Om andningsteknik, bålstyrka och bäckenbottenträning – Go Active Travel

Resebloggen

  • Om andningsteknik, bålstyrka och bäckenbottenträning

    Alla våra träningsresor leds av personligt utvalda och professionella coacher som alla är specialister inom sitt område. Vår coach Maria Wigbrant sitter på en stor kompetens om kroppens funktion. Som legitimerad sjuksköterska och barnmorska på Mama Mia, SATS-instruktör och lärare på Sportclub Education har hon specialiserat sig på kvinnokroppen och är författare till boken "Stark, Glad, Gravid". Hon är även bloggare och poddare på forumet ”Allt För Föräldrar ” samt partner i lifestyleforumet Fabulous & Strong. I oktober coachar Maria Wigbrant tillsammans med Tanja Fylking deltagare på träningsresan till Thessaloniki. Vi bad henne berätta om andningsteknik, om att bryta vanor och varför det är viktigt att träna bäckenbotten.

    Varför ska man tänka på hur man andas?
    Vi vet idag att många personer har ett så kallat högt andningsläge, det vill säga andas främst med bröstkorgen, detta ger signaler till det sympatiska nervsystemet vilket framförallt signalerar stress. Stress sliter på kroppen och är inte hälsosamt under en längre tid. Att lära sig att andas rätt, det vill säga med bålen har en lugnande effekt på hela kroppen vilken då producerar goda hormoner som gör att vi mår bra, blodtrycket sjunker och kroppen får en chans att återhämta sig.

    Vad ska man tänka på när man är uppe i varv?
    Att ta sig tid, det kan räcka med 5 minuter, sätta sig bekvämt och andas långa djupa andetag djupt ner i magen, gärna både in och ut genom näsan. Sedan ska man naturligtvis fundera över varför man är uppe i varv! Kan man göra någon skillnad, ändra på något?

    Är det skillnad att träna bålstyrka och att få magrutor?
    Magrutor är bara synlig magmuskel på grund av av lite underhudsfett, bara för att du har magrutor betyder det inte att du är optimalt stark. Bålen består av många muskler och det är viktigt att var jämnstark för optimal funktion. Att bli medveten om detta kan skapa stor skillnad i både träning och vardagssammanhang.

    Varför ska man träna sin bäckenbotten?
    För att undvika besvär som inkontinens och för att bäckenbotten också är med i andningsmönstret. Viss forskning visar även att en svag bäckenbotten ibland kan ha samband med smärta i ländryggen.

    Hur lång tid tar det att ändra en vana eller bryta ett beteende?
    Enligt forskning tar det cirka 2,5 månad, det är förstås individuellt men då behöver man arbeta med förändringen dagligen.

  • Åkte på träningsresa, blev vänner för livet

    Kan man åka själv på en träningsresa? Absolut. Speciellt om man vill få nya vänner. Läs om Ann och Maritha som tog mod till sig och åkte var för sig till Mallorca, men kom hem tillsammans, med en stark vänskap i bagaget.

    Läs hela inlägget
  • Så tacklar du ”efter semester-syndromet” – tacksamhetsritualer för ett gladare liv

    Semestern är slut och det är dags att börja jobba igen. Sovmorgnar, lata dagar på stranden och härliga grillmiddagar med familj och vänner byts snabbt ut mot tidiga och kyliga morgnar, stresspåslag och snabbmakaroner. För många av oss kommer jobbångesten krypande och tillvaron kan plötsligt kännas meningslös och jobbig. Hur ska man orka? Och vad finns det att vara glad över? Med en positiv inställning och några dagliga tacksamhetsövningar kan du lära dig att leva ett lyckligare och mer stressfritt liv.

    Läs hela inlägget
  • 7 steg för att komma igång med din vardagsträning

    Vill du komma i form till din resa? Träningsexpert och naprapat Mattias, på Access Rehab, ger dig tips på 7 steg för att komma igång med din träning.

    Läs hela inlägget
  • Guidos rapport från La Gomera

    Guido har varit i princip överallt. Utom Kanarieöarna. Därför skickade vi honom på en vandringsresa till La Gomera, en resa som överraskade.

    Läs hela inlägget
  • Skottland, ett land utöver det vanliga

    En vandring i Skottland ger mer än bara naturupplevelser, läs mer om landets unika "egenheter"...
    Här berättar vår kollega Wendela lite roliga fakta om ett av sina favoritländer.

    Läs hela inlägget