Dalmatien Vandring Kroatien Vandringsresor utmed en storslagen riviera

Det är lätt att bli förtjust i denna intagande kust med sina härliga stränder, lummiga grönska, höga berg och det behagliga medelhavsklimatet. Vi bor bekvämt i Makarska på ett mycket omtyckt hotell vid strandpromenaden med storslagen utsikt över berg och hav. Det kristallklara vattnet inbjuder till bad samtidigt som bergen och omgivningarna erbjuder kustnära vandring eller varierande stigar i bergen. Den dalmatiska kusten följer det Adriatiska havet i sydvästra Kroatien. I bakgrunden reser sig det ståtliga bergsmassivet Biokovo med en av Kroatiens högsta toppar, Sveti Jure, 1 762 meter över havet. Vi upplever en genuin medelhavskänsla då vi strosar på den charmiga strandpromenaden och kanske dricker något på ett av de många kaféerna.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Hotell beläget på strandpromenaden
 • Båtutflykt och vandring på ön Brac
 • Vandringarna i bergskedjan Biokovo
 • Närhet både till stränder och berg

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Split tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem middagar exkl dryck
 • Tillgång till hotellets utomhuspool
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Entré till Biokovo nationalpark
 • Transport till och från vandringar, inkl båttur till ön Brac
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 2 100 kronor (dubbelrum för eget bruk)
 • Eventuell dricks tillkommer

Transfertid från Splits flygplats till hotellet ca 1,5 tim.

Boende

 • Hotel Osejava

  Vi bor på fyrstjärniga Hotel Osejava i Makarska, cirka en timme söder om Split, vid foten av det majestätiska Biokovo. Det är ett modernt hotell med trevligt inredda rum och ett perfekt läge i slutet av strandpromenaden med en strålande utsikt över bergen. Frukostbuffén och ett par av middagarna äter vi i hotellets restaurang.

  Nytt för många är att det kroatiska köket har hämtat viss inspiration från Italien, men är av en mer rustik och bastant karaktär med stora regionala skillnader. Förutom trivsamma sällskapsutrymmen har hotellet en utomhuspool. Det finns även en liten stenstrand strax nedanför hotellet, perfekt för ett sent eftermiddagsdopp efter dagens vandring.

Vandringsprogram

Veckan bjuder på varierad vandring längs kusten, i bergen och på ön Brač. Biokovo är den bergskedja som följer kusten och här gör vi de flesta av veckans vandringar. När vi vandrar högt upp i massivet Biokovo, har vi en magnifik utsikt över övärlden utanför kusten. I området finns leder av olika svårighetsgrad, dock inte så många av den allra lättaste nivån. Underlaget är ofta stenigt vilket kräver en viss vaksamhet. De flesta av dagarna åker vi buss för att ta oss till startpunkten. Dessa vandringar passar dig som är van vandrare och gillar lite tuffare terräng. 

På denna resa har vi de flesta av dagarna två vandringsledare (gäller vid fler än 15 deltagare).

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst Split och Makarska

Transfer från flygplats till hotellet och incheckning.

Dag 2 Biokovo med mindre byar

Vi börjar lite lugnt denna dag och vandrar alla tillsammans i omgivningarna nära Makarska. Vi startar vår vandring i Tučepi och vandrar sedan genom äldre bebyggelse och byar som Srida Sela, Podpeć, Kotšina och Makar till Makarska. I byn Kotšina passerar en botanisk trädgård och en antik borg. 

Dag 3 Ön Brac

Vi tar färjan över till ön Brač vilket blir cirka en timmes uppfriskande båttur i den adriatiska arkipelagen. Brač skiljer sig från de andra öarna genom sin karga och steniga natur. Vårt mål är toppen på Vidova Gora, som är det högsta berget i Adriatiska havet. Den reser sig 778 meter över havet och här får vi en fantastisk utsikt. Nedanför ligger den lilla staden Bol och en av de absolut populäraste stränderna i Kroatien, Zlatni Rat, en lång stenstrand som skjuter ut i havet och änd­rar form efter tidvattnet.

Dag 4 Biokovo med Vosac & Sv. Jure (1762 möh)

Biokovo är den bergskedja som följer kusten och här gör vi flera vandringar. Idag vandrar den ena gruppen den populära leden upp till den kända toppen Vošac, en vandring med mycket stigning men vi belönas med fantastiska vyer. Den andra gruppen vandrar i hjärtat av Biokovos naturpark med start vid fjällstugan vid Sveti Jure. Medellätt vandring med både en del upp- och nerför.

Dag 4 forts

Dagens vandringar anses av många som veckans höjdpunkt. Under dessa turer har vi en underbar utsikt över havet och vi vandrar bitvis genom barrskog och öppna slätter. Naturen uppe på den högre höjden runt Sveti Jure på 1762 möh, skiljer sig från den vid kusten och även temperaturen och ”årstiden”. Här uppe kan man möta de sprakande höstfärgerna samtidigt som man fortfarande har sensommar vid havsnivå med möjlighet till ljumma bad. 

Dag 5 Vilodag

Färdledaren kan ge förlag, men varför inte ta det lugnt vid poolen eller ett dopp i havet eller kanske en tur till Split? 

Dag 6 Omiška Dinara

Vi börjar dagen med en titt på den lilla staden Omiš, som ligger halvvägs mellan Makarska och Split. Omiš är en vacker medelhavsstad som är lokaliserad där floden Cetina mynnar ut i havet och staden är omgiven av djupa raviner. Vi hinner kanske med en kaffe i gamla stan innan vi börjar dagens vandring.

Ena gruppen startar dagens tur i Cetina canyon för att vandra upp till stadens fästning, medan den andra gruppen tar en kort busstur till byn Borak. Från Ĉeĉuci följer båda grupperna sedan samma stig till byn Podašpilje. Efter den lite branta uppstigningen belönas båda grupperna med fantastiska vyer över bl a Omis och hela kusten. Dagens höjdpunkter är Fortica fästningen, antika byar och fantastiska vyer.

Dag 7 Makarska Riviera

Idag vandrar hela gruppen tillsammans från hotellet till Baška Voda längs havet. De som sedan är sugna på ytterligare vandring, fortsätter vandra på Biokovos sluttningar från byn Bast till byn Velo Brdo. Den vandringen går mestadels genom skog men lite olika varianter erbjuds. 

Dag 8 Avresa

Avresa mot flygplatsen. Färdledare meddelar avresetid.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Detta var bra med resan: Naturen, mysiga Makarska, de lite tuffa men härliga vandringarna och ressällskapet.

  Resenär Dalmatien okt -21
 • En fantastisk upplevelse av två förstagångsvandrare! Lagom tuffa vandringar. Jättefint hotell nära strand och bykärna. Färdledaren mycket kunnig, vänlig och sympatisk. Kändes lugn och trygg. Läget, upplägget, allt var toppen!🤩👍

  Karin Karlsson / Åland
 • Förutom färdledarens vandringskunskaper var det mycket stimulerande att ta del av allmän information om Kroatien samt hans övriga reflexioner rörande omvärlden. Mycket trevligt resesällskap, utan undantag.

  Hasse Eriksson / Strängnäs

Relaterade blogginlägg

 • Makarska - Kroatien visar sig från sin bästa sida

  Vår medarbetare Åsa reflekterar högt och lågt om sin resa till Dalmatien, Kroatien i höstas.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • Kroatien Dalmatien Vandring

  Weekendvandra i Dalmatiens vackra kustlandskap! Under resan varvar vi trevliga vandringar med att njuta av bekvämt boende och vackra vyer. Hotel Osejava har fyra stjärnor och har ett perfekt läge vid strandpromenaden i den mysiga orten Makarska.

  Kommande resa
 • Italien Elba Vandring

  Följ med oss till den vackraste ön i Medelhavet – Elba. Ön är en relativt upptäckt liten pärla. Här tillbringar vi en vecka med natursköna vandringar och upptäcker flera delar av ön. Vi bor fyrstjärnigt direkt vid en vit sandstrand och njuter av utsökt italiensk mat och goda viner.

  8 dagar från 24 950 SEK
 • Italien Sicilien Vandring

  En resa du inte får missa, följ med Go Active till Medelhavets största ö! Vandring i bergen på nordöstra Sicilien innebär orörd natur, medeltida byar och fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna. Boende nära havet samt i en medeltidsby i bergen.

  8 dagar från 22 950 SEK