Sicilien Vandring Italien Vandringsresor till Medelhavets största ö

Medelhavets största ö lockar med mer än sol och bad. Siciliens långa och intressanta historia i all ära, men utöver detta erbjuder bergen på Sicilien vackra vandringar i genuin miljö. 

Vandring i bergen på nordöstra Sicilien innebär orörd natur. Vi vandrar i ett varierat landskap genom medeltida byar med fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna. En av dagarna vandrar vi förbi en ostbonde och får ta del av tillverkningsprocessen av ricotta. Pröva gärna något av Siciliens stora utbud av delikatesser såsom nötkakor, lokala ostar och fylliga viner på Nero d'avoladruvan.

Vi kommer att bo halva veckan i Cefalù som ligger med sin medeltida stadskärna precis vid Medelhavet och resten av veckan i en medeltidsby inåt landet. 

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Katedralen i Cefalù
 • Osttillverkning hos bonden Giuglio
 • Lunch på lokal trattoria
 • Hotell med strandnära läge
 • Medeltida byar i Madoniebergen
 • Picknick med lokala smaker på La Rocca

Avgångar

19 – 26 okt

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Catania 19 oktober 07:30 - 11.05
Catania - Stockholm Arlanda 26 oktober 10:50 - 14.30
22 950 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda-Catania tur och retur 
 • Transfer flygplats-hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärniga hotell
 • Frukost
 • Sex middagar (varav en pizzamiddag) exklusive dryck
 • Tillgång till hotellets pool (Astro Suite)
 • Ett inträde till hotellets spa (Hotel Donna Vi)
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 3 950 kr (lägenhet för eget bruk)
 • Eventuell dricks tillkommer

Transfertid Catanias flygplats till hotell ca 2 timmar. 

Boende

 • Astro Suite

  Detta lägenhetshotell ligger utmärkt till i Cefalù, och har utsikt över sin egen privata sandstrand. Hotellet ligger längs strandpromenaden och det är endast 10 minuters gångavstånd den pittoreska stadskärnan med caféer, restauranger och småbutiker. Lägenheterna på Astro Suite är stora med vardagsrum med bäddsoffa och fullt utrustat pentry.

  Du kan också koppla av i den lilla trädgården, i bubbelpoolen och ute på solterrassen. Hotellet har egna parasoller på den allmänna stranden. En kontinental frukostbuffé serveras, och i baren erbjuds drinkar och snacks. Wi-Fi är gratis inom området. Hotellet saknar restaurang, därför äter vi de inkluderade måltiderna på lokala restauranger i Cefalú.  

 • Hotel Donna Vi

  Mycket stilfullt hotell med härligt läge i utkanten av byn Geraci Siculo, nära de storslagna bergsområden där vi vandrar. Hotellet som öppnade 2022 har bara 18 rum, vilket ger en personlig och unik känsla. Inredningen går i en harmonisk färgskala, med mönster hämtade från naturen och väl utvalda detaljer.

  Rummen har utsikt över byn eller de kringliggande bergen. Hotellet är mycket omtyckt för sin charmiga karaktär och för den vällagade maten. Ett spa med bl a pool, olika sorters bastu och vilstolar finns på hotellet. Självklart har ni möjlighet att boka välgörande behandlingar (mot tillägg), men boka gärna i god tid då tiderna är begränsade.  

Vandringsprogram

Under vandringsdagarna tar vi vår egen buss upp i bergen till stigar som leder oss rätt ut i obygden och ibland vandrar vi från en by till en annan. En av dagarna planerar vi att vandra uppför till Siciliens högsta topp, Pizzo Carbonara 1 979 meter över havet.

Vandringarna på Sicilien är medel till svåra vandringar, men inte alltid så långa i avstånd. Du skall vara van att vandra och ha erfarenhet av ojämnt underlag samt god balans. Underlaget är omväxlande med gräsängar och grusvägar men också stenigt och ojämnt underlag. Då vi för det mesta vandrar genom orörd natur och mindre byar tar vi med oss lunchpaket på vandringarna.

För att njuta av omgivningarna och kunna göra så vackra och intressanta vandringar som möjligt har vi valt att bo både i bergen och vid havet. 

På denna resa erbjuds endast en vandringsnivå.​

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

(under uppdatering)

Dag 1 - Ankomst Catania och transfer till hotell i Geraci

Vi landar på flygplatsen i Catania och transfer till hotellet tar sedan cirka 3 timmar. Här njuter vi av lugnet i bergsbyn Geraci medan vi laddar för veckans vandring. Geraci är en medeltida by, 1 077 meter över havet, som balanserar på en klippavsats med ruinerna av en arabisk borg. Byn är känd för sitt fina källvatten och det är ständigt kö till kranarna.

Dag 2 - Geraci

Efter att ha njutit av vår frukost vandrar vi idag i lugn takt i området runt Geraci. Vandringen bjuder på en ostigad terräng över ängar och längs klippor med utsikt över havet och nordkusten. Under våren fylls ängarna av vårblommor i regnbågens färger. Det är inte ovanligt att möta den betande boskapen, då korna har sitt sommarbete på dessa höjder. Vi vandrar genom flera dalgångar, alla med olika karaktär och har som mest en stigning på cirka 300 höjdmeter under vandringarna.
På kvällen serveras vi en smaklig måltid i hotellets restaurang. Hotellet har även ett mysigt litet spa, där ett inträde ingår.

Dag 3 - Geraci till Gangi

Vi vandrar söderut byn från Geraci mot ännu en vacker medeltidsby, nämligen Gangi. Byn har varit utsedd till ”den vackraste byn i Italien” och erbjuder på en intressant historia och vackra vyer. Även på vägen dit så kan vi njuta av landskapet och har vi tur så kan man vid klart väder ha sikt långt ut över det Tyrrenska havet samt det inre av Sicilien. Vi vandrar genom kohagar och vegetationen består av järnek och macchia. Miljön är närapå alpin och leden går genom ett öppet landskap utan kraftiga upp och nedstigningar. Däremot är underlaget ojämnt och många gånger utan synliga stigar. 

Dag 4 - Piano Battaglia
Dagens vandring bjuder på spektakulär utsikt när vi når Siciliens näst högsta topp, 1 979 meter över havet.  Vi reser med buss upp till vandringsområdet genom korkekskogar via byn Isnello till starten av vår vandring. Vi startar i Piano Battaglia, liftsystemet som under vintersäsongen erbjuder utförsåkning när det finns tillräckligt med snö. Uppstigningen går till en början genom lövskog som ovan trädgränsen ersätts med ett stenigt landskap. Härifrån har vi vidunderlig utsikt över stora delar av Madonieparken och vid klart väder har vi sikt både mot vulkanen Etna samt de Eoliska öarna.

Dag 5 - Transfer Cefalù

Efter frukost åker vi till Cefalù där vi ska bo de resterande nätterna. Hotel Astro Suite ligger nära vattnet och det är promenadavstånd in till  den mysiga medeltidsstaden Cefalù med sina trånga gränder. Vi rekommenderar en promenad längs vattnet och en titt på staden eller så tar man det lugnt vid hotellets pool. Eller varför inte ett dopp i havet? 

Dag 6 - St Ambrogio
Vi startar vandringen i St Ambrogio ligger cirka 15 min bilväg öster om Cefalù. Vandringen börjar med en stigning uppför längs en smal stig som korsar terrassmarker med stenekar och olivlundar. Det är mycket vacker blomning under våren. Efter cirka en timme övergår vägen bitvis till asfalt och därefter grusväg för att bli stig igen. Vi befinner oss på en höjd med utsikt över havet på cirka 200-300 meter. Efter halva vandringen besöker även en getbonde som tillverkar ost efter gamla traditioner. Vi får se hur han gör både hårdost samt ricotta och vi kommer även att få provsmaka dessa. Vi vandrar tillbaka mot St Ambrogio, längs en annan led som når fram till en bredare gångväg längs havet. 

Dag 7 - Gratteri – Monte Macabubbo

De höga och smala bostadshusen bildar en färgglad mosaik mot berget i byn Gratteri som är vår utgångspunkt för dagens vandring. Samhället har fått sitt namn efter en kalkstensgrotta som är belägen i berget ovanför. Vi vandrar genom skogar med korkek och smultronträd upp mot berget Macabubbo. Lite högre upp är landskapet omväxlande med gräsplatåer och kalkstenstoppar. På nervägen passerar vi ett litet kapell som ligger för sig själv längs vandringsleden. Kor betar fridfullt på gräsängarna och utsikten är betagande. Vid klart väder kan man se Siciliens huvudstad Palermo i fjärran. Vi vandrar runt området Monte Macabubbo, där vandringen går på breda stigar med vackra vyer. 

Dag 8 - Avresedag

Efter en tidig frukost är det dags för avresa mot flygplatsen.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Bra beläget hotell med bra standard och fina och rymliga rum. Trevlig hotellpersonal som var hjälpsamma och glada. Fantastiska miljöer att vandra i med varierad terräng och otroliga vyer. Att resa i maj är ett måste om man ska uppleva den otroliga blomningen. Guiderna var otroligt kunniga och delade med stor glädje med sig av sina kunskaper.

  Maria Zetterblom / Sollentuna
 • Väldigt trevliga vandringar med en kunnig och engagerad färdledare!

  Stuart Imeson / Stockholm
 • Fina vandringar med rolig variation. Wendela och Suzy var utmärkt bra på att leda vandringar och ge oss fin service, inklusive att ge en inblick i siciliansk kultur och det sicilianska samhället. Toppbetyg och extra plus till dem bägge!

  Resenär Sicilien okt -21

Relaterade resor

 • Italien Elba Vandring

  Följ med oss till den vackraste ön i Medelhavet – Elba. Ön är en relativt upptäckt liten pärla. Här tillbringar vi en vecka med natursköna vandringar och upptäcker flera delar av ön. Vi bor fyrstjärnigt direkt vid en vit sandstrand och njuter av utsökt italiensk mat och goda viner.

  8 dagar från 24 950 SEK
 • Kroatien Dalmatien Vandring

  Räkna med att bli förälskad i Kroatien under denna minnesvärda vandringsresa. Dalmatien bjuder på härliga stränder, lummiga grönska, höga berg och ett behagligt medelhavsklimat. Vårt hotell Osejava ligger i charmiga Makarska med det kristallklara havet som närmsta granne.

  Kommande resa
 • Italien Gardasjön Vandring

  Vi reser till Gardasjön efter sommarens turistinvasion, när livet blir lite lugnare. Här bor vi på ett fyrstjärnigt hotell vid norra delen av sjön och har ett perfekt läge för vandring i bergen omkring. Räkna med vykortsvackra vyer och kuperad terräng.

  8 dagar från 21 950 SEK