Kreta Vandring Grekland Vacker vandring på solsäkra Kreta

Soliga Kreta har varit en favorit för badturister i många år, men är också en fantastisk plats för vandring. Här finner du toppar på 2 500 meter, dramatiska raviner, gröna skogar och busklandskap samt turkosblått vatten. Alla ingredienser för härliga naturupplevelser. Kreta ligger mitt i Medelhavet, söder om det grekiska fastlandet och är Greklands största ö. Här påminns man ständigt om en flertusenårig civilisation med många kulturlämningar, ruinsamhällen och antika kapell. Ön producerar också goda viner. Höjdpunkter under veckan är vandringen i Samariaravinen och kustvandringarna, såsom vandringen till paradisstranden Elafonisi. Vi avslutar med ett besök i den myllrande lilla staden Chania.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Det okända Kreta
 • Samariaravinen
 • Mysiga byn Paleochora
 • Storslagen historia

Avgångar

19 – 26 okt

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Chania 19 oktober 12:15 - 17.10
Chania - Stockholm Arlanda 26 oktober 18:00 - 21.00
20 950 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Chania tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sju nätter nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem middagar på närliggande restauranger exklusive dryck
 • En lunch 
 • Tillgång till hotellets pool
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg: 2 450 kronor
 • Dricks tillkommer

Transfer i restid från Chania flygplats till hotellet ca 2 timmar.

Boende

 • Libyan Princess

  Vi bor på Hotel Libyan Princess, som är ett modernt, fyrstjärnigt hotell med rymliga rum som alla har egen balkong. Hotellet är beläget i charmiga Paleochora, bara ett par minuters promenad från havet samt den livliga gågatan med alla sina tavernor och små butiker.

  Det är ett litet familjeägt hotell med personlig service och en egen utomhuspool. Middagarna äts ute på trevliga tavernor och restauranger i närheten av hotellet.

Vandringsprogram

Vi befinner oss på Kretas sydvästkust, där vi gör dagsvandringar utifrån byn Paleochora. För att avsluta eller påbörja vandringarna förflyttar vi oss vissa dagar med båt (väderberoende), då tillfälle också kan ges till bad. Vi vandrar genom raviner och genom busklandskap, där naturen skiftar från idylliska gröna dalar till ett mer kargt landskap, oftast omgivet av dramatiska berg. Under vandringarna får vi uppleva spår av forna tiders civilisationer, såsom den antika ruinstaden Lissos. Veckans vandringar varierar från medelkaraktär till svår och underlaget skiftar från steniga getstigar till vandring nära havet. Kretas landskap är mycket kuperat och här går man sällan på helt plan mark. Vissa dagar är det en hel del nedför, vilket kan upplevas som tufft.

På denna resa har vi de flesta av dagarna två vandringsledare (gäller vid fler än 15 deltagare).

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Från Chanias internationella flygplats, Daskalogiannis, tar vi bussen till Paleochora, färden beräknas ta cirka två timmar.

Dag 2

Vi startar direkt från hotellet i Paleochora och vandrar sedan österut längs med kusten där vi har en strålande vy över bergen och det turkosblå havet. Vi fortsätter uppför genom ravinen Anidri och kommer slutligen fram till byn med samma namn. Här finns en intressant bysantinsk kyrka med 1300-talsfresker. Här finns också en trevlig taverna, ett utmärkt stopp för lunch. De som vill gå ytterligare ett par timmar vandrar en annan vacker väg tillbaka till Paleochora och för de som känner sig färdigvandrade för dagen tar vi bussen tillbaka.

Dag 3

Vi tar färjan till Sougia 40 minuter bort. Efter en kopp kaffe eller kanske ett bad, går vi tillbaka till Paleochora. Vandringen är cirka 15 km lång och tar cirka fem-sex timmar. Ganska snart kommer vi fram till den antika ruinstaden Lissos.  Staden blomstrade under både hellenistisk och romersk tid, men övergavs på 800-talet när saracenerna, muslimska erövrare, invaderade Kreta. Huvudattraktionen är lämningarna av Asklepiostempet, där man kan se de bevarade vackra mosaikerna. För dem som vill ha en enklare vandringsdag, går vi tillbaka till Sougia där vår egenchartrade båt tar oss tillbaka till Paleochora.

Dag 4

Dagens vandring går genom den välkända Samariaravinen, som sägs vara Europas längsta, med en nedstigning på drygt 1 200 meter under en 17 km lång vandring. Efter två kilometer nedför längs sicksackande stigar, blir det mer lättvandrat. Naturen ståtar med cypresser och platanträd och man kan känna doften av vilda kryddor som salvia och timjan. Här finns grottor och kalkstensklippor och halvvägs ned ligger den öde byn Samaria. Efter dagens lite längre vandring är det skönt att ta något att dricka eller ett dopp i havet innan vi tar färjan till Paleochora.

För de som vill ha ett enklare alternativ tar vi båten till slutdelen av Samariaravinen. Vi vandrar uppför ravinen så långt vi känner för, vänder och vandrar tillbaka ut mot havet.

Dag 5

Ledig dag

Dag 6

Från hotellet tar vi bussen österut till starten av den vackra Agia Irini-ravinen. Efter Samariaravinen, är detta den kanske mest kända ravinen och mycket populär för vandring. Den är enklare och inte like lång som Samariaravinen, men enligt många minst lika vacker. Vi vandrar hela vägen ner till sydkusten och byn Sougia. För de som vill ha en kortare variant kan man ta bussen ner till havet istället för sista timmens vandring.

Dag 7

Dagen börjar med en kortare busstur till byn Krios och härifrån vandrar vi västerut utmed kusten. Det är en mycket vacker vandring och sista biten går vi på stranden fram till Elafonisi. Här finner vi en kritvit sandstrand, kristallklart vatten och ett litet kafé. Beroende på hur snabbt vi vandrar så får vi här en stund för avkoppling och bad innan båten tar oss tillbaka till Paleochora.

Dag 8

Efter frukost tar vi bussen till Chania (72 km). Här finns tid att ströva omkring i den gamla staden, i den venetianska hamnen, shoppa eller besöka stadens sevärdheter. 

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade blogginlägg

 • Orörda Kreta med WI-Resor

  Glöm Kretas charterstämpel – under WI-Resors vandringsresa på sydvästra Kreta får du uppleva det genuina Grekland. Här är det på riktigt. Maten, människorna och naturen. Eller om man så vill: Grekland när det är som bäst. Inga inkastare vid restaurangerna, inga horder av turister. Till den mysiga byn Paleochora reser grekerna själva. Vi fick en pratstund med Yvonne Henriksson på WI-resor, vars hjärta klappar extra hårt just för Kreta.

  Läs hela inlägget
 • Fem episka leder att vandra innan du dör

  Vandring ligger oss på Go Active varmt om hjärtat och under årens lopp har vi kämpat, njutit, svettats i berg och dalar över hela världen. Här är fem vandringsresor som vi tycker att alla borde göra någon gång i livet.

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • Italien Sicilien Vandring

  En resa du inte får missa, följ med Go Active till Medelhavets största ö! Vandring i bergen på nordöstra Sicilien innebär orörd natur, medeltida byar och fantastiska vyer över hav, omgivning och vulkanen Etna. Boende nära havet samt i en medeltidsby i bergen.

  8 dagar från 22 950 SEK
 • Italien Elba Vandring

  Följ med oss till den vackraste ön i Medelhavet – Elba. Ön är en relativt upptäckt liten pärla. Här tillbringar vi en vecka med natursköna vandringar och upptäcker flera delar av ön. Vi bor fyrstjärnigt direkt vid en vit sandstrand och njuter av utsökt italiensk mat och goda viner.

  8 dagar från 24 950 SEK
 • Kroatien Dalmatien Vandring

  Räkna med att bli förälskad i Kroatien under denna minnesvärda vandringsresa. Dalmatien bjuder på härliga stränder, lummiga grönska, höga berg och ett behagligt medelhavsklimat. Vårt hotell Osejava ligger i charmiga Makarska med det kristallklara havet som närmsta granne.

  Kommande resa