10 antiinflammatoriska basråvaror att alltid ha hemma – Go Active Travel

Resebloggen

 • 10 antiinflammatoriska basråvaror att alltid ha hemma

  En av våra populära yogacoacher, Charlotte Fredriksson, är även kostrådgivare och expert på antiinflammatorisk kosthållning. Antiinflammatorisk kost är precis som det låter – livsmedel som har en dämpande effekt på inflammation i kroppen. Samtidigt brukar man försöka skära ned på eller utesluta socker, gluten och transfetter. Hälsoeffekterna är många. De flesta vittnar om att de redan inom några dygn efter att de börjat äta antiinflammatoriskt, är piggare, sover bättre och har ett stabilare blodsocker med ett jämnare humör. Här listar Charlotte tio basråvaror som är bra att ha hemma om du vill äta mer antiinflammatoriskt.

  Kål
  Av olika slag (till exempel vitkål, rödkål, svartkål, grönkål, brysselkål, blomkål och broccoli). Kål är
  billigt, fiberrikt och antiinflammatoriskt. Kål innehåller stora mängder A, K och C vitamin samt kalcium.

  Avokado 
  Full med goda enkelomättade fetter, mycket fibrer och C-, E-, B6- vitaminer, antioxidanter och folat.

  Blåbär 
  Fulla med antioxidanterna quercetin och antocyaniner. Blåbär innehåller massor av B6-,C-, E- och K-vitaminer, kalcium, kalium, fosfor, järn,  magnesium och betakarotener.

  Citron
  Citroner är full av C-vitamin (en citron ger dagsbehovet) fibrer och fytokemikalier. Dessutom verkar citroner basiskt och balanserar pH-balansen.

  Olivolja
  Bra källa till omättade fetter, antioxidanten quercetin. Den verkar antiinflammatoriskt bland annat genom sitt innehåll av oleocanthal och skyddar mot åderförkalkning.

  Chiafrön
  Innehåller mängder av fibrer och när du tuggar dem frigörs ett stort innehåll av den essentiella fettsyran omega-3. (Med essentiell menas något som är livsnödvändigt men som inte kroppen själv kan tillverka och därför behövs tillföras via kosten). 

  Spenat
  Full med fibrer och klorofyll. Nitrat som omvandlas till nitrit i kroppen och vidgar blodkärlen, folat, järn och C-vitamin.

  Konserverade tomater
  Ja du läste rätt. Vi äter gärna färska tomater, men konserverade, tomatpuré och soltorkade tomater är en bra basvara framförallt vintertid.  Tomater innehåller C-vitamin, fibrer och antioxdanten lykopen och just den tas bättre upp av kroppen varm, vilket innebär att du gärna får laga tomatsås i olika former.

  Majs
  Innehåller massor med fibrer bland annat resistent stärkelse som stödjer tarmfloran, fosfor och antioxidanter. Majs innehåller även protein, magnesium, järn, kalium, zink och B3-vitamin.

  Äpplen
  Innehåller mycket fibrer, bland annat pektin som gynnar en bred tarmflora och bidrar till produktion av den viktiga smörsyran, antioxidanter; lite olika varianter beroende på äpplets färg.

   

  Psst! Vill du ha recept som innehåller rena, naturliga och näringsrika råvaror? Surfa in på Charlottes blogg.

   

 • Vandra med barn – här är våra bästa tips för en lyckad tur

  Drömmer du om att vandra med dina barn eller barnbarn? Vad roligt! I dagens uppkopplade samhälle ger en tur i naturen en välbehövd kontrast till skärmtid från läsplattor och mobiler. Och barnen älskar det!

  Läs hela inlägget
 • Sill eller ceviche på midsommar?

  Glad midsommar önskar vi er alla! Reseproducent Pernilla på vårt systerbolag Världens Resor ser liknelser mellan vår högtid och den stora Solfestivalen Inte Raymi i Peru. Klicka dig vidare här så bjuder hon på sitt bästa ceviche-recept, Perus nationalrätt med marinerad fisk. Passar perfekt som en komplement till sillen på midsommarbuffén, och kanske kan bli en försmak på den resa till Peru som vi erbjuder i samarbete med Världens Resor över midsommar 2023.

  Läs hela inlägget
 • Sex saker du kan göra för ditt välmående – som är gratis

  Wellness behöver inte kosta skjortan. Här presenterar vi på Go Active Travel sex saker du kan göra för din hälsa som är helt gratis.

  Läs hela inlägget
 • Ät efter kroppens dygnsrytm för en hållbar hälsa

  För att må så bra som möjligt är det viktigt att försöka följa kroppens naturliga, biologiska dygnsrytm. I det här blogginlägget får du stenkoll på den.

  Läs hela inlägget
 • Intervju med Peppe Ekmark

  Peppe Ekmark är en av Sveriges mest fängslande, inspirerande och motiverande föreläsare och coacher inom ämnena försäljning, ledarskap och personlig utveckling. I april är du välkommen till hans kursgård i Toscana för en unik fyradagarskurs som kommer att ge dig verktygen du behöver för att leva originalet® av dig själv fullt ut. Vi fick chansen att ställa några frågor till Peppe inför resan.

  Läs hela inlägget