerat och veta att arrangemanget håller hög kvalitet rakt igenom? Uppskattar du att en researrangör går i god för att hotellet är trivsamt och håller viss standard, att lokalguiden är utbildad, och vandringslederna är säkra – då väljer du med fördel en arrangerad vandringsresa i grupp med Go Active Travel. Med oss dyker det heller inte upp några oväntade kostnader eftersom det mesta ingår i priset.
Tjusningen av ovisshet Är du en person som älskar att inte veta vad varje dag kommer att innebära, var du ska sova någonstans och vill vara helt fri att göra dina egna val – då ska du vandra själv. Helt klart.
Tältfantast eller bekväm livsnjutare? Föredrar du tält- eller stuglivet framför hotellövernattning? Då är våra vandringsresor inget för dig. Att bo högklassigt och äta riktigt gott är viktiga ingredienser i alla våra resor. När det gäller boendet väljer vi i första hand mindre och familjära hotell med pool eller spa. Oftast bor vi som mest på två olika hotell under en vistelse så du slipper att packa om varje dag.
Ekonomiskt skydd Känns det viktigt att få tillbaka dina pengar om resan blir inställd eller om researrangören går i konkurs? Arrangerade vandringsresor med flyg och hotell, som vi på Go Active Travel säljer, är så kallade paketresor. När du bokar en paketresa, är du automatiskt skyddad av paketreselagen och har rätt att få hela resans kostnad återbetald om resan av någon anledning skulle bli inställd. Bokar du flyg och hotell separat är frågan om återbetalning helt upp till respektive flygbolag och hotell. Vi på Go Active har även ställt resegaranti hos Kammarkollegiet. Det innebär att om vi mot förmodan skulle gå i konkurs, så kan du ansöka om ersättning genom resegarantin hos Kammarkollegiet.
En seriös aktör Vi råder dig starkt att kontrollera att researrangören du i slutänden väljer att resa med är medlem i Svenska Resebyrå- och arrangörsföreningen. Alla SRF-medlemmar är skyldiga att bland annat följa UD:s reserekommendationer och rekommendationer från Allmänna reklamationsnämnden, ARN, trots att de inte är bindande. Självklart är Go Active Travel medlem i SRF.
Möjligheten till personlig service Har du svårt att fatta beslut om vilket resmål du ska välja och skulle uppskatta att få bolla lite med en person som har stor erfarenhet och kunskap inom området? Då ska du vända dig till en arrangör som oss på Go Active Travel. Med oss får du personlig service via telefon och mejl innan din vandringsresa. Du är varmt välkommen att kontakta oss!
Under pandemiåret 2020 var det fler än någonsin som hittade ut i naturen. Kul, tycker vi på Go Active, som under årens lopp har kämpat, svettats och njutit i berg och vildmarksområden över hela världen.
Är 2021 året då du byter ut solstolen i Spanien mot en vandring i Pyrenéerna, upptäcker att italienska bergskedjan Dolomiterna är ännu mer majestätisk sommartid eller tar en stenig getstig längs havet fram till Kretas vackraste strand? Vi tror bestämt att vandring som reseform kommer att bli ännu mer trendig och listar här de sju största anledningarna till det.
# 1 Att vandra i naturen är friskvård Forskarna är överens – Att vara ute i naturen är stärkande för både kropp och själ. Fler timmar i naturen kan till exempel medföra minskad stress, stärkt kognitiv förmåga, förbättra psykisk hälsa, främja fysisk aktivitet och underlätta social interaktion.
#2 Det passar både skogsmullar och livsnjutare Vandringssemester behöver inte innebära att du måste sova i tält, släpa på en tung ryggsäck och laga mat på ditt trangia-kök. Tänk istället dagsvandringar från ett basläger i form av ett högklassigt hotell med pool eller spa. Det enda du behöver ha för att kunna vandra med oss är vandringskängor, lite solkräm och vatten.
# 3 Passar alla med god grundkondition Du behöver varken vara elitmotionär eller vandringsvan för att åka på en vandringresa. Det räcker med god grundkondition. Under våra vandringsresor erbjuder vi oftast olika svårighetsnivåer, vilket innebär att den som vill ta det lite lugnare, stanna till, njuta av vacker natur och ta bilder, kan välja den lätta gruppen.
# 4 Du får semester på riktigt Du behöver inte tänka på vart du ska, vad du ska se, vilken som är bästa restaurangen eller den bästa utkiksplatsen. Kom i tid, ta med dig vatten, följ med och sätt ena foten framför den andra, så ordnar vi på Go Active resten.
# 5 Du upplever mer av resmålet Under en vandringsresa får du uppleva en sida av resmålet som du knappast ser från stranden eller poolkanten och som de flesta andra missar. Ett exempel: Gran Canarias sydkust må vara sönderexploaterad, men visste du att den välkända kanarieön har ett överraskande vilt och bergigt inre som passar perfekt för dig som vill vandra i behagligt ljummet atlantklimat mitt i vintern?
# 6 Du kan njuta med gott samvete Det låter som en klyscha, men är ju sant – aldrig smakar lunchen så gott som i skuggan av en olivlund eller middagen så gott som efter en heldag i rörelse utomhus. Under våra vandringsresor kan du äta och dricka med gott samvete och passa på att njuta av traktens delikatesser och specialiteter. Det är du värd!
# 7 Du får en digital detox I en tid då vi är mer uppkopplade än avkopplade är den största lyxen snart att inte kunna bli nådd. Under vandringar i storslagna naturområden får du vara beredd på att mobilen tappar täckning och du (vare sig du vill eller inte) får den digitala detox du behöver och istället är närvarande i nuet. Ovärderligt!
PS. Du som redan är vandringsfrälst håller säkert med oss om ovanstående. Dela gärna det här inlägget med vänner och bekanta så fler får upp ögonen för vandringresor som reseform.
Hur är det egentligen att resa på en vandringsresa utomlands mitt i en pandemi? Och på vilket sätt påverkar restriktionerna totalupplevelsen? Det och lite annat frågade vi Go Active-resenären Birgitta Jarring som vandrade med oss på Amalfikusten i början av oktober.
Birgitta har precis kommit tillbaka från en lång löpartur när vi får chansen att prata med henne över telefon. Hon och hennes man Stig, är vana Go Active-resenärer och trots att de båda närmar sig 80-strecket har de fler än åtta vandringsresor med oss i ryggen. Kärleken till vandringsresor som semesterform är stark och inte ens en Corona-pandemi kunde stoppa dem att följa med till Amalfikusten, en vecka i början av oktober.
Innan fick de information om att munskydd skulle krävas och att detta inte var en vanlig resa på grund av det speciella omvärldsläget.
–Det är klart att vi velade lite fram och tillbaka innan, ska vi åka eller inte? Jag var rädd att det skulle vara jobbigt med alla restriktioner och hade lite blandade känslor, men de kom i stort sett på skam – det fungerade riktigt bra under omständigheterna.
På flyget hade alla passagerare munskydd och släpptes in i omgångar. Det var ingen servering förutom drycker. Väl på plats i Italien fick deltagarna ha munskydd på sig när de gick in i affärer, besökte restauranger och inomhus på hotellet – när de inte satt ner vid bordet.
–Frukosten på hotellet var fantastiskt bra ordnad. Vi fick gå fram till buffén, peka ut vad vi ville ha och blev serverade. Det var aldrig någon trängsel. Under vandringarna ute i naturen slapp vi bära munskydd, vilket var tur, för det var brant och långa etapper.
Det bästa ögonblicket från resan var också ett av de jobbigaste. Gruppen gick hela vägen upp till San Michele på Capri – alla 930 trappsteg.
–Känslan när vi kom upp var ”Hurra! Vi har klarat det, det var värt all ansträngning!”. Att få se den mytomspunna byggnaden och uppleva den lummiga trädgården och utsikten över Neapelbukten. Det var makalöst!
Birgitta och Stig har inte blivit avskräckta från att resa trots pandemin, tvärt om! Och de har redan bokat Pilgrimsvandringen i Spanien och Höga Kusten för 2021.
–Det blev bättre än vi hade trott, mycket tack vare reseledarna. Både den lokala guiden och WI-Resors guide var fantastiska– det var för sig inget nytt för det brukar de vara.
Italien är parets älsklingsland när det gäller att vandra. För maten, vinet och naturen. Planen är att hinna med både södra Italien, Umbrien och Sardinien innan de lägger vandringskängorna på hyllan.
–Vandringsresor är en fantastisk form av semester. Man känner att det är friskvård! Det passar alla som gillar att vara utomhus, har skaplig kondition, tycker om att gå lite längre sträckor och vill kunna njuta av mat och dryck med gott samvete.
Enligt Birgitta är det en speciell sorts människor som åker på vandringresor. Det är inga gnällspikar, utan positiva, trevliga och glada personer som gillar att röra sig utomhus.
–Det är alltid så trevliga medresenärer och bra program så att det är lite jobbigt, men aldrig oöverstigligt så man känner sig pigg nästa dag och redo att ge sig ut på nya äventyr!
I vår kan du följa med Pamela Andersson och världsrekordhållarna på cykel genom Europa Christer Skog och Tony Duberg på en oförglömlig cykelresa till Champagne. Har du missat vem denna fantastiska kvinna är och hennes ofattbara livshistoria? Läs vår intervju och se till att säkra din plats på resan hon leder innan platserna tar slut.
Pamela Andersson var 47 år gammal och ute på en joggingtur med en väninna när hon plötsligt och oväntat föll ihop i spåret. Veckorna innan hade hon tidvis börjat stamma och få svårt att hitta ord. Själv var hon övertygad om att hennes kollaps i joggingspåret berodde på en stroke, men efter mängder av tester på sjukhuset fick hon mardrömsbeskedet att hon hade drabbats av en obotlig hjärntumör. Enligt läkarna hade hon max fem år kvar att leva.
Att bryta ihop och rusta sig för livets största fight Livet stannade upp, skräcken och dödsångesten var total, men att dö och lämna sina barn, då fem och åtta år gamla, var inte ett alternativ för Pamela så hon samlade ihop sig och beslöt sig för att träna sig så stark hon bara kunde bli för att bättre kunna stå emot allt det svåra som låg framför henne. Det första målet var att träna sig i bra form inför operationen som var planerad sex veckor senare då en liten del av den äggstora tumören skulle tas bort.
Skräddarsytt träningsprogram med PT Pamela var vid tiden för beskedet, en före detta vältränad handbollstjej som i princip inte hade tränat på flera år, utan i ärlighetens namn mest tittat på sport. Men med hjälp av sin personlige tränare, Christer Skog, påbörjade hon ett skräddarsytt program med uthållighetsträning för att förbättra sin återhämtning och minska stressen. Deras vägar hade korsats i jobbet bara några veckor tidigare.
Tre till sex timmars uthållighetsträning – varje dag Istället för att sjukskriva sig, tog Pamela semester från jobbet för att träna hårt i tre till sex timmar om dagen. Främst genom powerwalks med stavgång för att stärka både armar, bål, höfter och rygg. Dagsformen fick styra upplägget. På natten hade hon en pulsmätare som läste av hennes puls och hjärtslag för att säkerställa att hennes kropp fick den återhämtning den behövde.
Justeringar i kosten Pamela gjorde också en hel del kostförändringar. Hon tog bland annat bort alla lightprodukter och åt mat enligt kostcirkeln med riktigt smör, fisk, kött och grönsaker. Allt handlade om att försöka vara i sitt livs form för att orka ta emot behandlingarna, både fysiskt och psykiskt.
Mötte kärleken med döden i bakhasorna I flera år levde hon med döden i bakhasorna, starka cellgiftsbehandlingar varvades med strålning. Hon bröts ner och fick bygga upp sig själv igen. Gång på gång. Pamela var dock fast besluten om att aldrig se sig själv som sjuk, och jobbade mycket med det mentala för att kunna tänka positivt. Träningen gav henne något att lägga sin energi och sitt fokus på och höll de mörka tankarna på avstånd. All ledig tid tillbringade hon med Christer som noga övervakade hennes utveckling och de kom varandra allt närmare. Faktum är att mitt under sin livs värsta tid blev hon och Christer förälskade i varandra och gifte sig trots den stora ovissheten om framtiden.
Vändningen, miraklet TV4 filmade en dokumentär om Pamela för Cancergalan 2017 och filmteamet var med på något som Pamela trodde var ett rutinläkarbesök när hon fick det oväntade beskedet: hjärntumören hade förintat sig själv och var mirakulöst borta. Hon hade besegrat cancern mot alla odds och idag, drygt sju och ett halvt år efter cancerdomen, är hon inte friskförklarad, men tumörfri.
Pamela, hade du den mentala styrkan från början att tänka positivt hela tiden under din sjukdomstid, eller fick du professionell hjälp att träna även dina tankar? – Jag har alltid varit en positiv person, och eftersom jag har varit handbollstränare på hög nivå under många år hade jag redan lärt mig konsten att träna hjärnan också. Samtidigt var det här en helt ny situation, att kämpa för livet, så jag utvecklade nya metoder hur jag skulle tänka hela tiden för att orka.
Vilken faktor tror du var mest avgörande för ditt mirakulösa tillfrisknande? – Det finns tre faktorer som jag tror hjälpte mig: först och främst tålde min kropp så mycket cellgifter, jag gick på cellgifter i ett och ett halvt år. Sedan tror jag mycket på den träning och fysiska aktivitet som jag gjorde nästan varje dag. Dessutom säger läkarna att min positiva livsstil också kan ha varit en del av det hela. Forskningen visar ju på stora effekter av att tänka positivt.
Vad är största skillnaden mellan dig som person idag och tiden innan tumören? – Jag försöker ta vara på dagarna på ett annat sätt i dag, samtidigt lever jag med flera biverkningar efter operationen och tumören. Jag har t ex fått epilepsi, och har fått migrän som jag inte hade tidigare.
Hur tränar och äter du idag? – Jag försöker att träna så mycket som jag kan, jag jobbar ju 100% och hinner inte träna så mycket som jag kanske skulle vilja, men på våra träningsresor försöker jag att maxa och då cyklar jag gärna, eller kör boxningsfys som jag tycker är superkul. Jag äter som vanligt, likadant som under tiden med cellgifterna, efter kostcirkeln. Inga konstigheter. Inga dieter.
Du är en sådan förebild för så många människor, men vem är din förebild? Vem ser du upp till? – Amelia Adamo. Hon är en stor inspiration och förebild för mig. Dessutom inspireras jag av alla idrottsmän som slår från underläge och lyckas vinna. Jag är en total idrottsromantiker och gråter hejdlöst av lycka när någon lyckas mot alla odds.
Vilka är dina bästa minnen från den förra cykelresan till Champagne? – Den andra dagen hade vi så fint väder, och vi cyklade genom ett landskap där körsbärsblommorna slog ut och vi testade bubbel i solen. Dessutom hade vi sådan fin gemenskap! När vi skulle ha en frikväll så valde alla ändå att gå tillsammans och äta, och vi fick en egen avdelning på restaurangen och hade så kul!
Vad ser du mest fram emot med resan denna gång? Kombinationen. Cykel och champagne är två favoriter som passar perfekt tillsammans!
December. Adventsmys med tända ljus och julefrid i juletid. Eller, hur brukar det nu se ut? Stress drabbar många under julen, men det är viktigt att kunna ta pauser för att inte bränna ut sig och fungera normalt. Vi på Go Active guidar dig till att finna den där inre harmonin.
Nog för att julen 2020 är annorlunda på många sätt. Klappar ska köpas digitalt, granen levereras vid dörren och släktkalaset uteblir till förmån för mindre sammankomster. Att scrolla efter den perfekta julklappen kan dock vara minst lika stressande som att springa i butiker och kanske är vi extra trötta i år efter en lång period av socialisolering och hemarbete. För att inte tala om det solfattiga decembermörkret.
Det är alltså viktigare än någonsin att fylla på med energi och återhämtning. Det är en förutsättning för att vår kropp och vårt sinne ska fungera väl, vi ska vara lyckliga och orka med.
Fem tips för att samla kraft mitt i julstöket:
1. Fyll på med endorfiner med hjälp av träning. Det finns många fördelar med motion. Att vara aktiv lindrar och förebygger depression, stressar ner, fyller på med energi och boostar den kognitiva funktionen. Yoga eller konditionspass spelar ingen roll – välj den träningsform som passar dig bäst!
2. Tanka sömn. Glöm inte att sova. Vi behöver 7-8 timmars sömn per dygn för att må bra.
3. Boosta din energi med promenader. Andas frisk luft och skingra tankarna. Att vara i naturen lugnar själen och boostar kreativa tankar och problemlösning. Bonus: om det är soligt fyller du på med d-vitamin.
4. Fly in i en annan värld med en bok. Släpp alla måsten, stäng av mobilen och sjunk ner i soffan med en spännande bok. Koppla ifrån, koppla av.
5. Våga be om hjälp. Du kan inte göra allting själv. Släpp på kraven om en perfekt jul och be om avlastning. Våga säga nej ibland, och tro på att allt löser sig.
Eller är det kanske en aktiv resa du behöver för att finna ny energi? Att planera framåt och ha något att se fram emot trots att tiden är oviss är kanske viktigare än någonsin. Nu har vi fler aktiva resor än någonsin i vårt utbud - du kan till exempel träna på Mallorca, utforska åldrandets gåta i Italien eller yoga på natursköna Körunda. Resorna passar alla – både nybörjare och inbitna träningsproffs. Våra populära vandringsresor finns förstås kvar precis som vanligt.
Herregud vad lätt det är att börja fika varje dag när man jobbar hemifrån. Inte minst för att det är så tråkigt att sitta isolerad. Plötsligt känns jobbdagen för oss gottegrisar inte komplett utan en halv (eller hel) chokladkaka, bullar eller glass. När sötsuget väl kickar in är det kört. Då hittar man alla ursäkter. Som tur är finns det alternativ till gofika.
Vi som jobbar hemifrån är nu inne på över ett halvår i "självvald" isolering och det är inte helt lätt att hålla lågan uppe på distans. Det som var lite skönt i början: att slippa resväg till och från jobbet och störande avbrott är förstås fortfarande uppskattat, men väger inte upp frånvaron av sociala möten. Vi på Go Active saknar småsnacket vid kaffeautomaten, spontana idéutbyten, jobbsnacket på lunchen med våra kollegor. Kort sagt känslan av att vara en del av ett sammanhang och inte en isolerad hemma-ö i otvättat hår och pyjamasbyxor.
Tristessen som nu börjar infinna sig riskerar bland annat att ta sig uttryck i allt fler dagliga fikaraster. Fredagsfikat har fått sällskap av måndags-, tisdags, onsdags- och torsdagsfikat. Och det är ju klart, det är väldigt lätt att ta en omväg till datorn förbi skafferiet eller kylskåpet. Men för din egen skull, se till att det du stoppar i munnen varje gång inte är en cafémuffins från ditt lokala bageri, stor som ett husdjur. Här kommer våra bästa tips på enkla och snabba alternativ till traditionell gofika:
· Fruktsmoothie med blåbär, banan, hallon, äpple och en nypa gojibär
· Naturell yoghurtsmoothie med mango, banan och ingefära
· Skivad gurka med mandelsmör och örtsalt
· Banan med cashewsmör och kardemumma
· Skivade jordgubbar med jordnötssmör och honung
· Skivad avokado med tomatskivor, groddar och örtsalt
Novembermörkret har med råge dragit in och deppen, sömnsvårigheterna och det dåliga humöret med det. Att solen skulle titta fram under månaden händer inte ofta. Mörkret innebär att hjärnan inte får tillräckligt mycket stimulans och de flesta känner av segheten och tröttheten. Men det finns knep att ta till för att inte gå under helt och vi har samlat en bunt av de allra bästa!
Gå på bikramyoga eller någon annan varm yoga. Du ökar din flexibilitet och värmer lederna och kommer garanterat känna dig mer tillfreds med kylan, åtminstone för en liten stund.
Mjuka filtar och varm choklad eller te framför en film eller serie du följer är ett överlevnadsknep som borde stå med i en Bear Grylls-bok!
Bada badkar med tända ljus, lite lugn musik och kanske någon härlig badolja. Egentid deluxe!
Gå på en helgpromenad med någon du tycker om.
Var ute i dagsljus så mycket det går. Ta en snabb promenad på lunchen. Det är bra att vara ute mitt på dagen. Även om det är grått ger dagsljuset oss mer än elektriskt ljus.
Gå på spa! Basta, skrubba, bada, slappna av och bli ordentligt uppvärmd trots kylan utomhus.
Boka en resa med Go Active! Finns det något bättre botemedel mot vinterdeppen än att ha en energifylld resa att se fram emot?
Och glöm inte att fylla på med d-vitamin. När solen lyser med sin frånvaro finns det andra källor. Såsom ägg, fisk och ett flertal bra vitamintillskott.
Vår lokalguide Luigi från Capri sänder här videohälsningar från vackra Amalfikusten och en önskan om att snart ses igen. Kustremsan erbjuder ett dramatiskt landskap av azurblått hav, branta klippor och vägar kantade av citronträd och anses av många som Italiens vackraste.
Under vår vandringsvecka kombinerar vi kultur med natur. Vi vandrar högt över havet omgivna av vidunderligt vackra vyer och hinner besöka ställen som Pompeji, Vesuvius, Positano och Capri.
Hanna, vår svenske färdledare boende på även hon på Amalfikusten skickar också en hälsning.
Nu har turen kommit till vår färdledare Agneta, som skickar en videohälsning tillsammans med några av våra lokala guider i Italien. De längtar till att vi alla åter besöker Italien och vi på kontoret saknar också Italien. ❤️❤️❤️
Immunförsvaret är ett av kroppens mest avancerade system som de flesta av oss inte ägnar någon tanke åt så länge vi håller oss friska. Men i dessa pandemitider kan det vara bra att bli påmind om vad du själv kan göra för att immunförsvaret ska fungera så bra som möjligt.
Hur många rubriker har du inte läst om gurkmeja, superbär och ingefära som några slags universella recept för ett ”super-försvar”? Faktum är att det i dag varken finns vetenskapliga bevis för exakt vilka faktorer som påverkar immunförsvaret eller hur man ska äta för att det ska fungera optimalt. Det finns dock några säkra kort. Du har säkert hört flera av tipsen förut, men de tål att upprepas.
Prioritera sömnen för kroppens återhämtning. Det finns ingen standardtid, men det rör sig om 7–9 timmar per natt. När vi sover produceras de flesta viktiga antioxidanterna och antistresshormonerna.
Stärk din tarmflora med frukt, råa grönsaker, bär, nötter, frön, korn, råg, baljväxter, rotfrukter och syrade mjölkprodukter. Det är kalasmat för tarmarna och i dem sitter drygt 70% av vårt immunförsvar.
Träna lagom och regelbundet – Regelbunden fysisk aktivitet har positiv påverkan på NK-cellerna, natural killer cells, vilka är kroppens första svar mot infektioner.
Stressa mindre – Lättare sagt än gjort, men inte mindre viktigt för det! Långvarig stress kan skapa obalans i tarmfloran och leder till ett försämrat immunförsvar. Meditera, yoga, gå promenader, skratta, ta en powernap eller prova mindfulness. Försök fokusera på det som är positivt och bibehålla ditt lugn.
Få ordentligt med frisk luft och solljus – Försök ta vara på att dagarna nu är ljusare och gå gärna många promenader så du både kan andas frisk luft och få ta del av solljuset (det gör också att du sover bättre på kvällen).
Skippa alkohol och rökning Rökning försämrar immunförsvaret både lokalt i lungorna och allmänt. Stora mängder alkohol har också en negativ effekt.
När folk frågar mig vilken vandringsresa med WI-Resor som är min favorit, har jag oftast svårt att svara. Det finns så många att välja emellan… Under de tio år som jag har jobbat på företaget har jag haft förmånen att följa med på minst en resa ur programmet per år. Ibland har jag även kombinerat en privat resa med någon vandringsdag med vår grupp på samma resmål. Så det har hunnit bli en hel del vandringsturer! Och varje gång jag kommit hem har jag varit lika exalterad över vad jag har fått uppleva i form av härliga vandringar, enastående natur och trevliga medresenärer. Men om jag tänker efter så finns det finns nog ett resmål som toppar resten: Marocko!
För några år sedan, i slutet av mars, följde jag med vår grupp hit. Det skulle komma att bli ett äventyr på många sätt. Bara vädermässigt fick vi uppleva allt från att bli insnöade i bergen till värmebölja i Marrakech. Boendet i Atlasbergen är bara det en upplevelse. Kasbah du Toubkal, smaka på det… Beläget på en höjd av 1.800 meter, som ett sagolikt sandfärgat fort, ligger detta hotell som en gång i tiden var ett residens för en förmögen familj i Marrakech. Jag bodde i ett rustikt tornrum och kände mig som Rapunzel. Det var bara den långa flätan att fira ner genom fönstret som saknades! Hotellet drivs i gästvänlig berberanda och har ett en social roll genom att bidra till byn Imlils sociala service. Maten på kvällen, ofta i form av tagine (gryta) i någon form, smakade ljuvligt efter vandringen på dagen
För att ha behållning av vandringen här krävs att man har viss vandringsvana och bra grundkondition. Det är stenigt (som det ofta är i berg) och kan vara brant. Man kommer nära den lokala befolkningen och vi var bland annat på besök hos en familj där det serverades värmande te på terrassen. Slutet av resan tillbringades i det myllrande Marrakech med boende på en vitkalkad riad. En härlig kontrast till de lugna bergen. Jag ser tillbaka med värme på resan och hoppas att en dag få återvända dit. Det är väl ett betyg gott nog från någon som har rest ganska mycket i sina dagar!
En vandringsresa jag ännu inte har gjort, men drömmer om, är den längs med pilgrimsleden till Santiago de Compostela i norra Spanien. WI-Resor har en jättefin resa dit med ett lite lyxigare upplägg, där de finaste delarna av vandringen valts ut och boende på härbärgen valts bort. För mig personligen lockar dock det lite enklare boendet (dock ej för enkelt!) och vandringen på egen hand. Om jag en dag vandrar på leden kommer det inte bara vara en yttre resa – utan i allra högsta grad en inre sådan. Men det är en helt annan historia!
Att hoppa hopprep kan vara världens mest underskattade träningsform och är en perfekt sysselsättning i isoleringstider. Det kostar nästan ingenting, tar liten plats, kan göras både inne och ute och går att variera genom att hoppa baklänges, i kors, snabbt, långsamt, på ett ben, i takt till musik, i intervaller etc.
Hur påverkar det kroppen då? Hopprep är en högintensiv och effektiv träningsform som gör dig smidig, explosiv och förbättrar din kondition och koordinationsförmåga. Du tränar nästan alla muskler i hela kroppen samtidigt och ökar dessutom bentätheten eftersom skelettet får nyttig belastning i stötarna.
Egentligen är det inte svårare än att plocka fram ett rep och börja veva. Men om du vill se hopprepet som en återkommande träningsform kan det vara bra att tänka lite kort på tekniken.
· Hoppa inte högre än några centimeter.
· Håll armbågarna nära kroppen och veva repet med små cirkulerande rörelser
· Låt handflatorna peka uppåt
· Var noga med att ha en kortvarig kontakt i marken och kör snabba hopp.
· Landa mjukt, böj i knäna och skjut ifrån igen så snabbt, men så mjukt som möjligt.
· Vid varje hopp är det viktigt att aktivera bålen eftersom mycket av kraften kommer just därifrån.
Det sägs att tio minuters hopprep motsvarar trettio minuters löpning. Förbränningen är däremot alltid individuell eftersom den beror på faktorer som exempelvis kön och vikt. Du kan hoppa hopprep som uppvärmning eller som konditions- och pulsträning.
Är du lite odisciplinerad och vill ha en struktur att förhålla dig till för högintensivitetsträning, så ladda ner en Tabata timer. Tabata är 20 sekunders maxansträngning som följs av 10 sekunders vila. Detta repeteras 8 gånger, vilket blir totalt 4 minuter.
I vår serie, "våra guider berättar", så kommer här en hälsning från vår lokalguide Bri i Italien och hur hon längtar att allt ska bli "normalt" igen. Följ hennes tankar och minnen.
Följ med på en vårvandring med vår lokalguide Steve i Cornwall
I vår serie, "våra guider berättar", så startar vi med vår lokalguide Steve i Cornwall som gör en "nature walk" där han berättar om naturen i sina hemtrakter. Det kan gälla flora, historia mm. Följ med Steve på vårvandring i Cornwall!
Snart stundar påsken! Härliga bufféer dukas upp på borden, vi pyntar och målar ägg i färggranna kulörer och påskägg fylls till bredden med godis och choklad. Maten är ofta väldigt energirik, men det finns massor av bra alternativ på det traditionella påskbordet. Go Active guidar dig rätt och påminner om att man kan äta gott och nyttigt samtidigt!
Navigera rätt bland all mat Ät frukost, lunch och middag som vanligt. Regelbunden kost bidrar till att du inte blir vrålhungrig. På buffébordet kan du välja näringsrik mat som mättar, som potatis, ägg, och gärna mycket grönt. Äter du dig mätt på näringsrik mat är det mindre risk att du äter mycket godis efter middagen. Lax, makrill och sill är ganska energirika men mycket näringstäta livsmedel med goda fetter och ger en boost av d-vitamin och omega-3. Ägg kan du som sagt äta med gott samvete. Faktum är att få livsmedel är så nyttiga som just ägg, som är fullproppade med både proteiner och annan bra näring som vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, plus viktiga mineraler som jod, järn, kalcium, zink och selen. Och det här med att ägg skulle vara en kolesterolfara är en myt. Förutsatt att man inte har en störd kolesterolomsättning reglerar kroppen kolesterolnivåerna själv.
Planera mera! Nyckeln till att klara påskhelgen utan att överäta heter "planering". Ät påsktårta, godis och choklad om du vill, men inte varje dag och inte i vilken mängd som helst. Bestäm dig för hur många undantag du ska tillåta dig själv. Då kan du äta dina godsaker utan dåligt samvete och verkligen njuta. Faktum är att du kommer att njuta mer av några få, väl utvalda godisbitar, än om du trycker i dig ett helt påskägg.
Önska dig ett påskägg med annat innehåll Brukar du få ett påskägg fyllt med godis? Önska dig ett annat innehåll i år! Kanske en bok, en fin sjal, en biobiljett eller en parfym?
Glöm inte att både vila och motionera Under påsken tycker vi du är värd semester och vila. Bunkra upp med sömn och ladda batterierna, ägna dig åt lugna aktiviteter, som till exempel långpromenader. Men det är heller aldrig fel med ett och annat träningspass. Förhoppningsvis ute i plusgrader och sol!
Den börjar kännas nu – Coronakarantänen som tvingar många av oss att jobba hemifrån 40 timmar i veckan. Och handen på hjärtat, vilken arbetstagare som helst kan jobba hemifrån effektivt en strödag eller två. Det är när det blir längre perioder, som den vi befinner oss i nu, som självdisciplinen sviktar för många hemmasittare. Här kommer åtta tips som gör stor skillnad, från oss på Go Active.
1. Behåll din morgonrutin Att ta en dusch, klä på sig och borsta tänderna kan kännas onödigt, men det är viktigare än vad man tror. Följ dina vanliga rutiner. Att såsa runt i pyjamas och badrock är de största hoten mot produktivitet. För att inte tala om professionella videokonferenser.
2. Jobba under kontorstider Bara för att du kan, fördela inte ut jobbet över hela dygnet lite här och där. Jobba under arbetstid och var ledig sen. Det förbättrar din mentala hälsa med 100%. Ta en ordentlig lunchpaus och stäng datorn när du vanligtvis slutar. Ta hand om dig. Då håller du långsiktigt.
3. Byt position om du har möjlighet Sitt vid ditt undanplockade köksbord på förmiddagen, byt till soffan på eftermiddagen om det passar arbetsuppgifterna. Kanske kan du rent av stå med datorn på en byrå eller liknande. Hitta variation så att du inte blir så stel i kroppen och så att din rehabklinik inte skrattar hela vägen till banken.
4. Skriv en lista och sätt upp mål Jobbar man ensam och hemma kan man i slutet av dagen undra om man ens har presterat något. Med mål och en lista med punkter att checka av vet man.
5. Skjut upp hushållsarbetet Att tvätta, tömma diskmaskinen och dammsuga är inget du ska ägna dig åt under dina arbetstimmar. Punkt. Försök ignorera röran och gör en räd innan du går och lägger dig på kvällen istället.
6. Socialisera digitalt Håll kontakten med kollegor och ta del av roliga memes så att du känner dig som en del av något större och inte en öde ö.
7. Ta en promenad Gör någon form av träning på lunchen eller se i alla fall till att du kommer ut ur huset eller lägenheten. Ta en halvtimmes promenad och köp take-away på vägen om du har möjlighet, för att stötta ditt lokala café.
8. Förklara för barnen Planera för krocken som inträffar när eventuella barn och ungdomar kommer hem från skolan. Berätta för dem i förväg att du faktiskt är på jobbet även om du sitter synligt. Ha mellanmål förberett och en tillåtande inställning till Netflix och Bolibompa. Och kom ihåg! Den här Coronakrisen varar inte för evigt.
Intervju med Kristjan Lootus - proffsdansare och livsinspiratör
I april bär det av till vår favoritö Mallorca tillsammans med Kristjan Lootus, professionell dansare och känd från TV4:s Let's Dance, och Lisa Lundin, Business-team-life-coach och mental tränare. Här berättar Kristjan om resan, dess innehåll och varför just du borde hänga med på årets dansupplevelse!
Hej Kristjan, du och Lisa Lundin kommer tillsammans med Go Active att leda tränings- och dansresan The Time of your life i april. Vad kommer hända på resan? Resans mål är att må bra och utvecklas både fysiskt och mentalt. Vi kommer att ha roligt tillsammans med mycket glädje och energi. Såklart mycket dans och alla har möjlighet att känna sig som i filmen Dirty Dancing och lära dansen till Time of your Life. Vi kommer också att tänka på vårt inre och vårda vår mentala och själsliga välmående. Med andra ord, må bra på alla plan.
Vad har du för förväntningar? Jag hoppas att vi kommer att lära känna varandra och utvecklas tillsammans. Jag ser fram emot att lyfta varandra och ha en underbar glädjefylld tid både på dansklasserna och även utanför.
Berätta om ditt yrkesliv, hur har din resa sett ut? Jag jobbar med allt inom dans. Uppträder och dansar själv, lär andra, åker runt Sverige till mina olika dansevents, jobbar med företag och konferenser, är konferencier, leder företagsfester, koreograferar, lär ut bröllopsdans till par inför deras bröllop och inspirerar andra med mina föreläsningar.
Vad kan man förvänta sig för dans på resan? Såklart dans och stilar från filmen Dirty Dancing. Vi kommer att lära oss ett helt nummer till Time of my life. Också salsa, jive och cha-cha.
Vad händer på resan förutom all träning? Utöver det har vi också föreläsningar, mental träning och målsättningar för framtiden, som jag ser mycket fram emot med hela gruppen.
Varför ska man följa med på The Time of your life? Man ska följa med på vår resa för här får resenärer ett underbart paket av energi, glädje och utveckling både för yttre och inre. Vi jobbar med helheten och laddar batterierna , hjärtat och själen för 2020 och resten av livet. Förhoppningsvis kommer det att vara en av den finaste tiderna i era liv, time of your life.
Hur många har inte börjat året med att säga: ”Nu är det nystart, nu ska jag ha en vit månad, nu ska jag detoxa och nu ska jag börja träna, yoga, meditera” osv? Det är inte konstigt egentligen, eftersom de flesta av oss släpper på rutiner, äter mer och rör oss mindre under jullovet. Vi tillåter oss att slappa vilket är otroligt skönt och viktigt, men det fantastiska med kroppen är att den oftast efter en tid faktiskt signalerar att den vill tillbaka till rutiner, vill röra på sig och äta bättre mat.
Som någon klok person sa – det viktiga är inte vad vi äter mellan jul och nyår utan mellan nyår och jul. Så vi kan med gott samvete ”unna oss” under jul och nyår och vi behöver inte börja tokbanta eller träna när januari knackar på dörren. Faktum är att endast två procent av alla dieter fungerar och håller resten av livet.
Så hur gör vi då enklast för att hitta en hälsosam balans som vi mår bra av och som håller? Och vad är det som gör det svårt att äta bra och träna kontinuerligt under en längre period?
Vi börjar med kosten. Det är nämligen så att vår hjärna triggas av söt, fet och salt mat vilket, om man göder denna trigger, skapar ett växande sug efter mer. Det är också därför vi lättare överäter när vi väl har stoppat ner handen i chipsskålen. Även vårt mättnadshormon påverkas så att vi inte känner mättnad på samma sätt. Dessutom är det så att ju mer sådant vi äter desto mer vill vi ha för att uppnå samma njutning. Och vi minns njutningen och vill äta mer.
På samma sätt kan vi styra vår hjärna åt andra hållet – men det krävs mycket disciplin – eftersom upplevelsen av nyttig mat tar längre tid innan vi lär oss minnas. Det kan jämföras med att träna – vi vet att vi mår bra av att träna men ändå kan det kännas omöjligt och vi har svårt minnas hur skönt det är efteråt. Där och då är det lättare att stanna kvar i soffan.
Så vad gör vi? Jo, vi jobbar med vårt mindset i första hand, använder oss av positiva tankar och styr bort de negativa. För att kunna göra detta måste vi fråga oss vad är det vi vill ändra och varför. Sedan sätter vi upp enkla och realistiska mål, regler och rutiner.
Kost:
1. Minska och vänj dig av med socker, salt och fel fett.
2. Rensa ut kyl och skafferi på onödiga och onyttiga saker.
3. Återgå till normala tider för måltider och ät regelbundet.
4. Ät mindre portioner och bara om du verkligen är hungrig.
5. Minska eller skippa alkoholen.
Träning:
1. Bestäm vilken träning du ska satsa på och hur ofta.
2. Planera in dina träningspass på realistiska tidpunkter och boka in det i kalendern.
3. Se till att ha rätt kläder, utrustning och packa träningsväskan i förväg.
4. Träna med en kompis. Det är roligare, svårare att ställa in och öppnar upp för utmaningar, gemenskap och samtal.
Sömn:
1. Sömnen är A och O för att klara att hålla rutiner, orka träna och inte falla dit för sötsaker.
2. Lägg dig och gå upp samma tid på vardagar.
3. Se till att få ca 7–9 timmars sömn per natt.
4. Om du sover dåligt eller lägger dig sent, gå fortfarande upp samma tid och ta istället en Powernap på eftermiddagen.
5. Stäng av alla skärmar minst 30 minuter före du vill somna.
Mindset:
1. Ge det tid och tålamod
2. Vet ditt varför och ditt mål.
3. När du upplever något positivt med den ”nya” livsstil lägg det på minnet och ta fram det när du är på väg att ge upp.
4. Förbered dig på att det kommer krävas disciplin och rätt inställning.
När man väl har genomfört en förändring och när man upplever skillnaden det är då det kommer att funka under en längre period! Glöm nu inte att boka den där resan för bästa morot😉
Lycka till!
Text: Charlotte Fredriksson Konceptansvarig, kostrådgivare och yogalärare.
Promenader räknas inte som träning och du måste springa i minst 30 minuter för att bränna kalorier, eller? Många tror att de är experter på träning efter att ha gått på ETT crossfit-pass. Men allt som låter bra behöver inte vara korrekt. Nu slår vi på Go Active hål på de tio vanligaste myterna om träning.
Promenader är inte träning Folk underskattar värdet av att promenera. 30 minuters rask promenad är en bra grund och det är viktigt att variera tempot med gångintervaller.
Förr eller senare blir man för gammal för att träna Det finns studier på folk som är uppåt hundra år som visar påtagliga effekter av exempelvis styrketräning. Man kan bli bättre i alla åldrar. Visste du att styrketräning bland annat hjälper mot ryggsmärta, artros, ledproblem och benskörhet, förbättrar minnet och förhindrar depression?
Det krävs mycket träning för att få effekt Det är den lilla träningen som kan göra stor skillnad och du bränner kalorier från första rörelse vare sig om du tränar i 10 eller 30 minuter. Om du inte är van vid att träna kommer din kropp troligtvis att reagera bra på låg fysisk aktivitet.
Vältränade människor svettas mer Vi svettas för att reglera vår kroppstemperatur. Alla människor är olika i grunden men en vältränad människa svettas inte mer i vardagslivet för det. Däremot kommer det synas vid fysisk aktivitet.
Mjölksyran gör dig trött Det är inte själva mjölksyran som gör att du får ont i benen när du sprungit långt, utan det är andra reaktioner i kroppen som gör att du blir trött. Faktum är att mjölksyra är en restprodukt som bildas för att utvinna mer energi.
Konditionsträning hämmar muskelutvecklingen Styrketräning är utmärkt att variera med konditionsträning eftersom den hjälper till att underhålla eller till och med öka muskelmassan, ökar ämnesomsättningen och bränner fett.
Situps fixar sexpacket Vi är många som önskar att det gick, men det går inte att punktförbränna fett. Vill du få synliga rutor på magen måste du alltså sänka din totala fettprocent och då krävs mycket konditionsträning kombinerad med styrketräning för snabbare resultat.
Kvinnor och män ska träna på olika vis Det finns ingen inbyggd mekanism som säger att kvinnor ska köra yoga och män ska lyfta tyngder. Visst får kvinnor arbeta mer för att bygga muskler på grund av lägre testosteronhalt men annars är det inte ditt kön – utan dina intressen och förutsättningar som bör styra din träning!
Träningsresor är bara för elitmotionärer Absolut inte. Under Go Actives träningsresor tränar du ofta med den egna kroppen som motstånd och träningen anpassas så att alla kan vara med utifrån sina egna förutsättningar. Det gör att både du som vill komma igång med träningen och du som vill få ny inspiration kommer att få ut massor av veckan.
Du måste träna minst 20 min innan förbränningen av fett sätter igång Det är individuellt när våra kroppar börjar bränna fett. Det bestäms delvis genetiskt, men till största del av träningsnivå, tid och intensitet på träningen. Det som räknas i slutändan är att träning bränner kalorier och om du förbränner mer kalorier än du äter kommer du att gå ner i vikt.
Möt Shirin Djavidi – entreprenören med ett holistiskt träningskoncept
Shirin Djavidi är en av våra återkommande coacher som med flertalet träningsresor till olika delar av världen inspirerar, peppar och utmanar deltagare i styrka, kondition och yoga. Med en gedigen bakgrund som personlig tränare, yogalärare och journalist inom träning och hälsa föreläser hon gärna om att försöka få alla bitar på plats i livet för att kunna bli en så lycklig, stark och frisk människa som möjligt. I höst leder hon tre av Go Actives träningsresor och vi träffade henne för att prata lite om dem, om varför kombinationen yoga och jogga är the way to go och om hennes koncept SKY Training.
Du har precis flyttat hem till Sverige igen efter en tid på Mallorca. Berätta, varför flyttade du hem? Det var dags helt enkelt. Vi har bott på Mallorca i fem år och ville gå vidare. Mallorca är underbart på många sätt, men vi kände att framtiden just nu finns i Sverige. Jag och min man är entreprenörer båda två och behöver vårda våra varumärken. Mallorca finns kvar och jag har dessutom privilegiet att leda flera träningsresor dit med Go Active.
Vad gör du nu? Jag fortsätter att undervisa, både som personlig tränare och yogalärare. Jag kommer att hålla fasta klasser på Yogayama Sjöstan från och med augusti, och under sommaren undervisar jag utomhus på Warfsholm pensionat på Gotland tre dagar i veckan. Utöver det har jag alla härliga träningsresor med Go Active och håller redan på att planera resor till våren och hösten nästa år. Det kommer bli en del skrivande också. Jag har jobbat som journalist i över 20 år och det kommer jag fortsätta med. Och när jag får tid över ska jag fortsätta skriva på min feel good triologibok.
Vad tränar du helst under sommaren? Jag brukar försöka följa ett slags mönster under sommaren, annars kan jag lätt ligga i hängmattan lite för mycket. Självklart är det positivt på sitt sätt, men jag blir otroligt understimulerad och trivs inte med det. Därför varvar jag varannan dag yoga och varannan dag jogga. Jag lägger även till lite styrketräning med mina kettlebells på gräsmattan.
Berätta varför det är bra att kombinera kondition med yoga. Om jag springer för mycket får jag lätt stela höftböjare och blir liksom allmänt stel. Det blir helt enkelt för monotont och för hårt. Om jag bara yogar får jag inte någon effektiv styrketräning som musklerna också behöver och inte heller någon konditionsträning. Alla delar är viktiga för att det ska bli en bra balans mellan hjärta, muskler och huvud. Det är först när du får ihop alla dessa delar som träningen blir holistisk och hållbar och bygger från alla håll.
Du kommer att coacha några kommande Go Active-resor i höst. Berätta mer om dem! Jaaaaaaa, det ska bli superkul!!! Just nu ligger tre fantastiska resor ute som jag kommer coacha. Den första går till vackra Badacsony i Ungern i september. Det är ett helt nytt resmål både för mig och Go Active och det ska bli jättekul. Jag kommer köra helt efter mitt koncept SKY Training där vi under en långhelg bland annat kommer jogga bland vinrankor, yoga i soluppgången, bada i varma källor, meditera och köra fysträning och förlänga sommaren på bästa sätt.
I månadsskiftet oktober/november reser vi till Porto i Portugal. Det är en aktiv familjeresa, där även mina egna barn kommer följa med. Vi bor nära havet på ett sport- och aktivitetshotell där det bland annat ingår SUP och cykling.
Senare i november åker vi till en av mina favoritplatser på jorden, South Beach Miami. Tillsammans med min vän och kollega Tanja Djelevic kör vi en vecka fylld av all slags träning, en riktig supermix av bland annat löpning, yoga, strandträning och meditation. Det blir också tid för utflykter, sol, bad och shopping för den som vill. Jag tror deltagarna kommer komma hem väldigt påfyllda med motivation och ny kunskap. Vi kommer även att föreläsa, samt att dela med oss mycket av våra personliga tips och råd under hela veckan.
Du nämnde ditt eget koncept SKY Training – berätta mer om det. Det är ett koncept som jag tog fram för några år sedan då jag knöt ihop säcken med den träningserfarenheten jag har. Jag är personlig tränare och har dessutom mycket kunskap inom konditionsträning. Men för några år sedan blev jag utbränd och där började ett frö att gro med min idé. Jag kunde varken springa eller träna, jag orkade helt enkelt inte, och tvingade mig själv därför att börja yoga och meditera. Jag hade yogat många år innan men hade aldrig förstått själva essensen, samtidigt som jag teoretiskt visste vad yoga och meditation kan göra för kroppen och helandet. Så jag utbildade mig till yogalärare och förstod då att det var just det här som fattades i min träning, och märkte senare att det var fler än bara jag som kände samma sak. Och vad skulle jag göra av allt det här nu då? Jag gillar att undervisa i något jag själv har upplevt, något som är genuint och autentiskt, så jag började laborera med orden Styrka, Kondition och Yoga, som resulterade i SKY Training. Ett program bestående av de tre komponenter som jag anser är absolut viktigast inom hållbar och holistisk träning, hälsa och välmående.
Kanske är det just den här sommaren som du vill komma igång med din yoga. I så fall, grattis! Om du börjar varje morgon med fem till tio minuters yoga och meditation, kommer du på ett enkelt sätt att starta varje sommarmorgon med en ökad medvetenhet och må-bra-känsla, samt att du skapar en fantastisk grund för hösten.
• Starta varje morgon med en kopp varmt (inte kokhett) vatten med en halv pressad citron. Det här väcker kroppen på ett skönt och skonsamt sätt.
• Sätt dig på din yogamatta där du inte kommer att bli störd. Gärna utomhus. Sätt dig i skräddarställning, eller på något annat bekvämt sätt. Programmera timern på din telefon på två minuter. Håll för vänster näsborre och ta tre djupa andetag med höger näst borre. Håll för höger, och ta tre djupa andetag med vänster. Fortsätt till tiden är ute.
• Krama om dina knän. Andas in, lyft och förläng ryggraden. Andas ut, runda ryggen och töm lungorna totalt. Upprepa tio gånger. Ett andetag, en rörelse. Försök att göra rörelsen så mjuk och följsam som möjligt.
• Fläta fingrarna bakom ryggen. Sträck armar och händer bakåt, för ihop skulderbladen och lyft hjärta och lungor mot himlen. Håll fem andetag.
• Ställ dig upp för en halv solhälsning. Andas in, låt armarna svepa utåt och uppåt tills handflatorna möts. Andas ut och bara fäll framåt. Andas in, placera fingertopparna på mattan eller på framsidan av smalbenen, förläng ryggraden. Andas ut och bara häng löst. Andas in och kom hela vägen upp igen. Repetera tio gånger innan du sätter dig ner på samma sätt som du började. Sitt bara stilla någon minut med händerna ovanpå varandra ovanpå bröstet.
Slow living, minimalism och hållbarhet. Det finns många olika begrepp för att beskriva en livsstil som bryter mot normen, som en motreaktion på vår stressade och uppjagade tillvaro.
Slow living handlar om hållbarhet för din egen hälsa. En livsstil som förespråkar ett lite lugnare tempo i vardagen och livet. En definition är att man fokuserar sitt liv kring mening och tillfredställelse. Det handlar om en känsla av att mindre och enklare är mer. Fokus ligger på livskvalitet snarare än ett slags kvantitativ tävling där den som gör mest och uppfyller andras förväntningar vinner. Tanken är inte att göra allt i snigelfart, utan snarare att göra saker i rätt hastighet. Att kunna välja och anpassa tempot, istället för att ständigt ha gasen i botten.
I ett större perspektiv handlar det om självbevarelsedrift, att vilja må bra genom att förenkla livet och komma närmare, vad vi kan kalla kärnan.
Under Go Actives resa Trekking i Nepal lever du med och mitt i naturen, ges tillfälle att varva ner, finna balans och fokusera på dig själv. Vi bor, sover, äter och lever enkelt och i nuet, och kommer kanske närmare essensen om vad som är viktigt i livet, hittar hjärtats känsla och intuition. Med på resan har vi med oss vår svenska guide och Nepalexpert, Pi-Charlotte, som handplockat de mest intressanta byarna och övernattningar längs vår trekking samt anlitat de bästa guiderna och bärarna.
Nepal Education
Sedan mitten av 1990-talet har vår coach Pi-Charlotte Strindberg regelbundet besökt Nepal. Tillsammans med Svante Strindberg driver hon projektet Nepal Education, som hjälper unga flickor i Nepal med utbildning. Vill du vara med och bidra? Som föreningsvän hjälper du en eller flera flickor i Nepal att få möjligheten att lära sig läsa och skriva och på så sätt kunna skaffa sig ett arbete när den tiden kommer. Läs gärna mer på Nepal Educations hemsida.
Om andningsteknik, bålstyrka och bäckenbottenträning
Alla våra träningsresor leds av personligt utvalda och professionella coacher som alla är specialister inom sitt område. Vår coach Maria Wigbrant sitter på en stor kompetens om kroppens funktion. Som legitimerad sjuksköterska och barnmorska på Mama Mia, SATS-instruktör och lärare på Sportclub Education har hon specialiserat sig på kvinnokroppen och är författare till boken "Stark, Glad, Gravid". Hon är även bloggare och poddare på forumet ”Allt För Föräldrar ” samt partner i lifestyleforumet Fabulous & Strong. I oktober coachar Maria Wigbrant tillsammans med Tanja Fylking deltagare på träningsresan till Thessaloniki. Vi bad henne berätta om andningsteknik, om att bryta vanor och varför det är viktigt att träna bäckenbotten.
Varför ska man tänka på hur man andas? Vi vet idag att många personer har ett så kallat högt andningsläge, det vill säga andas främst med bröstkorgen, detta ger signaler till det sympatiska nervsystemet vilket framförallt signalerar stress. Stress sliter på kroppen och är inte hälsosamt under en längre tid. Att lära sig att andas rätt, det vill säga med bålen har en lugnande effekt på hela kroppen vilken då producerar goda hormoner som gör att vi mår bra, blodtrycket sjunker och kroppen får en chans att återhämta sig.
Vad ska man tänka på när man är uppe i varv? Att ta sig tid, det kan räcka med 5 minuter, sätta sig bekvämt och andas långa djupa andetag djupt ner i magen, gärna både in och ut genom näsan. Sedan ska man naturligtvis fundera över varför man är uppe i varv! Kan man göra någon skillnad, ändra på något?
Är det skillnad att träna bålstyrka och att få magrutor? Magrutor är bara synlig magmuskel på grund av av lite underhudsfett, bara för att du har magrutor betyder det inte att du är optimalt stark. Bålen består av många muskler och det är viktigt att var jämnstark för optimal funktion. Att bli medveten om detta kan skapa stor skillnad i både träning och vardagssammanhang.
Varför ska man träna sin bäckenbotten? För att undvika besvär som inkontinens och för att bäckenbotten också är med i andningsmönstret. Viss forskning visar även att en svag bäckenbotten ibland kan ha samband med smärta i ländryggen.
Hur lång tid tar det att ändra en vana eller bryta ett beteende? Enligt forskning tar det cirka 2,5 månad, det är förstås individuellt men då behöver man arbeta med förändringen dagligen.
Det är lätt att tro att styrketräning endast handlar om att bli stark och bygga muskler. Men faktum är att styrketräning stärker upp dina leder, ligament, benmassan och skelettet i din kropp. Intensiv styrketräning kan bidra till ett längre och friskare liv.
Ju äldre vi blir desto mindre blir vår skelettmuskulatur. Muskelfunktionen påverkas, muskelstyrkan reduceras, uthålligheten minskar och risken för fall, skador och höftfrakturer ökar. Men det går att på egen hand påverka hur mycket åren sliter på kroppen. En stor del av det fysiska förfallet hos äldre beror mer på att man har varit inaktiv som ung och medelålders än att man blivit gammal.
Mycket talar för att man genom styrketräning kan fortsätta hålla en hög funktionsnivå långt upp i åren. Faktum är att många studier visar att styrketräning är det bästa du kan hålla på med för att hålla kroppen ung.
Muskelstyrka Muskelstyrkan börjar oftast försämras efter fyllda 40. I samband med detta förlorar man nervfibrer. Nervfibrer och nervförbindelser behövs för att musklerna ska utveckla kraft. En förlust av nervfibrer leder till både nedsatt muskelstyrka och sämre balans.
Tung styrketräning är det bästa sättet att stärka nervsystemet. Det bidrar till att skapa nya nervförbindelser och öka avfyrningen till musklerna, vilket leder till att man behåller styrkan och explosiviteten.
Skelettstyrka Skelettet blir skörare med åren. Hos kvinnor märks det mest då benvävnaden minskar i samband med att östrogennivån sjunker i kroppen.
Tung styrketräning bidrar till att sätta igång tillväxten av benvävnad. Har man redan som ung eller medelålders ägnat sig åt styrketräning har man med stor sannolikhet byggt upp ett starkt skelett som även håller när man blir äldre. Det går att stärka skelettet till viss del om man börjar styrketräna i samband med att man har drabbats av benskörhet, men det är en långsam och tidskrävande process.
Andra fördelar Men det är inte bara fysiska ålderstecken man kan hålla på avstånd genom att styrketräna. Flera studier har visat att styrketräning har en positiv påverkan på hjärnan. Man har till exempel sett att äldre som styrketränar kan bearbeta information snabbare och förbättra minnet. Dessutom har man sett att förmågan att anpassa sina handlingar i förhållande till omständigheterna optimerades. Styrketräning boostar även immunförsvaret. I olika vetenskapliga studier har man sett att försökspersoner som börjat styrketräna har gradvis fått ett starkare immunförsvar och blivit mindre mottagliga för infektioner.
Intresset för yoga är stort och ständigt växande. Numera kan man göra solhälsningen hos varenda gymkedja och ofta finns specialklasser anpassade för gravida, barn och äldre. Men vad är egentligen grejen med yoga? Charlotte Fredriksson, yogalärare och ansvarig för Go Active, leder två av våra mest inspirerande yogaresor i vår, Yoga & vandring på Amalfikusten och Yoga Weekend i Sverige. Här förklarar hon hypen kring vår mest snabbväxande folkrörelse.
Du kommer att leda två spännande yogaresor i vår. Hur kommer yogaklasserna se ut? Tanken är att vi ska hinna igenom så mycket som möjligt för att få en bredare förståelse för yogan och kunskap inom både filosofin och tekniken. Vi kommer att gå igenom olika delar av kroppen, de olika energicentra, sk chakran, samt jobba en del med tekniken i de olika positionerna. Dagarna följer en röd tråd där vi jobbar oss igenom kroppen och filosofin. Vi kommer även få testa en del meditationer och andningsövningar.
Vad kommer du prata om under föreläsningen? Min föreläsning handlar om hållbar hälsa där vi fokuserar på helheten för att enkelt hitta en balanserad hälsa. Vi kommer även titta på hur vi kan använda oss av yogan i det vardagliga livet som ett komplement. Och vi kommer att fördjupa oss lite extra i kosten och tarmfloran för att få mer kunskap om hur vi kan påverka vår hälsa genom maten vi äter.
Varför tror du att fler och fler börjar på yoga? Jag tror det beror en hel del på att vi stressar så otroligt mycket idag samt har ett konstant flöde av intryck och söker därför en plats eller ett utrymme för återhämtning och reflektion. Men det är även många som upplever att yogan fyller behovet av fysisk rörelse, och att kunna kombinera det med mer återhämtande andningsövningar, meditation och avslappning är ett effektivt sätt att få en helhet. Yogan ger något mer än ett träningspass eftersom det alltid ges utrymme för eftertänksamhet.
Vad händer i kroppen när man yogar? Det är så klart väldigt individuellt men målet med yogan är att stilla sinnet, lära känna sig själv så att man kan agera på ett ärligare sätt gentemot andra men också just sig själv. Det handlar om att förena kropp och sinne i både andning, stillhet (meditation) och fysiska rörelser. Dom flesta upplever att dom blir lugnare, mer rörliga, starkare, smidigare och förnuftigare – en bättre människa mot sig själv och sin omgivning. Yogafilosofin, som är flera tusen år gammal, har inte lämnat något åt slumpen men är väldigt förlåtande, utan straff och direkta regler utan bara vägledning, vilket gör att nästan alla kan hitta något tilltalande.
Kicka igång din träning innan sommaren – 10 tips som får dig i form!
Swisch säger det och plötsligt är våren här och sommaren lurar runt hörnet. När temperaturen stiger och dagarna blir längre faller det sig naturligt att vi är ute och rör på oss mer. Många av oss, som kanske inte hade motivation och ork under de mörka månaderna, får på sig löparskorna eller tar cykeln till jobbet. Bra! Men hur håller vi motivationen vid liv ända fram till sommaren? Vi har några knep!
1. Sätt realistiska mål Att kunna följa sin utveckling genom delmål och huvudmål gör det enklare att nå det önskade resultatet. Men det är bra om du inte går ut för hårt. Bestäm dig för mål du vet att du kommer klara av. Det får gärna vara lite kämpigt, det är en del av utmaningen. Men kom ihåg att man ibland behöver revidera sina mål om förutsättningarna förändras. Hälsa och träning ska vara kul!
2. Utmana dig själv med en träningsapp Det finns jättemånga bra träningsappar med olika utmaningar och pass som du kan göra hemma. Go Actives favoritappar är:
7-Minute Workout App – För dig med ont om tid, bara 7 minuters träning per dag räcker med högintensiv cirkelträning! Pocket Yoga – Kör yogapasset hemma i vardagsrummet! Enkel app med flera yogaklasser och detaljerad information om yogaposer. Runkeeper – Gedigen och pedagogiskt uppbyggd träningsapp med gps-styrning. Håller koll på distans, tid och tempo. Nike Run Club – Håller koll på din löpning och hjälper dig springa utefter en egen träningsplan som ska passa just dina mål och förutsättningar. FMTK: Försvarsmaktens träningsapp – Över 450 övningar, färdiga träningspass med uppvärmning, träning och nedvarvning. Illustreras med en rörlig bild/film och text. Headspace – Lär dig grunderna till meditation och avkoppling på bara tio minuter om dagen, i tio dagar. Lifesum – Gå ner i vikt och ät hälsosamt med kaloriräknare och matdagbok.
3. Utmana dina kompisar Ett bra sätt att hålla kontinuitet i träningen är att träna i grupp eller med en vän. På så sätt kan ni sätta gemensamma mål och peppa varandra. Om man gör träning till en team-aktivitet kommer det bli mycket roligare att ta sig iväg till gymmet. Ett tips är att börja med lite mindre, enklare veckomål och trappa upp.
4. Anmäl dig till ett lopp Ett lopp kan verkligen fungera som en morot för att komma igång, Hitta ett lopp som passar din nivå, gärna med ett gäng kompisar och sätt upp en plan över hur du/ni ska träna för att orka ta dig i mål. Planera även in något trevligt efter loppet som en extra motivation!
5. Gå eller cykla till jobbet eller skolan Vardagsmotionen är en stor fälla för många som har stillasittande jobb eller skola. Försök därför ta vara på vägen till och från jobbet. Ta en promenad eller cykla istället och om det är långt att gå kan du hoppa av bussen eller tunnelbanan någon station innan. Enligt forskningen bör vi ställa oss upp och sträcka på benen var 30 minut.
6. Schemalägg din träning Boka in den där PT-timmen, löpträningen, yogaklassen eller vad de nu än är, i din kalender. Se det som ett viktigt möte som man inte bokar av, för står det i kalendern är det lättare att det blir gjort!
7. Ta trapporna En liten förändring, som kan göra stor skillnad, är att ta trapporna! Du förbränner mer fett, får starkare ben och fastare rumpa om du tar trapporna. Att ta trapporna gör också att pulsen blir mycket högre jämfört med vanliga promenader och det kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2 diabetes. Dessutom kommer du fram lika snabbt som om du hade tagit hissen eller rulltrappan – samtidigt som du tränar. Win win!
8. Styr om kosten Oavsett vilket resultat du vill uppnå och vilka förutsättningar du har så kommer kosten att vara en viktig del av helheten. Även om du tränar varje dag kommer kanske inte resultaten bli som önskvärt om du inte även ser över din kost. Men undvik att genomföra alltför stora omställningar för hastigt. Inför en förändring i taget och se till att den nya rutinen får fäste innan du går vidare till nästa.
9. Tro på dig själv Var positiv och känn att du klarar detta. Beröm dig själv när du gjort något, var snäll mot dig själv och justera dina mål om du märker att dom inte funkar.
10. Vila För bästa resultat både när det gäller att bygga styrka och öka förbränningen är det superviktigt med återhämtning! Sov ordentligt, lyssna på kroppen och vila minst en dag i veckan.
Recept på ett långt, lyckligt och friskt liv - finns det?
I höst bär det av till Acciaroli, en liten bergsby längs med den Syditalienska kusten i Cilento. Varför då? I Acciaroli lever nämligen oproportionerligt många ”centenarians”, människor med hundra år på nacken eller mer, med extremt få ålderssjukdomar. Vi blev nyfikna på fenomenet och tillsammans med Henrik Ennart, vetenskapsjournalist och författare i ämnet, försöker vi ta reda på varför det är så.
Vi har bett Henrik berätta mer om livsstilen i Acciaroli och om resan, som precis har utökats till två på grund av en enorm efterfrågan och popularitet.
Varför tror du resan har blivit så populär? - Jag tror att många människor längtar efter en livsstil som är mer harmonisk och hållbar i längden. Hälsa blir lätt bara ytterligare ett stressande individuellt projekt som ska klaras av med samma höga effektivitet som på jobbet. Många känner att vi nått vägs ände när de gäller att försöka uppnå lycka genom konsumtion och yttre bekräftelser. Då kan de blå zonerna visa på ett alternativ. Det är uppenbarligen fullt möjligt att leva långa friska och liv på ett sätt där det viktiga inte är vad man gjort utan vem man är. Ett liv där det också finns utrymme för familj, vänner och avkoppling.
Vad kan vi nordbor förändra för att leva ett sådant långt, friskt och lyckligt liv som möjligt? - Receptet från de blå zonerna är att hitta en balans i livet där flera faktorer spelar in som mat, motion, socialt liv och en känsla av mening. Det är ingen tävling där det gäller att vara bäst utan snarare handlar det om att göra något åt det vi är sämst på. Den del många missar är avkoppling, att skapa utrymme för egen tid och att göra saker man själv tycker om att göra. Det finns självklart inga garantier för ett långt liv men vi kan ge oss själva de bästa möjliga förutsättningarna, och under tiden kan vi försöka leva ett så bra liv som möjligt.
Varför är tarmfloran så pass viktig ur ett åldrandeperspektiv? - Det forskas mycket kring detta just nu. En tarmflora med stor artrikedom framstår allt mer som ett av våra bästa försvar mot låggradig inflammation som i sin tur bidrar till att bryta ned kroppens celler. Inflammation är en av de processer i kroppen som anses bidra till kroniska sjukdomar och till själva åldrandet. Forskarnas förhoppning är att vi, åtminstone delvis, ska kunna bromsa detta genom att äta mat med en stor variation av fibrer och bioaktiva ämnen eftersom det gynnar tarmens artrikedom. Ät gärna mat i alla regnbågens färger. Den enkla observationen är att ju äldre vi blir desto färre arter bär vi i tarmen. Det gör ekosystemet i tarmslemhinnan instabilt och försämrar vårt immunförsvar. Utslagning av tarmbakterier och minskad variation förknippas med ökad risk för praktiskt taget alla kroniska sjukdomar.
Vad består en bra kost av? - Om man tittar i de blå zonerna där människor bevisligen blivit långlivade och friska så finns det inte en diet som är bra utan flera. Medelhavskost, traditionell Okinawisk eller latinamerikansk kokkonst har alla gett bra resultat. Liksom traditionell nordisk mat. En del har ätit mager kost medan andra har fått i sig nästan hälften av energin från olivolja. Några har ätit nästan helt vegetariskt medan andra haft lite större inslag av kött. Det som förenar är att maten i huvudsak är växtbaserad, att råvarorna är färska och ett stort inslag av örter. Maten har varit näringstät men samtidigt har man inte överätit. Dessutom har det inte funnits några supermarkets med processade livsmedelsprodukter fyllda med socker och raffinerade oljor.
Vad ser du mest fram emot med resan? - Det är alltid spännande att träffa nya människor, men det ska också bli roligt att hälsa på hos lokala producenter av olivolja och mozzarella och att lära mig mer om den traditionella matlagningen. Detta är Medelhavskostens vagga. De mäktiga templen i Paestum har jag besökt tidigare, och det är verkligen en upplevelse, men jag har aldrig fotvandrat längs den branta Cilento-kusten. Miljön kan inte bli mer klassisk. Det var härifrån sirenerna stod och lockade på Odysseus när han seglade förbi en gång i tiden.
Intervju med Magnus Hagström - personlig tränare och samtalscoach
Magnus jobbar med allt från personlig och medicinsk träning till gruppträning, företagsfriskvård och samtalscoachning. Vi bad honom berätta varför han att anser mental och fysisk träning hänger ihop, vad han tror är de största utmaningarna i en relation och varför man ska åka med på resan!
Berätta om dig själv och vad du gör. Jag heter Magnus Hagström och älskar människor och att se människor utvecklas. Jag har jobbat med träning och hälsa, mer eller mindre, sedan jag var 19 år. Idag är jag 44 år och driver sedan tio år mitt eget företag där jag arbetar med att få människor att må bra och att utvecklas. När jag arbetar med en person så ser jag hela människan, kropp, huvud och själ. Alla delarna behöver vara med för att vi ska må bra. Jag jobbar både med träning och coaching/terapisamtal för att kunna få med alla delarna. I dessa delar räknar jag även in relationer, med en partner eller sin familj och vänner, för dessa påverkar vår hälsa.
När jag inte arbetar vill jag gärna hänga med min tolvåriga dotter som är den viktigaste i mitt liv. Jag tränar och rör på mig så mycket jag kan och då gärna i naturen. Jag älskar att springa och cykla i skog och berg. Men all rörelse är rolig tycker jag. När jag träffar mina vänner äter vi gärna en god måltid tillsammans. Jag har tidigare i livet jobbat en hel del med vin och uppskattar ett gott vin när jag får dela upplevelsen med någon mer. Förutom allt detta gillar jag att läsa och måla när jag hinner.
Förklara gärna hur du tänker kring mental och fysisk träning och varför balansen mellan dem är viktig. För mig är kopplingen mellan kroppen, huvudet och själen en självklarhet. Det är en treenighet där alla enskilda delar påverkar varandra. Vi vet idag att obearbetade känslor och trauman kan sätta sig i fysisk kropp som smärta och andra problem. Vi vet även att fysiskt arbete, rörelse och träning påverkar vår hjärna, tankar och känslor positivt. Därför anser jag att jag behöver se alla dessa delar när jag jobbar med en person. Vi som människor är komplexa och behöver många olika saker och det finns inga enkla lösningar för att må bra utan det är ett livslångt arbete.
Vad kan man förvänta sig på Go Actives träningsresa? Under resan kan deltagarna förvänta sig två coacher som båda älskar människor och att dela med oss av det vi kan och se deltagarna växa. Vi kommer både träna, äta gott, samtala och njuta av den fantastiska miljön.
Vad tror du är den största utmaningen i en relation? Jag tror att den största utmaningen är kommunikationen och att inte sluta vara nyfikna på varandra. Det är så lätt att börja tro att den andre förstår saker så att man inte säger vad man behöver och sedan blir sur eller besviken när vi inte får det vi ville men inte sa något om. Inga av oss är tankeläsare därför är det så viktigt att vi lär oss uttrycka våra behov för den andre. Och kan vi i kommunikationen möta varandra på ett ickedömande utan nyfiket sätt så kommer vi långt. Allt och alla förändras hela tiden, ingenting är konstant därför är nyfikenheten så viktig. Bara för att jag gillade oliver för tre år sedan innebär det inte att jag gillar det idag, kanske har min smak förändrat sig. Om jag är nyfiken på min partner och inser att jag inte vet allt om hen bara för att vi varit ett par i tio år och har en vilja att veta mer hela tiden då minskar risken att gå in i slentrian.
Till sist, ge oss några tips på bra träningsformer man kan utföra som par. Egentligen tycker jag att alla träningsformer passar bra att utföra som par, det handlar mer om hur man gör det. Att man gör det tillsammans på ett respektfullt sätt. Fast ett par former som jag gillar lite extra är löpning, kanske inte så konstigt då jag älskar det själv. Paryoga är en annan träningsform som jag gillar där paret får lära sig att samarbeta och att ha tillit till varandra. Den sista som jag gillar lite extra är kampsport av olika slag där man kan få kämpa med och mot varandra.
Jag har alltid fascinerats av Europas uråldriga pilgrimsleder. För två år sen satte jag igång projektet att skapa en version av Camino de Santiago som skulle passa in i WI-Resors filosofi “bekväma resor för aktiva”.
Resultatet blev en kompakt variant av pilgrimsvandringen där vi går åtta variationsrika etapper längs olika delar av Caminon för att sista dagen nå katedralen i Santiago de Compostela. Givetvis med övernattningar på högklassiga och charmiga hotell!
I september förra året gick första resan av stapeln, och jag fick äran att leda gruppen tillsammans med lokalguiden och Caminoexperten Alfonso. Vilken upplevelse det blev, och vilken tur vi hade med vädret! Jag har jobbat som vandringsguide i många år runt om hela världen, dock aldrig på någon form av pilgrimsvandring. Just den dagen vi fick sämst väder förstod jag att detta är ett annorlunda sätt att vandra. Halvvägs mellan Llanes och Ribadesella, en av etapperna som följer Asturias dramatiska klippkust. Genom dimman som blåser in från Atlanten, ser vi några modiga surfare paddla ut från den vilda stranden under oss. Ett gäng pilgrimer har också pausat för att beskåda surfarna. Tiden står still en stund, som fångad i dimman. Jag tänker att vi har över mil kvar att vandra, och nu börjar det småregna. Men det gör inget. Efter ett par dagar på Caminon känns det som gruppen redan börjat koppla av från “verkligheten” som vi lämnat hemma i Sverige. Och själv konstaterar jag att det känns annorlunda, nästan meditativt, att vandra som pilgrimer gör, dag efter dag mot målet i fjärran.
Plötsligt lyfter dimman, förtrollningen bryts och det är dags att börja vandra igen. Vi fortsätter mot Santiago. ”Buen Camino” hälsar pilgrimerna, (som berättar att de rest hela vägen från Mexiko!). Världens bekymmer känns långt borta… en god middag och ett fyrstjärnigt hotellrum väntar i Ribadesella.
Välkommen att följa med på en tio-dagars-variant av denna klassiska långfärdsvandring. Vi har handplockat totalt cirka 150 kilometer av de allra vackraste lederna uppdelat på åtta vandringsetapper. Under hela resan har vi en följebuss och bor på fina hotell. Denna resa planeras till hösten 2025.
Kommande resa
Bloginlägg från Bodil Hägg om en vandringsvecka på La Gomera
WI-Resors Blogtävling/reseberättelse för resenärer.
Tävlingen är nu avgjord.
1:a pris Bodil Hägg, Myggenäs (Crazy Creek friluftsstol) 2:a pris Lena Maria Liss, Gävle (Komperdell ihopfällbara vandringsstavar) 3:e pris Jan Carlsson, Leksand (Komperdell ihopfällbara vandringsstavar)
Julen är ju knappast den hälsosammaste tiden på året och självklart ska man passa på att både äta och njuta utan dåligt samvete, men det kan ändå vara bra att ha med sig några hälsosamma mat- och motionstips i bakhuvudet inför den stundande högtiden.
1. Se till att julen inte håller på i sex veckor. För många varar julen från 1 advent till efter nyår. Eller i värsta fall ända fram till påska. Försök följa dina vanliga rutiner fram till själva julhelgen, så blir det inte så många dagar med extra allt.
2. Gå inte hungrig till julminglet, glöggfesten eller adventsfikat. Då är risken att du äter dig mätt på kakor och sötsaker.
3. Planera in rörliga aktiviteter med hela familjen: långpromenader, skidor, skridskor. Gå en långpromenad innan julbordet… eller efter.
4. Begränsa alkoholen … alkohol är den största källan till att man får i sig för mycket kalorier.
5. Drick inte julmust, julöl eller snaps när du är törstig – drick vatten!
6. Ta flera mindre omgångar av maten istället för en stor portion.
7. Fokusera på julbordets nyttigheter som grönsaker, frukt, mandlar, nötter, olika typer av kål, lutfisk och sill.
8. Väv in vardagsmotionen som att jaga runt efter småbarn, ta trapporna istället och så vidare. Det gäller att hitta de där genvägarna till fysisk aktivitet.
9. Planera in träningen, hinner du inte ett långt pass kör ett kortare.
10. Överväg en träningsresa till våren så vet du att du börjar 2021 på absolut bästa sätt.
Denna grundregel brukar stämma ganska bra även när det gäller resor. T.ex. är resorna hos oss inte de billigaste på marknaden, men som vi vill hävda, man får lite mer, lite bättre hotell, lite bättre service, osv.
Men även hos oss kan det skilja på olika resor som ändå har samma hotellstandard. Då är det ofta flyget som påverkar. Att en flygbiljett till Venedig kan vara 1500 kr dyrare än till München är inget ovanligt. Således kan det skilja en hel del på priserna på våra resor, även om standarden är densamma. Sen är det olika prisnivåer i olika länder så klart.
Inför 2019 har vi dock vinnlagt oss om att kunna erbjuda några vandringsresor till lite lägre pris och jag syftar påKitzbüheloch Val di Fiemme. Det är fortfarande god standard på hotellen, men inte lika lyxiga som i t.ex. Lech och Ischgl, för att nämna några exempel.
Jag blev oväntat drabbad och det förvånade mig. Jag har ju ändå vandrat i dessa trakter flera gånger tidigare. Jag har otaliga megabyte av bilder hemma på datorn från vandringar här, men nu åkte kameran upp igen, och stannade uppe.
På den lediga dagen så valde jag att utforska en ny vandring i Utah, och hela vandringsgruppen valde att hänga på. Det var vid Fisher Towers, precis utanför nationalparken Arches. Under vandringen tänkte jag hela tiden att hit måste jag återvända med min familj. För det är ju så, att när man upplevt något fantastiskt så vill man dela det med dem så står en allra närmast. Det går helt enkelt inte att beskriva naturen här i ord eller med bilder, den måste upplevas. Det finns en risk att jag höjer allas förväntningar till skyarna, men jag återger bara det som hände – jag blev drabbad av denna fantastiska natur. För er som är redo att utsätta er för denna upplevelse – vi erbjuder denna vandringsresa igen i september.
I början av 90-talet kom jag till Barcelona för att besöka min vän Jonas. Staden tog mig med storm, för mig är det helt enkelt en fantastisk plats där allt och alla finns. En dag frågade Jonas; ska du följa med upp till sommarhuset på Costa Brava över helgen? Jag hade fullt upp med att utforska Barcelonas fantastiska möjligheter, men tänkte att det kanske kunde vara trevligt att komma ut på landet som omväxling så jag svarade ja.
När vi klev ur bilen i septembernatten i den lilla medeltida byn Rupia fick jag en märklig känsla. Som en föraning av något. Den ljumma nattens dofter, syrsornas spelande eller ljuden som kom från den lilla baren, jag vet inte vad det var som gjorde det men jag kände som man kan känna när man kärleken vaknar. De följande dagarna var jag som i en förtrollning, det var som om jag befann mig i en dröm. Naturen, stränderna, vikarna, maten, medeltidsbyarna och Costa Bravas smaragdgröna vatten intog mig helt.
Jag återvände snart, jag hade ju blivit kär i den katalanska landsbygden. Jag cyklade och vandrade, lärde känna människor, hundar och katter, restauranger och restaurangägare och fantastiska badvikar.
Jag har aldrig upphört att förvåna mig över alla möjligheter som här erbjuds och jag tror inte att jag någonsin kommer att tröttna på att utforska detta underbara lilla delen av Spanien.
Jag ville att andra skulle få uppleva allt detta, eller åtminstone delar av det jag upplevt, så sedan många år jobbar jag som cykel- och vandringsledare på Costa Brava.
Staffan
Staffan och Pau som är WI Resors guider på Costa Brava.
.................................
Staffan Losten jobbar som guide för WI Resor i Costa Brava och Andorra
Han har mer än 10 års erfarenhet som cykel- och vandringsledare. Har genomgått äventyrsresebyrån Explores guideutbildning i England. Arbetade på tekniska avdelningarna på Svenska Dagbladet i 27 år. Befinner sig nu mestadels i byn Rupia som ligger 2 mil från staden Girona och 12 mil från Barcelona.
Staffan cyklar och vandrar nästan varje dag på året på den katalanska landsbygden.
När Staffan inte cyklar, vandrar eller befinner sig på playan målar han eller skriver små berättelser om människor och händelser i sin omgivning.
Under vandringsveckan på Costa Brava, den vilda kusten, får vi uppleva både det spektakulära kustlandskapet med de små charmiga fiskelägena och naturen mer inåt land. Vi besöker medeltidsborgar och njuter av fint boende med god mat från det katalanska köket.
Kommande resa
Så boostar du immunförsvaret – intervju med Food Pharmacy
Tarmflora, anti-inflammatorisk mat och goda bakterier är ord som är hetare än någonsin just nu. Mycket tack vare näringsjägarna Mia Clase och Lina Nertby Aurell som driver Foodpharmacy.se, en av Sveriges största och mest omtyckta vetenskapliga hälsobloggar. Deras mission är att få fler människor är äta lite mer hälsosamt, framför allt genom att äta mer fibrer och antioxidanter via frukt och grönt. Vi på Go Active fick chansen att ställa några frågor till Mia och Lina inför deras resa med oss till Marrakech.
Maten du stoppar i dig gör skillnad ända långt ned på cellnivå. Det mesta av immunförsvaret sitter ju i tarmen och den senaste forskningen visar att en välbalanserad tarmflora skyddar mot astma, övervikt, diabetes och psykisk ohälsa. Till och med mot vissa typer av cancer. Visste du att det är bakterierna i tarmen som producerar näring, vitaminer, fettsyror och ämnen som kommunicerar med din hjärna och som till stor del avgör om du mår bra eller dåligt? Att hålla de goda bakterierna på bra humör är därför en mycket god idé och det kan Food Pharmacy hjälpa dig med.
1. Vilka är era bästa och enklaste tips för den som är helt ny på det här med antiinflammatorisk mat?
Ät mer grönsaker - gärna i stor variation och i många olika färger! Vi ser det lite som vårt kall i livet att försöka få folk att sluta fokusera på vad de ska utesluta och få dem att tänka på vad de kan addera istället. Det blir så mycket roligare och mer hållbart då!
2. Hur boostar man immunförsvaret inför hösten?
Eftersom det finns så många fördelar med att äta i säsong (billigare! nyttigare! bättre för miljön!) så fokuserar vi på kål, blåbär, lök, rotfrukter och äpplen i höst. Det kommer med andra ord bli många gröna smoothies, nyttiga bärpajer och rotfruktssoppor framöver. Och så dricker vi mycket te också förstås!
3. Vilka är era favoritkryddor och varför?
Innan vi snöade in totalt på tarmfloror och goda bakterier använde vi nästan enbart salt, peppar och buljong när vi kryddade maten. Sedan fick vi lära oss att örter och kryddor är sprängfyllda av antioxidanter, och när vi förstod att de höjer näringen i vilken enkel vardagsrätt som helst började vi botanisera hej vilt i butikens kryddhyllor. Några av våra favoriter är kryddnejlika, kanel, gurkmeja - tre kryddor som ligger i topp när det kommer till just antioxidantinnehåll.
4. Vad är nyckeln till att få de nya matvanorna att hålla på sikt?
Vi tror som sagt inte alls på dieter i bemärkelsen att man utesluter saker utan tycker om att tänka på oss som näringsjägare istället. Vårt generaltips är sluta stirra dig blind på hur du ser ut och tänka på hur maten får dig att må istället.
5. Hur mycket tränar ni och vad?
Vi tränar rätt mycket och blandar hej vilt - ridning, simning, cykling, hundpromenader, styrketräning och yoga. Just nu har Mia fått dille på en träningsapp på telefonen som hon tränar med var och varannan dag. Precis som med maten så har vi inga pekpinnar utan försöker bara röra på oss så ofta och så mycket som det bara går!
6. ”Syndar” ni någonsin i matväg och vad stoppar ni i er då?
Skriker kroppen efter en croissant så tar vi en croissant. Den stora skillnaden är att förr i tiden skrek kroppen efter croissanter, lösgodis och glasstrutar varje dag vilket den inte gör längre. För första gången i våra liv så åker vårt blodsocker inte berg-och-dalbana, vilket gör att vi slipper allt vad blodsockerfall och humörsvängningar heter. Superskönt!
7. Vad är synbiotika?
Det är något så härligt som probiotika (goda bakterier) och prebiotika (fibrer). Äter man probiotika tillsammans med fibrer så fungerar fibrerna nämligen som en liten matsäck till de goda bakterierna - de hjälper dem att nå hela vägen ner till grovtarmen och väl på plats så hjälper de dem att växa och föröka sig.
8. Vad ser ni mest fram emot med novemberresan till Marrakech?
Vi har aldrig varit i Marrakech och ser mycket fram emot att få upptäcka en ny stad. Vi hoppas förstås på att få träffa en spännande grupp människor som vi kan få ett roligt utbyte av under de här dagarna.
Glöm Kretas charterstämpel – under WI-Resors vandringsresa på sydvästra Kreta får du uppleva det genuina Grekland. Här är det på riktigt. Maten, människorna och naturen. Eller om man så vill: Grekland när det är som bäst. Inga inkastare vid restaurangerna, inga horder av turister. Till den mysiga byn Paleochora reser grekerna själva. Vi fick en pratstund med Yvonne Henriksson på WI-resor, vars hjärta klappar extra hårt just för Kreta.
Vilken typ av vandringsresenär ska man vara för att uppskatta vandringsresan till Kreta? Man ska ha vandrat tidigare, ha en hyfsad grundkondition samt älska utmaningar och variation. Att vandra genom världsberömda Samariaravinen, Europas djupaste dal, är ingen söndagspromenad, men en fantastisk naturupplevelse. Till en början är det mycket barrträd och vildblommor och längre ner i ravinen, får man kryssa mellan stora stenblock, jättebumlingar som går rakt upp i himlen. Har man tur kan man få se både örnar, gamar och den skygga och sällsynta bergsgeten kri-kri längs vägen. Samariaravinen har en nedstigning på 1200 meter och är ungefär 17 kilometer lång. Som vandrare är det roligt att ha fått uppleva den och vid slutet väntar ett ljuvligt dopp i havet när ravinen öppnar sig mot Medelhavets svalkande vågor.
Hur är boendet? Vi bor på samma hotell under hela veckan, populära, fyrstjärniga Libyan Princess som ligger mitt i den charmiga byn Paleochora, bara ett par minuters promenad från två stränder och en livlig gågata. Rummen är stora och fräscha och det finns en utomhuspool. Hotellets frukost är jättefin med lokala specialiteter – en perfekt start innan vandringen.
Hur är upplägget? Efter frukost åker vi till vandringsstarten med vår egen buss, vandrar där och avslutar vid havet. Nästa dag kanske man åker båt till platsen där vandringen startar eller avslutar med en båttur. Vi vandrar genom olivlundar och raviner, på getstigar och längs havet.
Vilken är din favoritdel av resan? Förutom Samariaravinen så är ju vandringen till Elafonisi, Kretas finaste strand, en höjdpunkt. Den har en atmosfär som påminner mer om Karibiens med turkost vatten, vit och rosa sand och tamariskträd som vajar i vinden. Min syster och jag var där i somras och hon blev fullkomligt förälskad.
Varför väljer du att åka till just Kreta på din privata semester? Jag älskar den grekiska gästfriheten, naturen och klimatet. Det är något speciellt med Grekland ändå. De tunga åren som landet har haft har inte bara varit av ondo. Idag vårdar man turismen på ett annat sätt och ser det som en viktig inkomstkälla. Man känner sig väldigt välkommen idag. Sen är ju variationen av vandringarna fantastisk. Man kan vandra både i bergen och längs stranden och stöter ofta på lämningar längs vägen. Det är tydligt att det har hänt saker på Kreta genom alla årtusenden.
Vad brukar du köpa med dig från Kreta? Olivolja och honung. Alla byar säger att just deras fårost, olivolja, raki (fikonbrännvin) och honung är världens bästa. Det är lite roligt.
Vilka andra plus har vandringsresan till Kreta? Jag tycker att ett plus med denna resa är att vi äter varje middag på olika lokala restauranger som guiden har förbokat. Eftersom vi bor så centralt kan vi promenera till middagen. Ett annat är att vi använder tiden efter utcheckning sista dagen till att tillbringa dagen i Chania. Det är en rolig upplevelse att komma till mer turisttäta Chania när man har bott i en liten ort. Hur kommer vädret vara i oktober? Som svensk försommar, runt 20 grader varmt och solsäkert. Med andra ord perfekt vandringsväder. Det kan komma någon skur, men i så fall på kvällen. Att göra samma typ av vandringar under högsommaren när det är 40 grader varmt, är ju omöjligt.
Hur går man tillväga om man vill boka ”Vandring på Kreta”? Man kan boka sin resa direkt här på webben, ringa eller mejla oss. Ett tips är dock att inte vänta för länge eftersom det bara finns en avgång och allt fler får upp ögonen för vår Kretaresa bortom allfarvägen.
Följ med Go Active på en vandringsresa till Kreta bortom allfarvägen. Med vårt fyrstjärniga hotell som utgångspunkt vandrar vi genom olivlundar och raviner, på tidlösa getstigar och längs havet. En av höjdpunkterna är vandringen till paradisstranden Elafonisi.
8 dagar från 20 950 SEK
Hög charmfaktor på Cypern
Vi tillbringade vår familjesemester på Cypern, i huvudsak vid kusten med närhet till bad och stränder, men höjdpunkten blev något otippat utflykten med övernattning på speciella The Mill Hotel i Troodosbergen.
Mr Aristidou hade jobbat som krögare i London under många år, sparat ihop en summa pengar och återvände till sin hemby för att förverkliga sin dröm – att öppna ett hotell med en högklassig restaurang. Han köpte byns gamla kvarn och resultatet blev The Mill Hotel, det hotell där vi på vår vandringsresa på Cypern bor under de första tre nätterna. Hotellet är kvar i familjen och drivs idag av sonen. Sist jag var i byn var hotellet tillfälligt stängt, men nu skulle besöket äntligen bli av.
The Mill Hotel ser kanske lite chanserat ut när man granskar detaljerna och glänser förstås inte lika mycket som när det först öppnades 1999. Men det har stil, en alldeles egen stil och mycket hög charmfaktor. Vi fick ett rymligt rum där hela vår trebarnsfamilj fick plats och en privat balkong där vi kunde beundra utsikten över den UNESCO-skyddade gamla stan. Det är svårt att starta en vandringsdag på ett bättre sätt än att avnjuta en kopp kaffe på balkongen innan frukost.
Men middagen på hotellets altan blev nog ändå veckans höjdpunkt. Efter att ha svettats flera dagar nere vid kusten njöt vi extra mycket av den svala kvällsluften uppe i bergen. Mysighetsfaktorn var total. Maten höll hög kvalitet och vi fick jätteintressanta tips på lokala viner. Restaurangens Öring med vitlöksås är dessutom känd över hela ön och det var inte svårt att förstå varför. Att Mr Aristidou junior, självaste hotellägaren, tog sig tid att berätta lite om omgivningarna blev pricken över i:et under vår övernattning på The Mill Hotel.
Att sy ihop vår vandringsresa till spanska Baskien krävde tålamod och fingertoppskänsla. Allt började med att jag som tonåring reste runt i området för att hälsa på en kompis som bodde i Pamplona. Redan då slogs jag av hur kuperat och vackert det var. Att Spanien kunde se ut så här förvånade mig. Nu är lokalbefolkningen inte överförtjusta i att kalla detta för Spanien, det är och har alltid varit Baskien.
På våra vandringsresor får du uppleva mer av Baskien med hjälp av våra duktiga lokalguider från trakten. Det gör att vi även gör vandringar vid sidan av de mer välbesökta pilgrimslederna, som vanligtvis erbjuds av researrangörer. Här finns många fina stigar och leder där vandringsturismen är sparsam då det finns få markerade vandringsleder. Därför har det tagit mycket tid och energi att sy ihop detta vandringsprogram men med ett mycket gott resultat! Under en vecka får du uppleva många olika miljöer, allt från vandring utmed Atlantkusten till vandring på delar av pilgrimsleden. En dag vandrar vi i Baztandalen. Detta är en liten okänd dal som är otroligt pittoresk med karakteristiska byar, vitmålade stenhus och kuperat och grönt landskap. Se detta härliga filmklipp från Baztandalen.
Vi på Go Active Travel är jätteglada över att Adidas swim har lanserat ett helt nytt koncept för den kvinnliga atleten, amphi wear- för träning vid stranden, på och i vattnet. Kollektionen består av separata träningsöverdelar och underdelar som kan kombineras enligt mix and match-principen. Alla delar erbjuds med olika support samt i olika passformer och skärningar för att tillgodose de individuella kraven. Så bra!
Det är ingen hemlighet att snygga träningskläder gör träningen roligare. Så se till att belöna dig själv med nya träningskläder när du når dina mål. Du kan klämma och känna på hela Amphi wear-kollektionen på flera av våra resor. De nya träningskläderna presenteras också av amphi-ambassadören Pischa Stindstedt.
Är 2018 året då du en gång för alla skapar hållbara vanor, äter bra och hittar den rätta motivationen? Vi på Go Active tog en fika med coacherna Louise och Simon Forsberg från Shape of Mind. De redde ut vilka som är de vanligaste och felen och missuppfattningarna när det gäller kosthållning, varför man ska träna både kroppen och knoppen och hur man hittar motivationen.
Vad är en hållbar vana? När du tar till något drastiskt som till exempel en diet eller quick fix håller det sällan längre än en period. Sen kommer livet emellan. En hållbar vana är det som håller på lång sikt oavsett om något rubbar din vardag. Ett bra sätt att implementera en hållbar vana är att ringa in vad de bakomliggande orsakerna är till att det är svårt att få till vanan. Handlar det till exemplen om stress i vardagen är det där du behöver börja jobba för att få till den önskade vanan.
Varför ska jag träna mitt mindset? Fysisk och mental form hänger ihop. Ditt mindset behöver tränas regelbundet på samma sätt som din fysik. När du börjar träna din knopp och testa nytt, påverkar det din prestation.
Vilka är de vanligaste felen och missuppfattningarna när det gäller kosten?
Brist på kunskap. Många tror sig veta vad som är bra mat och kosthållning, men egentligen vet de flesta ganska lite. Ett vanligt exempel på en kunskapslucka är missuppfattningen att bröd i princip bara innehåller rena kolhydrater. Bröd kan även vara en stor proteinkälla då sädesslagen innehåller 10–14 g protein/100 g.
Att äta för mycket fett och protein i förhållande till kolhydrater. När man tränar är det extra viktigt att få i sig tillräckligt med bra kolhydrater. Det gäller framför allt de personer som tränar ofta och hårt, ungefär 4–5 gånger i veckan. Som konditionsidrottare är det främst kolhydrater som är det bästa bränslet för en kvalitativ träning.
Att snedfördela energiintaget. För stora mellanmål och för små huvudmål. Det gäller större delen av våra kunder, från de som springer marathon till de som de som vill tappa i vikt. Att sprida ut energin över tre stora huvudmål kan minska risken att överäta då mättnaden regleras bättre. Ofta är också huvudmålen (frukost, lunch och middag) bättre sammansatta än mellanmål som lätt blir snedvridna med för mycket fett och socker och för lite fibrer.
Vilket är det bästa knepet för att hitta motivation till träning och hälsosam kost? Motivation är en känsla som kommer och går. Att förlita sig på att den känslan ska ta dig i mål är dömt att misslyckas. Ta istället reda på vilken kunskap och vilka verktyg du behöver för att nå ditt mål. Behöver du kanske kunskap om dig själv och mentala verktyg för att nå ditt mål? Eller behöver du ny kunskap om kost eller träning?
Så kommer du tillbaka till träningen efter sjukdom
Känner du dig krasslig? Det är helt normalt. Hur vi än gör så är vi alltid som sjukast i februari och mars. Det är förkylnings- och influensasäsong och som inte det vore nog är vi längst bort från sommaren och solen. Men hur sjuk ska man vara för att skippa träningen? Och hur kommer man tillbaka efter sjukdom? Vi på Go Active vet.
När är jag för sjuk för att träna? Om du har ont i halsen, huvudvärk, feber eller känner dig allmänt svag i kroppen. Lyssna på kroppen! Man ska aldrig träna med infektion i kroppen eftersom det kan leda till en allvarligare sjukdom som blir mer långvarig. Håll koll på din vilopuls om du är osäker eller börjar känna dig bättre men inte är hundra på om du är tillräckligt frisk för träning. Är vilopulsen högre än vanligt är det fortfarande vila som gäller några dagar till.
Varför ska man inte träna vid halsont? Har du ont i halsen ska du inte träna alls, det kan i värsta fall leda till hjärtmuskelinflammation.
Hur länge ska man vänta med träningen? Om du känner att pulsen går upp direkt och att du blir trött av vanliga saker som att bära matkassar, fälla ihop en barnvagn eller dammsuga är du inte redo för träningen. Däremot kan det vara skönt att få motionera på något sätt, kanske med en promenad eller lite rörlighetsträning.
Hur ska jag träna den första veckan efter sjukdom? Var först och främst noga med sömn och matintag så att du vet att din kropp har tillräckligt med energi för att återhämta sig. Och börja inte precis där du slutade. Första veckan kan istället bestå av promenader, rörlighetsträning och lugn teknikträning. Styrketräning kan också funka om du inte blossar upp i hög puls. Tänk helkropp så att du väcker alla muskler igen.
Och sist men inte minst. Ingen har dött av lite vila. Ta vara på det fina templet du bor i, vila dig stark igen och träna smart första tiden efter du varit sjuk så att du inte hamnar i feberträsket lika snabbt igen. Här nedan ser du några träningsresor du kan drömma om så länge.
Buffelmozzarella, salami och solmogna tomater är bara några av de delikatesser som är speciellt utsökta från den Italienska regionen Kampanien. Det är inget nytt att smaker är ett sinne som bidrar till reseupplevelsen och det är även en viktig om inte självklar del del av Wi- resors vandringsresor. I våra resor inkluderar vi måltider, för mestadels middagar.
Vi har arrangerat vandringsresor till Kampanien med Amalfikusten under flertal år och har många nöjda gäster. 2018 har vi modifierat/ förbättrat/ ändrat denna populära resa efter våra resenärers önskemål. Vi varierar några måltider genom att byta ut middag på hotellet till luncher på lokal restaurang längs våra vandringar. Restauranger i Italien sätter stort värde på bra och främst lokala råvaror och dessa är inget undantag. Dessutom är recepten mycket lokala, vad sägs om Spagetthi alla Nerano, en zucchinipasta som härstammar från en liten by just nedanför restaurangen vår vandringsled. Den vällagrade osten "Provolone di Monaco" som produceras i bergen ovanför Sorrento är också en viktig ingrediens. För att inte tala om själva pastan från grannbyn Grangano som är känd över hela Italien för sin goda durumvetepasta.
Att avsluta vandringen med långlunch efter italienskt manér på lokal restaurang är en fantastisk belöning! Om hungern infinner sig till kvällen, den rikliga lunchen till trots, gör närheten till centrala Sorrento det möjligt att utforska de ofta mindre och trevliga restaurangerna som ligger i den gamla delen av stan och omkring Piazza Tazzo. Det är endast en promenad på ca 10 minuter till att nå centrum. Att äta en pizza är nästan ett måste med tanke på närheten Napoli, pizzans ursprung. Vår duktiga reseledare kan ge tips på restauranger som erbjuder allt från småplock till flerrättersmiddagar. Tre av kvällarna äter vi på hotellets trevliga restaurang.
Följ med på en oförglömlig vandringsresa till vykortsvackra Amalfikusten. Med vårt fyrstjärniga Sorrento-hotell som utgångspunkt gör vi dagsvandringar i den dramatiska kustlinjens kuperade terräng. Under veckan hinner vi besöka Pompeji, Vesuvius, Positano och Capri.
8 dagar från 22 950 SEK
8 första hjälpen-tips för dig som hatar att träna
Det är trendigt att träna. Och framför allt att vilja träna. Det känns som alla är träningsfantaster och som om du snart är den enda i hela världen som inte rör på dig regelbundet. Men deppa inte ihop. Hjälp är på väg!
Dina vänner har personliga tränare, går på morgonyoga 05.30, springer marathon och gör en svensk klassiker för tredje året i rad. Du försöker se intresserad ut när träning kommer på tal, men i ärlighetens namn har du absolut noll att tillföra. Senaste gången du var på gymmet var Carl Bildt statsminister och sedan dess har du snällt betalat för, men inte nyttjat det dyra årskortet. Du springer bara till bussen när du är försenad till jobbet och lyfter bara tungt när det handlar om matkassar. Och det närmaste du kommer en armhävning är när du böjer dig ner efter något du tappat under sängen.
Faktum är att varje gång du kommer på tanken att gå till gymmet eller ta en joggingtur så börjar det klia lite i halsen. ”Nä, nu håller jag på att bli sjuk och det har jag inte tid med”, tänker du. Sen kommer alla måsten som på posten. Jag måste plocka undan hemma, laga mat, hinna ta en eftermiddagslur och så vidare. Och så fortsätter det.
Du vet att du säkert skulle må bättre av att röra på dig. Att det finns vetenskapliga bevis för att man lever längre, men du har så svårt att övervinna det kompakta motstånd du känner för träning. Vissa skulle kalla det ångest, men ta det lugnt nu. Du är inte ensam. Majoriteten av de som tränar gör det för att de ”måste” och inte för att de så gärna vill. Känns det inte jobbigt, så gör du inte rätt. Här kommer 8 första hjälpen-tips för dig som hatar att träna.
1. Skit i modeorden. Squat, är helt enkelt knäböj. En Burpee är ett upphopp följt av en armhävning. Låt inte de engelska orden avskräcka dig. Du behöver inte doktorera i träningskunskaper för att våga röra på dig.
2. Gå inte ut för hårt. Att du går från nolläge till en powerwalk i veckan är bättre än ingen alls.
3. Fuska. Jogga 2,5 kilometer, fast grundtanken kanske var fem. Du är jätteduktig ändå.
4. Belöna dig själv. Med en ny tröja, en sockermunk, spraytan eller vad som nu gör dig glad. Det gäller att hitta din morot.
5. Träna kort och intensivt. När du har fått upp grundkonditionen räcker 15 minuter åt gången.
6. Sluta inte äta. Du behöver energi för att kunna röra på fläsket.
7. Alliera dig med en annan latmask. Att träna tillsammans ökar motivationen med mer än 100 %. Det är vetenskapligt bevisat.
8. Skippa bootcamps. Satsa på två träningsgånger i veckan i sex veckor istället. Då har du skapat en ny vana som kan hålla resten av livet.
Tycker du om tanken på semester och träning i ett? Då är det hög tid att boka en träningsresa. Vi på Go Active har hittills inte mött någon som inte tyckt att det har varit fantastiskt. Här är fem skäl att åka på träningsresa
1. Moroten. Det är inte alltid jättelätt att motivera sig till att löpträna med pannlampa, köra ett gympass i ottan innan jobbet eller kvällstid när man helst kryper ihop i soffan framför en Netflix-serie. Bokar du en träningsresa får du ett mål att jobba mot, en morot helt enkelt som hjälper dig att hålla motivationen.
2. Egen-tiden. När hade du senast en vecka för dig själv? Utomlands, i solen, utan några krav annat än att du ska göra det just du mår bra av. Träna när du vill. Sola och bada när du vill. Hemma är det kanske också lättare att argumentera för en träningsresa än en renodlad shoppingweekend med tjejerna.
3. Gemenskapen. När man samlar människor i olika åldrar som har samma intresse brukar resultatet bli fantastiskt. Få saker skapar nämligen gemenskap som att träna och svettas tillsammans. Sannolikheten att du träffar nya vänner är stor är alltså stor, men det finns absolut inget socialt tvång under en träningsresa. Du deltar helt enkelt i de pass och föreläsningar du själv känner för och har även tid för egna aktiviteter som shopping och sevärdheter.
4. Kombinationen. Varje träningsresa med oss på Go Active bygger på en kombination av träning, inspiration, upplevelser och avkoppling i en miljö som tilltalar alla sinnen. Det innebär att du förutom rolig träning, nya vänner och goda insikter också har gott om tid till strandhäng, spa-behandlingar, shopping och spännande sevärdheter.
5.Utmaningen. Träningsresor erbjuder många olika aktiviteter. Surfning, yoga, crawlkurser och SomaMove till exempel. Möjligheterna för att prova på något nytt i en trygg och peppande miljö är med andra ord stora. Ta chansen att kliva ur din bekvämlighetszon. Har du tur hittar du en ny favorit att ta med dig hem!
Träningsresor. Det finns mängder att välja mellan och alla arrangörer hävdar att just deras resa är bästa valet när du vill ha pepp, inspiration och nya utmaningar. Men hur väljer man rätt bland alla olika alternativ?
Det finns mängder av aktörer som anordnar träningsresor. Så många att man kan bli alldeles matt bara av att börja surfa runt bland alternativen. De kända charterarrangörerna lockar med lika kända sportprofiler och stora hotellkomplex med många olika träningsmöjligheter. Men hur väljer man egentligen rätt i träningsrese-djungeln?
20 eller 200 personer Vårt tips är att känna efter vad som motiverar dig mest och ger dig den bästa upplevelsen. Är det att resa i ett lämmeltåg med 200 andra personer till ett stort hotellkomplex och tillbringa hela veckan med buffémat och träning inom resorten? Eller känns det kanske roligare att åka med en mindre grupp och uppleva själva resmålet du besöker? Samtidigt som du boostar dig själv inifrån och ut. Bara du vet. Mindre hotell, fler upplevelser och personlig feedback Med Go Active reser du i en grupp på max 30 deltagare, som snabbt blir ett tight gäng. Du bor ofta på ett mindre design- eller boutique-hotell som värnar om varje enskild gäst och får personlig feedback på din träning. Tillsammans med dina nya vänner njuter du av god mat och dryck på lokala restauranger, smultronställen bortom turiststråken, som du aldrig skulle hitta till själv. Du har chansen att prova på allt från crawlkurser till yogalates, löpskola och SomaMove. Och självklart gå på inspirerande föreläsningar med våra instruktörer som ger dig verktyg till din träning och personliga utveckling.
Träning i fantastiska miljöer Under Go Actives träningsresor sitter du inte och trycker på hotellområdet utan löptränar på Mallorcas hemliga ekstigar eller i de alpelsindoftande dalarna, vandrar och mediterar i Atlasbergens skugga och tränar core-muskulaturen i Toscanas silvergröna olivlundar. Du förstår. Det är en väsentlig skillnad att träna i miljöer som även är en upplevelse för dina sinnen. Lockas du av den tanken har du garanterat hittat rätt hemsida och du är varmt välkommen att resa med oss.
Denna trevliga ö i Medelhavet erbjuder inte bara en sak som vandring i vacker natur med likasinnade, utan även ett mycket förstklassigt boende och tillfälle till bad. Mallorca är ett uppskattat resmål för vandrare. Bästa vandringssäsong är under vår och höst och i oktober har man en medeltemperatur på 23 grader och havet är fortfarande ljummet för bad. Mallorca kan också stoltsera med 300 dagar solsken per år. Många väljer också att förlänga sommaren på Mallorca.
De finaste vandringslederna hittar man runt Serra de Tramuntana. Det var till denna bergskedja, som de första turisterna på ön kom under tidigt 1900-tal. De var fascinerade av bergens skönhet och årligen kommer turister hit för att vandra eller cykla eller bara njuta av vyerna och besöka några av de pittoreska bergsbyar, som har sett ut på ungefär samma sätt sedan flera hundra år tillbaka i tiden. Högsta bergstoppen heter Puig Major och mäter hela 1445 meter över havet och finns också med på UNESCO:s världsarvslista.
När du åker med WI-Resor , bor vi antingen på Grand Hotel Sollér i bergsbyn Sollér eller på Hotel Sentido i Porto Sollér vid havet. Båda hotellen har mycket bra standard och ligger bra till för vandring.
Singelavgång 14 oktober 2017
Jag var precis och bodde en natt på Hotel Sentido i Porto Sollér. Hotellet ligger vackert med en strålande utsikt över bukten och det tar bara 5 minuter ner till strandpromenaden med caféer, restauranger och bad i havet. Vill man inte bada i havet, så erbjuder hotellet också en utomhuspool samt en liten inomhuspool och bastu. De alla flesta rum har balkong eller terrass mot poolen och hotellet har även en utomhusterrass med perfekt vy över bukten. Här är det mysigt att kanske ta något att dricka innan middagen och här ligger också restaurangen som erbjuder både frukost och middag. På vandringsresan för singelresenärer som avgår oktober, kommer vi att äta på hotellet de flesta kvällar men även någon kväll ute på stan. Singelresan passar dig som inte har något ressällskap men även dig som kanske vill åka med en kompis (denna resa är inte för par eller med barn under 16 år). Att resa som ensamresenär blir allt populärare då man på ett otvunget sätt lär känna sina medresenärer och kanske får en ännu större behållning av sin resa.
Vandringarna på både vår Singelvecka och de andra veckorna, passerar bland annat de vackra bergbyarna Deia och Valldemossa. Deia är en charmig bergsby, känd för sina fantastiska vyer och sina många konstnärer. Byn inramas av olivträd, terrassodlingar och de höga bergen.
Valldemossa anses som en av de vackraste byarna på Mallorca, högt belägen i bergskedjan Tramuntana. Byn ligger också inramad av höga berg, djupa dalar och en grönskande natur. Byn präglas av slingriga stenlagda gator och här finner man mysiga caféer, gallerior och butiker. De traditionella bagerierna erbjuder den lokala specialiteten ”coca de patata”, som är en söt och spröd potatisbulle och som passar bra till kaffet. Valldemossa är också känt för sitt kloster från 1200-talet och att kompositören Frederic Chopin spenderade en vinter här tillsammans med den franska författarinnan Amadine Aurore Dudevant, mer känd som George Sand. Hon skrev också en bok om vistelsen på Mallorca som fortfarande säljs på orten, “En vinter på Mallorca”.
Upptäck ett Mallorca du inte visste fanns under en oförglömlig vandring! Några vandringar tar oss upp bland de högsta topparna och andra leder oss genom mandelträd, olivlundar och charmiga byar. Det fyrstjärniga Gran Hotel Sollér är idealiskt beläget i den mysiga byn Sollér, perfekt för de fina vandringar vi gör under dessa dagar.
5 dagar från 16 950 SEK
Jag längtar till Italien
Cinque Terre… Smaka på det. Det är italienska och betyder ”de fem landen” eller i folkmun ”de fem byarna”. Ett samlingsnamn för byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore som ligger som ett radband längs Liguriens kust. Bara namnen fick mig att längta hit! Och mina förväntningar uppfylldes. Vårt hotell ”Villa Edera” är en liten pärla som ligger ett stenkast från orten Moneglias järnvägsstation. Närheten till den är av stor fördel, eftersom vi använder oss av tåget för att ta oss till och/eller från vandringarna. Hotellet drivs sedan 50 år tillbaka av familjen Schiaffino. Mamma Orietta har många strängar på sin lyra. Hon är bland annat utbildad sommelier, hon håller matlagningskurser och är vandringsguide med mycket stor lokalkännedom. Det hon inte känner till på vandringslederna är inte värt att känna till! Dottern Francesca däremot syns ofta i receptionen. Hotellet ligger inbäddat i grönska och det är en fröjd för själen att börja dagen med att inta den rikliga buffetfrukosten med blicken mot de böljande bergen.
När jag längtar tillbaka till Cinque Terre är det ofta en gammal melodislinga som dyker upp i huvudet. ”Jag längtar till Italien, Italiens sköna land. Där små citroner gula de växa upp på strand”. Läser man igenom hela sångtexten är det ju egentligen Amalfi-kusten man sjunger om, men den skulle mycket väl kunna passa in på Cinque Terre. Dagsvandringarna i området görs huvuddelen längs med boskapsstigar som genom århundraden trampats upp och ofta passerar vi både vin-, oliv och just citronodlingar. Det är mycket upp och ner i naturliga trappor och man har sällan havet utom synhåll. Längs bergsväggarna klättrar byarna från havsnivån och uppåt. Det är så vackert att man emellanåt måste nypa sig i armen!
Efter en dagsvandring väl tillbaka i vår mysiga by Moneglia är det ljuvligt att svalka hela sig, eller enbart de vandringströtta fötterna, i havet. Stranden ligger bara 5 minuters promenad från hotellet. I Moneglia går livet sin gilla gång för de lokalt boende och turisterna. Förutom stranden finns det några hotell, restauranger, caféer och affärer. Vi har bara ca 20 min med tåg till den närmaste av de fem byarna – Monterosso. Men här är det långt ifrån lika trångt. Det är verkligen rogivande att ta en cappuccino på någon av de få barerna, studera folklivet och känna att man är i genuina Italien!