Hemligheten bakom ett långt och friskt liv – Go Active Travel

Resebloggen

 • Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

  Det finns platser på vår planet där människor lever lyckliga och är friska till över 100 års ålder. Dessa platser kallas för blå zoner och människor som bor där brukar inte bara leva längre, utan lever också ett bättre liv, förskonade från åldersrelaterade sjukdomar. Vad är hemligheten bakom den höga åldern? Och vad kan du själv göra för att leva länge?

  Det finns fem blå zoner i världen: Nicoyahalvön i Costa Rica, Sardinien i Italien, Ikaria i Grekland, Loma Linda i Kalifornien USA och Okinawa i Japan. I dessa områden är det inte ovanligt att fira sin nittionde födelsedag, och även hundrade. Även om platserna är spridda över hela världen och har olika kosthållning och livsstil, delar de alla vissa karaktäristiska drag som kan bidra till ett längre liv med bättre hälsa.

  Människorna i de blå zonerna röker ofta mindre, rör på sig mer (på en måttlig nivå), odlar i sina egna trädgårdar och prioriterar familj och vänner. Kosten baseras ofta på grönsaker och har ett relativt lågt proteininnehåll, särskilt vad gäller animaliskt protein. Gemensamt för dessa fem platser på jorden är också att de har en enastående natur, med azurblått vatten, rik växtlighet, och varierat landskap som i all sin skönhet också erbjuder optimala förhållanden för näringsrik odling.

  Vikten av ett socialt sammanhang
  I en omfattande studie med 3,4 miljoner deltagare, utförd av Birmingham Young University, kunde man konstatera att ensamhet är lika stor bidragande faktor till för tidig död, som fetma och rökning. I de blå zonerna lever man sällan ensam. Där kretsar livet till stor del runt sociala sammanhang som ett självklart inslag för välbefinnande. Man investerar tid och energi i sina barn, tar hand om mor- och farföräldrar och många har en och samma livspartner genom hela livet. Och att barnen ofta har nära band till sina mor- och farföräldrar kan vara en bidragande orsak till att de äldre är mindre sjukdomsdrabbade. 

  De nio viktigaste nycklarna: Så kan du själv öka förutsättningarna för ett långt och lyckligt liv:

  • Rör på dig: Ställ bilen och ta istället cykeln till jobbet och välj gärna en promenad som avslappning. Det är den livsviktiga vardagsmotionen som gör skillnad.

  • Ha ett syfte: Lev på ett sätt som känns meningsfullt för dig.

  • Sakta ner: Hantera stress dagligen genom till exempel en tupplur eller meditation.

  • 80 procentsregeln: Ät dig  mätt till 80%. Inte mer.

  • Ät växtrik kost: Bönor och linser är basen för de flesta 100-åringar i de blå zonerna.

  • Drick Vin: I måttlig och balanserad mängd anses vin vara hälsosamt.

  • Hitta likasinnade: Tillbringa tid med människor som också vill leva på ett hållbart och hälsosamt sätt.

  • Känn tillhörighet: De flesta människor inom de blå zonerna har någon typ av trosbaserad gemenskap och ”tribe” som de tillhör.

  • Satsa på familjen: Att visa mycket kärlek till sin familj, både sin partner, sina barn och sina föräldrar har visat sig spela stor roll för välbefinnandet.

  Efterlängtad resa: Åldrandets Gåta

  Följ med i höst då Go Active, i samarbete med SvD Accent och tillsammans med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart, reser till Acciaroli i södra Italien. Där lever nämligen, precis som i de blå zonerna, ett högt antal människor med hundra år på nacken eller mer. Under resan går vi på djupet för att ta reda på hemligheten bakom deras långa, friska liv. Vi gör utflykter till historiska platser, smakar på lokalproducerad mat, dricker gott vin och vandrar på leder med hisnande vacker utsikt över Medelhavet och Cilentos kust. Vi träffar 100-åringar och yogar med Charlotte Fredriksson. Sist men inte minst, lyssnar vi på mycket intressanta föreläsningar med Henrik Ennart om åldrandets gåta och tarmflorans fenomenala påverkan på vår hälsa.

 • Så äter du nyttigt under semestern

  Sommar, sol och ledighet innebär ofta snabba, onyttiga lösningar och brist på planering när det kommer till vad vi stoppar i oss. Kanske befinner du dig i en sommarstuga, på besök hos vänner, i en bil på väg någonstans eller på stranden. Känslan att komma tillbaka efter semestern och ställa sig på vågen som visar många kilon plus är inte en önskvärd tanke. Här kommer därför våra bästa tips kring hur du äter nyttigt under semestern.

  Läs hela inlägget
 • Bohuslän - Vår senaste nyhet i Sverige!

  Här kan ni läsa vår färdledare Wendelas upplevelse av Bohuslän, ett resmål med både natur, kultur och mycket karaktär!

  Läs hela inlägget
 • Restrender 2021 – så har pandemin påverkat oss

  För varje dag som går blir allt fler personer vaccinerade och med det kommer intresset för att resa igen. Det spritter i kroppen av längtan efter nya platser, ny energi och roliga upplevelser. Resebranschen räknar med att det uppdämda behovet kommer att ge en boom i efterfrågan på resor så det är en god idé att säkra din plats så snart som möjligt om du är öppen för att resa. I spåren av pandemin har nya restrender uppstått. Här är sju spår som vi på Go Active tror kommer dominera vårt resande, även framöver.

  Läs hela inlägget
 • Intervju med Madeleine Vall

  I höst kan du följa med vår grymma coach Madeleine Vall på en svettig, glädjefylld träningsvecka till Marbella. Madeleine har gjort en spännande resa från professionell fighter till röda mattan och vi ville veta mer om denna superkvinna och vad man kan förvänta sig om man följer med på resan i oktober.

  Läs hela inlägget
 • Val Gardena - en vandringsfavorit för färdledare Tess

  Vad är det som gör vandring i Val Gardena-dalen till en favorit bland så många av våra resenärer och vår personal. Läs vår färdledare Tess upplevelser av denna del av Dolomiterna.

  Läs hela inlägget