Vandringsresor till Ligurien | Go Active Travel

Ligurien & Cinque Terre Italien Ligurien med Cinque Terre - det genuina Ligurien

I sydöstra delen av den Italienska kustregionen Ligurien, finns ett vandringsparadis som få känner till. Vår bas för veckan är den genuina och historiska kustbyn Lerici med sin imponerande örlogsfästning och vacker panoramautsikt över Il Golfo dei Poeti - poeternas bukt. De flesta vandringarna i vårt program startar direkt från hotellet och utforskar närliggande Caprione-halvöns fina stigar. Trots det enastående vackra landskapet är det ytterst få vandringsturister som hittar hit, kanske delvis för att det inte finns någon tågstation i närheten eller för att bilvägen tar slut här. Distriktet tar emot en bråkdel av den mängd turister som besöker Nationalparken Cinque Terre endast två mil bort. Vi vandrar ostörda på gamla åsnestigar som bjuder på hisnande utsikt över Medelhavet, växlande natur, och små pittoreska byar såsom Tellaro och Montemarcello. Trots den kuperade geografin klassar vi vandringsnivån som relativt lätt, med inslag av medelsvår då det förekommer några tuffare passager med ojämnt underlag och branta backar.

En av dagarna åker vi med den lilla färjan över bukten för ett besök i de världsberömda byarna Cinque Terre. Vi spenderar dagen här på en av världens kanske mest dramatiska kustremsor. Här väljer du antingen att vandra en del av leden som förbinder “de fem länderna” eller att stanna och utforska någon av byarna från nära håll.

Ligurien är förstås även känt för sin oslagbara gastronomi och under resans gång kommer vi att njuta av några av regionens godaste specialiteter, både från hav och land. Några middagar intas på hotellets lite mer formella restaurang, övriga kvällar äter vi på mer genuina små trattorie i byn.

Liguriens bästa

 • Ostörda havsnära vandringar
 • De genuina små byarna Tellaro och Montemarcello
 • Vandra direkt från hotellet "Walk-In Walk-Out"
 • Dagsutflykt till närliggande Cinque Terre
 • Bekvämt boende nära Lericis pittoreska gränder

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från Milano Linates flygplats ca 2,5-3 timmar.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Milano tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum sex nätter på trestjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fyra flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • En picknicklunch
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandring
 • Båt- alt. tågbiljett Lerici – Cinque Terre tur och retur
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Enkelrumstillägg garden view: 3000 kr
 • Enkelrumstillägg havsutsikt: 3 650 kr (på förfrågan)
 • Tillägg del i dubbelrum med havsutsikt: 1 400 kr/person (på förfrågan)
 • Eventuell dricks tillkommer 

Boende

 • Hotel Doria Park, Lerici

  Vi på Go Active har valt Doria Park för sina många fördel. Hotellstandard matchar vår filosofi för bekväma resor, det är underbart att komma hem till ett fint hotellet efter en härlig aktivt dag på stigarna tycker vi. Frukosten och middag håller också en hög standard. Det fina solterrassen med utsikt över Golfo dei Poeti är en favorit för avkoppling med något kallt att dricka från hotellets bar. 

   

  Dessutom ligger hotellet väldigt bra till - på fem minuter är man nere på Lericis Piazza Garibaldi med butiker, kaféer och gelato-kioskar, samt det fina strandpromenaden. Åt andra hållet, en mycket kort sträcka på asfalt leder oss till startpunkten för naturområdet många vandringsleder.

  För de som vill lägga en extra guldkant på resan går det att uppgradera rumskategori till Sea View. Kontakta oss när du gör din bokning så ordnar vi det.

Vandringsprogram

Uppskattar du att börja vandra direkt från hotellet så är vår Ligurienresa optimal för dig. De flesta av dagarna samlas vi utanför receptionen efter frukost och går den korta sträckan på några hundra meter till platsen där ett flertal vandringsleder börjar. Härifrån kommer vi ut i Caprione-halvöns vackra och omväxlande naturlandskap på några av områdets finaste rundvandringar. Vi klassar vandringarna här som lätt till medelsvår, dock med inslag av några tuffare partier som förekommer i princip alla dagar. Utmaningen är att det inte går att undvika vissa branta partier, både upp och ner, ibland med ojämna trappor uthuggna i stenen, ibland med lite rullgrus. Det handlar dock oftast om relativt korta sträckor men det kännas ansträngande och man bör ha en hyfsad grundkondition för att få ut det mesta av upplevelsen. Vi vandrar i snitt mellan en och en och en halv mil om dagen, höjdskillnaden kan vara så mycket som 450 höjdmeter men oftast betydligt mindre. Som vanligt med Go Active tar vi det i lugnt tempo med gott om pauser så att alla känner sig bekväma. Exakt vilka turer vi väljer beror på vädret och tiden på året. 

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:

Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Dag 2, 3, 5 och 6

Vi vandrar i det vackra området på kullarna bakom Lerici och på Caprione-halvön. Första dagen vandrar vi strax under en mil. Övriga dagar kommer vi att beta av mellan en mil och ungefär 18 kilometer. Havet är nästan alltid inom synhåll, med den magiska utsikten över de tre öarna Pamaria, Tino och Tinetto som kuliss. Landskapet vi vandrar i har starkt påverkats av människan i nästan tvåtusen år. Fridfulla olivlundar präglar slutningarna, och vi passerar ett flertal små genuina byar. Vissa belägna nere på havsnivån och andra högt upp. Kontrasten mellan fisketraditionen och det lantliga är starkt. Från mitten av 1800-talet gick regionen igenom en viktig folktömning då många migrerade till Sydamerika. Vi lär oss mer om detta när vi passerar ruinerna av byar som vittnar om en svunnen tid. En av dagarna tar vi oss an lite mer utmaning då vi bestiger områdets högsta punkt, La Rocchetta, en bit under 500 möh. Härifrån får man såklart vacker utsikt över Medelhavet, men som extra belöning får vi se de makalösa Carraramarmor-bergen i inlandet. 

 

Efter vandringen finns det tid för avkoppling på hotellet eller så är det lätt att gå ner till Lericis vackra centrum och strandpromenad. 

Vissa kvällar äter vi på hotellets restaurang, övriga kvällar på en lokal trattoria nere i byn. Det finns även två kvällar när man äter på egen hand och då man kanske väljer att besöker någon av de mindre restaurangerna i byn eller en riktigt typisk pizzeria.

Dag 4

Världsberömda Cinque Terre ligger bara ett par mil bort och idag åker vi på utflykt dit. Efter frukost går vi ombord på den lilla färjan som korsar bukten Golfo dei Poeti och rundar Porto Venere för att sedan göra stopp i de Cinque Terre byarna. Vi går i land i vackra Riomaggiore och här får man välja hur man vill spendera dagen. Är man sugen på att vandra kommer färdledaren att guida en av Cinque Terres klassiska vandringsturer. Vandringen är något kortare än övriga dagar så att man också hinner njuta av lite tid i byarna. Föredrar man istället att ta en paus från vandringen, kan man strosa runt i Riomaggiore på egen hand och sedan åka några minuter med tåg till någon annan av byarna, förslagsvis Manarola eller Corniglia. Efter några timmar tar vi färjan tillbaka till lugna Lerici och återvänder till hotellet. Observera att vid dåligt väder kommer vi att åka till Cinque Terre med buss och tåg istället för båt.

Väderkalender

Relaterade blogginlägg

 • Upptäck det genuina Ligurien med mig, Guido

  Vår populära guide och reseledare Guido berättar om vår unika vandringsresa till Ligurien där du får uppleva kanske världens mest pittoreska byar, men slipper trängas med andra turister.

  Läs hela inlägget