Vandringsresor Kanarieöarna, la Gomera hos Go active Travel

La Gomera Vandring Spanien Vandring på den grönaste kanarieön

La Gomera är en fantastisk plats att vandra på och med sitt stora urval av markerade leder finns det mycket att välja mellan. Ön, som är den näst minsta av de sju Kanarieöarna, är en spektakulär plats. Likt de andra öarna är norrsidan frodig och grön, medan södra sidan är torr. La Gomera har ett behagligt klimat året runt, utan alltför stora temperaturskillnader. På sydsidan och i dalgångarna skiner solen de flesta dagar, till skillnad från uppe i bergen mitt på ön där det fuktigt och svalare. Den stora skillnaden mot grannöarna Teneriffa och Gran Canaria är avsaknaden av långa stränder med stora hotellkomplex, vilket gör att massturismen aldrig hittat till ön. Hit kommer man för att njuta av naturen.

Gröna La Gomera är en vulkanö och nästan helt rund till formen. Naturen på ön är makalös med sina branta klippor, höga berg, djupa raviner och ståtliga skogar. Men kanske det mest spektakulära är den dimhöljda nationalparken Garajonay mitt på ön. Den subtropiska regnskogen ”Bosque del Cedro” är den bäst bevarade Laurisilva (lagerträdsskogen) i världen. Vi bor i Playa de Santiago, beläget på den södra sidan av ön som är torr och varm även under vinterhalvåret. Vårt boende ”Hotel Jardin Tecina” är en lite större anläggning med flera poolområden och kanske det boende på La Gomera som håller högst standard. För att ta sig till La Gomera flyger man till Teneriffa och tar därifrån snabbfärjan till grannön La Gomera.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Den subtropiska regnskogen Bosque del Cedro
 • Hotel Jardin Tecinas vackra läge och trädgård
 • Nationalparken Garajonay och öns högsta topp
 • Vyn över det mäktiga platta berget La Fortaleza

Avgångar

2 – 9 dec

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Tenerife Syd 2 december 08:00 - 13.50
Tenerife Syd - Stockholm Arlanda 9 december 13:30 - 20.25
20 950 SEK 5+ platser kvar Boka resa

2 – 9 mar 2024

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Tenerife Syd 2 mars 08:00 - 13.05
Tenerife Syd - Stockholm Arlanda 9 mars 13:30 - 20.25
21 950 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Vi flyger till Teneriffa syd. Här väntar vår buss som kör oss till bilfärjan som tar oss över till La Gomera. Under färjeturen kliver vi av bussen då det finns ett utsiktsdäck och servering ombord på färjan. Efter ungefär 50 minuter anländer vi San Sebastian och nu är det bara 45 minuters bussresa kvar tills vi når hotellet.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. 

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Teneriffa tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur inkl båt Teneriffa – la Gomera
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Sju middagar exklusive dryck
 • En lunch exklusive dryck
 • Tillgång till hotellets olika poolområden
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 2 300 kr
 • Tillägg superior dubbelrum (havsutsikt): på förfrågan
 • Eventuell dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Jardin Tecina

  Under veckan bor vi på Hotel Jardin Tecina, ett mycket trevligt fyrstjärnigt hotell byggt i klassisk kanarisk stil med flera huskroppar i två plan. Hotellet ligger på den lite varmare sydsidan, på en udde högt över havet med en härlig utsikt. Hela området omges av en stor och vacker trädgård. Här finns flertalet olika pooler samt flera restauranger.

  Vi intar middagarna på huvudrestaurangen med dess dignande buffet och några av kvällarna äter vi i hotellets andra restauranger. Våra rum är ljusa och rymliga, men vill man ha havsutsikt från balkongen/terrassen finns möjlighet att uppgradera till kategorin Superior.

Vandringsprogram

Det finns mängder av vandringsleder på La Gomera och även stigar som inte är officiella vandringsleder, så det går relativt enkelt att göra variationer av en och samma led. Vi har valt ut både de mer kända och spektakulära vandringarna, men också en del okända pärlor. Det är viktigt att tänka på de stora temperaturskillnaderna vissa dagar, då vi under veckan får uppleva flera klimatzoner och totalt olika miljöer. Från höga berg till djupa dalar och från torrt, nästan ökenlikt landskap till den speciella och fuktiga lagerträdsskogen. Varje dag tar vi buss till och från vandringen och äter av vår medhavda picknicklunch, vilken man kan köpa på hotellet.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst

Vi flyger till Teneriffa och tar sedan båten över till La Gomera för vidare busstransfer till vårt hotell.

Dag 2 Herdestigen

Vi startar vandringen i utkanten av nationalparken Garajonay där vi möter mossbeklädda trädstammar och hög luftfuktighet. Vi fortsätter vår vandring utmed en djup ravin och beundrar samtidigt utsikten över det mäktiga platta berget La Fortaleza, La Gomeras eget ”Table Mountain”. Vandringen går vidare under högar tallar och genom ett terrasserat landskap till byn Chipude.

Dag 3 – Det vilda nordväst

Dagens vandring börjar vid en utsiktspunkt ca 800 meter över havet på den nordvästra sidan av ön. Stigen leder över kullar och lågväxande vegetation som blandas med kraftiga ljungträd. Utsikten över den nordligaste delen av La Gomera är dramatisk. Vid klar väder kan man även se över till grannön La Palma. Vandringsleden fortsätter till ett nära ökenlikande område och ett kapell ligger vackert beläget i slutet av den branta åsen. Vi vandrar genom både busklandskap och små skogsdungar med bananpalmer. Så småningom får vi härliga vyer över ett terrasserat landskap med gamla vinodlingar och vi ser ner till byn Vallehermoso.

500 m stigning och 450 m utför. Ca 4-5 timmars vandring

 

Dag 4 – Molnskogen – El Cedro och Alto Garajonay

Vårt första mål idag är öns högsta topp, Alto de Garajonay som reser sig 1 487 meter över havet. Vandringen till toppen är lätt och därför också välbesökt. Klara dagar har vi en fin utsikt över flera toppar och de andra Kanarieöarna. Efter toppbestigningen går leden ner i en av världens äldsta regnskogar, El Cedro. Den höga luftfuktigheten gör området mycket frodigt och vi möter botaniska och etnografiska skatter. Vi ser växter som ljungträd, atlantisk pors och laurisilva. Särskilt utmärkande är många olika typer av träd som är vanliga i Garajonay, till exempel mahognyträd, lagerträd och lindar. Leden slutar vid ån Cedro med ett 150 meter högt vattenfall som året runt fyller dammarna i jordbruksdalen Hermigua.

300 m stigning och 550 m utför. 4-5 timmars vandring

Dag 5 – Vandringsfri dag

Ett bra tillfälle att njuta av det sköna vädret och kanske ligga vid poolen med en spännande bok. Hotellet erbjuder ett digert program av aktiviteter såsom vattengymnastik, yoga eller badminton. Alternativt kan man ta sig till La Gomeras lilla huvudstad San Sebastian med båt eller lokalbuss.

Dag 6 – Palmdalen

Dagens vandring går på öns sydsida. Vår buss tar oss upp mot mitten av ön, där vi vandrar genom en vacker dalgång med havet i blickfånget. Här växer det många olika träd och buskar och vi får bland annat se amerikansk agave, fikonkaktus och mandelträd. Efter en paus fortsätter vi och kommer till gamla palmodlingar. Vandringen går på uråldriga stigar och genom en av öns vackraste dalar. Stigarna var förr ofta den enda förbindelsen mellan de olika byarna.

50 m stigning och 550 m utför. 4-5 timmars vandring

Dag 7 – ”Trollskogen” Las Creces och Valle Gran Rey

Veckans sista vandring startar i den lilla byn El Cercado som är känd för sin keramiktillverkning. Här tillverkas keramik efter gammal tradition, dvs utan drejskiva. Vi vandrar ner i en dalgång där vi får fantastisk utsikt över den inre delen av Valle Gran Rey, La Gomeras största och vidaste dalgång. Området Las Creces bjuder på en spännande vandring med stora, urgamla lagerträd som är dramatiskt dekorerade med mossa. Leden fortsätter över på den norra sidan genom denna dramatiska skog och bjuder på flera vackra utkikspunkter. Nere vid havet i Valle Gran Rey äter vi en välsmakande lunch. Middagen på hotellet sista  kvällen blir en fin avslutning på denna vandringsvecka.

250 m stigning och 300 m utför. Ca 3-4  timmar.

Dag 8 – Hemresa

 

Observera att två nivåer av vandring erbjuds då gruppen är över 15 personer och att ordning och program kan ändras pga av väder och dylikt

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Fint att se olika delar av ön. Vi lärde oss mycket om La Gomera tack vare såväl Go Actives (fd WI-Resor) guide som den lokala guiden.

  Kerstin & Jan Åman / Västerås

Relaterade blogginlägg

 • Guidos rapport från La Gomera

  Guido har varit i princip överallt. Utom Kanarieöarna. Därför skickade vi honom på en vandringsresa till La Gomera, en resa som överraskade.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • Portugal Madeira Vandring

  Vandringarna på Madeira levererar ljuvliga naturupplevelser; allt från terrassmarker till trolska skogar med manshöga blåbärsbuskar och knotiga lagerträd. Vårt hotell har ett högt läge med utsikt över Atlanten, och ligger i en grönskande trädgård.

  8 dagar från 21 950 SEK
 • Spanien Gran Canaria Vandring

  Gran Canaria är ett paradis för vandrare, något som många inte känner till. Vi utforskar det bästa och vackraste av ett 800 kilometer stort nätverk av leder. Veckan bjuder på dagsvandringar i flera olika klimatzoner tillsammans med våra kunniga, lokala, svenska guider.

  8 dagar från 18 950 SEK
 • Italien Sicilien Vandring

  En resa du inte får missa, följ med Go Active till Medelhavets största ö! Vandring i bergen på nordöstra Sicilien innebär orörd natur, medeltida byar och fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna. Vi bor vid havet nära mysiga Cefalù.

  8 dagar från 21 750 SEK