Zillertal, Vandring, Lätt & Lagom, Vecka – Go Active Travel

Zillertal Österrike Lätt & Lagom-vandring med kofestival

Följ med på en annorlunda vandringsresa i Tyrolen där huvudattraktionen är ko-festivalen Almabtrieb. Ciceron på resan är vår egen tvättäkta tyrolare Herbert, som är mycket populär som vandringsguide på våra resor till Österrike. Vi kan lova en mycket speciell upplevelse under denna vandringsresa i Zillertal, varifrån Herbert har sina rötter. Han kommer som vanligt att bjuda på sig själv och guida er på sitt personliga sätt i sina hemtrakter.

”Kofestligheterna” går av stapeln varje år på hösten och är en över 500 år gammal tradition. I Österrike kallas detta Almabtriebfest och det innebär att man vallar hem korna som gått ute hela sommaren tillbaka till byn. Man vill tacka Herren att det har gått bra hela sommaren och det firar man bland annat genom att smycka korna och med musik samt lokal mat i de byar korna passerar.

Det är en resa för dig som föredrar vandra i lättare tempo och vill uppleva ett mycket speciellt Tyrolen under sex dagar .

Läs mer om Lätt & Lagom

Zillertals bästa

 • Almabtrieb - kofestival
 • Lokala specialiteter
 • Vår egen tyrolare Herbert
 • Upplev det "äkta" Tyrolen

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfertid från Münchens flygplats till Fügen ca 2,5 timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–München tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum fem nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • En lättare lunch
 • Fem flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets spa-avdelning
 • Fem dagar guidade vandringar/strövtåg
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation

 

Övrigt

 • Tillägg dubbelrum för eget bruk: 1350 kr
 • Ev dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Elisabeth

  Vi bor på populära Hotel Elisabeth, ett fyrstjärnigt familjeägt hotell beläget i byn Fügen som ligger i regionen Zillertal i österrikiska Tyrolen. Hotellet är en perfekt utgångspunkt för våra vandringar i de vackra omgivningarna. 
  Rummen på Hotel Elisabeth är inredda i klassisk alpstil och har alla balkong eller terrass med utsikt över de vackra Zillertalalperna. Badrock och tofflor finns även det på alla rum. WiFi är gratis på hotellet.
  I hotellets restaurang njuter vi varje kväll av en välsmakande flerrättersmiddag. Menyerna består av en kombination av regionalt och internationellt kök, naturligtvis med vegetariska alternativ.

  Råvarorna som används är av hög kvalitet och mycket hämtas från lokala producenter, bland annat mjölk från hotellets egna gård. Varje morgon serveras en fin frukost, även den med delvis lokala produkter.
  Hotellet erbjuder en stor spa-avdelning på 500 kvadratmeter, nyrenoverad från 2018, med bl.a. inomhus- och utomhuspool, 3 bastur bl.a. en infraröd bastu, ångbad, gym och relaxrum. På hotellområdet finns också en stor trädgård och solterrass.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1  Ankomst                                 
Vi landar på Münchens flygplats och vår buss tar oss direkt till byn Fügen i Zillertal. Vi anländer på eftermiddagen till Hotel Elisabeth och har  tid att bekanta oss med hotellet och dess trevliga spa-avdelning innan det är dags för en flerrättersmiddag i hotellets matsal. Vi får även mer information av Herbert om resans program.

Dag 2 Vandring Spieljoch-Gartalm-Hochfügen
Vi tar linbanan direkt utanför Hotell Elisabeth upp till Spieljoch på
1 880 möh. Härifrån börjar vi sedan dagens vandring. En betagande utsikt över dalar och alptoppar väntar oss om vädret tillåter. Vandringen går först upp till själva toppen och det blir dagens högsta punkt på knappt 2 000 möh. Vi har då gjort en stigning på cirka 100 meter. På toppen finner vi ett kors, något som är en tradition på många ställen i bland annat i Österrike. Här har vi vårt första fotostopp och får en strålande utsikt över bland annat topparna Kitzbüheler Alpen, Tuxler Alpen och en del av Aschensee. Vi fortsätter vår vandring i sakta mak mot Gartalm. Här finner man en gammal fäbod från 1600-talet, som numera är ett litet museum och en enklare servering.  Här stannar vi och äter en lättare lunch, kanske med en läskande lokal öl till.

Stärkta går vi vidare över alpängar, som ger en Sound of Music-känsla. Som Herbert själv säger: "Helst vill man springa över ängarna och joddla i sina lederhosen eller dirndelklänning". Vårt mål är nu Hochfügen via Loassattel. Från Loassattel kan man vid bra väder se hela vägen till Innsbruck. Under vägen finns det ibland möjlighet att skymta murmeldjur eller någon gems om vi har tur, om inte så kan man trösta sig med en kopp kaffe och varför inte en god apfelstrudel. Vandringen efter lunch är cirka två timmar och vi tar vi tar sedan lokalbussen den sista biten tillbaka till Fügen.  

Vandringstid ca 4,5-5 timmar. Cirka 200 höjdmeter upp och sedan 400 höjdmeter ner.

Dag 3 Almabtriebfest
”Kofestligheterna” som går av stapeln varje år på hösten är en över 500 år gammal tradition. I Österrike kallas det Almabtriebfest och det innebär att man vallar hem korna som gått ute hela sommaren tillbaka till byn. Man vill tacka Herren att det har gått bra hela sommaren och det firar man bland annat genom att smycka korna. Det bjuds även  på musik och säljs lokal mat i de byar som korna passerar. Fäbodfolket är mycket stolta över sina kor och visar gärna upp djuren med praktfulla utsmyckningar som blommor och helgonbilder. Som oftast i Tyrolen är det männen som vallar korna och vi möter koskötarna i sina typiska klädedräkter.

Vi börjar dagen med att Herbert visar oss runt i byn. Vi brukar hinna med ett besök på det lokala mejeriet där vi får se hur de tillverkar den de lokala produkterna och får lära oss hur fäbodlivet ser ut i Tyrolen. Avslutningsvis blir det lite provsmakning av deras typiska ostar. Sedan drar musiken igång och festligheterna börjar!

 

Vi deltar i feststämningen och har möjlighet att titta på de olika stånd som finns innan korna gör sin entré och passerar genom byn. Vi vandrar sedan en kortare sträcka till en närliggande by där vi besöker en bondgård, där man håller en alldeles egen kofestival. Bonden äger själv 40 kor och här får vi en bättre överblick över detta speciella evenemang, då få turister hittar hit. Här bjuds också på musik och möjlighet till enklare förtäring och dryck. Bondens vänner brukar också bjuda på lite Schuhplattler dans.
För dem som önskar så hinner vi även med en tur med linbanan och en kortare vandring tillbaka till byn. Efter en intensiv dag med festligheter och aktiviteter, vandrar vi trötta men nöjda tillbaka till vårt hotell för lite vila innan middagen serveras.

Dag 4 Vandring runt Mayerhofen
Vi tar Zillertalbahn, ett smalspårigt tåg, från Fügen och tuffar fram i cirka 40 minuter inåt dalen, tills vi når byn Mayerhofen. Ett turistmål både sommar och vinter. Vi strosar längs byns affärsgata mot en av Mayerhofens linbanor: Penkenbahn. Vi åker upp och njuter under färden av den vidunderliga utsikten. När vi kommit till den högsta punkten går vi cirka 20 minuter till en utsiktspunkt. Vi kommer att se glaciären i Hintertux och flera dalar som tar sin början nära Mayerhofen. Vi fortsätter att gå cirka en halvtimme och kommer till flera fäbodar, där vi kan fika. På vägen tillbaka går vi längs den lilla sjön och tittar in i kapellet, som är format som en kub. När vi kommit ner till bergsstationen går vi nedåt en liten bit. Där ligger en restaurang med en fantastisk utkiksterass. Hem tar vi tåget och i Fügen strosar vi upp till vårt hotell och njuter av en välbehövlig vila.

Dag 5 Ledig dag
Idag kan man välja att åka till Innsbruck på egen hand eller ta vandringsbussen till Hochfügen (gratis) tillsammans med Herbert. Där njuter vi av en timmes vandring uppför till Loas, ett värdshus som serverar Tyrolens godaste och största Wienerschnitzlar. Dessutom har vi här en underbar utsikt mot Innsbruck. Vill man hellre ta det lugnt, så varför inte utnyttja hotellets spa-avdelning eller ta en kaffe i byn?

Dag 6 Avresa
Idag blir det en kortare vandring på drygt 2 timmar. Vi startar från hotellet mot Marienbergkirche och, fortsätter mot Puzzatal. Underlaget består av landsväg omväxlande med skogsstigar. Herbert berättar under vandringen om den lokala kulturen och det vi passerar. Vår vandring för oss så småningom till Goglhof. På det trevliga Gasthaus Goglhof äter vi en enklare avskedslunch innan vi tar oss med buss tillbaka till Fügen. Sedan är det dags att ta farväl av Zillertal och vår egen tyrolare Herbert. Har vi ”tur” kanske han bjuder oss på något att dricka eller klämmer i med en ”joddel” innan avfärden mot flygplatsen.

 

Vår guide

 • Herbert Pfister

  Herbert föddes 1950 i den vackra dalen Zillertal, som ligger i Österrikiska Tyrolen. Till Zillertal har vi tagit fram en speciell resa som går just till Herberts hemtrakter med sina speciella traditioner. Hans mamma hyrde ut till turister och redan som 10-åring började Herbert vandra med sin mammas gäster i bergen runt hembyn. Lönen efter en dags vandring var en läsk! Efter sin kockutbildning reste han till Sverige för att stanna i ett halvår, men det blev 37! En svensk fru och tre fina barn blev det och arbete som hemmapappa med dagbarn, köksmästare och gymnasielärare. Han har även utbildat sig till auktoriserad bergsguide och älskar att berätta om lokala seder och bruk samt om Tyrolens spännande historia. Bli inte förvånad om han joddlar om du bjudit honom på en Obstler (österrikisk snaps).

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Otroligt vackert! Vandringen var jättehärlig, kofestivalen var jättekul att få uppleva. Toppen! Mycket bra total upplevelse, supernöjd och mätt :)

  Elin Edler Hådén
 • Generös och familjär guide

  Resenär, september 2019

Relaterade resor

 • ItalienLätt & Lagom Val Gardena

  Vi är glada att kunna erbjuda vårt populära koncept "Lätt & Lagom" till underbara Dolomiterna. Detta är ett av våra mest populära resmål. Här finns vandringsleder på alla nivåer och vi når flera av områdets höjdpunkter, även via de lite enklare lederna.

  Kommande resa