Vandra Pilgrimsleden med Go Active

Camino de Santiago Spanien Klassisk pilgrimsled i vår tappning

Att vandra pilgrimsleden Camino de Santiago i norra Spanien har blivit allt mer populärt under de senaste åren. Många lockas av möjligheten att koppla av från den moderna tidens stress och höga tempo. Kanske för att lära känna sig själv och resesällskapet, kanske för att utmana sig själv eller för att uppleva något utöver det vanliga. Medvetna om att det är få som kan ta sig tiden att vandra hela Camino de Santiago-leden, har Go Active varsamt tagit fram en tio-dagars variant av denna klassiska långfärdsvandring. Vi har handplockat totalt cirka 150 kilometer av de allra vackraste lederna uppdelat på åtta vandringsetapper mellan Bilbao och Santiago de Compostela.

Tillsammans med vår lokala expert har vi skräddarsytt ett program som kombinerar tre av Camino de Santiagos olika förgreningar. Camino del Norte, som följer Bizcayabuktens vackra kust, Camino Primitivo, den ursprungliga leden genom Asturias med vildare berglandskap och Camino Francés, som än idag är den populäraste vägen till Santiago. Att vi handplockat etapperna innebär att vi skippar de lite monotona sträckorna som till exempel den kastilianska platåns dammiga grusvägar. Vi har istället valt fina vandringsdagar med rik variation bland oförglömliga landskap, både vid havet och mer inåt land. Resan har även inslag av kultur, historia och god mat.Go Active ordnar all logistik – för dig är det bara att knyta kängorna, dra på dagryggsäcken och ge dig ut på leden i sällskap av dina vandringskamrater och er kunniga vandringsledare.

I snitt ligger etapperna på ungefär två mil om dagen. 

I mer än tusen år har pilgrimer vandrat här för att hedra minnet av en av Jesus tolv apostlar, Jakob. Kvarlevorna efter Jakob finns i ett silverskrin i den gamla katedralen i Santiago. Staden är helig för katoliker, men många går den långa vandringen hit av andra skäl. Kulturella, spirituella eller för att man helt enkelt bara är en evig vagabond.

Observera att hotellen som beskrivs nedan är exempel, och att ni kan komma att bo på likvärdiga hotell.

Läs mer om att vandra med Go Active Travel

Camino de Santiagos bästa

 • Vandra ett handplockat urval av de allra vackraste etapperna längs El Camino de Santiago
 • Vandring längs Atlantkustens stränder på Camino del Norte
 • Två etapper på den ökända grenen Camino Primitivo
 • Upplev stämningen på klassiska Camino Francés
 • Santiago de Compostela
 • Historiska och stämningsfulla hotell som Pazo Santa Maria
 • Regionen Asturias äppelcider
 • Staden Lugo i Galicien som tillhör Unescos världsarvslista

Avgångar

20 – 29 apr 2023

Göteborg

Göteborg - Bilbao 20 april 11:35 - 18.05
Santiago de Compostela - Göteborg 29 april 17:20 - 23.40
29 990 SEK 2 platser kvar Boka resa

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Bilbao 20 april 13:05 - 18:05
Santiago de Compostela - Stockholm Arlanda 29 april 17:20 - 23:55
28 990 SEK 5+ platser kvar Boka resa

28 sep – 7 okt 2023

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Bilbao 28 september 09:50 - 18.05
Santiago de Compostela - Stockholm Arlanda 7 oktober 17:20 - 23.55
29 950 SEK 5+ platser kvar Boka resa

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från Bilbaos flygplats till första hotellet cirka 2 timmar exklusive rast. 

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand kan vi i de flesta fall erbjuda ett flygavdrag. Kontakta oss för exakt information för just det avresedatum ni önskar. Notera att Go Active inte erbjuder tågbiljetter. Bokning av dessa görs av resenären själv.

Ingår i resan

 • Flyg Arlanda – Bilbao (utresa) samt Santiago de Compostela – Arlanda (hemresa)
 • Transfer flygplats – hotell tur och retur
 • Boende del i dubbelrum, nio nätter på tre- till femstjärniga hotell (Obs att hotellbeskrivningarna är exempel, och att ni kan komma att bo på andra hotell av likvärdig standard)
 • Frukostbuffé
 • Sju flerrättersmiddagar exklusive dryck
 • Sju picknickluncher
 • En tapaslunch exklusive dryck
 • Åtta dagar guidade vandringsetapper längs Camino de Santiago
 • Transport till och från vandringar samt bagagetransport mellan hotellen
 • Följebuss alla vandringsdagar
 • Guidning av en Camino de Santiago-expert (engelsktalande)
 • Flygskatter
 • 110% CO2-kompensation

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 4 500 kr. OBS ytterst begränsat antal enkelrum. Det finns däremot i vissa fall möjlighet att boka del i dubbelrum, kontakta oss om du önskar dela.
 • Eventuell dricks tillkommer

 

Boende

 • Hotel Altamira

  Dag 1: Hotel Altamira, beläget i en byggnad från 1500-talet, har ett fantastiskt läge i centrala Santillana och erbjuder sina gäster ett hotell med familjär känsla. Hotellet har en antik inredning som tar dig på en resa tillbaka i tiden. Många möbler och målningar fanns redan i byggnaden och har bevarats av hotellet när Hotel Altamira startades under 1960-talet. Här bor vi en natt.

 • Hotel Villa Rosario

  Dag 2 och 3: Fyrstjärniga Hotel Villa Rosario i Ribadesella är ett unikt hotell precis på strandkanten i en av Asturias charmigaste fiskebyar. Byggnaden är en tidig 1900-talsvilla som har byggts ut och har en väldigt speciell atmosfär med sin arkitektur och sitt läge. Här bor vi två nätter.

 • Hotel de la Reconquista

  Dag 4: Det femstjärniga hotellet Hotel de la Reconquista är beläget i hjärtat av Oviedo och stadens historiska centrum. Hotellet själv ligger i en kulturminnesmärkt byggnad från 1700-talet, och har mer än 200års historia i sin bakgrund. Rummen är klassiskt inredda och håller hög standard. Här bor vi en natt.

 • Palacio de Merás

  Dag 5: Detta fyrstjärniga hotell är vacker beläget i en historisk byggnad från 1500-talet. Hotel Palacio de Merás ligger centralt i byn Tineo och har en vacker utsikt. Rummen är luftiga och bekväma. Här bor vi en natt.

 • O Piñeiral A Fonsagrada

  O Piñeiral är ett pensionat som ligger strategiskt till den dagen vi byter grenen från El Camino Primitivo till det mer kända Camino Francés. Rummen här är enkla och funktionella och på den stora terassen kan vi njuta av den vackra grönskan som O Piñeiral omges av. Här bor vi en natt.

 • Hotel Pazo Santa Maria i Arzúa

  Dag 7 och 8: Hotel Pazo Santa Maria i Arzúa, är en herrgård från 1742. Hotellet består av olika historiska byggnader som i sig utgör själva hotellet. Det hela blev ett mellanklasshotell år 2004 med avseende att bevara det kulturella och arkitektoniska arvet. Här bor vi två nätter.

  Obs på resan 15-24/9 2022 bor vi i stället på Casa Roan (https://www.casaroan.com/). Då det hotellet ligger längre från restauranger, ingår en extra middag och vi äter på hotellet båda kvällarna vi bor här.

 • Casa de La Troya

  Dag 9: I Santiago de Compostelas gamla stadsdel hittar vi boutiquehotellet Casa de La Troya. På detta mysigt hotell bor vi i moderna, stilrena rum med hög komfort. Hotellet har ett fint läge i hjärtat av den gamla stadsdelen en stenkast ifrån Santiago de Compostelas katedral. Här bor vi en natt.

Vandringsprogram

Nivån på vandringsresan klassas som medelsvår, mest på grund av de långa dagsetapperna. Någon av etapperna som vi har valt ligger på nästan 30 kilometer, andra dagar tar vi det lite lugnare och kommer att gå runt en mil. I snitt ligger etapperna på ungefär två mil om dagen. För det mesta är det relativt lättvandrat, men det är givetvis utmaningen i sin helhet som kan anses som krävande. Tempot vi håller är lugnt med pauser. Vi vandrar i samlad skara med viss flexibilitet för olika tempon inom gruppen. Vid minst två tillfälle om dagen sammanstrålar vi med vår följebuss för vila, klädbyte och vattenpåfyllning. Känner man att man vill avbryta dagens vandring är det bara att fortsätta med bussen istället. Vi har ingen vilodag i programmet men det går givetvis bra att välja själv att hoppa över en eller flera vandringsdagar.

Läs gärna mer om vandring och utrustning här:
Vandringsinformation  
Utrustningslista för vandring

En vanlig dag på El Camino

Vi börjar morgonen men en god spansk frukost och laddar inför en lång dag på Caminon. Vi gör oss klara för dagens etapp, lämnar byn bakom oss och kommer så småningom ut i den orörda naturen. Underlaget skiftar mycket under vandringen. I anslutning till de små byarna som vi passerar kan underlaget vara asfalt eller kullersten, men i övrigt är det allt från breda grusvägar till smala naturstigar. Vi stannar till vid ett flertal tillfällen för att pausa. Det kan vara vid en trevlig utsiktspunkt för att fotografera eller vid något litet kapell eller kloster som lokalguiden vill berätta om. Efter ett par timmar tar vi en längre vila för en bit frukt eller nötter. Har vi tur kanske vi passerar någon bybar för att dricka en kopp kaffe.

Vandringen fortsätter i maklig takt. Ibland stöter vi på andra vandrare, kanske det handlar om pilgrimer som går hela vägen till Santiago. Vi hälsar de vi möter med ”Buen Camino”. Snart börjar vi bli hungriga och det är dags för lunch och vila. Lunch ingår varje dag. Är vi vid havet så kanske vi kombinera lunchpausen med ett dopp i Atlanten. När alla är redo är det dags att fortsätta, eftersom vi har ett par timmar kvar till dagens mål. Vid ankomst hit väntar vår buss och vi åker den korta sträckan till nattens hotell, där våra resväskor väntar. Efter incheckning blir det tid för avkoppling och kanske en titt i byn. Guiden presenterar morgondagens etapp och berättar mer om regionen som vi befinner oss i. Vi avslutar dagen med en härlig middag på en lokal restaurang eller på hotellet.

Preliminärt dagsprogram

Dag 1

Vi ankommer till Bilbaos flygplats och färdas med privat buss direkt till mysiga Santillana del Mar, en resa på knappt två timmar. Vi checkar in på hotellet och äter vår första gemensamma middag.

Dag 2 - ca. 22 km

Efter frukost börjar vi första vandringen längs pilgrimsleden mot Santiago. De första dagarna följer vi Camino del Norte, förgreningen som följer den vackra Atlantkusten. Vi går i ett grönt böljande landskap, havsbrisen blåser in från vår högra sida, medan bergskedjan Picos de Europa stoltserar på vår vänstra sida. Målet för dagen är lilla staden Comillas, känt bland spanjorer för sitt berömda universitet. Vi passerar ett flertal små medeltida byar och breda fina sandstränder. Vandringsunderlaget för dagen är en blandning av stigar, grusvägar och en och en annan sträcka på mindre asfaltvägar. I slutet på vandringen har vi kommit lite drygt två mil närmare målet, Santiago de Compostela. Nöjda och förväntansfulla kliver vi på vår buss som kör oss till resans andra hotell, Hotel Villa Rosario där vi kommer att bo två nätter. På kvällen njuter av en välförtjänt middag vid den gamla fiskehamnen.

Dag 3 - ca. 20 km

Dagen börjar med en kort bussfärd till startpunkten Llanes. Härifrån vandrar vi längs kusten västerut tillbaka till mot Ribadesella. Dagens etapp är också idag präglad av närheten till havet. Vi passerar flera små samhällen där byborna är vana vid att se vandrare. De gör ingen större notis av detta utan deras fokus är lantbruket och här kan man få känslan av att vi är tillbaka på tidigt 1900-tal. Under dagens vandring är det några sträckor som går på asfalt, men det är knappt någon trafik att tala om. Etappen erbjuder väldigt lite höjdvariation då vi följer kusten och vi passar på att vandra lite längre idag – totalt blir det nästan tre mil. Vi är tillbaka på Hotel Villa Rosario och denna kväll ges tillfälle att på egen hand utforska byns restauranger, som finns i olika prisklasser. Din guide ger dig gärna tips.

Dag 4 ca. 17 km

Idag blir sista dagen på Camino del Norte och vi startar direkt från hotellet. Bagaget färdas vidare till kvällens hotell och vi går bara med våra dagryggsäckar. Under dagens vandring på två mil njuter vi av vackra utsikter över vikar och stränder, små fiskelägen och ett och annat litet kapell som påminner oss om att vi följer en av världens viktigaste pilgrimsleder. Vi fortsätter västerut och kommer nu in i hjärtat av regionen Asturias, känt för sin keltiska kultur och goda äppelcider! I slutet av etappen, vid stranden Colunga, säger vi adjö till Atlanten och färdas inåt land mot staden Oviedo där vi övernattar på ett finare spahotell. Kanske man vill boka en massage! Oviedo är en av norra Spaniens mest intressanta städer. Eftersom vi bor mitt i stan hinner vi ta en titt runt det historiska kvarteret innan vår gemensamma middag på en traditionell asturisk sidreria.

Dag 5 ca. 11 km

Idag byter vi till den s.k. Camino Primitivo som är den ursprungliga rutten till Santiago. Här upplever vi ett helt annat landskap och dagens etapp är betydligt mer kuperad än de första dagarna. Vi stiger närmare fyrahundra höjdmeter men går totalt bara 11 kilometer. Vi startar från det viktiga klostret Cornellana och ansluter till den medeltida staden Salas. Båda dessa har spelat en viktig roll i historien vilket våra guider berättar mer om. Vi övernattar på Hotel Palacio de Merás i charmiga Tineo, dit våra väskor har färdats från Oviedo.

Dag 6 ca. 14 km

Vi fortsätter västerut och idag kommer vi upp på hög höjd. Området vi upplever idag har alltid varit en av de mesta utmanande delarna av pilgrimsleden och vi förstår att medeltidens pilgrimer lätt kroknade här. Vi som är utvilade och vandrar med moderna kängor och utrustning får istället möjlighet att njuta av de vackra vyerna. Vi går en variant som kallas för Ruta de los Hospitales och som namnet avslöjar fanns här flera små sjukstugor för slitna pilgrimer. Kontrasten mot kustvandringarna är stor. Vi går mest i vildare terräng och passerar få byar och bilvägar. I slutet av etappen färdas vi till Fonsagrada i regionen Galicien. Kvällens middag intar vi på hotellets trevliga restaurang.

Dag 7 ca. 10 km

Efter gårdagens utmaning blir det skönt med en kort och avslappnad etapp idag. Nu att vi kommit in i sista regionen Galicien märker vi att arkitekturen, naturen och till och med språket förändrats. Idag vandrar vi en kort etapp på cirka en mil på förmiddagen. Sedan färdas vi vidare till magiska Lugo. Staden ligger på UNESCOS världsarvslista, med hjälp av en duktig lokalguide får vi lära oss mer om stadsmuren och den historiska centrum. Vi äter en gemensam lunch på tapas restaurang (ingår) innan bussresan fortsätter till vår näst sista hotell i närheten av byn Arzúa. 

Dag 8 ca. 23 km

Vi ansluter nu till klassiska Camino Francés, den mest populära av Caminons förgreningar. Pilgrimstrafiken ökar, vi stöter på vandrare som började sitt äventyr för flera veckor sen. Det är en härlig känsla att ha utmanat sig själv och vi njuter av denna långa men lättvandrade etapp. Återigen passerar vi flera små byar, kyrkor, romerska broar och annat av intresse. Vi lär oss en hel del om Galiciens kultur och historia under dessa 23 kilometer mellan Arzúa och Labacolla.

Dag 9 ca. 10 km

Endast en mil kvar till målet! Sista etappen fortsätter, från gårdagens mål Labacolla, hela vägen till katedralen i Santiago de Compostela. Då vi vandrar in till en relativt stor stad är inte rutten den vackraste. Det handlar dock om att avsluta vår resa och nå målet, tillsammans med hundratals pilgrimer som alla haft sin egen upplevelse av pilgrimsvandringen. För de som vill kan man besöka katedralen och vara med på pilgrimsmässan. Dessutom finns det mycket att se och göra i Santiago, med en av Spaniens vackraste stadskärnor. Vi bor mitt i staden och firar vår bedrift ikväll på någon av de trevliga restaurangerna i staden.

Dag 10

På eftermiddagen åker vi den korta busstransfern till Santiagos flygplats för hemresa.

Väderkalender

Så säger våra resenärer

 • Fantastiskt bra upplägg, att vi fick uppleva hur olika de tre lederna är. Mycket trevligt att hotellen var av så olika karaktär! Samt inte minst den fantastiska servicen med följebussen.

  Stig & Birgitta Jarring / Stockholm
 • Gruppen kom snabbt ihop och fick en fin och stöttande gemenskap. Vandringen ett minne för livet!

  Ann-Charlotte Sjöström / Täby

Relaterade blogginlägg

 • Min Camino de Santiago

  Jag har alltid fascinerats av Europas uråldriga pilgrimsleder. För två år sen satte jag igång projektet att skapa en version av Camino de Santiago som skulle passa in i WI-Resors filosofi “bekväma resor för aktiva”.

  Läs hela inlägget