Vandringsresor till Val Gardena | Go Active Travel

Val Gardena Vandring Italien Vandringsresa i storslagna Dolomiterna

Böljande gröna alpängar och kaxiga berg bestående av kalksten som i solnedgången skiftar i rosa. Serpentinleder längs klarblå laguner och storslagna panoramavyer. Världsarvet Dolomiterna och området kring Val Gardena är en perfekt mix av Italien och Österrike och tillhör ett av de mest natursköna i Alperna.
 
Vi bor i byn Selva på 1 560 meters höjd, alldeles vid foten av Sella och Langkofel – två bergsmassiv karaktäristiska för just Dolomiterna med sina taggiga toppar och speciella ljus. Veckans vandringar bjuder på det bästa av Dolomiternas dramatiska landskap med höga berg, blomstrande alpängar och betande kor med sina harmoniskt klingande koklockor. Trakten har en artrik flora och fauna och under dagarna finns det goda chanser att se både edelweiss och murmeldjur. Det är heller aldrig långt till en ”alphütte” med servering.
 
Området som ligger i norra Italien tillhörde förr Österrike. Kulturen är därför en blandning av de båda länderna, vilket avspeglar sig i såväl arkitektur som mat och språk.Nere i dalen i Val Gardena hittar du trevliga uteterrasser där man gärna njuter av en iskall apertivo efter vandringen. Även på tallriken hittar man en kombination av Österrike och Italien och det är inte ovanligt att hitta både Gulaschsuppe och Antipasti på menyn.

Vi har också en singelresa hit, läs om den här...

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Dolomiternas dramatiska landskap
 • 110 mil markerade leder
 • Vandring i alla nivåer
 • En favorit bland alla vandrare

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från Milano Linate flygplats till hotellet ca 4 timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active​ inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Milano Linate tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sju fyrarättersmiddagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets spa-avdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Gardenakortet för linbanor och bussar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg (dubbelrum för eget bruk): 2 950 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Oswald

  Under vår vandringsvecka i Val Gardena bor vi på fyrstjärniga Hotel Oswald beläget mitt i byn Selva. Hotellet är i traditionell stil och byggt år 1896. Läget är bekvämt med caféer, butiker och transporter om knuten. Med andra ord en perfekt utgångspunkt för veckans vandringar. Alla hotellrum har egen balkong med utsikt över de storslagna Dolomiterna.

  Rummen är trivsamt inredda och utrustade med bl a  minibar, TV och gratis WiFi. Här finns badrock och tofflor till hotellgästens förfogande. 

  Den behändiga spa-avdelningen har bastu, ångbastu och bubbelpool. Det går även utmärkt att boka olika behandlingar här. Varför inte avrunda dagens vandring med en välförtjänt massage.

  Varje morgon möts vi av en riklig frukostbuffé som gör oss redo inför dagens vandring, medan vi blickar ut över byn och de vackra bergen. På kvällarna smakar en välkomponerad 4-rätters middag i hotellets vackra matsal extra bra efter en aktiv dag på vandringslederna. En skön avslutning kan sedan vara ett besök i hotellets bar. Under den vandringslediga dagen i mitten av veckan kan hotellpersonalen hjälpa till att boka cyklar för den som även vill upptäcka omgivningarna på två hjul.

Vandringsprogram

Detta resmål erbjuder en stor variation av både lättare och lite svårare vandringar. Underlaget är mycket varierande från mjuka lättgångna stigar till steniga med lite besvärligare partier. Oavsett om du är vandringsvan eller nybörjare får du ett stort utbyte av vandringarna i detta världsunika bergsområde där fantastiska vyer avlöser varandra. För den som är sugen, kan man till en extra kostnad pröva på avancerade via ferrata-vandringar med guide.
I Selva bor vi alldeles vid foten av Sellagruppe och Langkofel, bergsmassiv med toppar på över 3 000 meters höjd och karakteristiska för just Dolomiterna. I Val Gardenadalen finns det över 1100 km markerade vandringsleder och av mycket varierande svårighetsgrad, vilket gör att varje vandrare kan hitta just den nivån på vandring man önskar.

I Dolomiterna har man en lång tradition av vandring och det finns en mängd leder att välja på. Våra vandringsledare tittar varje dag vart det är lämpligt att vandra nästkommande dag, bl a med hänsyn till vädret, säsongen och gruppen. Vi har därför inga fasta dagsprogram men nedan följer ett urval på några vandringar som vi oftast gör.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Ankomst till München och transfer till Selva i Val Gardena

Dag 2

Lätt tur: Regensburger Hütte: Vi går vägen fram till kabinbanan som går upp till Col Raiser. Därifrån vandrar vi den lättgångna stigen upp till Troier Hütte varifrån vi får en fantastisk utsikt över Val Gardena och en bra överblick över stora delar av veckans kommande vandringar. Från Troier vandrar vi österut längs en smal stig som delvis är stenig, här är vi omgivna av vackra och vilda klippformationer samt höga bergsmassiv. Vid Piera Longia är vi uppe på dagen högsta höjd 2.297 möh. Vi går en vid sväng in i dalen österut för att sedan svänga ner mot syd-väst och Regensburger Hüttan där vi äter lunch. Därifrån gör vi sedan en kort vandring tillbaka till Col Raiser och kabinbanan ner och vägen tillbaka till hotellet. Vandringstid cirka 4 timmar. Höjdvariation upp och ner 190 meter.

Medelsvår tur: Regensburger Hütte: Den här turen går samma väg som den lätta turen fram till Regenburger Hüttan men därifrån går denna tur direkt ner den delvis branta och slingrande stigen ända ner till Selva och hotellet. Vandringstid cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 190 meter, utför 800 meter.

Dag 3

Lätt tur: Monte Pana – Comici. Vi går vägen upp till Monte Pana där vi tar liften upp till Mont de Seura. Här får vi en vacker utsikt över det vidsträckta fäbodsområdet Seiser Alm. Vi går sedan längs en lättgången väg till Comici Hütte där vi får en magnifik panoramautsikt mot Sellamassivet. Här på denna välbesökta och populära hüttan äter vi vår lunch. Därefter går vi ner i dalen till Plan Gralba där vi följer den lättgångna stigen ner till Selva och hotellet.Vandringstid cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 180 meter, utför 590 meter. Högsta punkt: Comici Hütte 2.153 möh.

Svår tur: Langkofel. Med kabinbanan åker vi upp till Ciampinoi varifrån vi vandrar ner till stigen som går tätt intill foten av det branta och höga Langkofel massivet. Leden är här mycket stenig och slingrande. Leden leder så småningom in i den stora och djupa klyftan mellan Langkofel och Plattkoffel. Nu blir det allt brantare och vi tar en välbehövlig fikapaus uppe vid Langkofelhütta. När vi fortsätter har vi en brant stigning på drygt 300 höjdmeter i stenig svårgången terräng. Väl uppe når vi snart vårt lunchställe, Toni Demetz Hütte som ligger som ett örnnäste med utsikt mot Sellamassivet. Vi tar sedan den lilla kabinbanan ner till Sellapasset och går via Comici Hütte tillbaka till Ciampinoi och kabinen ner till Selva. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 640 meter, utför 150 meter. Högsta punkt Toni Demetz Hütte 2.681 möh.

Dag 4

Lätt tur: Brogles Hütte. Vi tar bussen till S:t Ulrich och därifrån åker vi med kabinbanan Seceda upp till dess mittstation. Där följer vi en lättgången led som leder stadigt uppför utan att vara brant, till en början går stigen genom pinjeskog för att så småningom övergå till vackra öppna alpängar. Här uppe går vi fram emot den gamla ärevördiga Brogles Hütte som ligger mycket vackert mot de höga imponerande bergen i fonden. Efter vår lunch på denna trivsamma hütte vandrar vi vidare på en lättgången väg längs en hög ås med vidsträckt utsikt. Vi kommer så småningom fram till kabinbanan vid Malga Saltner och åker med den ner till S:t Ulrich och därifrån med buss till Selva. Vandringstid cirka 4 timmar. Stigning 450 meter. Utför 70 meter. Högsta punkt: 2.157 möh.

Medelsvår tur: Runcaudie – Pic. Vi åker med minibuss upp till Runcaudie där vi startar vår vandring. Vi följer en rejält brant led som går upp till toppen Pic. Från denna topp får man en fantastisk utsikt över Val Gardena och är väl värd att bestiga. Den fortsatta vandringen går huvudsakligen utför och i omväxlande terräng over vackra alpängar och passerar flera hütter. Vi äter lunch på Fermeda Hütte. Den fortsatta vandringen går via Gamsblut och Sangen längs en lång utförslöpa ner till Selva. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 590 meter, utför: 810 meter. Högsta punkt: Pic 2.363 möh.

Dag 5 

Ledig dag. Det finns mycket att välja på att göra på egen hand. Till exempel att ta bussen ner till regionhuvudstaden Bolzano, åka någon av kabinbanorna från Selva och äta lunch på någon trevlig hütte. Färdledaren har flera förslag som presenteras på plats. Varför inte passa på att njuta av hotellets relax-avdelning!

Dag 6

Lätt tur: Seiser Alm Med buss till S:t Ulrich där vi tar kabinbanan upp till Col da Mesdi. På lättgångna grusvägar och stigar går vi över den vidsträckta blomsterrika Seiser Alm som är Europas största fäbodsområde. Leden passerar flera hüttor med god mat och vi stannar vid någon lämplig tidpunkt och njuter av lunchen och naturen. Via Pana går vi sedan vägen ner till Selva. Vandringstid: cirka 4 ½ timmar. Höjdvariation: Stigning 100 meter, utför 360 meter. Högsta punkt: Col da Mesdi 1.865 möh.

Svår tur: Puez Hütte Vi tar kabinbanan Dantercepies upp till Pass de Gardena varifrån vi går brant uppför längs långvandringsleden Alta Via 2 in i Naturparken Puez- Odle. Stor del av leden är stenig och delvis svårgången. Snart kommer vi in i en labyrint med dramatiska klippformationer. Efter att gått över två pass passerar vi en vacker bergsjö och här börjar ett riktigt kargt högalpint område med vidsträckt utsikt och med sparsam växtlighet. Efter en lång vandring på denna platå kommer vi fram till Puez Hütta där vi äter vår lunch. Efter detta vandrar vi en brant led ner i den djupa dalen Langental som ligger 900 meter nedanför Puez. Väl nere i dalen följer vi den lättgångna leden fram till Selva. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation stigning 490 meter, utför 1.010 meter. Högsta punkt: Passo Crespeina 2.560 möh.

Dag 7
Medelsvår tur: Plattkofelhütte. Med buss upp till Passo Sella där vi börjar vandringen längs en lättgången grusväg upp till Friedrich August Hütte och här börjar en vacker led. Stigen följer hela tiden bergssidan längs Plattkofel och det är en underbar utsikt ner mot Val di Fassa dalen. Har man tur kan man få se Kungsörn här. Stigen går omväxlande lite upp och ner hela tiden och underlaget är tidvis ganska stenigt men inte speciellt svårgånget. Längs vägen får vi troligen sällskap av många vandrare då leden är känd som en av de vackraste lederna i Dolomiterna. Framme vid den populära och välbesökta Plattkofelhütten som är känd för sin goda mat slår vi oss ned för en lunchpaus. Efter lunchen återvänder vi samma väg tillbaka till Passo Sella och buss till Selva. Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Stigning 210 meter, utför 210 meter. Högsta punkt: 2.340 möh.

Svår tur: Stevia Hütte Vi går leden upp till Regensburger Hütte och följer leden in i den djupa dalen. Underlaget är mestadels mycket stenigt och i slutet av dalen börjar en brant stigning som är en riktig utmaning, så småningom kommer vi upp till passet Forc. la dia Piza, häruppe får vi en hänförande panoramautsikt. Vi går från passet ner över de svagt sluttande alpängarna fram till den lilla vackra Stevia Hütte och äter vår lunch. Från hütten går vi sedan den branta leden 17 A ner till hotellet. Vandringstid: cirka 6 timmar. Höjdvariation: Stigning 930 meter, utför 930 meter.

Dag 8

Utcheckning från hotellet efter frukost. Transfer till München flygplats.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Vi hade aldrig rest på semester i grupp innan vi börja åka med Go Active (fd WI-Resor), nu har vi gjort det elva gånger. Utmärkta och varierade resmål, bra vandringar med olika svårighetsgrad, fina hotell med riktigt god mat, proffsiga ledare och trevliga medresenärer.

  Lena & Bosse Svensson / Stockholm
 • Fantastiska vandringsvägar. Mycket härlig natur att uppleva. Mycket fint väder hela veckan. Vår guide bidrog verkligen också till att veckan blev så lyckad.

  Kerstin Broberger / Bromma
 • Vi hade helt enkelt en underbar vecka på alla sätt. Jag kan verkligen rekommendera denna resan till människor som gillar att röra på sig i vacker och lite utmanande miljö samtidigt som man bor bekvämt och kan äta bra. En totalupplevelse som faktiskt slår det mesta!

  Maria Cramne / Hässelby

Relaterade blogginlägg

 • Fem episka leder att vandra innan du dör

  Vandring ligger oss på Go Active varmt om hjärtat och under årens lopp har vi kämpat, njutit, svettats i berg och dalar över hela världen. Här är fem vandringsresor som vi tycker att alla borde göra någon gång i livet.

  Läs hela inlägget
 • Fem av världens vackraste vandringsresmål

  Inkaleden, Cinque Terre, Utahs nationalparker, Dolomiterna och Annapurna. Vad har de platserna gemensamt? Jo, de är några av världens vackraste vandringsresmål. Hit ska du resa om du är sugen på en aktiv semester 2023.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • ItalienSingelresa Val Gardena Vandring

  En unik singelresa för dig som vill uppleva Dolomiternas dramatiska landskap med höga berg och blomstrande alpängar med betande kor och hästar. Området är mycket uppskattat för sina natursköna vandringar. Vi  bor fyrstjärnigt och njuter av god mat.

  Kommande resa
 • Österrike Lech Vandring

  Upptäck Europas vackraste by under vår storslagna vandringsresa till Lech. Vi lovar härliga alpängar, panoramavyer, Apfelstrudels och bekvämt boende på ett handplockat, fyrstjärnigt hotell mitt i byn. En av våra mest uppskattade resor genom alla år!

  Kommande resa
 • Italien Madonna di Campiglio Vandring

  Upplev en storslagen vandringsresa gränslandet Dolomiterna och klassiska Alperna. Vi bor fyrstjärnigt och vandrar i dramatisk terräng med taggiga bergstoppar och blommande alpflora. Säkra din plats på denna mycket uppskattade vandringsresa!

  Kommande resa