Åldrandets gåta med Henrik Ennart | Go Active Travel

Åldrandets gåta Italien Åldrandets gåta med Henrik Ennart

I samarbete med SvD Accent.

Den charmiga lilla kuststaden Acciaroli i sydvästra Italien har förbryllat forskare i flera år med sina uppseendeväckande många invånare som är kring 100 år. Här finns dessutom ett extremt lågt antal hjärtsjuka och få som drabbas av Alzheimers. Tillsammans med vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart går vi på djupet för att få en del av svaren på hur man kan leva ett långt, friskt och lyckligt liv. Vi tar del av livet i Acciaroli med omnejd genom vandringar och utflykter till historiska platser. Vi smakar på lokala viner, mat och olivolja och lyssnar på Henriks intressanta föreläsningar. Varje morgon finns möjlighet till yoga med Charlotte Fredriksson och därefter utforskar, upptäcker och inspireras vi av ortsbornas livsstil för att kunna implementera delar av den när vi kommer hem.

Samtliga resenärer mellan 18-80 år erbjuds dessutom ett kostnadsfritt, frivilligt deltagande i ett forskningsprojekt som görs i samarbete med Skånes Universitetssjukhus och Lunds universitet, och med Professorerna Salvatore di Somma och Olle Melander på plats. Syftet med studien är att undersöka om blodmetaboliter och tarmbakterier, som är kopplade till risk för sjukdom, kan förändras genom en veckas vistelse i Cilento, Acciaroli, med endast lokalt producerad mat och dryck.

Cilento är platsen där Medelhavskosten första gången beskrevs i början av 1950-talet. Den mat vi äter är just av det slag som vanliga människor i regionen traditionellt har ätit till vardag och fest. Vi bjuds snarare på läckra hemlagade måltider än på modern restaurangmat. Som i all Medelhavskost består basen av grönsaker, inte minst tomat, aubergine och lökväxter, många olika vilda örter, baljväxter, olivolja, surdegsbröd gjort på lokala vetesorter och rött vin. Typiskt för Medelhavskosten i Cilento är förstås även pastan. Det mesta som fångades i havet såldes vidare och själva åt människorna framför allt ansjovis. Allt var ekologiskt, närodlat och närproducerat. Ibland kallas den här kokkonsten för "de fattigas rika mat". Varje dag startar vi med, en för området, klassisk frukost med lokala råvaror såsom den äts av ortsborna.

Varmt välkomna att följa med!

Avgångar

19 september 2021

/ 8 dagar

Egen transport

28 990 SEK 1 platser kvar Boka resa

Egen transport

28 490 SEK Fullbokat Väntelista

Egen transport

25 890 SEK 1 platser kvar Boka resa

26 september 2021

/ 8 dagar

Köpenhamn

Köpenhamn - Neapel 26 september 09:30 - 13:55
Neapel - Köpenhamn 3 oktober 14:45 - 19:25
28 990 SEK Fullbokat Väntelista

Stockholm Arlanda

Stockholm Arlanda - Neapel 26 september 08:50 - 13:55
Neapel - Stockholm Arlanda 3 oktober 14:45 - 20:10
28 490 SEK Fullbokat Väntelista

Egen transport

25 890 SEK Fullbokat Väntelista

Samtliga flygtider är lokala. Reservation för tidtabellsändringar.

Transfer i restid från flygplats till hotellet ca 2 h 30 min.

Vid önskemål om avresa från annan flygplats, kontakta oss för individuella flyglösningar. Oftast innebär det ett flygtillägg. Flyget måste ankomma i god tid innan huvudgruppen landar och hemresan måste ske efter huvudgruppens avgång, för att man ska kunna åka med vår busstransfer. 

Vill ni ta er till resmålet på egen hand bokar ni genom egen transport och då får ni ett avdrag på resans pris. 

Ingår i resan

 • Flyg t/r Stockholm – Neapel, en mellanlandning
 • Flygskatter
 • Transfer t/r Neapels flygplats samt alla utflykter
 • Boende 7 nätter, del i dubbelrum
 • Helpension frukost, lunch och middag bestående av lokala specialiteter (ej lunch på resdagarna)
 • 2 - 4 guidade vandringar
 • Smakprovningar av lokal olivolja och vin.
 • 4-5 föreläsningar/workshops med Henrik Ennart
 • 1 föreläsning om Antiinflammatorisk kost och livsstil med Charlotte Fredriksson
 • 5 yogaklasser
 • Solstolar och handdukar på hotellets strandbar
 • Färdledare från Go Active Travel samt lokala guider
 • 110% CO2-kompensation, det innebär att hela din resa är klimatkompenserad, inkl. alla transporter, boende och mat.

Övrigt

 • Enkelrumstillägg 3 690 kr
 • Eventuell dricks tillkommer

 

INBJUDAN TILL DELTAGANDE I FORSKNINGSPROJEKT

Forskare vid Skånes Universitetssjukhus och Lunds universitet inbjuder dig till att delta i ett forskningsprojekt i samband med Din resa till Cilento.

Bakgrunden är att man funnit att vissa nedbrytningsprodukter av födoämnen som är mätbara i blodet (blodmetaboliter) och vissa tarmbakterier i avföringsprover, är kopplade till risk för typ 2 diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Nya data visar att befolkningen i Cilento jämfört med en svensk befolkning har en mer gynnsam profil av metaboliter i blodet. 

Projektet går ut på att mäta sådana metaboliter i blodprov och bakteriesammansättning i avföringsprov dels vid ankomsten till Cilento och dels efter en veckas vistelse i Cilento för att se om dessa förändras under veckan i Cilento då du kommer äta typisk lokal kost. Vidare kommer kända riskfaktorer (tex kolesterol, blodsocker, njurfunktion och blodtryck) mätas i början och slutet av din resa och några veckor före resan kommer vi be dig fylla i ett frågeformulär om levnadsvanor och eventuella sjukdomar och mediciner.

Är du mellan 18-80 år och intresserad av att vara med i forskningsprojektet? Då anmäler du ditt intresse genom att välja tillvalet "Intresseanmälan forskningsprojekt" när du går vidare och gör din bokning. 

För mer information mejla gärna till info@goactivetravel.se

Boende

 • Hotel La Pineta

  Vi bor på Hotel La Pineta, ett trevligt hotell som ligger i Acciaroli, 50 meter från den vackra sandstranden där det finns solstolar och strandbar. Vattnet här blev 2015 belönat som ett av det renaste i Italien. På hotellet finns en restaurang, bar och en uppvärmd pool med poolbar och jacuzzi.

  Hotellet ligger bara några 100 meter från hamnen och centrala Acciaroli med restauranger, barer och butiker.

  Rummen är inredda i klassisk italiensk stil med fräscha badrum.

Program

Program

Vi har tagit fram ett program där vi inte bara utforskar och upptäcker Cilento, utan också får en inblick i hur lokalborna lever så vi kan inspireras av deras livsstil och implementera delar av den när vi kommer hem. Vi kommer att se olika delar av Cilento, besöka flera personliga agriturismos med lokala specialiteter och historiska platser.

Detta innebär att vi kommer behöva ta busstransfer till och från de flesta utflykter och några middagar.

Vi kommer även såklart att lyssna på Henriks föreläsningar, yoga på morgonen och vandra några eftermiddagar. 

Det är ett fullsatt gediget schema med ett varierat program som fyller våra dagar, men vi har givetvis också planerat in tid för den livsviktiga återhämtningen.

Vi bor på Hotel La Pineta, ett trevligt hotell som ligger i Acciaroli, 50 meter från den vackra sandstranden där det finns solstolar och strandbar som ingår. Vattnet här blev 2015 belönat som ett av det renaste i Italien. På hotellet finns en restaurang, bar och en uppvärmd pool med poolbar och jacuzzi.

Hotellet ligger bara några 100 meter från hamnen och centrala Acciaroli med restauranger, barer och butiker.

 

DAGSSCHEMA:
Dagsschemat ser ut ungefär som nedan, vissa dagar är lite annorlunda och med reservation för ändringar!


07.45 - Yoga utomhus på hotellet, vill man inte yoga kan vi varmt rekommendera en morgonpromenad på stranden.
08.30 - (eller tidigare för de som vill) - Frukost
ca 10.00 - Utflykt och/eller föreläsning med Henrik
ca 12.30 - Gemensam lunch med lokal specialitet
ca 14.00 - Vandring eller annan aktivitet, alternativt åka tillbaka till Acciaroli.
ca 17.00 - Egentid
ca 19.00 – Gemensam middag

Programmet och ordningen kan komma att ändras pga väder eller annat.

 

Dag 1 Söndag
Ankomst Neapel transfer till Hotel La Pineta. Incheckning och fritid.

Middag på hotellet. Middagen denna kväll blir så "normal" som möjligt och inte anpassad efter den lokala kosten. Vi vill alltså att ni äter och dricker så likt som möjligt som om ni hade varit hemma för att få så bra testförutsättningar som möjligt. Klockan 22.00 börjar fastan för dem som valt att delta i forskningsprojektet.

Dag 2  Måndag
Mellan kl 07.00 - ca 09.00 är det dags för blodprov för deltagare i forskningsprojektet. Därefter är det frukost med lokal karaktär.

Efter frukost inleder vi förmiddagen med Henriks första föreläsning. Därefter tar vi oss med buss till San Mauro för lunch på Al Frantoio. Efter lunchen vandrar vi mellan San Mauro till Galdo. (De deltagare som inte kan/vill vandra kan åka buss). För de som vill vandra mer går det att fortsätta hela vägen tillbaka till hotellet och de som vill tar bussen hem. 

Dagen avslutas med gemensam middag i Pioppi där Ancel Keys, forskaren som myntade Medelhavsdieten bodde och där ”Museum of Mediterranean diet and history” ligger beläget.

Dag 3 Tisdag

Dagen startar med yoga och efter frukost beger vi oss till Pollica. Här blir det först föreläsning med Henrik och därefter lunch. Efter lunch vandrar de som vill tillbaka till Acciaroli.

På kvällen äter vi middag i Ascea.

Dag 4 Onsdag

Efter yoga och frukost tar vi bussen till Cicerale. Henrik håller här sin tredje föreläsning innan vi äter lunch på en lokal agriturismo och ser oss omkring i byn. På eftermiddagen åker vi tillbaka till hotellet för lite egentid.

Före middagen håller Charlotte en föreläsning om Antiinflammatorisk kost och livsstil. 

Middag äter vi i Acciaroli denna kväll. 

Dag 5 Torsdag
Morgonen börjar med yoga och frukost. Vi tar oss sen med buss till San Severino di Centola där vi börjar med en guidad tur i en “Medieval Town” för att sedan äta lunch hos “gammelfarmor/Nonna" med lokalborna. Henrik håller ett kortare “Talk” under lunchen.

Bussen tar oss sen vidare till Palinuro för en skön eftermiddagsvandring för de som vill, alternativt kan man istället ta en lugn em på Palinuro Beach. Här finns möjlighet att ta en liten båttur om vädret tillåter, till självkostnadspris.

Innan hemfärd från Palinuro bjuds vi på några lokala delikatesser.

Dagen avslutas med gemensam middag i Acciaroli. 

Dag 6 Fredag
Morgonen startar med yoga och frukost. Därefter bus till ännu en fantastiskt liten by som heter Cuccaro, där vi börjar med att lyssna på Henriks 4:e föreläsning. Här får vi ytterligare ett möte med lokalbor som bjuder på lunchevent. 

Efter lunch kan de som vill vandra eller promenera innan vi åker tillbaka till hotellet och Acciaroli. 

Middagen äter vi på Lido Giu i Acciaroli.

Dag 7 Lördag
Morgonen startar med yoga, frukost och en sista föreläsning med Henrik. Därefter tar vi oss med buss till staden Stella Cilento. Vi besöker en olivgård och äter sen lunch på en lokal agriturismo.

Eftermiddagen tillbringar vi på hotellet för egen tid på stranden eller i Acciaroli, med tid för sista shopping i byn, dopp i havet och att förbereda hemresan.

På kvällen äter vi avslutningsmiddag i Galdo. När vi anländer tillbaka till hotellet inleds fastan (kl. 22.00) för de som deltar i forskningsprojektet inför morgondagens blodprov.

Dag 8 Söndag
Dagen börjar med blodprov kl 07.00 -09.00 för deltagare i forskningsprojektet. Därefter en sista frukost innan utcheckning och avfärd till Neapels flygplats.


Programmet och ordningen kan komma att ändras pga väder eller annat.

Inför resan

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Alla är välkomna att delta på denna resa. Däremot reserverar vi oss för att den kommer att innehålla en del vandring som möjligtvis inte passar för alla. Yogan anpassas efter gruppen så att alla kan vara med.

Kan jag åka ensam?
Du kan absolut resa ensam. Att göra en tränings/hälsoresa är ett sätt att lära känna nya människor som delar ens intressen.

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. Kan vi åka tillsammans ändå?
Självklart! Det spelar ingen roll om ni är på olika nivåer, alla deltar efter sina egna förutsättningar.

Vad behöver jag ha med mig?
Du behöver ha med dig ett par klädombyten för yoga och en yogamatta. Till vandringarna bör du ha ett par väl ingångna vandringsskor/kängor, sköna kläder, solglasögon eller solhatt samt en tunnare vind/regnjacka. Ett par vandringsstavar kan var bra för de som vill. En enklare ryggsäck med plats för vatten och något att tugga på är också bra att ha med sig. Badkläder och ombyten för middagarna. Ta även med en vattenflaska. Vattnet på hotellet går att dricka och det är bra att ha med sig en full flaska till vandringarna och utflykterna. 

Guider

 • Henrik Ennart

  Vetenskapsjournalist

  Henrik Ennart är en Guldspadebelönad vetenskapsjournalist som i många år skrivit om mat, livsstil och hälsa i artikelserier i Svenska Dagbladet och i ett halvdussin egna böcker. Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har han de senaste åren gett ut den internationella toppsäljaren Happy Food och uppföljaren Happy Food 2.0 som handlar om hur magen och måendet hänger samman med maten vi äter och vår tarmflora, men även med vår livsstil och miljön runt omkring oss. I boken Åldrandets gåta berättade han redan 2011 hur vi genom mat, motion, korttidsfasta, god sömn, minskad stress och rika sociala nätverk kan påverka vårt eget åldrande. Henrik har också gjort reportageresor till alla de platser på jorden som vetenskapligt bekräftats som blå zoner, alltså platser där chansen är störst i världen att bli över 100 år gammal med hälsan i behåll. Mer info om Henrik hittar ni på hans hemsida www.henrikennart.se

 • Charlotte Fredriksson

  Charlotte Fredriksson är kostrådgivare och yogalärare sedan flera år tillbaka och vidareutbildar sig mot 500hRYT på Yogayamas Advanced Training. Hennes klasser är dynamiska med inslag av flow, stillhet, djup, eftertänksamhet och intensitet som passar alla nivåer och män som kvinnor. Charlotte fokuserar även mycket på avslappning, självkänsla och kroppsmedvetenhet under klassen. Som hälsoföreläsare och kostrådgivare inspirerar Charlotte till hållbar hälsa på alla plan med mycket fokus på kosten, tarmfloran men också motion, stress och återhämtning.

Väderkalender

Relaterade resor

 • ItalienLätt & Lagom Toscana

  Vårt mål är Toscana, Italiens hjärta och känt för sitt sköna landskap och sin gastronomi. En trakt med kullar täckta av vinrankor, olivträd, cypresser och solrosor med inslag av gamla medeltids- och renässansstäder tronande på någon höjd. Här bor vi bekvämt på en vingård.

  Kommande resa
 • Sverige Selma Spa, Sunne

  En weekend för dig som vill stanna i Sverige, men ändå njuta av en helg fylld av rolig träning, motiverande utmaningar, skön yoga och avkopplande meditation med Shirin Djavidi och Magnus Hagström. Vi bor på Selma SPA i Värmland, som är Nordens största SPA. 

  3 dagar från 6 495 SEK
 • Sverige Österlen

  Skånska Österlen är kanske Sveriges mest idylliska vandringsdestination. Kombinationen av kustens vackra sandstränder, inlandets skiftande natur och ett rikt kulturarv gör Österlen till ett perfekt ställe för avkopplande vandringar och kulturella upplevelser

  Kommande resa