Intervju med Henrik Ennart | Go Active Travel

Resebloggen

 • Intervju med Henrik Ennart

  Vetenskapsjournalisten, mat- och hälsoexperten och författaren Henrik Ennart vet hur man ska leva för att bli äldst i världen. Han kommer från Småland, är nyhetsjournalist i grunden och har jobbat med mat och hälsa i flera decennier. I januari 2023 leder han Go Actives spännande äventyrsresa till Nicoyahalvön i Costa Rica, en av världens blå zoner. Vi fick chansen att ställa några frågor till Henrik inför resan.

  Vilket är ditt absolut bästa tips för att få ett friskare åldrande och leva längre?
  Det finns inte en enkel lösning utan det är en kombination av flera: Bra och i huvudsak växtbaserad mat, att röra på sig, men också att ha sociala nätverk och en känsla av mål och mening. Det senare är inte minst viktigt. Chefer lever i genomsnitt längre än anställda och förklaringen är sannolikt att de är vana vid att planera en verksamhet. De blir inte passiva när de går i pension. Att regissera sitt eget liv och själv göra allt man kan göra tror jag är en nyckel till ett längre liv.

  Vilken är den största myten om hälsa och välmående du har hört?
  Att vi inte kan påverka vår egen livslängd. Massor av läkare underskattar fortfarande matens och livsstilens betydelse.

  Hur gör du själv för att vara frisk, lycklig och välmående?
  Jag försöker följa de råd jag gav på fråga ett, äta sunt, motionera och skapa utrymme för familj och vänner. Ju äldre jag blir desto viktigare blir det att själv ta kontrollen över min tid och särskilt den energi som är kreativ. En viktig poäng tycker jag också är att jag inte behöver vara bra på allt. När jag gick i skolan hade vi en femgradig betygsskala där 1 var lägst och 5 högst. För hälsan är det bättre att ha 3 i alla ämnen än att ha 5 i motion och låga betyg i resten. Det är viktigare att åtgärda det man är sämst på än att äta ännu bättre om man redan äter ok. Du kanske sover dåligt eller borde ägna mer tid åt barnen istället för att ta en löprunda extra.


  Du har besökt alla världens blå zoner. Vilken är din favoritzon och varför?
  Nicoya i Costa Rica är den blå zon där flest människor fortfarande lever på ett traditionellt sätt. Nästan över allt tränger sig västerländsk kultur in men de blå zonerna är ofta avlägset belägna platser dit utvecklingen dröjt med att nå fram. Men Costa Rica är också fantastiskt på grund av sin otroligt skiftande natur med med allt från surfingparadis till vulkaner och dimhöljda berg. Costa Rica lär vara jordens mest artrika land när det gäller både djur och växter och det märks verkligen. Men alla blå zoner - alltså platser där människorna blir särskilt långlivade – är spännande på sitt sätt. Ofta känner man sig otroligt välkomnad och frågan är om inte den lilla isolerade grekisk ön Ikaria sticker ut i det sammanhanget. Den ser inte mycket ut för världen men är en fantastisk plats.

  Finns det någon faktor som särskiljer Nicoya-halvön från världens övriga blå zoner?
  Ja, som jag var inne på är det nog den blå zon där västerländska vanor ännu inte tagit över helt, även om det håller på att ske även där på gott och ont. När det gäller livsstilen skiljer det inte så mycket men maten har lite större inslag av kött än på andra platser, även om basfödan utgjorts av majstortilla och gallo pinto som är en nationalrätt på svarta bönor och ris. Något som också är typiskt för Costa Rica är mentaliteten. Det är en macho-kultur där både män och kvinnor gärna flirtar och drar en fräckis även när de är över 100 år gamla.

  Vilka, skulle du säga, är höjdpunkterna under resan till Costa Rica?
  Mina föreläsningar, ha, ha! Det som gör våra blå zon-resor unika är att de bygger på extrem research där vi, och inte minst vår italienske guide Daniel Vuotto som själv bott i Costa Rica, letat upp unika människor som är experter på allt från ekologisk odling och landets matkultur till djurlivet i nationalparkerna. Vi kommer att bjuda på upplevelser som är svåra eller till och med omöjliga att iscensätta själv utan att spendera mycket lång tid i landet. Vi kommer att resa runt i de områden där människor blir särskilt långlivade, men det här är också en resa där vi vill uppleva landet Costa Rica och därför planerar vi in en del egentid på ljuvliga paradisstränder och halvtuffa vandringar i regnskogar och vid vulkaner.

     Vad kommer deltagarna att äta under resan?
  Vi sätter en ära i att äta så genuin mat som möjligt. Liksom på tidigare resor äter vi ofta hos familjer som bjuder på hemlagad mat som bygger på traditionella recept men även på mindre familjerestauranger. Måltiderna är en viktig del av den unika upplevelsen.

   

  Vilken typ av resenär kommer att ha störst behållning av resan?
  Resan riktar sig till vuxna med intresse för mat, hälsa, livsstil, kultur, natur och miljö. Eftersom vi har en del vandringar och fysiska aktiviteter på schemat så är det en förutsättning att man har en hyfsad grundfysik. Självklart blir det också tid över för egna utflykter och häng på den vackra stranden.

   

  Relaterade resor

  • Costa Rica Costa Rica Blå Zon

   Följ med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart på vinterns spännande nyhet, vår temaresa till spektakulära Costa Rica. Under tio dagar varvar vi intressanta föreläsningar, unika naturupplevelser och yoga med autentiska måltider. 
   Denna resa planeras preliminärt till 2025.

   Kommande resa
 • Åkte på träningsresa, blev vänner för livet

  Kan man åka själv på en träningsresa? Absolut. Speciellt om man vill få nya vänner. Läs om Ann och Maritha som tog mod till sig och åkte var för sig till Mallorca, men kom hem tillsammans, med en stark vänskap i bagaget.

  Läs hela inlägget
 • Så tacklar du ”efter semester-syndromet” – tacksamhetsritualer för ett gladare liv

  Semestern är slut och det är dags att börja jobba igen. Sovmorgnar, lata dagar på stranden och härliga grillmiddagar med familj och vänner byts snabbt ut mot tidiga och kyliga morgnar, stresspåslag och snabbmakaroner. För många av oss kommer jobbångesten krypande och tillvaron kan plötsligt kännas meningslös och jobbig. Hur ska man orka? Och vad finns det att vara glad över? Med en positiv inställning och några dagliga tacksamhetsövningar kan du lära dig att leva ett lyckligare och mer stressfritt liv.

  Läs hela inlägget
 • 7 steg för att komma igång med din vardagsträning

  Vill du komma i form till din resa? Träningsexpert och naprapat Mattias, på Access Rehab, ger dig tips på 7 steg för att komma igång med din träning.

  Läs hela inlägget
 • Guidos rapport från La Gomera

  Guido har varit i princip överallt. Utom Kanarieöarna. Därför skickade vi honom på en vandringsresa till La Gomera, en resa som överraskade.

  Läs hela inlägget
 • Skottland, ett land utöver det vanliga

  En vandring i Skottland ger mer än bara naturupplevelser, läs mer om landets unika "egenheter"...
  Här berättar vår kollega Wendela lite roliga fakta om ett av sina favoritländer.

  Läs hela inlägget