Zillertal, Vandring, Lätt & Lagom, Vecka – Go Active Travel

Zillertal Österrike Lätt & Lagom-vandring med kofestival

Följ med på en annorlunda vandringsresa i Tyrolen där huvudattraktionen är ko-festivalen Almabtrieb. Ciceron på resan är vår egen tvättäkta tyrolare Herbert, som är mycket populär som vandringsguide på våra resor till Österrike. Vi kan lova en mycket speciell upplevelse under denna vandringsresa i Zillertal, varifrån Herbert har sina rötter. Han kommer som vanligt att bjuda på sig själv och guida er på sitt personliga sätt i sina hemtrakter.

”Kofestligheterna” går av stapeln varje år på hösten och är en över 500 år gammal tradition. I Österrike kallas detta Almabtriebfest och det innebär att man vallar hem korna som gått ute hela sommaren tillbaka till byn. Man vill tacka Herren att det har gått bra hela sommaren och det firar man bland annat genom att smycka korna och med musik samt lokal mat i de byar korna passerar.

Det är en resa för dig som föredrar vandra i lättare tempo och vill uppleva ett mycket speciellt Tyrolen under sex dagar .

Läs mer om Lätt & Lagom

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Zillertals bästa

 • Almabtrieb - kofestival
 • Lokala specialiteter
 • Vår egen tyrolare Herbert
 • Upplev det "äkta" Tyrolen

Kommande resa

Anmäl intresse så meddelar vi när resan är bokningsbar.

Denna resa planeras till 2024.

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfertid från Münchens flygplats till Fügen ca 2,5 timmar exklusive rast.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda–München tur och retur
 • Transfer flygplats–hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum fem nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Frukostbuffé
 • Fem flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Fri tillgång till hotellets spa-avdelning
 • Guidade vandringar/strövtåg
 • Svensk färdledning
 • Flygskatter
 • Klimatinvestering

 

Övrigt

 • Tillägg dubbelrum för eget bruk: 1 500 kr
 • Ev dricks tillkommer

Boende

 • Hotel Elisabeth

  Vi bor på populära Hotel Elisabeth, ett fyrstjärnigt familjeägt hotell beläget i byn Fügen som ligger i regionen Zillertal i österrikiska Tyrolen. Hotellet är en perfekt utgångspunkt för våra vandringar i de vackra omgivningarna. 
  Rummen på Hotel Elisabeth är inredda i klassisk alpstil och har alla balkong eller terrass med utsikt över de vackra Zillertalalperna. Badrock och tofflor finns även det på alla rum. WiFi är gratis på hotellet.
  I hotellets restaurang njuter vi varje kväll av en välsmakande flerrättersmiddag. Menyerna består av en kombination av regionalt och internationellt kök, naturligtvis med vegetariska alternativ.

  Råvarorna som används är av hög kvalitet och mycket hämtas från lokala producenter, bland annat mjölk från hotellets egna gård. Varje morgon serveras en fin frukost, även den med delvis lokala produkter.
  Hotellet erbjuder en stor spa-avdelning på 500 kvadratmeter, nyrenoverad från 2018, med bl.a. inomhus- och utomhuspool, 3 bastur bl.a. en infraröd bastu, ångbad, gym och relaxrum. På hotellområdet finns också en stor trädgård och solterrass.

Preliminärt dagsprogram

Obs Skillnaden mellan avresa 9.9 och 16.9 är lite olika program på lördagen med Almatrieb/kofestivalen. Med avresan 9.9 blir det kofestival genom Hotel Kohlerhof som har egna kor och som också smyckas ut på sin färd hem till byn. Det kommer även här att spelas typisk tyrolmusik samt olika jippon och lokal mat och dryck till försäljning. Herbert gör sedan en extra promenad/kortare vandring till en annan by för dem som önskar sträcka på benen. Avresan 16.9 har byns egna officiella Almatrieb.

Extra för avresan 9.9 är att på hemresedagen hinner vi med en extra liten vandring. För de som vill så vandrar vi i dalen till ett trevligt litet värdshus där man kan äta lunch. Flyget går sedan på kvällen från München.

Dag 1  Ankomst                                 
Vi landar på Münchens flygplats och vår buss tar oss direkt till byn Fügen i Zillertal. Vi anländer på tidig/sen eftermiddagen till Hotel Elisabeth och har lite tid att bekanta oss med hotellet och dess trevliga spa-avdelning innan det är dags för en flerrättersmiddag i hotellets matsal. Vi får även mer information av Herbert om resans program.

Dag 2 Almabtriebfest
”Kofestligheterna” som går av stapeln varje år på hösten är en över 500 år gammal tradition. I Österrike kallas det Almabtriebfest och det innebär att man vallar hem korna som gått ute hela sommaren tillbaka till byn. Man vill tacka Herren att det har gått bra hela sommaren och det firar man bland annat genom att smycka korna. Det bjuds även  på musik och säljs lokal mat i de byar som korna passerar. Fäbodfolket är mycket stolta över sina kor och visar gärna upp djuren med praktfulla utsmyckningar som blommor och helgonbilder. Som oftast i Tyrolen är det männen som vallar korna och vi möter koskötarna i sina typiska klädedräkter.

Vi börjar dagen med att Herbert visar oss runt i byn. Vi brukar hinna med ett besök på det lokala mejeriet och får lära oss hur fäbodlivet ser ut i Tyrolen. Sedan drar musiken och festligheterna igång!

Vi deltar i feststämningen och har möjlighet att titta på de olika stånd som finns innan korna gör sin entré och passerar genom byn. 
För dem som önskar så hinner vi även med en kortare vandringstur under eftermiddagen.

Efter en intensiv dag med musik och festligheter promenerar vi trötta men nöjda tillbaka till vårt hotell för lite vila innan middagen serveras.

Dag 3 Vandring Spieljoch-Gartalm
Vi tar linbanan direkt utanför Hotell Elisabeth upp till Spieljoch på
1 880 möh. Härifrån börjar vi sedan dagens vandring. En betagande utsikt över dalar och alptoppar väntar oss om vädret tillåter. Vandringen går först upp till själva toppen och det blir dagens högsta punkt på knappt 2 000 möh. Vi har då gjort en stigning på cirka 100 meter. På toppen finner vi ett kors, något som är en tradition på många ställen i bland annat i Österrike. Här har vi vårt första fotostopp och får en strålande utsikt över bland annat topparna Kitzbüheler Alpen, Tuxler Alpen och en del av Aschensee. Vi fortsätter vår vandring i sakta mak mot Gartalm. Här finner man en gammal fäbod från 1600-talet, som numera är ett litet museum och en enklare servering.  Här stannar vi och äter en lättare lunch, kanske med en läskande lokal öl till.

Innan vi tar bussen tillbaka från Schellenberg eller Hochfügen och hinner oftast med en kaffe och kanske en hembakt Apfelstrudel.

Vandringstid ca 4,5-5 timmar. Cirka 200 höjdmeter upp och sedan 400 höjdmeter ner.

Dag 4 Vandring runt Mayerhofen
Vi tar Zillertalbahn, ett smalspårigt tåg, från Fügen och tuffar fram i cirka 40 minuter inåt dalen, tills vi når byn Mayerhofen. Ett turistmål både sommar och vinter. Vi strosar längs byns affärsgata mot en av Mayerhofens linbanor.

Antingen väljer vi Penkenbahn och åker upp och njuter av den vidunderliga utsikten man får på denna sida av dalen. När vi kommit till den högsta punkten går vi cirka 20 minuter till en utsiktspunkt. Vi kommer att se glaciären i Hintertux och flera dalar som tar sin början nära Mayerhofen. Vi vandrar vidare upp till en liten sjö, där man har en fantastisk utsikt över sjön och de närliggande bergen. Vi tittar in i det lilla kapellet, som är format som en kub. Efter lunch på en mysig hütte med utkiksterrass, känner vi efter vilken väg vi tar tillbaka.

Alternativ vandring är att gruppen tar Ahornbahn på andra sidan dalen och gör dagens vandring här.

Efter vandringen kan man sedan välja om man vill stanna och strosa i Mayerhofen en stund eller direkt ta tåget tillbaka till Fügen.  

Dag 5 Hochfügen (alt ledig dag) - Konsert i Festhalle
Idag kan man välja att åka till Innsbruck på egen hand eller ta vandringsbussen till Hochfügen tillsammans med Herbert och vandra "Fyra fäbodars vandring", vilket tar cirka 3 timmar. Vill man hellre ta det lugnt, så varför inte utnyttja hotellets spa-avdelning eller ta en kaffe i byn?

På kvällen efter en lite tidigare middag, så går vi till Festhalle vid mejeriet, där varje tisdag byns lokala blåsorkester på 60 personer, har underhållning med sång och musik. Man spelar och sjunger både typiska tyrolska sånger men även gamla österrikiska schlager. Detta brukar vara väldigt uppskattat och stämningen brukar vara hög.

Dag 6 Hemresa
Efter frukost i lugn och ro och kanske en sista titt på byn, är det dags för avresa till flygplatsen.

 

Vår guide

 • Herbert Pfister

  Herbert föddes 1950 i den vackra dalen Zillertal, som ligger i Österrikiska Tyrolen. Till Zillertal har vi tagit fram en speciell resa som går just till Herberts hemtrakter med sina speciella traditioner. Hans mamma hyrde ut till turister och redan som 10-åring började Herbert vandra med sin mammas gäster i bergen runt hembyn. Lönen efter en dags vandring var en läsk! Efter sin kockutbildning reste han till Sverige för att stanna i ett halvår, men det blev 37! En svensk fru och tre fina barn blev det och arbete som hemmapappa med dagbarn, köksmästare och gymnasielärare. Han har även utbildat sig till auktoriserad bergsguide och älskar att berätta om lokala seder och bruk samt om Tyrolens spännande historia. Bli inte förvånad om han joddlar om du bjudit honom på en Obstler (österrikisk snaps).

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Otroligt vackert! Vandringen var jättehärlig, kofestivalen var jättekul att få uppleva. Toppen! Mycket bra total upplevelse, supernöjd och mätt :)

  Elin Edler Hådén
 • Generös och familjär guide

  Resenär, september 2019

Relaterade resor

 • ÖsterrikeLätt & Lagom Kitzbühel

  Följ med till Kitzbühel! Vi vandrar förbi klarblåa alpsjöar och vackra ängar och påminns om miljöerna från filmen ”Sound of Music”. Under vandringsresan erbjuder vi allt från lättare turer till mer avancerade leder. Som alltid på våra resor har vi svensk färdledning.

  8 dagar från 21 950 SEK
 • ItalienLätt & Lagom Toscana

  Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi. En trakt med kullar täckta av vinrankor, olivträd, cypresser och solrosor med inslag av gamla medeltids- och renässansstäder tronande på någon höjd. Här bor vi bekvämt på en vingård.

  5 dagar från 16 550 SEK
 • SverigeLätt & Lagom Öland

  Öland är lätt att förälska sig i. För många är det den perfekta sol- och badplatsen. Men Öland har så mycket mer att erbjuda än härliga stränder. Naturen är unik och mer variationsrik än vad de flesta känner till, och våra vandringar bjuder på flera olika naturtyper.

  6 dagar från 11 950 SEK