Så tacklar du ”efter semester-syndromet” – tacksamhetsritualer för ett gladare liv – Go Active Travel

Resebloggen

  • Så tacklar du ”efter semester-syndromet” – tacksamhetsritualer för ett gladare liv

    Semestern är slut och det är dags att börja jobba igen. Sovmorgnar, lata dagar på stranden och härliga grillmiddagar med familj och vänner byts snabbt ut mot tidiga och kyliga morgnar, stresspåslag och snabbmakaroner. För många av oss kommer jobbångesten krypande och tillvaron kan plötsligt kännas meningslös och jobbig. Hur ska man orka? Och vad finns det att vara glad över? Med en positiv inställning och några dagliga tacksamhetsövningar kan du lära dig att leva ett lyckligare och mer stressfritt liv.

    Efter en långledighet är det lätt att falla in i negativa tankemönster. Du kanske har svårt att komma in i vardagsrutiner igen och jobbet kan kännas både trist och stressigt. Efter semester-syndromet drabbar många och det är inte sällan vi fastnar i tankar av meningslöshet. Men det går att ändra förhållningssätt och på så vis förbättra för sitt mående, hälsa och sin omgivning.

    Att regelbundet uttrycka tacksamhet för saker i livet gör dig lyckligare. Det ökar nivån av glädjehormoner i hjärnan, minskar stress och förbättrar vår sömn. Forskningsresultat inom positiv psykologi visar att människor som är positiva och känner tacksamhet i vardagen lever längre, har bättre självkänsla och lyckligare relationer. De visar mer sällan tecken på depression eller ångest och har bättre hälsa. Glada människor presterar bättre, tjänar bättre och mår också bättre på sin arbetsplats. Människor som känner tacksamhet och inte gärna gnäller i onödan blir dessutom bemötta på ett bättre sätt av andra människor, eftersom de gör andra på gott humör. De är också mer kreativa och öppna för förändringar och nya intryck.

    Försök att fundera på vad du har. Nuförtiden är vi ofta fokuserade på vår önskan om att ständigt skaffa oss mer av allt att vi ibland glömmer det som vi redan har. Ett ögonblicks lugn och eftertanke kan vara det enda som behövs för att vi ska inse att vi är väldigt nöjda med vad vi har – och att vi faktiskt har mer än vi tror.

    Unna dig själv ögonblick av lugn och ro, så att du kan höra det som pågår långt in i ditt hjärta och sinne. Försök att släppa taget om egocentrerade drivkrafter som kritik, rädsla och makt- och kontrollbehov. Lev ett liv fyllt av kärlek i stället. Det är det som gör dig lycklig.

    Syftet är att stanna upp, reflektera och faktiskt kunna släppa det som egentligen är helt oviktigt att störa sig på eller vara missnöjd över. Att börja och sluta dagen med en positiv känsla och att på så vis ändra förhållningssätt till livet och sig själv. Det handlar om så kallad positiv psykologi där fokus är på välmående istället för psykisk ohälsa. Enligt forskning är det dessutom bättre att dela det vi är tacksamma över med andra. När du berättar för andra om saker som gör dig glad och tacksam har det en positiv inverkan på hur du mår generellt.

    Daglig tacksamhetsritual

    Skaffa en anteckningsbok och gör den till din tacksamhetsdagbok där du skriver ned saker du är tacksam för varje dag. Avge cirka en minut på morgonen och en minut på kvällen för att tänka på det du är tacksam för. Du kan tacka dig själv för du är den du är, att du har tak över huvudet, för din familj, att du är frisk, har vänner, ett jobb att gå till, trygghet, kärlek eller kanske det fina vädret och den goda lunchen du åt. Du kommer förmodligen märka att du slutar irriterar dig på småsaker och inser att du överlag har det bra. Kanske löser du några problem och knutar på vägen och lär dig att gå vidare. Förmodligen inser du också att vardagen inte är så tokig.

  • Makarska - Kroatien visar sig från sin bästa sida

    Vår medarbetare Åsa reflekterar högt och lågt om sin resa till Dalmatien, Kroatien i höstas.

    Läs hela inlägget
  • Marocko - en vandring genom flera världar

    Följ med vår färdledare Wendela till Marocko. Här berättar hon hur det är att vandra i spektakulära bergsområden och få en inblick i vardagslivet, långt från allfarvägarna!

    Läs hela inlägget
  • Så kan du förbereda dig fysiskt inför vandringsresan

    Det är absolut inga elitmotionärer som åker på våra vandringsresor, du klarar dig bra med viss vandringsvana och god grundkondition så länge du är fullt frisk. Men vill du njuta maximalt och undvika skador kan det vara bra att ägna sig åt specialanpassad träning innan resan.

    Läs hela inlägget
  • Så väljer du rätt vandringskängor – fotriktiga expertråd

    Någonstans i världen är det alltid säsong för att vandra. Ska du köpa vandringskängor för första gången? Är sulorna på ditt gamla par utslitna? Här tipsar vi om hur man väljer rätt vandringskängor och ger dig en checklista inför köpet.

    Läs hela inlägget
  • Solo, men inte ensam – Om att åka på singelresa och vandra

    Kan en vandringsresa vara starten på ett liv i rätt riktning? Ja, absolut om du frågar Mikael Mastberg som har rest med oss på Go Active till Österrike, Kroatien och Spanien.

    Läs hela inlägget