Yoga i den arktiska vildmarken | Go Active Travel

Resebloggen

 • Yoga i den arktiska vildmarken

  Gillar du tanken på att komma nära dig själv och Svalbards magnifika natur på samma gång? Att ta en timeout för att vara 100 procent närvarande och samtidigt stärka kropp och själ med välgörande yogaövningar? Då kan vår yogaresa till Svalbard 2024 vara något för dig. Här är en intervju med Isabel, som höll i yogan ombord på M/S Quest i våras.

  Från sekunden då Isabel Holmquist såg en bekants bilder från en fotoresa till Svalbard drömde hon om att få uppleva den norska ögruppen. Det var bilder på en liten röd fiskestuga vid vattnet som låg i ett annars helt öde landskap, på spektakulära isformationer, snötäckta berg och klarblå fjordar. Det skulle dröja mer än 20 år innan Isabel gjorde drömmen till verklighet, men i slutet av maj 2022 blev resan äntligen av. Isabel följde med som yogainstruktör på en av M/S Quests vårresor till Svalbard.

  Isabel är yogalärare sedan 15 år tillbaka. Hon har gått på Handels och planen initialt var att hon skulle ta den vanliga karriärvägen, men i samband med att hon fick sitt första barn, valde hon att hoppa av ekorrhjulet och öppna en egen yogastudio i Göteborg. Hon ville testa på livet som egenföretagare och ägna sig åt yogan på heltid.  Sedan dess har hon drivit flera yogastudios och sedan drygt två år bor hon med sin familj i Åre.

   ”Efter sju säsonger i Alperna och Aspen kändes det viktigt att bo någonstans där jag har nära till skidåkningen.”

  Isabel har yogat sedan hon var i 15-årsåldern och praktiserar PREHAB-yoga. En form av rehab-yoga som ökar styrkan, stabiliteten i kroppen så att du både minskar skaderisken och återhämtar dig snabbare om du skulle skada dig.

  ”För mig är yogan en plats där jag möter mig själv på mattan, men jag får även jobba fysiskt. Det är skönt för kroppen och jag kan sortera mina tankar bättre.”

  Under många år var Isabel konstant på resande fot och oavsett var någonstans i världen hon befann sig hade hon yogan som trygghet.

  ”Jag visste att även om livet var kaos omkring mig, skulle jag få exakt det jag förväntade mig, oavsett om jag gick in på en bikramyogaklass i Santiago eller Tel-Aviv.”

  Idén att anordna en yogaresa till Svalbard växte fram när Isabel lärde känna sin granne, PolarQuests populäre expeditionsguide Henrik Törnberg.

  Det är svårt att föreställa sig något mer avkopplande än att yoga på en solvarm klippa med utsikt över snötäckta bergstoppar och en kristallklar fjord där himlen målar världen upp och ner. Upplevelsen förhöjs dessutom tusenfalt av känslan av att möta naturen med ett sinne som inte är påverkat av den ständiga ström av information som kännetecknar dagens samhälle.

  ”Många tänker att natur- och djurupplevelserna är det stora under en expeditionskryssning på Svalbard, men det bästa är ju att uppleva alla fantastiska saker tillsammans med andra människor som också är mentalt närvarande. Jag reflekterade mycket kring det under resan. Ingen var uppkopplad för det saknades täckning. Alla var avkopplade. Det fanns inget som pockade på ens uppmärksamhet.”

  Isabel ledde yoga- och meditationsklasser vid flera tillfällen under resan. Både i loungen, på däck och utomhus med en utsikt som fick alla deltagare att tappa andan.

  ”Det faktum att vi befann oss i naturen gjorde allt så mycket starkare. Jag tror också yogan förde okända människor närmare varandra. För det är ju kanske lättare att slå sig ner bredvid någon vid middagsbordet som man nyss har utfört lite udda kroppsrörelser intill. Yogan är avväpnande och lockar också till en del skratt.”

  Som familjens projektledare och ständiga ”allt i allo” uppskattade Isabel lite extra att bara kunna ta rygg på expeditionsledaren och guiderna.

  ”Visst, jag hade ansvar för yogan, men bortsett från att ta beslut kring den, kunde jag slappna av helt, bara njuta av upplevelserna och av att någon annan bestämde hur dagen skulle se ut. Idag är det ju få som tillåts checka ut en hel vecka, att inte vara tillgänglig på telefon, men det var oerhört värdefullt. Jag hade inte ens med mig en kamera för jag ville inte uppleva Svalbard genom en lins. Jag var där för att insupa naturen och allt det häftiga som fanns runt omkring.”

  Resan bjöd på både polarräv, renar, valrossar och isbjörnar. Den första isbjörnen såg deltagarna på packisen på långt avstånd. Den andra, en välmående isbjörnshane, låg och sov på stranden när M/S Quest passerade mellan två öar.

  ”Vi stannade till dess att björnen vaknade och efter kanske en timme fick vi se ett helt register av coola grejer som en isbjörn kan göra. Han simmade, bajsade, klättrade, tittade in i ett hus och lekte runt i snön, helt oberörd av vår närvaro. Det var magiskt!”

  Isabel och PolarQuest planerar en yogaresa för Svalbardssäsongen 2024. Läs allt om den här!

  Relaterade resor

  • NorgeSamarbete Svalbard expeditionskryssning med yoga

   Letar du efter en unik resa där du kan kombinera storslagna naturupplevelser med yoga? Då kan detta äventyr vara något för dig! I maj har du chans att följa med Go Active Travels systerbolag PolarQuest och yogaläraren Isabel Holmquist på en oförglömlig expeditionskryssning genom midnattssolens och isbjörnens rike – Svalbard.

   I samarbete med PolarQuest
 • Alagna forever!

  Lottie Sundelöf, som driver Hotel Monterosa i Alagna, berättar om sin kärlek för orten och bergen runtomkring. Go Active har avresor till Alagna i juli och september.

  Läs hela inlägget
 • Vårens härligaste träningsresa

  I maj har du chansen att följa med på vårens härligaste träningsresa i soliga Spanien. Fyll på med inspiration och motivation i sköna omgivningar på Costa Brava och kom hem med ny energi och kroppen full av endorfiner. Med på resan är vår inspirerande och erfarna coach Sabina Dufberg. Hon är ett proffs på att leverera resultat utefter dina förutsättningar. Vi bad Sabina berätta om sig själv, sin syn på hälsa och vad du kan förvänta dig när du följer med i vår.

  Läs hela inlägget
 • Åkte på träningsresa, blev vänner för livet

  Kan man åka själv på en träningsresa? Absolut. Speciellt om man vill få nya vänner. Läs om Ann och Maritha som tog mod till sig och åkte var för sig till Mallorca, men kom hem tillsammans, med en stark vänskap i bagaget.

  Läs hela inlägget
 • Så tacklar du ”efter semester-syndromet” – tacksamhetsritualer för ett gladare liv

  Semestern är slut och det är dags att börja jobba igen. Sovmorgnar, lata dagar på stranden och härliga grillmiddagar med familj och vänner byts snabbt ut mot tidiga och kyliga morgnar, stresspåslag och snabbmakaroner. För många av oss kommer jobbångesten krypande och tillvaron kan plötsligt kännas meningslös och jobbig. Hur ska man orka? Och vad finns det att vara glad över? Med en positiv inställning och några dagliga tacksamhetsövningar kan du lära dig att leva ett lyckligare och mer stressfritt liv.

  Läs hela inlägget
 • 7 steg för att komma igång med din vardagsträning

  Vill du komma i form till din resa? Träningsexpert och naprapat Mattias, på Access Rehab, ger dig tips på 7 steg för att komma igång med din träning.

  Läs hela inlägget