Marocko Vandring Marocko Vandringsresor till de mäktiga Atlasbergen

Vi befinner oss i de höga Atlasbergen vid foten av Nordafrikas högsta topp Jbel Toubkal. Det är en levande dal vi kommer till. Utöver storslagna naturupplevelser under vandringarna, får vi även en inblick i berberbefolkningens vardag. Vi bor på unika Kasbah du Toubkal, där vi från hotellet har en vidunderlig vy över dalen och de snöklädda topparna. Det finns ett stort socialt ansvarstagande och fem procent av intäkterna går direkt tillbaka till byn. Vi avslutar veckan i magiska Marrakech, där vi bor på en riad med sin välkomnande atmosfär. Myllrande Marrakech med sina starka färger och kryddiga dofter står i stor kontrast till de rofyllda Atlasbergen.

Denna resa planeras preliminärt till 2025.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Resans höjdpunkter

 • Boende på Kasbah i bergen
 • Snöklädda Atlasbergen
 • Vardagslivet i Berberbyar
 • Gycklarnas torg i Marrakech
 • Spektakulära vyer över bergmassiven
 • Den lokala gästfriheten

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Önskar ni flyga från annan flygplats eller boka resan utan flyg? Läs mer här.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–Marrakech tur och retur  
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum (standard) i 7 nätter
 • Frukost
 • Sex middagar och en lunch exklusive dryck
 • Tillgång till Kasbahs hamam
 • Fem dagar guidade vandringar
 • Transport till och från vandringar
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 3 200 kr (standardrum)
 • Tillägg del i dubbelrum superior
  950 kr/pers (Hotel Kasbah du Toubkal)
 • Eventuell dricks tillkommer

Tidsskillnaden är 1 timme. Transfer i restid från Marrakech flygplats till Kasbah du Toubkal i Imlil cirka 1,5-2 timmar exklusive rast och från Riad Al Baraka & Karam i Marrakech till flygplatsen tar det cirka 15 minuter.

Passinformation: Nordiska medborgare får stanna i Marocko 90 dagar utan visum. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresan och innehålla två ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans.

 

Boende

 • Kasbah du Toubkal

  Fyrstjärniga Kasbah du Toubkal, beläget på en höjd av 1 800 meter, var tidigare ett residens för en förmögen familj i Marrakech, men är numera ombyggt och varsamt renoverat till ett hotell med mycket lokal charm. Hotellet har en genuin marockansk känsla och genomsyras av den gästfrihet som är typisk för den lokala berberbefolkningen.

  Rummen är vackert inredda och från den öppna terrassen på taket har du en magnifik utsikt över bergen. Till middag bjuds vi på traditionell marockansk mat som oftast består av välsmakande grytor med hembakat bröd. Det finns dessutom ett typsiskt hammam som drivs på klassiskt sätt med eld våningen under, vilket man bokar tid för i receptionen.

 • Riaderna Al Baraka & Karam

  I Marrakech bor vi på de mycket mysiga och klassiska riaderna Al Baraka & Karam som ligger i gamla stan (medinan). Du kommer in från de trånga myllrande smågränderna till en fridfull innergård öppen till himlen, exotiska träd och med en porlande fontän. En riad är ett hus i staden för de mer förmögna familjerna och idag finns det fler riader som är omgjorda till små hotell. Alla fönster och dörrar vetter mot innergården.

  Al Baraka och Karam är två riader som är ihopbyggda och de har var för sig fem bekväma rum med badkar eller dusch/wc och det finns en gemensam terrass liksom ett hamam. Enkelrum är standard dubbelrum för eget bruk. Boendet här är en upplevelse i sig.

Vandringsprogram

Vandringsturismen är fortfarande i sin linda men har redan blivit en viktig försörjningskälla för många. Här varvas torra bergssluttningar, högalpin terräng med frodiga terrassodlingar och vackra vattenfall. Till skillnad från Alperna finns här inga kabinbanor eller liftar att ta hjälp av för att ta oss upp på bergstopparna, därav är vandringarna här en nyans tuffare än på vår genomsnittliga vandringsresa.

Gruppen är begränsad till 15 deltagare med en guide och endast ett vandringsalternativ per dag.  Det är inte ovanligt med rullgrus på stigarna, men det är för den skull inte mer tekniskt avancerat än på många andra ställen.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

Preliminärt dagsprogram

Dag 1 Ankomst Marrakech

Transfer till Imlil och Hotel Kasbah du Toubkal

Dag 2 Aremd

En medelsvår relativt kort vandring för att acklimatisera sig till den höga höjden. Från Kasbah följer vi till en början leden som går upp mot Toubkal, Nordafrikas högsta berg. Vi lämnar denna led efter en timmes vandring och går över en flodbädd upp till den högt belägna byn Aremd. Vandringen genom de trånga gränderna ger oss en god inblick i hur livet ter sig i en avlägsen berberby uppe i Höga Atlas. När vi passerat byn kommer vi ut på ett vidsträckt mycket stenigt moränområde vilket minner om en sedan länge försvunnen glaciär. Här går leden i skuggan av höga mäktiga bergsmassiv. Moränområdet övergår så småningom i lättgångna böljande kullar och framme vid en ås möts vi av en hänförande utsikt över hela Imlildalen. Vi är nu uppe på dagens högsta höjd 2.225 möh. Därefter följer vi leden nerför en brant slingrande stig ner till Tamatertdalen och Imlil.

Vandringstid: cirka 5 timmar. Höjdvariation: Uppför och utför 485 meter. Högsta punkt: 2.225 möh

Dag 3 Tizi n´ Tamatert – Ageuersioual

Vi går upp längs Tamartertdalen och genom den lilla byn Tamatert och fortsätter upp till passet Tizi n´Tamatert som är dagens högsta höjd 2.280 meter. Här uppe får vi en fantastisk utsikt över bergen runt om oss och dalarna med dess ålderdomliga byar. Därefter följer en lång vacker tur runt berget Adrar Tamalaroute via byn Tinehourhine djupt nere i Imenanedalen. Vi följer de steniga men relativt lättgångna mulåsnestigarna som leder genom flera avlägsna berberbyar. Från Imenanedalen går vi sedan upp den vindlande stigen upp till passet Tizi n´Aguersioun och därifrån ner i Imlildalen som vi följer upp till Imlil och Kasbah. Detta är en svår tur på grund av längden, cirka 18 km och två pass.

Vandringstid: cirka 9 timmar. Höjdvariation: Uppför och utför 870 meter. Högsta punkt: Tizi n` Tamatert 2.280 möh

Dag 4 Ouirgane – Agnie

Vi åker med en buss från Imlil cirka 50 minuter via byn Asni till Ouirgane, en by som ligger i en vidsträckt vacker dal. Därifrån vandrar vi en lättgången led som går över mjuka kullar med underbar utsikt. Så småningom går vi lite brantare uppåt till den lilla byn Agnie där vi besöker ett berberhem och där vi äter vår lunch.

Fortsättningen av vandringen går ner till en mycket gammal by som delvis består av ruiner men också är befolkad. Här får man verkligen en känsla av att förflytta sig flera hundra år tillbaka i tiden. Turen avslutas längs en flod fram till landsvägen där vår buss väntar. Detta är en lättare vandring med en vandringstid på cirka 4 timmar.

Vandringstid: ca 4 timmar. Höjdvariation: Uppför och utför 310 meter. Högsta punkt: Agnie 1.265 möh.

Dag 5 Oukaimeden – Imlil

Vi åker med buss ca 2 timmar över de höga bergen till skidorten Oukaimeden där vår vandring startar. Efter en timmes vandring kommer vi upp till ett pass på 2.960 möh. Här följer vi den ringlade stigen som är stenig och delvis lite svårgången. Utsikten är hänförande över den djupa dalen Imenani och bergen i Toubkalmassivet. Vi följer leden ner till byn Tacheddirt där vi stannar för lunch. Den fortsatta vandringen går på en lättgången väg upp till passet Tizi n´Tamatert och vidare ner till Imlil. Detta är en svår tur som är lång (cirka 19 km) och som delvis går längs en svårgången stig.

Vandringstid: ca 8 timmar. Höjdvariation: 720 meter uppför och 1.280 utför. Högsta punkt: Tizi n’ou Add 2.960 möh.

Dag 6 Tizi n´Mzik

Vi startar vår vandring direkt utanför Kasbah på en smal stig som går längs den branta sluttningen ner mot Imlil och den mindre byn Mzik. Leden går stadigt och jämnt uppför hela tiden och pulsen ökar allt mer. Efter några timmars vandring blir det allt brantare och stigen går i zick-zack. Till slut når vi, svettiga och varma, vårt mål passet Tizi n´Mzik. Här uppe är vi på dagens högsta höjd 2.489 möh och här äter vi vår medhavda lunch medan vi njuter av den enastående utsikten. Därefter går vi ner samma dal men följer en något annorlunda led via byn Mzik och därefter Imlil och upp till Kasbah. Detta är en medelsvår vandring med relativt lättgångna stigar.
Vandringstid: ca 5 timmar. Höjdvariation: 730 meter uppför och utför. Högsta punkt: 2.489 möh. Tizi n´ Mzik

På eftermiddagen åker vi med buss till Marrakech och intager middagen på vår riad.

Dag 7 Marrakech

Dagen ägnar vi åt att bekanta oss med den ”röda staden” Marrakech.  Tidigt på morgonen erbjuder vi en frivillig extra tur till den berömda botaniska trädgården Majorelle Garden (ingår inte i resans pris). På förmiddagen gör vi en rundtur i Medinan, den gamla staden innanför ringmuren, och besöker några sevärda byggnader samt inte minst det sägenomspunna stora torget Djema el Fna. Medinan bjuder också på myllrande gator med lockande små butiker och hantverkare av alla de slag. Vi går givetvis också en tur genom den stora souken (bazaren), en verkligt färgrik upplevelse. Vi äter en gemensam lunch (ingår) på en trevlig restaurang. Dagen avslutas med att vi på kvällen upplever det stora torget med dess myller av människor, ormtjusare, sagoberättare, musikanter m.m. Ett skådespel som pågått oavbrutet i 950 år och här passar vi på att äta ett grillspett i något av de otaliga grillstånden.

Dag 8 Marrakech – avresedagen

Efter frukost är det dags att bege sig till Marrakech flygplats.

Programmet är preliminärt och vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Jag har aldrig upplevt en liknande resa. Fantastiskt att komma lokalbefolkningen så nära. Vandringarna var enastående - vackra vyer. Bitvis krävande uppför som sedan belönades med hamam och en vällagad middag på hotellet. Sist men inte minst - en vandringsledare i världsklass!

  Julia Jacobson / Stockholm

Relaterade blogginlägg

 • Marocko - en vandring genom flera världar

  Följ med vår färdledare Wendela till Marocko. Här berättar hon hur det är att vandra i spektakulära bergsområden och få en inblick i vardagslivet, långt från allfarvägarna!

  Läs hela inlägget

Relaterade resor

 • Andorra Pyrenéerna Vandring

  På en yta som motsvarar en tredjedel av Öland skulle Andorra vara en enkel match att utforska på en halvdag – om det vore platt. Men nu är det en bergig skönhet med djupa dalar och snöklädda toppar på över 2 900 meter. Följ med Go Active Travel på vår storslagna vandringsresa i ett oexploaterat landskap.

  Kommande resa
 • Frankrike Val d’Isère Vandring

  Detta är en vandringsresa för dig som gillar utmaning och storslagna vyer med de glänsande glaciärerna i blickfånget. Med ett charmigt och smakfullt hotell som utgångspunkt vandrar vi i ett orört alpint landskap med chans att se murmeldjur, stenbock, kungsörn och gems.

  8 dagar från 21 450 SEK
 • Spanien Costa Blanca Vandring

  Upplev Costa Blanca, den vita kusten, bortom turistorterna! Fantastiska vandringar av medelsvår till tuffare karaktär i en av Europas mest solsäkra klimatzoner. Vi njuter av bedårande vyer över Medelhavet. Boende på boutiquehotell med perfekt läge mitt i charmiga Altea.

  8 dagar från 21 950 SEK