Vandringsresor till Cortina d'Ampezzo | Go Active Travel

Arabba Vandring Italien Vandra i hjärtat av Dolomiterna

Lilla byn Arabba ligger mitt i vackra Dolomiterna och är välkänt som en del av världens största skidanläggningar. Under sommaren förvandlas Arabba till en paradis för vandrare och naturälskare. Under veckan kombinerar vi några av de mest klassiska vandringar med mindre kända pärlor - men oavsett, alltid med hisnande utsikter över de världsberömda Dolomitmassiven såsom Sella och Marmolada. 

Och här är vandring stressfritt, inga långa transporter till startpunkten, ingen trängsel, alltid minst en stopp om dagen vid nån charmig alphütte och gott om tid för avslappning innan middag.

Arabba är en liten och lugn by som lyckats bevara sin charm. Här bland i gränder och små torgen i den traditionella Sydtirolsk stil ligger flera kaféer och hotell, några affär och restauranger. Men förvånar dig inte om blicken reser jämt uppåt, mot de magnigfika bergen som omringar orten.

Vi har valt det familjedrivna Sporthotel Arabba, ett av byns bästa, en perfekt utgångspunkt för våra turer men ändå nära till byn. Här upplever du den klassisk sydtyrolsk charm och kök.

Denna resa planeras till 2024.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Vandring med utsikt över Dolomiternas vackraste bergstoppar
 • Paus vid mysiga hütter för lunch eller fika
 • Genuin och lugn stämning i byn Arabba
 • En kortare transfertid än de flesta Alporter

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Venedig tur och retur
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sju flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets bastu och relaxavdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 0 kr (OBS något lägre standard på enkelrum, se hotellets hemsida ‘Standard single room’)
 • Tillägg dubbelrum för eget bruk på förfrågan
 • Tillägg Junior Suite per person 1400 kr

Transfer i restid från Venedig till hotellet cirka 2 timmar exklusive rast.

Vandringsprogram

Under veckan vandrar vi i vad många anser som det mest spektakulära landskapet i hela alpkedjan. Det innebär vandring som ofta går på hög höjd och bitvis är konditionskrävande med stora höjdskillnader. Terrängen är blandad och består ibland av stigar med rullgrus och klippblock. Vi anser att dessa vandringar håller medel till svår nivå. Erfarna vandrare kommer att trivas här men även de som vill pröva en lite mer utmanande vandringsvecka, kan med fördel välja denna resa.

Tack vare Ampezzodalens enastående geografi och geologi, erbjuder Cortina en stor variation av vandringar. Området har ett varmt och milt klimat under sommarmånaderna men som alltid när man vandrar i Alperna måste man vara beredd på snabba väderförändringar. Om gruppen består av fler än 15 deltagare erbjuder våra guider vandringar i två olika svårighetsgrader (undantag första vandringsdagen). Den lättare gruppen vandrar i ett mjukare tempo och begränsar sig till bestigningar på cirka 500 höjdmeter. Den tuffare varianten är alltid lite längre, kanske lite brantare och bestiger ibland närmare ett tusen meter under vissa dagar. Underlaget varierar från mjuk alpäng och skog till klippblock, stenar och grus, med vissa partier som kan upplevas som lite tuffare. Oavsett vilken grupp man väljer för dagen måste man vara beredd på ibland konditionskrävande vandring i bergsmiljö. Vi anser att dessa vandringar håller medel till svår nivå. För att kunna erbjuda så vackra och intressanta vandringar som möjligt har vi valt att vandra över ett ganska stort område och därav kommer vi att åka mellan 30 minuter och en timma med privatbuss de flesta av dagarna.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Några smakprov på vandringar

Drei Zinnen

”De tre topparna” är en av Alpernas mest kända vykortsbilder. Dagens vandring, med stigning över två lättare bergspass, är en bra introduktion till området och den höga höjden. Vi rundar båda bergets södra och norra sidor på en förhållandevis lätt och jämn vandringsled, Alta Via delle Dolomiti. Längs vägen finns det möjlighet att pausa vid en av flera bergshyttor, så kallade rifugi. Härifrån har vi en mäktig panoramvy över Drei Zinnen när vi dricker vår capuccino och detta ger mersmak för resten av veckan.

 

Croda da Lago

Idag utlovas magnifika utsikter och vandring i ett mäktigt landskap. Vi börjar vandringen vid Passo Giau, 2 236 meter över havet, cirka 30 minuters bussresa från hotellet. Härifrån bestiger vi bergspasset som ligger ett par hundra meter högre upp för att sedan följa kanten av Croda da Lago berget. Halvvägs runt passerar vi en mindre alpsjö. Efter lunch fortsätter vår vandring ner till Cortina genom en rofylld lärkskog. De som väljer en mer utmanande vandring denna dag tar en annan väg efter passet för en extra toppbestigning av Monte Mondeval, söder om Forcella Giau och Forcella Ambrizzolaen, en tur på nästan två mil.

Sorapissjön

Vi tar kabinban upp till Faloriaomassivet direkt ovanför byn Cortina d’Ampezzo. För att nå Sorapissjön, en av Ampezzodalens främsta sevärdheter, måste man ta sig över två pass av lite tuffare nivå. Från dagens högsta punkt på 2 400 meter över havet, följer vi en smal stig nedför till lunchstället Rifugio Vandelli. Här är det skönt att pausa en stund vid det turkosblå vattnet. Trötta men nöjda fortsätter vi vidare på en enklare vandringsled mot Passo Tre Croci, där bussen väntar för att ta oss tillbaka till hotellet.

Val Travenanzes

Under vandringen genom Val Travenanzes börjar vi med att åka linbana upp till Refugio Lagazuoi och passerar mynningarna till det imponerande tunnelsystemet som anlades under Första världskriget. Vandringen går sedan genom den spektakulära dalen, där vi är omgivna av höga toppar, krigslämningar och intressant geologi. Vi följer floden Rio Travenanzes och korsar floden och dess tillflöden ett par gånger innan vi når friluftsområdet kring Fanes. Vandringen är drygt 15 km lång, mestadels lättvandrad i lagom nedförsbacke men med några svårare partier där man behöver hålla koll på var man sätter fötterna och beroende på vattenflödet kan behöva vada.

Cinque Torri

En annan dag passerar vi Cinque Torri, på vandringen från Passo Giau till Passo Falzarego, nedanför topparna Nuvolau och Averau. Här vandrar vi först över alpängar med rik flora, sedan upp över ett brant men kort pass, för att sedan bege oss in bland de pelarformade Cinque Torri, "fem tornen" , ett naturens under som även utgör ett berömt bergsklättringsområde. I området ägde några av Dolomiternas mest kända sammandrabbningar rum och det finns gott om lämningar från Första världskriget. Utsikten tvärs över dalen mot Tofanakedjan är fantastisk. Gruppen ges lite fri tid att titta runt bland skyttegravar och värn samt äta lunch innan vi fortsätter ner genom skog till Passo Falzarego där bussen så småningom hämtar upp oss.

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer (undantag första vandringsdagen) och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt.

Väderkalender

Relaterade resor

 • Italien Val Gardena Vandring

  Våra vandringar i Val Gardena erbjuder det bästa av Dolomiternas dramatiska landskap med höga berg och blomstrande alpängar med betande kor och hästar. Vi bor fyrstjärnigt och njuter av ljuvligt goda måltider. Följ med Go Active till de storslagna Dolomiterna!

  8 dagar från 24 450 SEK
 • Italien Madonna di Campiglio Vandring

  Upplev en storslagen vandringsresa gränslandet Dolomiterna och klassiska Alperna. Vi bor fyrstjärnigt och vandrar i dramatisk terräng med taggiga bergstoppar och blommande alpflora. Säkra din plats på denna mycket uppskattade vandringsresa!

  8 dagar från 18 950 SEK
 • Frankrike Val d’Isère Vandring

  Detta är en vandringsresa för dig som gillar utmaning och storslagna vyer med de glänsande glaciärerna i blickfånget. Med ett charmigt och smakfullt hotell som utgångspunkt vandrar vi i ett orört alpint landskap med chans att se murmeldjur, stenbock, kungsörn och gems.

  Kommande resa