Val Gardena Hütte till hütte GO 49 Italien Hütte till hütte - Val Gardena runt

Att vandra från hütte till hütte i Alperna är något av det bästa du kan göra för kropp och själ. Böljande gröna alpängar och kaxiga berg bestående av kalksten som i solnedgången skiftar i rosa. Serpentinleder längs klarblå laguner och storslagna panoramavyer. Världsarvet Dolomiterna och området kring Val Gardena är en perfekt mix av Italien och Österrike och tillhör ett av de mest natursköna områdena i Alperna.

Dolomiterna står på många vandrares ”bucket list” och den bästa vandringsupplevelsen får du då du vandrar hütte-hütte. Detta innebär att man övernattar på ett nytt ställe varje natt. Dolomiterna har historiskt sett ett väl utvecklat och underhållet nätverk av leder med bemannade hütter, eller rifugio som man säger på italienska. Hütten kan liknas vid ett enklare värdshus i bergen, som gör det möjligt för vandrare och klättrare att övernatta högt uppe i bergen. Många av dessa ställen är belägna på höjder mellan 1 500 och 2 600 möh. Detta gör att man som vandrare ges möjlighet att utforska och vandra i mer avlägsna och ”vilda” delar av Dolomiterna, närmare naturen.

Landskapet varierar från alpängar på lägre höjd till mera ”nakna” berg ju högre upp du kommer, men räkna med att du för det mesta har en fantastisk utsikt över Dolomitbergens dramatiska toppar. Att vakna upp högt i bergen med en fantastisk vy över bergen och i stillhet ta en kopp kaffe är ett oslagbart sätt att börja dagen. Dolomiterna är också kända för sina fantastiska solnedgångar, där bergen badar i en orangerosa nyans. Att uppleva detta naturskådespel från en rifugio på hög höjd är något du sent kommer att glömma.

Denna resan tillhör vårt segment GO 49 - specifikt framtaget för dig som ännu inte fyllt femtio.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Dolomiternas dramatiska landskap
 • Solnedgång över bergen från 1:a parkett
 • Högalpin vandring
 • Bekvämt boende med mäktiga vyer

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Milano Linate tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum två nätter (första och sista) på trestjärnigt hotell
 • Del i flerbäddsrum/sovsal på bergshütter fem nätter
 • Frukost alla dagar
 • middagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets spa-avdelning
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Gardenakortet för linbanor och bussar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Eventuell dricks tillkommer
 • Transfer i restid från flygplatsen i Milano till hotellet där vi bor första och sista natten är ca 4 timmar exklusive rast.

 

Boende

 • Boende hütte Val Gardena

  Första och sista natten bor vi på ett trestjärnigt hotell i byn Selva. De övriga nätterna bor vi i sk hütter (eller rifugi på italienska) i bergen. Den närmaste motsvarigheten till Alpernas hyttor är våra fjällstugor, som gör det möjligt för vandrare och klättrare att övernatta högt uppe i bergen. En stor skillnad är dock att vi på hyttorna kan få både frukost, lunch och middag. Frukost och middag ingår i resans pris men inte lunch och måltidsdrycker.  Oftast sover flera personer i samma sovrum (ibland kan det vara betydligt fler och ibland färre). I sovsalen får man en säng med madrass samt filt och kudde. Klockan 22.00 släcks alla lampor och fram till 06.00 på morgonen härskar sedan ”Hüttenruhe”. 

  Hütterna ligger ofta strategiskt placerade ca 3-6 timmars vandring från varandra. Ibland ligger de så tätt att vi passerar en hütte vid lunchtid och då behöver vi inte bära med oss egen lunchmat. Det som de flesta verkligen brukar uppskatta är att vi efter en lång vandringsdag sätter oss vid dukat bord och blir serverade en god middag med förrätt, varmrätt och dessert.

  Observera att bilderna är exempel på de hütter vi använder, och visar kanske inte exakt hur övernattningen kommer att se ut.

Vandringsprogram

God fysik och avsaknad av svindel är ett måste på denna tur, så denna typ av vandring är inte för alla. Man ska också vara beredd på att varje dag vandra ca 11-16 km/5-6 timmar (effektiv vandringstid) med en packning på 9-12 kilo på hög höjd med både branta uppförs- och nedförslut. Under vandringarna befinner vi oss för det mesta på 2 000- 2 500 möh. 

Veckans vandringar tar oss genom Dolomiternas dramatiska landskap med höga berg, blomstrande alpängar och betande kor med sina klingande koskällor. Trakten har en artrik flora och fauna och under dagarna finns det goda chanser att se både edelweiss och murmeldjur. Den mesta av vandringen går dock på hög höjd. 

Vädret i Dolomiterna är under månaderna juni-september övervägande soligt och torrt, men vädret kan ändras snabbt och det kan även snöa på sommaren på de höjder vi rör oss på. Men lika nödvändigt som regnställ är det också med solglasögon och solkräm med hög skyddsfaktor.

Hütterna ligger ofta strategiskt placerade ca 3-6 timmars vandring från varandra. Ibland ligger de så tätt att vi passerar en hütte vid lunchtid och då behöver vi inte bära med oss egen lunchmat. Något som de flesta verkligen brukar uppskatta, är att vi efter en lång vandringsdag sätter oss vid dukat bord och blir serverade en god middag med förrätt, varmrätt och dessert.

På denna resa erbjuds endast ett vandringsalternativ.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst till Dolomiterna.

Vi flyger till Milano och vår buss tar oss sedan till byn Selva i Val Gardena, där vi kommer att övernatta på hotell första och sista natten. Tid finns för en titt på byn innan vår färdledare samlar oss innan middag för en praktisk genomgång av veckans vandring.

Området som ligger i norra Italien tillhörde förr Österrike. Kulturen är därför en blandning av de båda länderna, vilket avspeglar sig i såväl arkitektur som mat och språk. I byn hittar man trevliga uteserveringar och köket som erbjuds är en kombination av Österrike och Italien. 
(övernattning Garni Morene 1 563 möh)

Dag 2 Vandring till Puez hütte

En behaglig första dag, inte för lång och inte för tuff. Vi vänjer oss vid vår packning och vid höjden, medan vi njuter av de stora blomsterängarna och bergsmassiven i bakgrunden. Vi startar dagen med att ta bussen till St Ulrich och sedan liften upp (Secceda) och börjar vår vandring över de stora sommarängarna. Vi hittar en fin plats för att äta vår medhavda matsäck ute i naturen och njuter av de vackra vyerna. Vi fortsätter vandringen och avslutar dagen vid Puez hütte. Här har vi en vacker utsikt över dalen Langentall som vi hinner njuta av innan det är dags att spana in nattens logi. Lite senare äter vi gemensamt vår första middag i bergen.
(övernattning Puez Hütte 2 475 möh)
(Ca 400 m uppför och 400 m utför)

Dag 3 – Puez hütte till Boe hütte

Efter en skön natts sömn i den friska bergsluften börjar vi dagen med frukost. Dagens vandring blir lite längre och kommer att innehålla en del tuffare passager där vi tar oss upp med hjälp av vajrar. Uppgången blir alltså lite tuffare men vi hjälper varandra. Innan den tuffare passagen laddar vi med lunch som vi intar på Rifugio Jimmi vid Passo Gardena. Gardenapasset är ett högt bergspass på en höjd av 2 136 m över havet som förbinder passet Selva i Val Gardena på västra sidan med Corvara i Val Badia. Vägen över den utgör en del av den berömda Sella-ringen, där fyra sammanlänkade pass omger den spektakulära Sella-gruppen.
På eftermiddagen byter landskapet åter igen skepnad och vi vandrar genom något som påminner om ett månlandskap. Dagens slutmål är Boe Hütte som ligger på Sellas högplatå.
(Övernattning Boe Hütte 2 871 möh)
(Ca 600m utför och 1 000m uppför)

Dag 4 – Boe hütte till Langkoffelhütte

Vi startar dagen genom att ta oss ned på serpentinlika leder cirka 900 meter utför. Vi vandrar från bergen ned i skogen och dalen för att sedan ta oss upp i bergen igen. Sella-massivet ligger mellan Val Badia, Val Gardena och Val di Fassa. Vi passerar Sellapasset och äter lunch i Sella Joch. Sellapasset är ett högt bergspass mellan provinserna Trentino och Sydtyrolen i Italien. Den förbinder Val Gherdëina i Sydtyrolen och Canazei i Fasciadalen i Trentino. Med Pordoi Pass, Gardena Pass och Campolongo Pass bildar detta pass en fyrkant runt Sella-gruppen.
Efter lunch kommer vi åka en spännande enmanslift som tar oss upp till Langkofelscharte och strax därefter har vi vårt slutmål för dagen, nämligen Langkoffelhutte. Härifrån har man fantastiska vyer över Alpe di Siusi.
(övernattning Langkoffelhutte 2 183 möh)
(1 300 m ned och 200 m upp)

Dag 5 – Langkoffelhütte till Antermoia hütte

Vandringen fortsätter västerut och vi rundar Plattkoffel och kommer sedan åter tillbaka till grönskan. Vi vandrar längs Seasier alms östra kant. Seasier alm är Dolomotiernas och Europas största högplatå. Den ingår i Sydtyrolens äldsta naturpark, Schlern Rosengarten Nature Park. Samtidigt fungerar det som porten till Dolomiterna, som är en del av UNESCO:s världsarvslista. Bergstopparna Langkofel, Plattkofel och Schlern är några av landmärkena i denna Dolomitregion. Vi äter lunch på Rifugio Micheluzzi i Duron Valley vid foten av Sassopiatto. Efter lunch börjar sedan vi vår klättring upp mot Rosengartens tinnar och torn och vi är nu tillbaka i ett stenlandskap. Rosengarten-gruppen består av ett stort antal höga toppar av olika storlek och form och det är svårt att se sig mätt på dessa vyer.

Vi anländer sen eftermiddag till Lake Antermoia, en glaciärsjö i Catinacciomassivet i Val di Fassa. Här kan de modiga doppa tårna innan vi strax fortsätter till nattens övernattning, Antermoia Hütte, som ligger nära glaciärsjön.
(övernattning Antermoia hütte 2 496 möh)
(700 m ned och 600 m upp)

Dag 6 – Antermoia till Schlernhaus

Denna dag kommer vi åter in i ett nytt, lite stenigare landskap samtidigt som vi är omslutna av mäktiga berg på alla sidor. Vi passerar tuffare passager och kommer upp på 2 598 m höjd till Molignon i hjärtat av Alpe di Siusi. För att komma hit tar vi också hjälp av vajrar längs vägen. Vi passerar Hütte Principe och Tieser Alp där vi gör paus och äter lunch. Vår sista övernattning i bergen blir på Schlernhaus och här njuter vi av kvällens solnedgång som färgar bergen i Catinaccio/Rosengarten i orange.
(övernattning Schlernhaus 2 450möh)
(Ca 800 m upp och 800 m ned)

Dag 7 – Schlernhaus till liften som tar oss ned till St Ulrich - Selva

Efter en välgörande frukost ska vi denna dag påbörja vår vandring ner från hög höjd i bergen, från 2 450 höjdmeter till 1 740 m, till Schwaige Hütte. Här äter vi lunch och vandrar sedan i lugnt tempo tillbaka till vår startpunkt St Ulrich längs ängarna. En lugn och trevlig avslutning på vår vandring. Sista kvällen med gänget.
(övernattning Garni Morene)
(400 m upp och 850 m utför)

Dag 8 Hemresa

Efter frukost är det dags att ta farväl av Dolomiterna för denna gång.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Relaterade resor

 • ItalienGO49 Alagna GO 49

  I nordvästra Italien, nära gränsen till Schweiz, ligger genuina Alagna som erbjuder vandring utöver det vanliga. Alagna är känt som en av italienska Alpernas mysigaste byar. Under vår vandringsvecka upplever vi både det höga alpina landskapet på mäktiga Monte Rosas sluttningar samt de vackra dalarna med genuina små byar. 

  Kommande resa
 • AndorraGO49 Pyrenéerna GO 49

  Go 49 till Pyrenéerna och det lilla landet Andorra. Upplev ett dramatiskt landskap med berg, dalar och kristallklara bergssjöar. Testa via ferrata & zipline utöver vandring i ett oexploaterat landskap med snöklädda toppar på över 2 900 meter.

  Kommande resa
 • ÖsterrikeGO49 Ischgl GO 49

  Go 49 till Ischgl - kombinera vandring med e-bike och yoga. Upplev de snötäckta Alperna både i vandringskängor och på cykelsadeln. Varva ner med yoga på hotellet eller starta dagen med uppiggande morgonyoga. I bergen möter vi haflinger, lyssnar efter murmeldjur och gör en toppbestigning. Alperna är som balsam för själen och skulle det inte vara tillräckligt så kan säkert Hotel Posts utmärkta spa-avdelning hjälpa till med resten.

  Kommande resa